atarionline.pl Programowanie w asemblerze - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime2 Nov 2025 18:19 (4 dni temu) zmieniony

mam axlona i rtęć w laptopie no i sobię mogę serio robić już wszystko co chcę w tym momencie, popełniłem mały błąd wcześniej ale jest naprawiony. Atari moje źle funkcjonowało, i nie miałem nawet joysticka. Nie mogę nic reklamować więc napiszę inaczej, szukajcie laptopów z axlonem, rtęcią i voltami, najlepiej żeby było dma i irq(dos) i programujecie już wszystko. Wiecie jaka to frajda mieć atari efekty na laptopie, no wiecie s-v itd. Nie sprawdzałem altirry ale wiem że emulator ATARI800 zachowuje się wzorowo, to znaczy działa nawet basic, asembler działa, kodować zupełnie się da, nie wiem tylko czy w opcjach monitorach działa kodowanie, nie robiłem jeszcze tego. Działa zupełnie PAL i SECAM, prawdopodobnie działa nawet drukarka i twardy dysk, to nie moja domena, bo mam laptopa. Poza tym działają dwa asemblery na pewno, możliwe że więcej, mogłem coś przeoczyć. Programować na laptopie jest dużo wygodniej, tylko to nie jest tani laptop , ale co z tego, dla programistów to i tak żaden wydatek, tylko stanowisko pracy. Poza tym sam was wprowadziłem w bład bo atari nie ma virtualizacji, to znaczy za słaba virtualizacja, procesor nie wyrabia się na zakrętach i działa chyba prosty tylko asembler, z laptopem jest inaczej jest już prawdziwy asembler.
      • 2: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime2 Nov 2025 20:22 (4 dni temu)

to się chyba nazywa koniunkcja multiwersów
      • 3:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime4 Nov 2025 00:46 (3 dni temu)

Raczej psylocybina
      • 4: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime4 Nov 2025 01:34 (3 dni temu) zmieniony

no podobno na atari jest emulator spektrum , wiec jakas "wirtualizacja" chyba jest, ale masz racje ze na orginalnym atari to raczej nie idzie i trzeba laptopa tak jak napisałeś.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime4 Nov 2025 08:25 (2 dni temu)

dla 65816 jest emulator ZX Spectrum

->link<-
      • 6:

CommentAuthorsun
      • CommentTime4 Nov 2025 18:50 (2 dni temu)

no i to ->link<-