atarionline.pl Problem ze zmianą "dysku" - pliki ATR/ Ultimate 1MB/ SIDE2 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime5 Feb 2017
     
    Posiadam konfigurację - Atari 800XL, U1MB i SIDE2 cart od Lotharka. Wszystko jest sflashowane najnowszym firmware stąd - ->link<-

    Problem polega na tym, że nie działa mi "ATR swap button", czyli nie jestem w stanie zmienić dysku kiedy program/ gra o to prosi. Wciskanie przycisku na SIDE2 nie działa, dysk dalej jest ten sam w w wirtualnej stacji.

    Wszystkie pliki są zamontowane w SIDE Loader, widzę je w zakładce DRIVES tak jak ma być, w menu loadera zmieniają się kiedy wciskam CTRL+S, natomiast nie zmieniają się kiedy wciskam przycisk w cartridge'u.

    Oczywiście w Ultimate Setup menu "ATR swap button" jest ustawione na "enabled".

    W rezultacie nie mogę w ten sposób używać programów które mają więcej niż jeden dysk. Pojedyncze ATRy z reguły wczytują się ok.

    Ma ktoś pomysł jak to poprawić? Z gory dzięki za pomoc!
    • 2:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    Przed chwilą sprawdziłem u siebie - działa.

    Wrzuć tu może fotki z poszczególnych ekranów ustawień Ultimate i SIDE2, to może coś wypatrzymy.
    • 3: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    Dzięki, wrzucę późniejszym wieczorem jak będę w domu.
    • 4: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 5: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 6: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 7: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 8: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 9: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 10: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 11: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 12: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 13: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 14: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 15: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 16: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    • 17: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    Oto screeny ze wszystkich zakładek w setup i w loaderze.
    • 18:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime6 Feb 2017 zmieniony
     
    U mnie wygląda wszystko podobnie oprócz tego



    u mnie jest tak:

    • 19: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017 zmieniony
     
    Dzięki, zrobilem jak u Ciebie ale niestety nie działa. Może jeszcze to SIDE2 powinienem jakoś sflashować? Ale czym i jak?

    I jeszcze pytanie: W loaderze w zakładce drives widać zamonontowane ATRy. Jak wciskam CTRL+S to widać że się zmieniają. Czy u Ciebie widać też że się zmieniają jak wciskasz guzik na SIDE2? Bo u mnie nie.
    • 20:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    Sprawdzę, jak będę miał dostęp do Atari.
    • 21: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime6 Feb 2017
     
    W międzyczasie sflashowałem SIDE2 najnowszym SDX i najnowszym loaderem - bez zmian:(
    • 22: CommentAuthorkris2222
    • CommentTime7 Feb 2017
     
    Alleluja!!! Działa!

    Problemem był Ultimate PBI bios. Nie wiem jak i co tam było wgrane wcześniej, bo upgradowałem całą paczką ultfull.rom. Po wgraniu oddzielnie ulpbi185.rom problem ustąpił.

    Wielkie dzięki za pomoc!
    • 23:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime11 Feb 2017
     
    @Larek masz dziwne kolory jak nie z Atari ,VBXE?
    • 24:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime11 Feb 2017
     
    W Ultimate1MB można ustawić sobie kolor menu. SIDE2 też tak ma. Oczywiście mówimy o nowszym firmware.
    • 25:
       
      CommentAuthorIRATA4
    • CommentTime6 dni temu
     
    nieźle :-).