atarionline.pl Jaguar - problem z kablem AV - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthorPapaHerbal
    • CommentTime22 Jun 2017
     
    Witajcie!
    Piszę tutaj, ponieważ jakiś czas temu nabyłem kabel AV do Jaguara i po podłączeniu konsoli za jego pomocą otrzymałem ładny, stabilny obraz z jednym zasadniczym "ale".
    W załączeniu przykładowy screen.
    Na moje oko brakuje tu koloru żółtego.
    Czy usterka może tkwić gdzieś na złączach Jaga, czy na bank kabelek rąbnięty?
    • 2:
       
      CommentAuthorjesionen
    • CommentTime22 Jun 2017
     
    Z kąt jesteś kolego, może da rade podjechać i poradzić na miejscu albo podrzucić kabelek. Stawiam na niego ale podłączyłbym jeszcze do innego telezora i sprawdził jaki efekt.
    • 3: CommentAuthortbxx
    • CommentTime22 Jun 2017
     
    Jeśli to kabel RGB to jak dla mnie brakuje tam niebieskiego, jak masz miernik to można sprawdzić czy kabel nie jest uszkodzony na tym kolorze.
    • 4:
       
      CommentAuthorjesionen
    • CommentTime22 Jun 2017
     
    @tbxx: tu masz rację brak niebieskiego, także sprawdzenie na szybko pod innym TV bo być może że sam odbiornik ma winę
    • 5: CommentAuthorPapaHerbal
    • CommentTime23 Jun 2017
     
    Dzięki za odpowiedź. tbxx - masz rację, wygląda na to, że brakuje niebieskiego. Nie jest to na pewno wina TV, bo testowałem na CRT i LCD z takim samym efektem. Cóż, miernik powinien rozwiać wszelkie wątpliwości...
    • 6: CommentAuthorwieczor
    • CommentTime23 Jun 2017 zmieniony
     
    Też chciałem jak wy odpisać, że brakuje niebieskiego, ale coś mi się nie zgadzało w układance. Bo jest ten fioletowo-różowy (o ile zdjęcie nie przekłamuje kolorów) który jest zmieszaniem właśnie czerwonego z niebieskim. Czysta zieleń jest, czerwień też. Więc może kable sygnałowe są ok - może telewizor jakimś cudem interpretuje sygnał nie jako RGB ale jako YpBpR?
    • 7: CommentAuthortbxx
    • CommentTime23 Jun 2017
     
    Obraz powinien wyglądać tak:


    odnośnie YpBpR - tv wygląda na jakiś mały CRT i nie spotkałem się z takim obsługującym ten typ sygnału.
    • 8: CommentAuthorwieczor
    • CommentTime23 Jun 2017 zmieniony
     
    To już chyba wiem. Wygląda na to że linie G i B zamienione są miejscami.

    Tam gdzie ma być czysty B mamy czysty G.

    A tam gdzie ma być żółty czyli mieszanka R i G - mamy róż - czyli mieszankę R i B.

    Czerwony wygląda że jest na swoim miejscu.

    Tu jest pinout - czyli kabelki 5A i 7A należy zamienić miejscami. Można też zamienić miejscami w SCART - gdzie łatwiej. Po pinoucie można sprawdzić miernikiem, ale tak to wygląda.

    • 9: CommentAuthorPapaHerbal
    • CommentTime25 Jun 2017
     
    Dzięki wielkie, tu najpewniej tkwi problem. Jego rozwiązanie wiązać się będzie jednak z rozpruciem kabla, bowiem jego domorosły konstruktor zalał obie końcówki jakąś żywicą...