...a mysmy sobie w ten weekend zrobili z Jerzym Mono mile posiedzenie przy Miniaczu; wiekszosc dem poszla bez problemu, jakies 5% w ogole nie ruszylo. Ale generalnie - fajnie.
@yerzmyey - na zdjęciu widzę kolekcję podobną do mojej (oprócz The400) - włącznie z browarem.
Jeśli o mnie chodzi to ideałem "emulacji sprzętowej" jest TheC64-maxi z jej mega-fajnymi konfiguracjami, które są do użycia z poziomu nazw plików/gier (brak mi tego w TheA500, tak by sterować emulatorem z poziomu nazwy pliku uruchamianego). Rozumiem, że z Atari ten "trick" też nie działa... podaj mi proszę plusy zakupu the A400... dlaczego miałbym kupić The400? jak na dziś to bym kupił the400 tylko dla jojsticków... tylko czy warto?
Niestety 128kb ramu dla programu który może uruchomić bardzo podcina funkcjonalność. Kolega pisze ze 5% dem mu nie ruszyło, i tu pytanie co on właściwie uruchamiał jak zdecydowana większość nowożytnych dem wymaga znacznie więcej pamięci niż 128kb
@GekoPL Dla joysticków? To chyba lepiej sobie kupić tanie Competition Pro USB - da się dorwać nówki za około 80 zł. Są solidne, oferują 4 różne przyciski i mają autofire. Używam z interfejsem TOM w Atari i Amidze, jest fajnie, bo wspierane są przyciski A i B (a także C i D, ale tego już na Atari się nie użyje ;-) ).
Co jak co.. używanie A400 mini z PCUAE ma większy sens.. Nie trzeba co chwila wybierać maszyny, jest stereo i 1MB ram.. Ponadto można sobie np. wgrać paletę NTSC, przy której wiele gier wygląda bardziej naturalnie.. tych robionych w USA oczywiście.. Co do dem.. niestety Rewind 2 zawiesza się w połowie.
GekoPL: Jesli ktos ma XL/XE i nie przeszkadza mu oldschoolowy telewizor, to nie ma sensu kupowac Mini. ALE. Ja kupilem dla zlacza HDMI, zeby nie babrac sie z maszynami CRT i takie tam. Na szybko mozna wlaczyc i pograc lub zobaczyc demo. No i ladnie wyglada. Co wiecej mozna sobie podlaczyc bezkablowa klawiature i pady, jesli ktos chce. PS: Na zdjeciu nie ma tylko The Spectrum, ale stoi obok. ;-P
druzil28: Dokladnie, zrobilismy sobie posiedzenie dawnych dem z lat 90s itp. Atari Mini ma tylko 128K bez hackowania (i tylko jednego pokeya).
Rocky: my nie wybieramy co chwile maszyny, bo uzywamy automatycznego konfiguratora - zewnetrznego programu PC, ktory gdzies tu lezy, na forum.
PS: No i jesli ktos nie lubi joystickow, bo juz calkowicie przerzucil sie na joypady. Wtedy tez dobre jest Mini; u mnie zawsze joypad jest podlaczony, zwlaszcza, ze ma programowalne klawisze, wiec "górę" podpialem rowniez pod drugi fire.
@yerzmyey Nie bylo okazji nigdy napisac (i sorry za offtopic ;) ale jestem fanem Twoich demek Poje**ne Demo i Maly Zielony S* ;) Humor jak u Walaszka cale parseki przed Kapitanem Bomba ;) MODRZEW!
*) Zeby nie bylo ze totalny offtopic to dodam, ze widzac promocje swiateczna za niecale 200 PLN na RTV niemalze zdecydowalem sie na The400 (ale potem spojrzalem na RPi Zero ktore lezy obok gdzie mam Atari800 5.2.0 z liba8cas i mi przeszlo ;)
Ja wziąłem na półkę, nie chciałem zrobić tego samego błędu co z c64 mini/maxi gdzie cena tez spadła a teraz kosztuje to 2-3x więcej. Zresztą na żywo to wygląda lepiej niż na zdjęciach imho
druzil28: no tak, wyglad to kolejny atut :) ladnie wyglada przed telewizorem (a mnie sie najbardziej tak w ogole podoba design Atari 400 wlasnie :-P ).
Wolfen: Haha, to bylo 30 lat temu. :-P Tych produkcji bylo wiecej, ale nie wiem, gdzie sa. ;) i btw to nie jest flash, tylko sa rysowane _ręcznie_. ;-)
Na sieci widze jeszcze dwa z tej serii ->link<- ->link<- te juz rysowane przez Habiba, nie przeze mnie (ja tam robilem tylko korekty w animacji).
@takron27 Raspbian (RaspberryOS) i kompilowany wlasnorecznie Atari800 5.2.0 z LibA8Cas.
Mam ogolnie kilka takich kart pod malinke - w tym karte np. z BMC64 ktore na "Zerze" calkiem znosnie chodzi (dla takiego Vice uruchomionego na RPi0 pod Linuxem juz brakuje mocy przerobowych).
W praktyce mozna by miec jedna karte i przelaczac sie przez 'reboot 1' z konsoli, bo RPi wspiera wiele systemow ale jest to upierdliwe w konfiguracji - zrobilem sobie jeden taki obraz kiedys jak bawilem sie GamePi20 gdzie bootowal sie RetroPie i EmulationStation a uruchamiajac konsole (albo z urzadzenia albo zdalnie przez SSH) i wpisujac reboot 1 przerzucalem sie w pare sekund do BMC64 ktore tez tam mialem na osobnej partycji. Minus = musialem najpierw zabootowac ten "glowny" OS zanim sie przerzucalem na BMC64 wiec zajmowalo to sporo wiecej czasu na RPI0 niz podmiana karty dlatego zrzut obrazu sobie zostawilem ale ciezko mi polecic takie rozwiazanie (no chyba ze ktos ma obudowe gdzie podmiana karty stanowi istotny problem).
@yerzmyey Dzieki za linki :) Obejrze w wolnej chwili (tak tak - pamietam format FLI, meczylem kiedys sie pod Autodesk Animatorem z czyms tam samemu ale juz kompletnie nie pamietam co i dlaczego chcialem tam zrobic ;) Zdaje sie ze poniekad byles inspiracja bo chcialem w Scream Trackerze zrobic jakis soundtrack pod te wypociny moje (a potem wrzucic to w tego waszego playera ;) ale pomysl zarzucilem, chociaz a z muzyka mialem jeszcze dluzszy przystanek przy Impulse Trackerze zanim calosc trafila do szuflady "kiedys tam".
Wyrwałem swego czasu 400mini za 200 zł i jestem z tej konsolki bardzo zadowolony i pomimo, że obok stoi dopasione 65XE to ostatnio chyba częściej używam 400mini. Generalnie traktuje konsolkę jako sprzęt do ogarnięcia mojej atarowo-growej "kupki wstydu", plus popykania na punktu w gry bardziej arcadowe. Pograć troche jak znajdzie sie wolna chwila, nagrać state savea, wrócić do gry za dzień/tydzień/miesiąc. Gry ogrywane na high scora tez warto zapisywać, rekord zostaje, a dodatkowo na state savie widać ile łącznie czasu graliśmy w daną grę. Wreszcie mam nadzieję skończyć Zybexa, Robbo, Freda.. bo od strzała nie ma na to u mnie szans. Dodatkowo można przypisać dla konkretnej gry przyciski/klawisze na padzie/sticku, wiec zazwyczaj wszystkie niezbędne starty, selecty, spacje zmieszczą na jednym kontrolerze. Ogólnie konsolka jest śliczna, szczegółowo wykonana, malutka, miesci się nawet na mocno zawalonym biurku ;), i najważniejsze, ekologiczna, wciąga max 4W z gniazdka :P.
Z minusów: - oczywiście nie nadaje się do sceny, znaczy jak się ktoś uprze, to coś tam odpali, ale IMO szkoda zdrowia żeby pchac się ze sceną na mini-konsolko-emulator, - dołączany joystick jest naprawdę kiepski, w zastępstwie do spokojniejszych gier używam pada TheGamepad (taki jak jest dołączany do a500mini), a do szybszych podpinam srcadesticka Mayflash, który w trybie PC tak jak TheGamepad działa bezpośrednio podłączony do konsolki. Sprawdzałem kilka arcade sticków dedykowanych PS4 i Xboxowi i one same z siebie nie zadziałają, potrzebują jakiegoś adapterka np Mayflash Magic C, wtedy działają poprawnie i bez odczuwalnych opóźnień. - opis dodatkowych przycisków w menu jest dostosowany do tego dziadowskiego dedykowanego joya. Jakieś "topy", strzałki, cholery można dostać, ktoś powinien dostać za to po łapach. Szkoda, że nie zrobili opcji żeby to przełączyć na kolory przycisków z TheGamepadeda jak to jest w A500mini, w końcu ten pad to też ich sprzęt. - rzeczy oczywiste, czyli za mało RAMu, brak stereo/VBXE/Rapidusa/SIO/portu carta/klawiatury/obsługi joya w standardzie 2B+..... i pewnie długo tak jeszcze można ;), ale jak ktoś chce tylko pograć w Montezume to wystarczy :).
@Yerzmyey - dałoby rade zapodać jeszcze raz ten konfigurator, bo ten link sprzed roku zdaje się jest martwy, dzięki.