najs:) pico sio > 'pikuś' powiedz jeszcze, którym firmware w przyszłości aktualizować Twojego Pikusia? bo jak widzę woj ma na githubie sześć wersji w zależności od bebechów..
W środku jest pico2, więc firmware pod nie . Z zalet, Pico 2 ma swoje dodatkowe 4 mega pamięci więc można sie nawet obyć bez karty i trochę softu upchnąć w Pico kabelkiem USB z kompa. Dzisiaj jeszcze potestowałem KSO, też ładnie działa. Generalnie, to nie moje, soft i reszta jest kolegi Woj76, ja to tylko składam i zrobłem budę. No i autor wyraził zgodę na zrobienie paru sztuk dla ludzi. Tylko prosił żeby jemu głowy nie zawracać tylko mnie ..
Nie chodzi o zawracanie głowy jako takie, jestem skory pomagać czy odpowiadać na pytania, nie chcę tylko "naprawiać" dewajsów Zaxona, bo nie wiem co tam w środku dokładnie jest. Poza tym ja to się bardziej na softwarze znam niż na czymkolwiek innym, to że jestem w stanie zaprojektować jakikolwiek działający układ graniczy z cudem :D
Na marginesie, jeżeli znajdziecie jakieś konkretne błędy w FW, to proszę o zgłoszenie ticketu na GitHubie, jest wtedy szansa, że kiedyś naprawię.
Co do wersji FW: najpierw wybierz, który rodzaj Pico masz (ori Pico, ori Pico2, czy Pimorioni 16) a potem czy jest to zbuowane na płytce z kartą SD czy bez.
Jest też szalony plan, żeby dodać TNFS i użyć PicoW, ale widzę, że zainteresowanie jest głównie w plikach CAS i ew. WAV.
że oprócz karty jest dostępna pamięć pico, to miodzio. na wewnętrzną jakieś testery, xexy z softem -loaderami do różnych turbo, a na kartę co akurat do wgrania. co do mnie, to obsługa wave'ów przydatna w takim scenariuszu, że można szybko/łatwo testować zgrane deckiem stare taśmy w turbo, na realnym a8.
Czy mogę oprócz odczytu plików turbo cas/wav. Używać A8 Pico Sio do zapisu tychże na kartę SD ? Tak jak na zwykłym magnetofonie Atari ? Czy działa tylko odczyt obrazu taśmy/pliku ? W urządzeniu C: ?
Nie ma zapisu kasetowego, jest to zupełnie inna bajka z punktu widzenia oprogramowania. Co było rozważane, to odczyt drugiej ścieżki dzwiękowej w plikach WAV i wpuszczenie jej do Atari przez SIO Audio In, tylko tutaj wyskoczył dość trywialny problem - skończyły mi się piny w Pico :(
Natomiast zapis do plików ATX działa, ale tylko istniejących już sektorów, tzn. nie można przeformatować takiego pliku, który ma brakujące sektory tak, żeby je miał.
1. to co ja narysowałem pasuje tylko do mojej wersji tego interfejsu, więc dla innych jest w zasadzie bezużytecznie bo nie pasuje do stockowego projektu z Githuba.
2. Reszta problemów z udostępnianiem plików STL do drukarek 3d jest raczej znana każdemu kto coś kiedyś z cudzych plików drukował... A to sie rozdzielczość nie zgadza, a to wymiary, a to coś tam ... I na koniec wychodzi z tegowięcej z tego problemów niż narysować własną budę na nowo pod swoja maszynę.
@zaxon, nie wiem, czego używasz, ale ja NIGDY przez prawie 15 lat używania kilku drukarek i wydrukowania tak gdzieś pod 1000 modeli nie miałem problemu z wymiarami. NIGDY. Połowa była mojej roboty, a połowa z thingiverse. Jeśli pod Twoją maszynę musisz specjalnie coś robić, to znaczy, że jest źle skalibrowana.
Bierzesz STL 10 x 10 cm i po wydruku ma mieć 10 x 10 cm. Jeśli nie ma - kalibracja.
Ja jeszcze zapytam o hardware. Usłyszałem od dobrego elektronika, że A8 Pico został zaprojektowany niskokosztowo, zaoszczędzono na bezpieczeństwie konstrukcji, przez co możliwe jest przepięcie, które może poskutkować uszkodzeniem procka 6502 i ANTIC-a. O ile 6502 można ogarnąć, to o ANTIC trudno, więc odradzał to rozwiązanie. Prawda to azaliż? :)
Tak - jeśli podepniesz kabel USB w momencie, gdy a8pico jest w Atari. Stąd w obecnych konstrukcjach płytka jest umieszczona tak, żeby nie było fizycznie możliwe podłączenie przewodu USB i jednocześnie wpięcie carta w Atari.
@jhusak, aktualnie mam 3 sztuki Creality K1, w tym jedna w wersji max. Nowe. One sie same kalibrują przed każdym wydrukiem . Materiały także firmowe, dedykowane. Wcześniej miałem 3 Zortraxy M200. Więc raczej też nie 3 liga ;) Pisze o własnych doświadczeniach z wielu lat drukowania. Ty oczywiście możesz mieć inne . Ja mam jakie mam i przedstawiłęm moje stanowisko.
@Kaz, dlatego ta moja wersja tego interfejsu nie ma zasilania z gniazda SIO w Atari. Jest zasilana zewnętrznie przez gniazdo USB w Pico. Tak zrobiłem bo tak mi pasowało. Oczywiście, można zrobić lepiej. Projekt jest przecież ogólnodostępny. Ja zrobiłem tak jak zrobiłem. Kto chce kupi, kto nie chce nie. A ktoś inny jeszcze zrobi lepszą wersję... Generalnie zrobiłem sobie bo mnie ładowanie w Turbo i klimaty magnetofonowe zawsze cieszą ;) A że to jest o wiele lepsze rozwiązanie niż moje Bumboxy, no to zrobiłem pare więcej. I tyle.
@zaxon - piszę o tym, bo generalizowałeś z własnego przypadku "Reszta problemów (...) jest raczej znana każdemu, co (...)" , co często prowadzi do mylnych wniosków :)
Ufff ;) Ostatnie doświadczenia wykazały mnie i jednemu z kolegów Atarowców że lepej jednak sie rozmawia twarzą w twarz niż pisze. Muszę sie w końcu ruszyć z mojej gawry na jakiś zlot, normalnie pogadac ;) To naprawdę działa.
Co do fejsa, nalepki życzliwy grafik ,który chce pozostać anonimowy mi zrobił, od razu wyglądają lepiej.
"Nie ma zapisu kasetowego, jest to zupełnie inna bajka z punktu widzenia oprogramowania."
To się będę dopytywał. Wszystkich forumowiczów. Co stoi na przeszkodzie, stworzenia cyfrowego, w pełni funkcjonalnego, odpowiednika firmowego magnetofonu Atari ? Realizującego zapis/odczyt plików w systemie normal/turbo. Mamy i dobrze że mamy, wiele rozwiązań sprzętowych i programowych wczytujących i zapisujących dane na wirtualnych dyskietkach ATR. Do zapisu na wirtualne C: nie mówiąc o turbo jest bardzo słabo. Czy to jest tak bardzo niszowa funkcja że się nie opłaca, czy poważny problem sprzętowo/programowy?
Proszę mnie oświecić.
@woj76 Nie gniewaj się, nie do Ciebie te fochy ;) Dzięki za objaśnienie tematu.
Do pliku WAV prawdopodobnie żaden problem (oprócz wymknięcia się nagrywania spod kontroli i zapełnienia dość szybko karty SD, z dyskami nie ma tego problemu), o tym to w sumie muszę pomyśleć, ale ja pisałem o plikach CAS, to jest trudne (dla mnie w każdym razie).
Dziś dostałem urządzenie od znajomego, który je zbudował i tchnął w nie życie. Muszę przyznać, że dla mnie to urządzenie było długo oczekiwane i prawdopodobnie jedno z najlepszych, jakie mam... emulujące mechanizm kasetowy i różne TURBO, to jest świetne :)
Głupio wyszło, ale tak wygląda robota przed świętami . Zamówiłem kable joystickowe tydzień temu, paczkę gdzieś wcieło, zamówiłem ponownie a wzasadzie 2 razy, dzisiaj dopiero kable odebrałem. Jutro skończę montaż, dorobię papiery i wyślę.
No, dali radę, choć ja też raźno biegłem do paczkomatu żeby to wysłać. I to specjalnie do dalszego który stoi w ogrzewanej galerii żeby zabawki niepotrzebnie nie marzły.
Jakby co, to paczkomaty mają gwarantowaną porę, gdzie jeszcze bieżącego dniaopróżniają skrytki. Są kategorie, warto je znać. Mój ulubiony paczkomat to 15:00 gwarancji, a ze względu na obłożenie, często jeszcze ok 21:00 opróżniają. W ogóle ta firma robi robotę. Sobota - nadane. Niedziela - w paczkomacie docelowym. Czad. No ale niestety, tylko przed świętami... Ale i tak często nadaję w piątek, a w sobotę rano już jest :)
Strefy godzin odbiorów:
Strefa A – godzina graniczna: 16.00 Strefa B – godzina graniczna: 15.00 Strefa C – godzina graniczna: 14.00 Strefa D – godzina graniczna: 13.00
A jaką strefę ma paczkomat, to można sobie sprawdzić na stronach inpostu ->link<-
Wiem, wygląda jak reklama :/ ale to wiedza, którą każdy nadawca powinien mieć :)
No to wiadomo jak ktoś sporo paczkomatami wysyła ;) Ale święta rządzą sie swoimi prawami i w kurierce. Normy normami a życie życiem ;)
Wydrukowałem kolejne 4 skorupki, jutro pewnie je poskładam i kończę produkcję. Jak znam życie to znowu szlak przetarłem i zaraz te interfejsy wszyscy zaczną robić i sprzedawać , prześcigając sie na ceny ;)
Małe testy dzisiaj. Carty z turbo mam poza domem, a nie wszystkie loadery co mam pod ręką chcą się z xexa na sio2pico uruchomić. Ale w końcu jeden znalazłem i jest ok. ED2 - ha, wystarczy z loaderem xex spróbować wejść wyżej, $600 zamiast 500, i działa (WZab 2t12) Z casami problemu nie ma, ale przy wave trzeba wejść do konfigu i ustawić czy to bedzie w turbo czy normal. Ale i takie i takue się wczytują. Xecy i atr, no co ma nie działać. Brakuje wisienki w postaci dźwięku wczytywania ze sio, ale, to nie bug. Generalnie jest dobrze :-)
Obsługa intuicyjna, ewentualnie może być potrzebna wiedza, ktore turbo z jakiego sygnału sio korzysta; ED - na stronie woj76 ma wszystko ładnie rozpisane! :-] Toteż dzięki (Zax?) za ustawienie domyślnie pod KSO t2000.
Pytanie jedno, co to za otwor na wysokości gniazda usb? Myślałem że pod diodę, ale nie mryga ;-p
Otwór jest do wprowadzenia pico w tryb boot do załadowania firmware gdyby sie nowy pokazał. Wtedy wykałaczką, spinaczem, wciskamy guziczek przez ten otworek, podłaczamy fejsa do PC , puszczamy guziczek i możemy sobie nowe firmware załadować a w zasadzie po prostu skopiować , bez rozbierania urządzenia. Bo pi sie zgłosi do przeprogramowania.
1. Nie mogę nic wczytać z BLIZZARDA, KSO2000 i UM w sumie też. BLIZZARDA i KSO nawet nie rozpoczyna ładowania a UM zaczyna ładować - widzi header i wczytuje dalej ale bez uruchomienia na końcu - szare tło. Pliki wygenerowane są przez TURGEN - w CAS. Mam cart-a z loaderami. 2. XEX ładuje i na końcu zwis. 3. ATR jeszcze nie sprawdziłem
UM nie używam to się nie wypowiem. KSOt2000 działa na domyślnych ustawnieniach; nie wiem czy to def. firmware, czy tak Zaxxon ustawił przed wysyłką. Rozpiskę co jak ustawić pod które turbo jest na githubie woj76: ->link<- Ja testowałem, prócz normal, kso t2000 i omicron. działa. Zax testował blizzarda, ma to na swoim filmiku (i chyba pokazał ustawienie konfiga). w1k testował czeskie t2000 i turboD, też działa. Może nie styka Ci któryś pin w złączu SIO ?
/co do loaderów turbo ładowanych z xexa, może być potrzebne ustawienie 'xex loader' wyżej niż $500. na loder kso t2000 (wzab) pomogło $600, $700. ale jeśli wczytujesz je fizycznie z carta, to nie powinno być tego problemu.
No i jeszcze jedna rzecz, mam ATARES PHOENIX _1.0. ROM, do Blizzarda on sie odpala z a8pico ale nie ładuje plików choć wszystko wygląda ok. Wersja Atares_Phoenix.xex działa prawidłowo.
@Peri Noid, tak mam odpowiednie carty :) i tak załadowałem loadery :). Mam 5 czy 6 magnetofonów z ast, blizzardem, kso i unerring master i czeskim T2000 dlatego wiem, że carty są ok
UM tez przetestowałem w miedzy czasie . Ale ładować ładowało poprawnie tyle że sie wygruziło na sam koniec. Ale to raczej prawdopodobnie wina loadera, carta, konwersji niż interface. Czasochłonna zabawa..
Pamietam moje kasety z blizzardem, pewexowe BASF 60, nagrywane z jednej strony tylko i tabelka, stan licznika i numer , którym loaderem ładować z Phoenixa ;)