atarionline.pl mad-pascal biblioteki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorVagant
      • CommentTime12 May 2026 10:31

Witam,

Postanowiłem pobawić się znowu mp i próbuję go uruchomić pod linuxem ale nie widzi mi w ogóle bibliotek w czasie kompilacji np mp 3d.pas -ipath:$HOME/apps/Mad-Pascal-1.7.7/lib wywala natychmiast błąd: 3d.pas (line 4, column 30): Error: E33 - FileNotFound: Cannot find unit 'FASTGRAPH' used by program 'Program' in unit path '...Mad-Pascal-1.7
      .7/lib/'.

Pozdrawiam
      Mchal
      • 2: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 10:44 zmieniony

@Vagant aktualnie nad rozwiązaniem tego problemu pracuje JAC! problem istnieje od dłuższego czasu pod Linux, ale ma być na dniach rozwiązany.
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 May 2026 12:12 zmieniony

A to nie typowe "case sensitive"? Jeśli tak, to można to tymczasowo rozwiązać linkami symbolicznymi.
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime12 May 2026 13:02

czyli do każdego unitu (ok. 80), a przynajmniej do tych najczęściej używanych należałoby stworzyć link z nazwą dużymi literkami
      • 5: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 13:39

@jhusak nie, nie jest to typowe "case sensitive" bo od strony formalnej się wszystko zgadza, sprawdziłem na pliku samples/a8/demoscene/twister_2.pas. Mad-Pascal przeszedł duży refactor w ostatnim roku, i coś musiało pójść nie tak bo mi to przez lata działało a teraz nie działa. JAC! drąży więc może wydrąży ;) a że jest on zwolennikiem samodzielnej pracy umysłowej bez wrzucania tego do AI to czekam aż sam znajdzie :]
      • 6: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 15:17

mi Deepseek naprawił: ->link<-

ale nie robię PR bo nie wiem czy to w "duchu" kodu kompilatora ;)
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 15:56 zmieniony

Problem wydaje się jednak głębszy, ponieważ sam kompilator wewnętrznie pozostaje niewrażliwy na poprawne nazwy units. Ta poprawka pozwala na załadowanie units w systemach, w których jest ona istotna, ale jeśli kompilator załaduje dwa units o tej samej nazwie, gdyby je zapisać wielkimi literami np. `Dupa.pas` i `dUpa.pas` może to spowodować błąd.
      • 8: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 16:47

chociaż AI mnie przekonuje, że FPC też wewnętrznie nie rozróżni, więc być może ta poprawka z issue jest wystarczająca.
      • 9: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime12 May 2026 18:22 zmieniony

Tu chyba problem wynika z tego, że Linux w przeciwieństwie do Windows rozróżnia w nazwach plików wielkość liter.
      Prawdopodobnie wystarczyłby filtr, który zamienia wszystkie nazwy w kodzie źródłowym na duże lub małe litery.
      Czyli jak Pascal to tylko pod UCSD ;)
      • 10: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime12 May 2026 18:24

@gregor2 rozwiązanie jest zaproponowane, parę postów wcześniej, a że JAC! tam robi sporo pod "swoją wizję" to nie proponuję go jako PR.
      • 11:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime12 May 2026 21:20

podobny problem (na mniejszą skalę) jest w madsie, pod linuchiem b. dużo przykładów sie nie komplikuje ->link<-
      • 12: CommentAuthorVagant
      • CommentTime18 May 2026 21:28

Żeby móc obejść problem pozmieniałem potrzebne nazwy includów na duże litery no i się kompiluje i działa ale zauważyłem coś dziwnego, gdy używam vbxe. Te same programy, które są w przykładach i które się poprawnie uruchamiały kiedyś teraz powodują dziwny wygląd ekranu.
      • 13: CommentAuthorVagant
      • CommentTime18 May 2026 21:30

Wystarczy, że zadeklaruję w najprostszym kodzie vbxe i od razu mam taki efekt. Coś się zmieniło czy to może być wynik tych problemów z bibliotekami pod linuxem? Jak już uruchomię jakikolwiek tryb graficzny VBXE to wszystko wygląda dobrze.
      • 14: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 May 2026 00:22

zdecydowanie linux
      • 15:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime19 May 2026 17:04 zmieniony

Systemy plików z case insensitive powinny być zabronione (development na nich). To strasznie błędogenne. To jedno z niepisanych przykazań pragmatycznego programisty.
      • 16: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime19 May 2026 18:59

założenia projektowe Mad-Pascala były takie: tylko dla A8 i pod Windows - reszta to fanaberie ;)
      • 17:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime20 May 2026 14:34

A teraz Windows traci rynek, bo odjaniepawla. I problem!
      • 18: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime20 May 2026 15:15

pokazałem @JAC! poprawkę i powiedział, że to prawie dokładnie to co chce zrobić ;) no ale jak widać "schodzi mu" i teraz dylemat - AI naprawiło to wrzucać, czy czekać na "human touch" ;)
      • 19: CommentAuthormono
      • CommentTime20 May 2026 15:27

Touched by the Hand of God.
      • 20: CommentAuthortebe
      • CommentTime20 May 2026 15:42

co dotknął JAC! niech człowiek nie dotyka
      • 21: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Jun 2026 21:48 (5 dni temu)

MP dokonując tokenizacji zamienia wszystkie znaki na duże, oprócz stringów ' '

problemu z nazwami nie będzie jeśli podacie ścieżkę 'filepath\filename'

uses crt in 'crt.pas';

instrukcja
      ->link<-
      • 22: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime6 Jun 2026 16:58 (20 godzin temu)

JAC! naprawił, pod Linuxem już widzi biblioteki.