atarionline.pl Another World VBXE (AI made) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Dodam jeszcze coś ze swojego poletka. Sam wykorzystuję AI do procesu HTR czyli rozpoznawania rękopisów historycznych. Takich dokumentów mamy ogrom, którego nie dałoby się przetworzyć. Same Archiwa Państwowe mają 361 kilometrów bieżących akt. Poza przetworzeniem do formy przeszukiwalnej takie dokumenty można później przetwarzać przez systemy RAG w których ważnym elementem zawsze jest człowiek pomiędzy, który dokonuje porównania z oryginałem. Bez tej technologii nie dałoby się ruszyć z wieloma tematami. Od razu zaznaczę, bo wiele osób z branży myśli o tym, że to ich wykosi z pracy. Otóż nie. Dla historyka AI to bardziej jak lupa niż syntetyczny historyk. Mimo tego wszystkiego co przedstawiają w mediach to nawet nie ma pomysłu jak dojść do etapu by dało się zastąpić skutecznie człowieka.
      • 2: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime17 Jun 2026 10:42 zmieniony

Jesli chodzi o Prince of Persia to juz dawno zostal udostepniony przez autora i kazdy moze sobie go przerabiac, nawet jako asystent AI ;)
      https://github.com/jmechner/Prince-of-Persia-Apple-II

Nigdy nie twierdzilem ze AI wykozystywane zgodnie z zasadami jest czyms zlym.
      Problem jest wowczas gdy sie je wykozystuje do omijania tych zasad.

Problemem nie jest samo AI a to w jaki sposob zdobywa swoje informacje niestety najczesciej w nieeteyczny.
      Coraz czesciej male portale na ktorych spotykaja sie naprawde ludzie posiadajacy wiedze sa ciagle atakowane przez tysice botow. Nawet ich tworcy nauczyli je omijac rozne wymyslne zabezpieczenia.
      W koncu dojdzie do tego ze male portale nie bedzie juz stac na obrone przed inwazja bootow, a i ich administratorzy w koncu dadza sobie spokoj i je polikwiduja.

Booty czasami generuja taki ruch ze czlowiek chcacy sie zalogowac musi czekac kilka minut.
      A bedzie jeszcze gorzej.
      To w koncu doprowadzi do tego ze takie male spolecznosci straca kontakt ze soba w Internecie i jedynym zrodlem informacj beda farmy troli produkujacych za pomoca AI dezinformacje.
      Naprawde tego chcecie ?

W sporcie doping tez jest zakazany, mimo ze moglby pomagac bic nowe rekordy ;)
      • 3: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime17 Jun 2026 12:15 zmieniony

Przez AI temat zrobił się bardzo 'offtopicowy'... ale i tak "fajnie się to czyta", bo pokazuje jak ważny społecznie jest ten temat.
      Ja mam tylko takie wewnętrzne odczucie i analogię do "XX wiecznej mechanizacji wsi" i zastępowanie koni czy innej żywej siły fizycznej traktorami i innymi maszynami...
      Co byśmy nie myśleli o AI, jak bardzo byśmy się jej nie obawiali - to jest to proces nieodwracalny i "dziejący się TU i TERAZ". Przewaga ludzi nad AI i maszynami jest taka, że część z nas (niestety nie wszyscy) mamy ogromny potencjał adaptacyjny i potrafimy się do większości zmian dopasować... a reszta, no cóż wyginie jak dinozaury. Brzmi brutalnie, ale tak się dzieje z każdym gwałtownym postępem od tysięcy lat.
      • 4: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Jun 2026 12:31 zmieniony

Jeśli chodzi o boty - podejrzewam, że problem jest bardziej złożony - myślę, że spora część komputerów to komputery zombie, (botnety itp.) więc one są sprawcami tego ruchu. Rozwiązaniem byłoby kupić nowe komputery i może by problem zniknął. Jednak chyba nie zniknie myślę, bo większości osób nie stać na kupno nowego sprzętu, a poza tym istnieje ryzyko ponownego zarażenia nowego kompa itp. choćby przez małą nieuwagę. Tego się myślę nie da łatwo zatrzymać
      • 5: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime17 Jun 2026 12:40 zmieniony

Tylko że za każdym 'botnetem' jest człowiek lub grupa ludzi, która ten botnet stworzyła (dla własnych interesów). Czyli znowu to nie AI/sprzęt jest "problemem" a ludzie sami w sobie stanowią "problem"... Ja tam mam raczej "złe zdanie" o człowieku jako gatunkowi. Nie wierzę w czyjeś "dobre intencje", gdyż zwykle pod nimi kryje się jakiś "prywatny interes".
      • 6: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Jun 2026 16:06 zmieniony

Another World należy do gier dosć trudnych i wymagających odrobinę myślenia. Ta gra zdecydowanie nie jest dla dzieci, one z reguły nie potrafią myśleć - rozwiązywać zagadek na takim poziomie jak dorosły- i mają dużo gorszą sprawność manualną. Pamiętam, że ja z bratem, w dzieciństwie, nie potrafiliśmy dojść nawet do drugiego poziomu, a ja dopiero po 25 latach ją całą przeszedłem - wersję 25 Anniversary. I to jest jedna z nielicznych gier - które przeszedłem w całości
      • 7: CommentAuthortebe
      • CommentTime17 Jun 2026 17:06

gra Piekiełko jest dla dzieci ;)
      • 8: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime17 Jun 2026 17:12

Tebe - a Strip Poker dla dzieci, czy dla dorosłych? ;-)
      • 9: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Jun 2026 20:32 zmieniony

@Tebe :D - ale się uśmiałem. :)
      "Delete me" za offtop - tego akurat do ciebie nie piszę
      • 10:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime18 Jun 2026 08:29 zmieniony

Konstantyn:

Tebe - a Strip Poker dla dzieci, czy dla dorosłych? ;-)

Grałem jako dziecko w czasach podstawówki i dało się uruchomić i zagrać - oni tego nie sprawdzają ;-)
    2.  
      Jacques - no się grało za młodu, wiele godzin spędziłem z tą grą, heh. Nie pamiętam czy udało mi się rozebrać do końca Samantę i inne laski, chyba którąś tak, ale nie była to jakaś spektakularna golizna. :-D A swoją drogą bardzo fajna i wciągająca gra, nawet dzisiaj. Klasyk :-)
      • 12: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime18 Jun 2026 10:11 zmieniony

Gdy pisalem o botach to tych zidentyfikowanych nalezacych do biznesu AI , a nie innych ktorych takze jest wiele.

Przez AI temat zrobił się bardzo 'offtopicowy'... ale i tak "fajnie się to czyta", bo pokazuje jak ważny społecznie jest ten temat.
      Ja mam tylko takie wewnętrzne odczucie i analogię do "XX wiecznej mechanizacji wsi" i zastępowanie koni czy innej żywej siły fizycznej traktorami i innymi maszynami...

Efektem byly dwie wojny swiatowe i wybici niemal calego pokolenia , ktore dzis nazywamy "straconym pokoleniem"

https://en.wikipedia.org/wiki/Lost_Generation

Wowczas tez wiekszosc sie cieszyla ze idzie nowe i nikt nawet nie myslal aby to nowe od poczatku jakos kontrolowac aby sluzylo ludzkosci , a nie aby jej szkodzic.
      • 13: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime18 Jun 2026 15:52

ak dla mnie takie konwersje są super, szczególnie że stanowią punkt startowy do tworzenia innych projektów na podstawie frameworka i rozwiązań stworzonych przy tej konwersji. Myślę nad grą „Wielka draka w kosmicznym burdelu”. Oto inspiracja:
      • 14: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime18 Jun 2026 16:16 zmieniony

Ta gra ma oznaczenie wiekowe od 12 lat - Pegi 12 (Another World)- niektóre konwersje mają ocenzurowane te kilka sekund - akurat ta scena psuje mi mój odbiór gry jako całości.
      • 15: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime18 Jun 2026 18:41 zmieniony

@astrofor
      To cie powinno zainteresowac:
      https://web.archive.org/web/20230403202512/https://www.theverge.com/2022/11/8/23446821/microsoft-openai-github-copilot-class-action-lawsuit-ai-copyright-violation-training-data

https://moginlawllp.com/developers-sue-github-microsoft-and-openai-over-copyright-in-creating-ai-tool-copilot/

https://creati.ai/ai-news/2026-02-12/computer-coders-copyright-lawsuit-openai-microsoft/

Jest to sprawa ktora ma poczatek jeszcze w 2022 , dotyczy lamania praw autorskich przez AI i kradziezy kodu.
      Sad w USA wciaz ma jakis problem z zajeciem sie sprawa (wsumie chodzi o to czy mozna pociagnac te firmy za lamnie prawa tyle ze pochodzacego z 1998- takie wowczas jeszcze przed zmianami wprowadzonymi pozniej miedzy innymi na skutek tego pozwu obowiazywalo), w kazdym Sad w USA obiecal ze jeszcze w tym roku zapadnie jakas decyzja.
      Jesli programisci wygraja to Microsoft, GitHub, and OpenAI beda musieli zaplacic 9 miliardow $ odszkodwania.

Rob swoje produkcje jako asystent AI, kto wie moze w przyszlosci tez dorzucisz swoje pare groszy ;)
      • 16: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime18 Jun 2026 21:52 zmieniony

@gregor2 : Powiem tak – sąd w USA może pocałować w dupę Trumpa, więc tym bardziej może pocałować gigantów technologicznych, którzy posiadają 90% majątku w USA. Już prędzej spodziewałbym się, że sąd w USA każe płacić odszkodowanie za atak na Hiroszimę i Nagasaki. Jak będzie git do projektu (tu duży uśmiech do autora), to zobaczę, jak działa wirtualna maszyna AnotherWorld, jak można ją zmodyfikować i czy da się łatwo z tego zrobić nowy content. Nie wiem, czy to działalność kwalifikująca się pod paragraf.
      ps. Projekty typu antigravity albo cosmos, mnie przerażają, także to też nie jest tak że jestem 100% zaAi
      • 17: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime18 Jun 2026 22:22

szanujmy @astrofor za jego nieszablonowe myślenie, może nawet nazwałbym go przyjaznym "the neighborhood satanist" ale to wciskało by go w szablon z którego on się sukcesywnie wymyka ;)

bardzo lubię czytać co też on napisze ;) "cokolwiek myślisz o rzeczywistości to ona wygląda inaczej" ;)
      • 18: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime18 Jun 2026 22:37 zmieniony

@zbyti: Nie uważam się za satanistę, bardziej za manichejczyka. To znaczy wierzę, że szatan rządzi światem, ale w przeciwieństwie do satanisty raczej go nie lubię(szatana). Sprawdzałem dokumentacje vm Another Worlda, i myślę że da się dość prosto zrobić edytor , przynajmniej do intr , z sama grą to już wiecej roboty.
      • 19: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime19 Jun 2026 09:36 zmieniony

Trump wiecznie nie bedzie prezydentem.
      A co do japonczykow to poczytaj sobie np. o sprawach Korematsu przeciw USA albo Hirabayashi v. United States co prawda dlugo to trwalo ale w koncu...
      Ci wielcy giganci tez juz pare razy dostali po tylkach od sadow.
      Chocby to ze dzis w systemach Windows malo kto uzywa Internet Explorera jest dowodem na to ze i bigtechy musza sie liczyc z sadem USA.
      • 20:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime19 Jun 2026 09:52

Co ja narobiłem?!?!?! :)

P.S. Dalej nie mogę się zmusić do kodowania - ale staram się.
      • 21:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime19 Jun 2026 10:11

Ejże, @Pecus, wystarczy ciekawy projekt i same palce klepią :)
      • 22:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime22 Jun 2026 15:27

A propos, będzie Last Ninja (1)? :-)
      • 23:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime22 Jun 2026 15:47

uh oh
      • 24:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime22 Jun 2026 16:14

O-o?
      • 25:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime23 Jun 2026 09:54

kolejne playlable demko, wciąż nie jest to wersja finalna. gra i intro zostały przyspieszone o około 10-30%, brakujące tekstury w lokacji CAGE zostały naprawione, a do gry dodano inne elementy, takie jak trzęsienia ziemi i tym podobne. Oczywiście, z Rapidusem to najlepsze doświadczenie.
      • 26:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jun 2026 11:26

Dzięki.
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime23 Jun 2026 11:36

Super, będzie testowane!
      • 28: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime1 Jul 2026 22:51

Jeszcze troche a zacznie sie hype na rapidusa :-)
      • 29:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime1 Jul 2026 23:20

Którego już nie można kupić :D
      • 30: CommentAuthornowy80
      • CommentTime2 Jul 2026 12:34

Another World z Rapidusem skończone. Jeśli wyjdzie UFO, które męczyłem na Amidze z 1MB, to pewnie skończę jako jeden z pierwszych. Uwielbiam ten tytuł, mam wszystkie możliwe wydania w wersji pudełkowej. Średnio do UFO wracam raz w roku, więc jeśli byłby potrzebny tester to dla mnie czysta przyjemność :)
      • 31: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime2 Jul 2026 19:04

@alex, nie śledziłem dokładnie rapidusa, wiem że kiedyś można było to założyć ale nie było tak naprawdę zastosowania więc się nie interesowałem. Prockow nie ma czy poprostu nie ma nikogo kto to zakłada ? Bo popyt tworzy podaż :)
      • 32:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime2 Jul 2026 20:55

Nie ma nikogo kto to produkuje. Lotharek zakończył produkcję kilka lat temu.
      • 33: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Jul 2026 21:08 zmieniony

możecie się zapisać na Antonia 2

->link<-

->link<-
      • 34: CommentAuthorvega1
      • CommentTime3 Jul 2026 12:16

czyli UFO Enemy Unknown ma szansę też być :) bo na AMIDZE to trochę wolno chodziło :)