atarionline.pl [S] California Access 2001 + Tygrys Turbo (z humorami) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorYolk (xmgatz)
      • CommentTime23 Aug 2026 15:39 zmieniony

Witam wszystkich.

Mam w posiadaniu od wielu już lat stację CA 2001 z wbudowanym Tygrys Turbo. Chciałbym tę stację puścić w dobre ręce, bo na codzień jej nie używam, a szkoda żeby się kurzyła bez sensu.

Stacja ma swoje lata i niestety swoje humory. Raz działa dobrze, innym razem czyta tylko część dyskietek, innym razem się w ogóle obraża i nie czyta nic. Na pewno więc wymaga nieco uwagi. Ponieważ objawy wydają się być zależne od tego jak długo stacja jest włączona (jak się nagrzeje to zasadniczo jest lepiej) więc stawiam na to że albo kończy się zasilacz, albo kondziory albo elementy regulujące napięcie typu 7805. Chcę żeby było jasne, że to nie jest ideał - stacja działa albo nie. ¯\_(ツ)_/¯

W komplecie jest oryginalny zasilacz.

Załączam filmik z działania. Nagrało mi się strasznie cicho, ale słychać że stacja pracuje z większą prędkością niż standard.

Ciężko mi określić cenę sprzedaży więc zróbmy licytację.

Cena startowa: 300 zł
      Data zakończenia: piątek 28 sierpnia o 18:00 czasu polskiego

Nie ma ceny minimalnej, więc sprzedam za ile pójdzie. Natomiast polecam zakup ze względu na historyczne Tygrys Turbo, które jest rzadkością.
      • 2: CommentAuthorYolk (xmgatz)
      • CommentTime23 Aug 2026 15:39 zmieniony

Film z działania w formacie MP4
      • 3: CommentAuthorYolk (xmgatz)
      • CommentTime23 Aug 2026 15:40 zmieniony

Jeszcze jedno zdjęcie od spodu.
      • 4: CommentAuthorYolk (xmgatz)
      • CommentTime23 Aug 2026 16:03 zmieniony

Jeszcze jeden detal. W stacji jest wymieniony plastikowy element docisku głowicy na taki drukowany w 3D. Wieki temu dostałem zestaw naprawczy od Kuby Husaka i takowy właśnie jest zamontowany po tym jak ten oryginalny się rozleciał ze starości lata temu.
      • 5: CommentAuthorseban
      • CommentTime24 Aug 2026 06:51

Hej!

Jestem zainteresowany, na początek proponuje 320zł.
      • 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime24 Aug 2026 16:58

350.
      • 7:

CommentAuthorMq
      • CommentTime24 Aug 2026 18:05

380
      • 8: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime24 Aug 2026 18:23

384
      • 9: CommentAuthorseban
      • CommentTime25 Aug 2026 06:56

podbijam do 512zł ;-)
      • 10: CommentAuthorlopezpb
      • CommentTime26 Aug 2026 09:57

Podbijam do 550
      • 11:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime26 Aug 2026 13:28

Kupujcie, kupujcie. Bo "Tygrys" to kultowe choć niszowe rozszerzenie. Naprawdę tanie, ale swoje "turbo" miało. Co prawda trafiały sie pojedyncze tytuły programów, które odmawiały z "Tygrysem" pracy np. loader z "Energy mag #1", ale cóż, trudno.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Aug 2026 16:59

600 zł. Nie przekonuje mnie "kultowość", tylko to, że nie mam CA 2001, ani Tygrys Turbo :)

O Tygrysie pisałem choćby tu: ->link<-

Wywiad z autorem tu:
      ->link<-

A jakiś czas temu odnowiłem kontakt z inżynierem Bojarskim i jest chętny, by pomóc zarchiwizować swoje rozwiązanie dla potomności (była także wersja z Centronics). Mamy więc zgodę na opracowanie kopii i dokumentacji. Powoli do przodu.
      • 13:

CommentAuthorkamilos78
      • CommentTime27 Aug 2026 03:51

700zł. Chciałbym. Moja ulubiona. Miałem taką (no, bez rozszerzenia).
    1.  
      Wczoraj napisał do mnie Stryker, który na 90% był poprzednim właścicielem tej stacji. Jeżeli tak w istocie było, to jest szansa, że Tygrys Turbo było montowane przez niego i że nie jest to "oryginał" z lat 90, tylko kopia z okolic 2010.

Piszę dla jasności, bo wprawdzie funkcjonalnie to będzie to samo, to nie chciałbym żeby nowy właściciel był rozczarowany zakupem jeżeli zależało mu na oryginalnej modyfikacji wykonanej przez autora (lub wczesnych naśladowców o ile tacy byli).
      • 15: CommentAuthorkismet75
      • CommentTime28 Aug 2026 14:25

@Yolk Najprościej zrobić dodatkowe zdjęcia wnętrza stacji z zamontowanym TURBO Tygrys.
    2.  
      Musiałbym całą stację rozebrać na części. Modyfikacja jest z tego co pamiętam zrobiona na ROMie stacji a ten jest zakopany pod napędem.

Stacja jest już zapakowana i czeka na wysyłkę.
    3.  
      kamilos78, wysłałem ci tu w wątku wiadomość prywatną z namiarami. Najlepiej jakbyśmy dogadali się do końca weekendu, bo ja potem przez tydzień będę poza domem i paczka będzie musiała poczekać na wysyłkę.
      • 18:

CommentAuthorkamilos78
      • CommentTime29 Aug 2026 12:21

Dziękuję. Już odpisuję, będziemy w kontakcie.