atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nadchodzi KWAS nr 12 z 2017-08-19 11:12 (8)
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (17)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (11)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (11)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (3)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
Nowe demo na VBXE z 2017-07-23 18:35 (8)
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (12)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (15)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (28)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Robimy plakaty
Od czasu narysowania grafiki do "Kolony 2106" w roku 2009, chodziła za mną idea wydrukowania sobie ekranów z tej gry. Jest coś urzekającego w czarno-białej grafice, w prostocie tych atarowskich pikseli. I nie piszę tego jako ich autor, ale przede wszystkim jako wielbiciel graficznych klimatów mono. Okazało się, że taka grafika przypadła do gustu również niemieckiemu wydawcy pisma "Pro(c)Atari" i pojawiła się na okładce drugiego numeru tego magazynu, a także na produkowanych przez wydawcę koszulkach.

1. 8-bit gfx supports your imagination!

W końcu postanowiłem przygotować dla siebie plakat z grafiką z gry. Różne warianty powstały, ale najbardziej przypadła mi do gustu wersja najprostsza, czarno-biała, bez udziwnień. Ten projekt widać poniżej (oczywiście tutaj, ze względu na ograniczenia strony, grafika jest skompresowana i w małej rozdzielczości, rozmiar i jakość docelowego plakatu jest znacznie większa). Ponieważ kilka osób zdeklarowało mi, gdy obejrzało projekt, że także z chęcią powieszą sobie na ścianie taką grafikę, postanowiłem druk plakatów mojego autorstwa zlecić w większej ilości, w profesjonalnej drukarni.



2. 07 zgłoś się

Przy okazji zabaw w projektowanie plakatu z grafiką "Kolony 2106" przygotowałem sobie plakat z moją grafiką z nadchodzącej gry "07 zgłoś się". Tutaj grafika ekranów jest czterokolorowa (z wyjątkiem pięciokolorowej Nyski na ekranie tytułowym). Ale zestawienie wszystkich ekranów dało bardzo barwną mozaikę, która też ma swój urok.



W związku z powyższym, że będę miał więcej sztuk niż mi potrzeba, daję tu i teraz znać publicznie, że jeżeli ktoś reflektuje na któryś z powyższych plakatów, to obowiązuje zrzuta 18,50 złotego za sztukę w rozmiarze 50 cm szerokości na 70 cm wysokości. Ramy i antyramy w tym rozmiarze są standardem i są dostępne na przykład w sklepach Ikea. Nie trzeba robić już teraz przedpłaty, wystarczy publiczna deklaracja pod tym artykułem lub w tym wątku na forum. Proszę podać który plakat, ile sztuk oraz miejsce albo formę odbioru. Po wydrukowaniu skontaktuję się z każdą osobą i podam dane do płatności.

W sprawie formy odbioru: plakaty mogę dostarczyć na nadchodzący Load Error w Gdańsku (20-22 października), Giełdę 80/90 w Warszawie (4 listopada) lub Silly Venture w Gdańsku (8-10 grudnia). Jeżeli ktoś woli pocztą lub kurierem należy doliczyć koszty przesyłki, plakat zostanie zapakowany do tuby.

Zdjęcie z próbnego wydruku drugiego plakatu pokazuje przybliżone rozmiary, Nyska jest prawie tak duża jak małe Atari:



2017-10-11 23:56 by Kaz
komentarzy: 19
takron27 @2017-10-13 08:46:02
hej, Kaz, ja bym 3szt. plakatu nr 1 (8bit gfx) znabył :) pojawię się w sobotę na RKLE
jesionen @2017-10-13 09:34:18
@Kaz: poproszę po 1 szt. odbiorę na RKLE. Pozdrawiam.
Hubert @2017-10-13 12:45:05
Jestem zainteresowany 1ka - jaki bylby koszt wyslania w tubie?
mono @2017-10-13 13:22:32
Ja poprosiłbym obydwa plakaty pocztą.
sensual @2017-10-13 17:14:10
jak można zamówić dwa plakaty pocztą? Poproszę o mail z odpowiedzią na pawel(malpa)sensual.pl
specjal @2017-10-13 18:36:14
Chętnie kupię nr 1!
Arti @2017-10-13 20:53:17
Hej. Poproszę 2szt. plakat nr1 8bit gfx . Odbiore na RKLE
Pabloz1974 @2017-10-13 22:36:27
1szy plakat mono. Odbiore na gieldzie bajtka
Kaz @2017-10-13 23:44:24
Kosztów wysyłki tubą jeszcze nie znam, dowiem się.
Jacolo @2017-10-15 01:38:22
Super, proszę "wszystkie" dwa w tubie. A może jakiś autograf...
larek @2017-10-15 21:52:09
Proszę oba plakaty w tubie z odbiorem na SV.
sun @2017-10-15 22:55:35
po 1 sztuce poproszę z wysyłką pocztą.
tdc @2017-10-16 15:09:20
He he - zacna inicjatywa!

Choć kołatała się w naszych głowach już chyba od 7 lat ;)
glowas11 @2017-10-17 05:17:27
Gdyby coś to piszę się na 1i 2 . Poproszę o info na e-mail co do formy płatności.
glowas11 @2017-10-17 05:19:19
Przepraszam 1 i 3 😊
Kaz @2017-10-17 12:08:38
Nie rozumiem, co 1 i 3?
glowas11 @2017-10-17 16:39:01
Chodzi o Kolony oraz 07 z komputerkiem 😊
glowas11 @2017-10-17 16:41:05
Sorki teraz doczytałem hihi . Oczywiście dwa Kolony oraz 07 😊.
Prince @2017-10-17 20:08:32
1 x Kolony z wysyłką, Poproszę.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
The Goonies - wersja Turbo Blizza... (84)
ostatni: 18-10-2017 00:59, QTZ
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (109)
ostatni: 18-10-2017 00:57, wieczor
4 listopada - Inscenizacja Giełdy... (11)
ostatni: 18-10-2017 00:45, Creonix
AY-3-8910 music player (12)
ostatni: 17-10-2017 20:41, mariuszw
Plakaty (13)
ostatni: 17-10-2017 19:40, jesionen
RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (27)
ostatni: 17-10-2017 18:04, sachy
[S] 2 kartridże z grą NAG (19)
ostatni: 17-10-2017 16:03, pgru
Arabic cartridges (7)
ostatni: 17-10-2017 12:49, Kaz
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (1)
ostatni: 16-10-2017 12:24, greymsb
Kraków, GK, DKIG fotek kilka. (4)
ostatni: 16-10-2017 08:17, Cezik
Kupię joya albo dwa (9)
ostatni: 15-10-2017 13:52, Yosh
Zestawy gier na kasetach od ATAREX (5)
ostatni: 15-10-2017 12:11, FUJI
Zasilacz (22)
ostatni: 14-10-2017 22:39, Barman
Zmiany w bazie gier, demosceny, u... (559)
ostatni: 14-10-2017 18:51, rekk
sio2sd w XC12 (14)
ostatni: 13-10-2017 02:02, 65owner

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1733
Ostatnio zarejestrowany: wjakobczyk
Postów ostatniej doby: 30

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»