atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowa polska gra na Atari ST z 2017-09-23 01:49 (16)
07 się zgłasza... z 2017-09-21 10:36 (25)
Czeskie gry multijoyowe z BAHA Software z 2017-09-18 23:20 (4)
Krakowskie Retrospekcje #6 z 2017-09-15 00:26 (4)
Atari 2600 – 40 lat minęło... z 2017-09-11 23:51 (19)
Remanent growy – Tag! M4 z 2017-09-10 12:48 (4)
Remanent growy – Bored of Floppy z 2017-09-07 21:49 (8)
Festiwal retro w Krakowie z 2017-09-04 15:27 (0)
Riverwash 2017 i KWAS #12 z 2017-09-02 13:56 (12)
NRV i jego silnik do gier platformowych z 2017-08-31 21:43 (9)
Tre Robbo 52 – Kraina Stworków 2 z 2017-08-29 18:07 (7)
Zorro II – zapowiedź gry z 2017-08-25 22:35 (48)
Nadchodzi KWAS nr 12 z 2017-08-19 11:12 (8)
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (17)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (11)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (11)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Gunslinger opisał Dracon (5)
Space 1999 opisał Kaz (4)
Pięć Gówien Eepcha opisał Kaz (10)
Mózgprocesor opisał Kaz (30)
Bruce Lee opisał Kaz (29)
Amaurote opisał Kaz (28)
Jax Stardo In Starblade opisał Kaz (13)
The Dallas Quest opisał Kaz (4)
Hacker opisał Kaz (12)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Noc Muzeów 2017
W najbliższą sobotę 20. maja w ramach tegorocznej edycji Europejskiej Nocy Muzeów szykowanych jest wiele atrakcji. Wybrałem dla Was te związane z komputerami retro i zachęcam do udziału!


  • Katowice

  • Muzeum Historii Komputerów i Informatyki w Katowicach zaprasza do siebie, już o 16. rozpocznie się otwarta konferencja, a o 18. właściwa część wystawy.

    Miejsce: Plac Sejmu Śląskiego 2, Katowice


    Przez lata wokół komputera K-202 skonstruowanego na początku lat 70. przez inż. Jacka Karpińskiego z zespołem narosło wiele mitów, które warto zestawić z faktami. O godz. 16. rozpocznie się seminarium „Komputery K202 i Mera400 – fakty i mity”, połączone z prezentacją omawianych urządzeń - wejście od strony MHKI.

    Prelegenci:
    • Jerzy Nowak – szef Sekcji Historycznej Polskiego Towarzystwa Informatycznego
    • Andrzej Goleń – ekspert ICT
    • Tomasz Kulisiewicz – analityk rynku komunikacji elektronicznej

    O godzinie 18:00 nastąpi oficjalne otwarcie Nocy Muzeów (wejście główne budynku Instytucji Kultury Miasto Ogrodów).

    Wśród atrakcji są m.in.:
    - mikrokomputer K202 ze zbiorów Muzeum Techniki i Przemysłu z Warszawy
    - największy joystick w Polsce zaadaptowany na największy w naszym kraju automat typu arcade
    - historyczna interaktywna ekspozycja konsol do gier
    - połączonych sieciowo 10 stanowisk przygotowanych do turnieju w Quake III Arena na komputerach iMac z 1997
    - rozruch komputerów typu mainframe z przewijakami taśmowymi
    - instrument muzyczny "grające stacje dysków"
    - klasyczne 8- i 16-bitowce
    - inne niż zwykle zwiedzanie muzeum
    - pokaz najnowszej technologii wirtualnej rzeczywistości
    - mnóstwo konkursów i zabaw
    - eksponaty z czeluści magazynu

    Więcej szczegółów
    Strona wydarzenia na Facebooku


  • Łódź

  • W Łodzi będą organizowane dwie ekspozycje.

    Retroboat to interaktywna wystawa kultowych komputerów i konsol, a tegoroczna, czwarta już edycja została przygotowana razem z fundacją Dawne Komputery i Gry.


    Co jest przewidziane w programie:

    - ekspozycja sprzętu komputerowego: ponad 20 różnych zestawów komputerowych z lat 80. i 90. gotowych do zabawy - od małego Atari i C64/128/SX64, poprzez Amigę, retro PC, na kolorowych iMacach kończąc;
    - 12 kultowych konsol - Playstation 1 i 2, Nintendo 64, NES/SNES, Pegasus, Sega Master System, Atari 2600 i inne;
    - turnieje i konkursy z nagrodami m.in. River Raid (Atari), Mario (NES), Lotus (Amiga), Sensible Soccer (Amiga), Quake (PC/Mac);
    - sklepik z gadżetami i koszulkami retro;
    - w ramach odpoczynku specjalny kącik: czytelnia, a w niej magazyny komputerowe i książki z lat 90. – m.in. Bajtek, Magazyn Amiga, C&A i kurs BASIC-a dla opornych;

    Miejsce: Łódzki Dom Kultury ŁDK, ul. Traugutta 18
    Czas: od 20. maja o 18:00 do 21. maja o 01:00
    Wstęp wolny.

    Strona wydarzenia na Facebooku


    Poza tym w Łodzi również od 18:00 będzie trwała Interaktywna wystawa komputerów PC: 1983-2010 – ekspozycja, na którą zaprasza Muzeum Komputerów Osobistych i Innowacyjnych Technologii Informatycznych.

    Miejsce: budynek MOTODROM przy ul. Drewnowskiej 147 w Łodzi.
    Wstęp wolny.

    Więcej informacji
    Strona wydarzenia na Facebooku


  • Gdańsk

  • Atrakcje w Gdańsku organizuje grupa Retrokomp.

    Miejsce: Sala BHP Stoczni Gdańskiej, ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6
    Czas: od 20. maja o 18:00 do 21. maja o 01:00

    Jak piszą organizatorzy:

      W sobotę 20 maja w ramach Nocy Muzeów odbędzie się zorganizowana przez Stowarzyszenie Miłośników Starej Elektroniki i Techniki - RetroKomp interaktywna wystawa zabytkowego sprzętu komputerowego i elektrotechnicznego. Impreza odbędzie się w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej, przy ulicy ks. Jerzego Popiełuszki 6 (za Europejskim Centrum Solidarności).

      Zapraszamy od godziny 18, na miejscu będzie można pograć na różnych retrokomputerach i porozmawiać z osobami dzielącymi tą samą pasję. Poza komputerami na miejscu będą także historyczne sprzęty RTV polskiej produkcji.

      Dodatkową atrakcją będzie nasza furgonetka marki Lublin, przebudowana na mobilny punkt retrogrania, z czterema konsolami "na pace".
      Lublina będzie można znaleźć tu:
      1) 20.00-21.50 - Parking przy Muzeum Poczty Polskiej
      2) 22.00-24.00 - Parking na Szafarni

      Poza Stowarzyszeniem RetroKomp na miejscu będzie także Grupa Rekonstrukcji Historycznej "Sojusz" oraz pomorski fanklub pojazdów FSO.

    Strona na FB


  • Świnoujście

  • Już od rana w sobotę można będzie przyjść na „Wystawę legendarnych komputerów”.

    Miejsce: świetlica Szkoły Podstawowej nr 1 w Świnoujściu, ul. Narutowicza 10
    Czas: od godz. 10.

    Wieczorem wystawa będzie prezentowana w Muzeum Rybołówstwa Morskiego (Plac Rybaka 1).

    Jak piszą organizatorzy:

      II Szczep Harcerski „Słowianie” im. Zawiszy Czarnego Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej zaprasza na przygodę z przeszłością. Zapraszamy już 20 maja, w sobotę przez cały dzień, od 10.00 do ostatniego uczestnika, do świetlicy Szkoły Podstawowej nr 1, oraz wieczorem, podczas Europejskiej Nocy Muzeów, do Muzeum Rybołówstwa Morskiego, na spotkanie z elektroniczną historią. Jeśli nazwy Commodore, Atari, Sega bądź Amiga nie są Wam obce, przyjdźcie na spotkanie z retro komputerami. Jeśli hydraulik z czerwoną czapką jest Wam znany, niebieski jeż śni się Wam po nocach, a przez sen pamiętacie komendy wpisywana na klawiaturach 8-bitowych komputerów, to spotkanie na pewno jest dla Was.

      Mieliście takie komputery i konsole? Wasi rodzice mieli? A może dziadkowie? Przypomnijcie sobie czasy młodości, zabierzcie swoje dzieci, pokażcie jak i na czym się kiedyś grało i uczyło.

      Nigdy nie widzieliście takiej starej elektroniki? Chcecie doświadczyć przyjemności obcowania z prawdziwymi komputerami z lat 80-tych i 90-tych? A może po prostu jesteście ciekawi i głodni wiedzy?

      Zapraszamy każdego, kto chce obejrzeć, dotknąć, pograć, nauczyć się czegoś o historii komputerów.

      Jedną z atrakcji będzie działająca, jedyna polska konsola do gier produkowana seryjnie Ameprod Elwro TVG-10.

      Dodatkowo będzie możliwość obejrzenia bajek dla dzieci z kaset VHS i poczytania książek i czasopism komputerowych z epoki.

      Ważne – większa część działającej ekspozycji będzie się znajdować w świetlicy SP1.

  • Warszawa

  • Trochę o retro zahaczać będzie noc organizowana przez Radio Kampus na Powiślu (ul. Bednarska 2/4):

      Wpadnij do Radia Kampus w czasie Nocy Muzeów w Warszawie 2017.

      W sobotę 20 maja gramy od godziny 20. Znajdziesz nas w dwóch miejscach:
      1. W naszym studio na ul. Bednarskiej 2/4.
      2. Na Krakowskim Przedmieściu obok UW z naszym studiem mobilnym.

      Na Bednarskiej poznasz Kampusa od kuchni. Zobaczysz jak wygląda nasze studio i będziesz miał okazję nagrać audycję jak prawdziwy reporter.
      Dodatkowo razem z nami będą Retro, Bity, Bajty i Elektrony czyli zabytkowy sprzęt komputerowo-konsolowy od Ponga przez ZX Spectrum aż po SEGA Dreamcast. Będziesz mógł zagrać w dziesiątki klasycznych już gier.
      (...)

    Strona wydarzenia na Facebooku


  • Poznań

  • Komputery retro będą drobnym elementem wystawy "Czar muzyki z czarnej płyty" w Muzeum Unitry (Zespół Szkół Łączności, ul. Przełajowa 4) od godz. 17:00:

      Podczas tegorocznej Nocy Muzeów zaprezentujemy Państwu gramofony produkowane przez Unitrę w połączeniu z zestawami wieżowymi. Muzyka z czarnego krążka to czar minionej epoki. Powspominajmy prywatki z tamtych lat.
      Dodatkowo prezentowane będą komputery z lat 80. – Atari, Commodore, Spektrum.


    2017-05-19 14:44 by "Adam"
    komentarzy: 2
    pg @2017-05-19 19:52:00
    dodać należy, że we Wrocławiu jest czynna wystawa Elwro. Można pograć w Pona na Ameprodzie. mają monitor z epoki, więc może weźcie videotrafa jak macie. Na Elwira też można grać....
    Adam @2017-05-19 19:55:22
    Tak, natomiast pisałem już o tym tydzień temu. Ta wystawa trwa do niedzieli, więc nie zostało wiele czasu.
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Stunt Car Racer [ATARI 8-bit]? (9)
    ostatni: 25-09-2017 11:34, Yosh
    Silly Venture 2k17 - uniting the ... (95)
    ostatni: 25-09-2017 10:51, greymsb
    Action! (22)
    ostatni: 25-09-2017 09:34, wieczor
    [S] Wyprzedaż różności (28)
    ostatni: 25-09-2017 00:55, pirx
    Ciekawe strony (32)
    ostatni: 25-09-2017 00:45, Kaz
    sprzedaż retro (6)
    ostatni: 25-09-2017 00:42, pirx
    SV2k17 - nocleg, wyżywienie itd. (11)
    ostatni: 24-09-2017 21:43, Barman
    Arabic cartridges (2)
    ostatni: 24-09-2017 21:33, voy
    RetroKomp/LoadError (9)
    ostatni: 24-09-2017 13:23, Creonix
    Książki SOETO (157)
    ostatni: 23-09-2017 18:50, Enjo
    Sprzedam kasety, magnetofon oraz ... (11)
    ostatni: 23-09-2017 12:20, Lenin1993
    Deimos (29)
    ostatni: 22-09-2017 23:30, Gonzo
    Reedycje gier (6)
    ostatni: 22-09-2017 12:11, Duddie
    obraz dyskietki (4)
    ostatni: 22-09-2017 09:42, gsgalezowski
    The Goonies - wersja Turbo Blizza... (82)
    ostatni: 22-09-2017 07:35, QTZ

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1722
    Ostatnio zarejestrowany: YareQP
    Postów ostatniej doby: 23

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (44)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»