atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nadchodzi KWAS #15 z 2018-09-21 22:56 (7)
Wywiad z Krollem z 2018-09-18 10:29 (30)
Major Blink z 2018-09-15 01:22 (13)
Radar Rat Race, prosty klon Rally-X z 2018-09-09 22:33 (8)
Nowe przygody Laury z 2018-09-07 12:30 (15)
Riverwash 2018 – prace na Atari z 2018-09-02 23:27 (54)
Naciskamy IPN z 2018-08-31 06:57 (18)
"07 zgłoś się" egzotycznie z 2018-08-25 11:20 (13)
Scramble z 2018-08-12 23:13 (54)
KWAS 14 w Warszawie z 2018-08-11 13:23 (17)
I po Ironii... z 2018-08-05 23:28 (71)
Baby Berks z 2018-08-01 08:25 (14)
Silly Venture 2018 - invitka na Atari ST z 2018-07-30 09:44 (9)
Historia zniszczonego Atari z 2018-07-28 22:16 (5)
Ironia 2k18 już wkrótce! z 2018-07-23 00:02 (37)
Kolekcja muzyczek Jurgiego z 2018-07-21 22:25 (17)
Porty gry "Mercenary" z 2018-07-17 09:25 (17)
Kaz i Kroll o magazynach dyskowych z 2018-07-12 10:53 (31)
Wykład o magazynach dyskowych ST z 2018-07-10 14:28 (8)
Naprawa CA-2001 z 2018-07-04 16:16 (20)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Gunslinger opisał Dracon (5)
Space 1999 opisał Kaz (4)
Pięć Gówien Eepcha opisał Kaz (10)
Mózgprocesor opisał Kaz (31)
Bruce Lee opisał Kaz (29)
Amaurote opisał Kaz (28)
Jax Stardo In Starblade opisał Kaz (13)
The Dallas Quest opisał Kaz (4)
Hacker opisał Kaz (12)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Pismo "Astronomia" z nami
Właściciel i wydawca czasopisma "Astronomia" Mariusz Kulma jest nie tylko wielkim pasjonatem astronomii, ale również miłośnikiem sprzętu Atari. Nie mogło się zatem skończyć inaczej niż ożenkiem tych dwóch zainteresowań na łamach pisma. Na razie jest to mały konkurs z Atari w tle, ale kto wie, co przyniesie przyszłość.



W najnowszym numerze "Astronomii" (1/2018, numer 67), którego okładkę widzicie powyżej, na stronach 94-97, można zobaczyć prawdziwy listing programu dla Atari XL/XE, jak za starych, dobrych czasów, gdy takie listingi publikowało się w prasie. A towarzyszą temu piękne zdjęcia Atari 130XE, 800XL i logo AtariOnline.pl.





Nasze logo i wspomnienie o serwisie AtariOnline.pl nie pojawiło się bez przyczyny, ponieważ wykonanie konkursu zostało zlecone "naszym ludziom". Inicjatorem i koordynatorem konkursu był Tomasz "TDC" Cieślewicz, ale clou konkursu czyli program dla Atari napisał Paweł "Pirx" Kalinowski, nota bene dyrektor IT firmy produkującej serwery dla przemysłu kosmicznego. Listing do druku przygotował Paweł "QTZ" Kuczmański.



Nie będę zdradzał o co chodzi w konkursie, odsyłam po to do pisma, które już jest albo na dniach będzie dostępne w Empiku, albo na profil fejsbukowy lub stronę internetową pisma. No i warto wspomnieć, że są ciekawe nagrody. Można wygrać lornetkę Nikon albo roczną prenumeratę pisma. Do dzieła!

Zacytuję tutaj fragment opisu konkursowego, napisanego przez Mariusza Kulmę i Marię Pacholak-Cybulską, ponieważ te wspomnienia nie są nam obce:

"A gdybyśmy cofnęli się w czasie... tak na chwilę...Późne lata 80. i lata 90. Pewex, giełda na Grzybowskiej w Warszawie, dzieciaki i młodzież zapatrzona w monochromatyczne ekrany przy 8-bitowych maszynach. Co poniektórzy szczęściarze mogli korzystać z kolorowych monitorów. Inni podłączali się do telewizorów, narażając się tym samym pozostałym domownikom.

Przeważająca grupa ówczesnych użytkowników komputerów to zapaleni gracze. Byli i tacy, którym to nie wystarczało i sięgali po branżowe czasopisma, do których dostęp również był utrudniony. Wybór ograniczał się jedynie do kilku tytułów, ale to nie odstraszało prawdziwych pasjonatów. Strony wypełnione po brzegi poradami, wywiadami, nowościami ze świata technologii. Kto pamięta, ten wie, jak te magazyny pochłaniało się wówczas z wypiekami na twarzy."


A przy okazji spis treści nowego numeru. Taki mały reklamowy rewanż dla Mariusza za reklamowanie nas w swoim piśmie i za podzielenie się zdjęciami i wykonanie zwektoryzowanej wersji loga AtariOnline.pl. Przyda się, dziękujemy!





2018-01-12 16:12 by Kaz
komentarzy: 9
larek @2018-01-13 08:53:06
O, i nawet coś o Laurze jest :)
erOS @2018-01-13 10:45:19
Konkursowy kod ma być wklepany na komputerze czy emulatorze, czy jest tu dowolność? :>
Jak miłośnicy A. to może pismo przybliży/opisze jakieś apki astronomiczne na małe i duże Atari :D Chociaż znając postęp nauki i daty wypuszczenia tych programów to może być problem z aktualnością danych ;) jednak mapy nieba chyba się nie zmieniły...
grozny byk DVD @2018-01-14 11:34:06
lepszy był supermózg wygraj turniej wiedzy i te karty hehe a pamietam jak na osiedlu siostra takiego typa te zarty opowiadała z kart co leci powoli krew z nosa Xd
pgru @2018-01-14 12:43:43
@larek skoro jesteśmy przy temacie to może wiadomo kiedy będą kartridże? Albo może przekonasz się do sprzedania wersji plikowej kartridża?
Coolmer @2018-01-14 14:26:45
Dowolność. Może być fizyczny sprzęt, może być emulator.
barf31 @2018-01-15 10:19:41
Ktoś z naszych szanownych forumowiczów wygrał? Ja wczoraj wysłałem maila ale niestety pierwszy nie byłem 😁
łagodny byczek CD @2018-01-16 14:03:14
@grozny byk DVD: siema brachu! co tam?
tdc @2018-01-16 23:50:14
Dziękuję bardzo redaktorowi naczelnemu/wydawcy za taki wspaniały pomysł oraz udaną współpracę (a nawet dużo więcej niż udaną, bo są tego cenne rezultaty dla serwisu Atarionline.pl, które przydadzą się na dziesiątki lat!)

Wspólnymi siłami udało się zrobić coś fajnego i bardzo atarowego;)


Co do mnie to ja zorganizowałem kilka astronomicznych wypadów np. 2011
http://tdc-smakowitosci.blogspot.com/201...
tdc @2018-01-17 00:01:43
aha, mojego opisu miało tu nie być, przed samym drukiem Mariusz jednak poprosił o mój opis wiec coś na kolanie naskrobałem;)
Głównie chodziło o to jak pączkował ten pomysł, początkowo tylko konkurs z dużym listingiem, potem okazało się że warto go rozwinąć, może kilka stron temu poświęcić (co obecnie stało się faktem), a w końcu znaleźć dodatkowego partnera konkursu jakim jest magazyn Pixel. Rodziło się, rosło w naszych głowach (głównie redaktora Mariusza) i się w końcu udało zrobić coś fajnego;)
...bo listingu z prawdziwego zdarzenia to nie było dawno w kiosku ;)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
The Adventures of Robbo (108)
ostatni: 22-09-2018 20:44, anonymus
RETROnizacja (103)
ostatni: 22-09-2018 19:57, RetroBorsuk
Galeria grafik z Atari (i innych ... (7)
ostatni: 22-09-2018 18:17, Kaz
Komputer Cobra 1 (22)
ostatni: 22-09-2018 16:18, IRATA4
[K] kabel scart do STe (1)
ostatni: 22-09-2018 13:25, barf31
[Sprzedam] trochę starych kaset z... (13)
ostatni: 22-09-2018 13:19, ccwrc
Fatal Game (31)
ostatni: 22-09-2018 03:49, Gonzo
Problem z modułami pod ACE Tracke... (1)
ostatni: 21-09-2018 23:51, Yolk (xmgatz)
Laura - zrób sobie własną... Kase... (69)
ostatni: 21-09-2018 22:54, larek
Autor najlepszego TOSa nie żyje :( (7)
ostatni: 21-09-2018 15:36, gorgh
asm - lamerskie pytanie (34)
ostatni: 21-09-2018 14:11, gorgh
STAR RAIDERS II LEVEL 3 TAKTYKA? (7)
ostatni: 20-09-2018 21:42, RetroBorsuk
Speed Ace (28)
ostatni: 20-09-2018 20:08, gorgh
RetroKomp 2018 (14)
ostatni: 19-09-2018 20:59, sachy
Retro Na Gazie (200)
ostatni: 19-09-2018 19:23, hospes

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1885
Ostatnio zarejestrowany: Lucy
Postów ostatniej doby: 28

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»