atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (1)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (30)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (58)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (48)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sommarhack 2017 - wyniki
Przedstawiamy wyniki corocznego szwedzkiego zlotu demoscenowego Sommarhack. Edycja 2017 "przyniosła" nam następujące prace:

Demo Compo / Intro 96K

  • 1 - 190 points - Execution by SMFX (Atari ST, 2MB RAM)




  • 2 - 172 points - Midnight Sun by DHS (Atari Ste, 4MB RAM)


  • 3 - 155 points - Force by Dekadence (Atari ST, 1MB RAM)


  • 4 - 119 points - WHO OKAYED THIS by D-Bug (Falcon 030, 4MB RAM)


  • 4 - 119 points - Your Brain on Bobs by Noice&Funkenstört (Atari ST, 512K RAM)


  • 6 - 109 points - Love by New Beat (Falcon 030 4MB RAM)


  • 7 - 107 points - Beamdot by MJJ Prod (Atari Ste 1MB RAM)


  • 8 - 102 points - Hypnodot by MJJ Prod (Atari ST 1MB)



    GFX Compo
  • 1 - 187 points - My brain hurts by mOdmate/SMFX


  • 2 - 172 points - Faceleaf by mOdmate/SMFX


  • 3 - 158 points - Midnight Girl bah by Proteque/DHS




    Music Compo
  • 1 - 146 points - LIV Tokyo in the day Summarhack2017 by LIV (MP3)
  • 2 - 138 points - Bort by Ricky Martin/Dekadence (YM)

    Syntax Terror Big Border Revisited compo
    Stock Atari ST, 96x54 display

  • 1 - 180 points - Big Border by Dyno


  • 2 - 177 points - Tiny Demo by Defence Force


  • 3 - 175 points - SH9654 by ORION_


  • 4 - 150 points - Big Border Compo Filler by Aggression


  • 5 - 148 points - Extralife by Vulkteamet


  • 6 - 139 points - Kesähäxä by Dekadence


  • 7 - 134 points - Spice Border by Spice Boys
  • 8 - 129 points - Over 9000 by SMFX

    Pełne wyniki (razem z kategoriami WILD) i prace można znaleźć na POUET, oraz DemoZoo. Miłego odbioru!

    2017-07-09 23:06 by Xeen
    komentarzy: 15
  • xeen @2017-07-09 23:54:39
    niezła ilość prac jak na ten zlot.
    lamerskie pytanie: skąd to kompo 96x54?
    Adam @2017-07-10 07:29:45
    To teraz moje lamerskie pytanie: czy naprawdę nie można stworzyć grafiki, która by nie była kopią zdjęcia?
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236...
    bob_er @2017-07-10 09:38:04
    Tu masz więcej info o 96x54: http://dhs.nu/bbs-scene/index.php?reques...

    Nawet się zastanawiałem, nad udziałem, ale akurat maj/czerwiec miałem w robocie dosyć zajęty.
    lhuven @2017-07-10 16:58:55
    "My brain.." - czy to nie jest wręcz konwersja, potem tylko lekko, dla niepoznaki, poprawiona (te romby, itd.) ? Byłbym za to w stanie uwierzyć, że "Faceleaf" jest rysowany od zera ręcznie (nawet jeśli wzorowany na zdjęciu).
    bob_er @2017-07-10 17:28:15
    Generalnie: SH ma w zwyczaju robić dziwne/nietypowe kompoty. Rok i (chyba) dwa lata temu było to 1bit compo (grafika na 1 bitplanie oraz dźwięk na 1 kanale). Teraz było 96x54.
    Rastan @2017-07-10 17:53:22
    Adam: to jest tak zwane "no copy". :)
    Adam @2017-07-10 21:11:54
    @lhuven: Niestety nie jest to pierwsza praca tego autora, przy której "wkład własny" jest bardzo mały. Informacje o "inspiracjach" trafiają do pliku z opisem obrazka, tyle że kto podczas kompotów na party ma okazję, aby przeczytać taki opis? :)
    kris3d @2017-07-10 22:13:23
    @Adam, taki ja na przykład, nie umiem rysować, tak samo jak nie potrafię grać na niczym dobrze ani komponować, ale uwielbiam robić grafikę i grać na czym popadnie "Sto lat" (ostatnio zmusiłem małe Atari do śpiewania;)).

    Sam widziałeś Muchblasterza;) czy ogólnie moje dzieła dla i z TDCem, które zawsze są kompilacją performatywnego braku czasu przed i niedokończoności po:)

    Choć dzieła wątpliwej oryginalności uważam je za artystycznie udane bo są procesem twórczym w którym bierze udział tworzywo i Twórcy:)

    Tak czy inaczej: jeśli ktoś ma radochę z konwersji, niech konwertuje, sama kompozycja jeśli jest udana mozna próbować ja doceniać:)
    Adam @2017-07-10 22:37:04
    Kris, czym innym jest twórczy kolaż, czy też wykorzystanie jako "podpórek" jakichś dostępnych elementów graficznych, a czym innym wrzucenie centralnie na ekran zdjęcia Johna Hurta z minimalnymi zmianami.
    Rastan @2017-07-10 23:37:14
    To jest przecież zwykłe lamerstwo i przede wszystkim oszustwo.
    Adam @2017-07-10 23:41:41
    A, właśnie znalazłem w sieci oryginał, który posłużył do stworzenia obrazka Faceleaf. Wygląda na to, że autorką zdjęcia jest Polka - Joanna Kustra. Tak, w swojej wersji gość popracował nad zgeometryzowaniem liści i elementów twarzy. Trzeba przyznać, że ma dobry gust i wybiera ciekawe obrazki.
    https://i.wpimg.pl/985x0/m.fotoblogia.pl...
    xeen @2017-07-10 23:54:25
    a w jaki sposób zrobić na konwersji takie plamki (technika) jak na tym obrazku JHurta? To sa jakieś filtry i gotowe?
    Adam @2017-07-11 00:57:51
    Wydaje mi się, że mogło tam być całkiem sporo ręcznej roboty na pikselach, która w zasadzie niewiele wpłynęła na obraz całości.
    tic @2017-07-11 08:49:36
    kompo graficzne totalne dno. jak się zeszmacić jako grafik by wystawiać cudze fotografie jako swoje prace. świat schodzi na psy.

    youtu.be/oRBMicwkHng?t=43s

    kiedyś mówiło się na takie pseudo-prace lamerstwo i skany a teraz to się nazywa grafiką. kazać głosować na takie syfy na compo to jakby kazać ludziom wypiąć d... w stronę ciapatemu i dać mu się w nią wyp...olić...
    Adam @2017-08-07 07:41:52
    Podpiąłem filmik ze zwycięskim demem.
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Arabic cartridges (28)
    ostatni: 17-12-2017 03:33, atari65xenajm
    Vortex ATonce-386SX (1)
    ostatni: 17-12-2017 01:25, Kaz
    Pixel Retro Shop (8)
    ostatni: 17-12-2017 01:06, Kaz
    Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (6)
    ostatni: 17-12-2017 00:23, Kaz
    Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (11)
    ostatni: 16-12-2017 23:12, Kaz
    Commodore C512 (141)
    ostatni: 16-12-2017 23:06, Kaz
    Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (6)
    ostatni: 16-12-2017 22:10, atariki50
    Last Party 2017! (16)
    ostatni: 16-12-2017 21:51, Kaz
    Bezczelny marketoid w Atari (68)
    ostatni: 16-12-2017 21:36, Kaz
    Atari Fan 5 w Warszawie (17)
    ostatni: 16-12-2017 21:32, as...
    Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (94)
    ostatni: 16-12-2017 20:20, z80
    Xenophobe na cartridge, ktoś chęt... (104)
    ostatni: 16-12-2017 19:52, ccwrc
    Prośba o pomoc ! (56)
    ostatni: 16-12-2017 09:53, jesionen
    Laura in Deutschland (43)
    ostatni: 16-12-2017 02:47, QTZ
    Nowy emulator XE/XL na Androida (33)
    ostatni: 15-12-2017 20:28, Kaz

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1763
    Ostatnio zarejestrowany: superas
    Postów ostatniej doby: 25

    Społeczność/Community


    Rozmawiali
    Piotr Mańkowski i Kaz (69)
    Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
    Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
    Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
    Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
    Jakub Husak i Kaz (18)
    [ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
    Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
    Henryk Karpowicz i Kaz (24)
    Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
    Jarosław Kaczor i Kaz (8)
    Tomasz Rolewski i Kaz (6)
    [ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
    Steve Hales i Charlie Cherry (16)
    Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
    Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
    Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
    John Anderson i Charlie Cherry (10)
    Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
    Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
    «« nowszestarsze »»

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»