atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (57)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
Unseen – wkrótce premiera z 2018-10-14 09:56 (20)
Zapowiedzi gier – Animal Keeper, Dungeon Hunt II z 2018-10-12 11:02 (19)
Rozmowa z Mateuszem Stryjeckim z 2018-10-10 21:36 (5)
Pan Turbo Cogito z 2018-10-09 03:25 (12)
Taśmy Atar Systemu z 2018-10-07 11:26 (16)
Wkrótce giełda Pixela z 2018-10-07 10:22 (1)
Wywiad z Bogusławem Kornafelem z 2018-10-04 17:53 (19)
Wkrótce "Silly Venture" 2018 z 2018-10-02 13:27 (13)
Wkrótce "Retrokomp" z 2018-10-02 08:14 (4)
Jesteśmy po KWAS-ie z 2018-10-01 17:49 (6)
"07 zgłoś się" z Nyską! z 2018-10-01 16:41 (2)
Streaming z KWAS-a dzisiaj z 2018-09-29 00:02 (14)
Streaming o Falconie dzisiaj z 2018-09-28 08:37 (10)
MotionRide w radio z 2018-09-27 02:45 (30)
Nadchodzi KWAS #15 z 2018-09-21 22:56 (71)
Wywiad z Krollem z 2018-09-18 10:29 (31)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sommarhack 2017 - wyniki
Przedstawiamy wyniki corocznego szwedzkiego zlotu demoscenowego Sommarhack. Edycja 2017 "przyniosła" nam następujące prace:

Demo Compo / Intro 96K

  • 1 - 190 points - Execution by SMFX (Atari ST, 2MB RAM)




  • 2 - 172 points - Midnight Sun by DHS (Atari Ste, 4MB RAM)


  • 3 - 155 points - Force by Dekadence (Atari ST, 1MB RAM)


  • 4 - 119 points - WHO OKAYED THIS by D-Bug (Falcon 030, 4MB RAM)


  • 4 - 119 points - Your Brain on Bobs by Noice&Funkenstört (Atari ST, 512K RAM)


  • 6 - 109 points - Love by New Beat (Falcon 030 4MB RAM)


  • 7 - 107 points - Beamdot by MJJ Prod (Atari Ste 1MB RAM)


  • 8 - 102 points - Hypnodot by MJJ Prod (Atari ST 1MB)



    GFX Compo
  • 1 - 187 points - My brain hurts by mOdmate/SMFX


  • 2 - 172 points - Faceleaf by mOdmate/SMFX


  • 3 - 158 points - Midnight Girl bah by Proteque/DHS




    Music Compo
  • 1 - 146 points - LIV Tokyo in the day Summarhack2017 by LIV (MP3)
  • 2 - 138 points - Bort by Ricky Martin/Dekadence (YM)

    Syntax Terror Big Border Revisited compo
    Stock Atari ST, 96x54 display

  • 1 - 180 points - Big Border by Dyno


  • 2 - 177 points - Tiny Demo by Defence Force


  • 3 - 175 points - SH9654 by ORION_


  • 4 - 150 points - Big Border Compo Filler by Aggression


  • 5 - 148 points - Extralife by Vulkteamet


  • 6 - 139 points - Kesähäxä by Dekadence


  • 7 - 134 points - Spice Border by Spice Boys
  • 8 - 129 points - Over 9000 by SMFX

    Pełne wyniki (razem z kategoriami WILD) i prace można znaleźć na POUET, oraz DemoZoo. Miłego odbioru!

    2017-07-09 23:06 by Xeen
    komentarzy: 15
  • xeen @2017-07-09 23:54:39
    niezła ilość prac jak na ten zlot.
    lamerskie pytanie: skąd to kompo 96x54?
    Adam @2017-07-10 07:29:45
    To teraz moje lamerskie pytanie: czy naprawdę nie można stworzyć grafiki, która by nie była kopią zdjęcia?
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236...
    bob_er @2017-07-10 09:38:04
    Tu masz więcej info o 96x54: http://dhs.nu/bbs-scene/index.php?reques...

    Nawet się zastanawiałem, nad udziałem, ale akurat maj/czerwiec miałem w robocie dosyć zajęty.
    lhuven @2017-07-10 16:58:55
    "My brain.." - czy to nie jest wręcz konwersja, potem tylko lekko, dla niepoznaki, poprawiona (te romby, itd.) ? Byłbym za to w stanie uwierzyć, że "Faceleaf" jest rysowany od zera ręcznie (nawet jeśli wzorowany na zdjęciu).
    bob_er @2017-07-10 17:28:15
    Generalnie: SH ma w zwyczaju robić dziwne/nietypowe kompoty. Rok i (chyba) dwa lata temu było to 1bit compo (grafika na 1 bitplanie oraz dźwięk na 1 kanale). Teraz było 96x54.
    Rastan @2017-07-10 17:53:22
    Adam: to jest tak zwane "no copy". :)
    Adam @2017-07-10 21:11:54
    @lhuven: Niestety nie jest to pierwsza praca tego autora, przy której "wkład własny" jest bardzo mały. Informacje o "inspiracjach" trafiają do pliku z opisem obrazka, tyle że kto podczas kompotów na party ma okazję, aby przeczytać taki opis? :)
    kris3d @2017-07-10 22:13:23
    @Adam, taki ja na przykład, nie umiem rysować, tak samo jak nie potrafię grać na niczym dobrze ani komponować, ale uwielbiam robić grafikę i grać na czym popadnie "Sto lat" (ostatnio zmusiłem małe Atari do śpiewania;)).

    Sam widziałeś Muchblasterza;) czy ogólnie moje dzieła dla i z TDCem, które zawsze są kompilacją performatywnego braku czasu przed i niedokończoności po:)

    Choć dzieła wątpliwej oryginalności uważam je za artystycznie udane bo są procesem twórczym w którym bierze udział tworzywo i Twórcy:)

    Tak czy inaczej: jeśli ktoś ma radochę z konwersji, niech konwertuje, sama kompozycja jeśli jest udana mozna próbować ja doceniać:)
    Adam @2017-07-10 22:37:04
    Kris, czym innym jest twórczy kolaż, czy też wykorzystanie jako "podpórek" jakichś dostępnych elementów graficznych, a czym innym wrzucenie centralnie na ekran zdjęcia Johna Hurta z minimalnymi zmianami.
    Rastan @2017-07-10 23:37:14
    To jest przecież zwykłe lamerstwo i przede wszystkim oszustwo.
    Adam @2017-07-10 23:41:41
    A, właśnie znalazłem w sieci oryginał, który posłużył do stworzenia obrazka Faceleaf. Wygląda na to, że autorką zdjęcia jest Polka - Joanna Kustra. Tak, w swojej wersji gość popracował nad zgeometryzowaniem liści i elementów twarzy. Trzeba przyznać, że ma dobry gust i wybiera ciekawe obrazki.
    https://i.wpimg.pl/985x0/m.fotoblogia.pl...
    xeen @2017-07-10 23:54:25
    a w jaki sposób zrobić na konwersji takie plamki (technika) jak na tym obrazku JHurta? To sa jakieś filtry i gotowe?
    Adam @2017-07-11 00:57:51
    Wydaje mi się, że mogło tam być całkiem sporo ręcznej roboty na pikselach, która w zasadzie niewiele wpłynęła na obraz całości.
    tic @2017-07-11 08:49:36
    kompo graficzne totalne dno. jak się zeszmacić jako grafik by wystawiać cudze fotografie jako swoje prace. świat schodzi na psy.

    youtu.be/oRBMicwkHng?t=43s

    kiedyś mówiło się na takie pseudo-prace lamerstwo i skany a teraz to się nazywa grafiką. kazać głosować na takie syfy na compo to jakby kazać ludziom wypiąć d... w stronę ciapatemu i dać mu się w nią wyp...olić...
    Adam @2017-08-07 07:41:52
    Podpiąłem filmik ze zwycięskim demem.
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Nowa gra od gorgha (282)
    ostatni: 22-10-2018 20:17, gorgh
    SV2K18 - kto jedzie z Warszawy? (2)
    ostatni: 22-10-2018 17:19, gorgh
    Listingi z Moje Atari (7)
    ostatni: 22-10-2018 17:03, bandolier
    Ciekawostki (4071)
    ostatni: 22-10-2018 14:38, mono
    SV2k18 - rejestracja, koszulki it... (33)
    ostatni: 22-10-2018 10:23, solo/ng
    Commando (30)
    ostatni: 21-10-2018 23:33, tebe
    Gry na Atari ST z obsługą MIDI (5)
    ostatni: 21-10-2018 22:07, hospes
    Space Harrier (4)
    ostatni: 21-10-2018 22:04, pin
    Zakończenia gier Atari (44)
    ostatni: 21-10-2018 21:11, RetroBorsuk
    Zorro która wersja kompletna? (24)
    ostatni: 21-10-2018 20:55, TheFender
    Atari Fan nr 6 (12)
    ostatni: 21-10-2018 19:42, Arti
    Retro Na Gazie (227)
    ostatni: 21-10-2018 13:54, RetroBorsuk
    Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (133)
    ostatni: 21-10-2018 11:53, greymsb
    Komputer Cobra 1 (30)
    ostatni: 21-10-2018 10:01, rj1307
    RETROGranie # (2)
    ostatni: 21-10-2018 09:53, tbxx

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1894
    Ostatnio zarejestrowany: Anna Kuszewska
    Postów ostatniej doby: 37

    Społeczność/Community


    Rozmawiali
    Piotr Mańkowski i Kaz (69)
    Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
    Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
    Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
    Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
    Jakub Husak i Kaz (18)
    [ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
    Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
    Henryk Karpowicz i Kaz (24)
    Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
    Jarosław Kaczor i Kaz (8)
    Tomasz Rolewski i Kaz (7)
    [ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
    Steve Hales i Charlie Cherry (16)
    Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
    Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
    Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
    John Anderson i Charlie Cherry (10)
    Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
    Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
    «« nowszestarsze »»

    Najbliższe imprezy

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»