atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (15)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (137)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari?
Atari w swoim czasie było mocno obecne w reklamach, a do promocji gier przez firmę spod znaku góry Fudżi angażowane były także ówczesne gwiazdy, np. słynny piłkarz Pele, koszykarz Karim Abdul czy aktor Jack Palance. Ale czasem wśród występujących w reklamach aktorów pojawiały się osoby, które w tamtym czasie były raczej mało znane, a prawdziwą sławę zyskały dopiero później...

  • Jak się chwalić swym chłopakiem-graczem

  • Mamy rok 1983 i filmik promujący konsolę Atari 2600 z młodą Elisabeth Shue, która zaczynała od reklam i wkrótce została zaangażowana do takich filmów, jak „Karate Kid” czy „Powrót do przyszłości” (część II i III). Z późniejszych lat można wymienić m.in. tytuły „Zostawić Las Vegas” czy „Człowiek widmo”.

    W reklamowej roli z wielką dumą opowiada, jaki to dobry jest jej chłopak w grach Berzerk, Star Raiders i Defender:



  • Jak zostać maszynistką

  • Przez kilka lat „twarzą” 8-bitowego Atari w wielu reklamach był aktor Alan Alda (wówczas u szczytu popularności, niedługo po zakończeniu produkcji serialu M.A.S.H.). W jednej z nich prezentował grę Typo Attack na małe Atari, uczącą – poprzez zabawę – rozmieszczenia klawiszy na klawiaturze.


    Towarzyszyła mu Stacy Ann Ferguson, bardziej znana jako Fergie. Wkrótce zaczęła występować w programach telewizyjnych, a wiele lat później zyskała sławę w zespole „Black Eyed Peas”.

    Dla przypomnienia – tak wygląda duża już Fergie:



  • Jak zostać podróżnikiem-odkrywcą

  • W roku 1982 firma Activision promowała swoją przełomową platformówkę Pitfall! na konsole Atari 2600 i Intellivision. Na samym początku poniższej reklamy pojawia się 13-letni Jack Black, który już jako dorosły mężczyzna zagrał m.in. w filmach „Przeboje i podboje” (High Fidelity), „King Kong” (wersja Petera Jacksona z 2005 r.) i „Podróże Guliwera”, możecie go też kojarzyć z zespołu Tenacious D.



  • Jak wyjechać motorem z pokoju

  • W 1982 roku w reklamie gry Mega Force na Atari 2600 wystąpił anonimowy wówczas aktor Bryan Cranston. Na samym początku przez moment pojawia się jego postać w żółtym swetrze i twarz. Cranston przez lata „grał ogony”, zaliczył wiele występów w produkcjach kinowych i telewizyjnych oraz reklamach, ale dopiero rola nauczyciela chemii Waltera White'a w serialu „Breaking Bad” (2008-2013) dała mu rozpoznawalność na całym świecie.



  • Jak się ukryć ze swoją konsolą

  • To już jest późna reklama firmy Atari, bo z okolic 1990 roku. W głównej roli młodziutki Tobey Maguire, który wymyka się w czasie lekcji do toalety, aby sobie pograć w California Games na przenośnej konsoli Atari Lynx. Dziś jest przede wszystkim kojarzony z rolą Spidermana (3 części w latach 2002-2007).



  • Jak nakłonić opiekunkę do gry

  • Z popularnych aktorów można jeszcze wymienić rudowłosego Setha Greena, który w bardzo młodym wieku wystąpił reklamie kultowej gry Yars' Revenge na Atari 2600. Jest nieco mniej rozpoznawalny niż pozostali na tej liście, znalazł się m.in. w obsadzie trzech części Austina Powersa (jako Scott Zło), a od 1999 roku podkłada głos Chrisa Griffina w popularnej kreskówce „Głowa rodziny” (Family Guy).



    2017-11-07 21:27 by "Adam"
    komentarzy: 8
    Creonix @2017-11-08 12:09:28
    Fajne te reklamy kiedyś były a nie to co teraz, 90% to Big Pharma i debilne teksty :)
    larek @2017-11-08 19:47:58
    He, he, chłopak wyjmuje z kieszeni konsolę Lynx, która nie jest do niczego podłączona, a w drugim ujęciu pojawia się znikąd kabelek od zasilacza...
    Czyżby baterie im siadły podczas kręcenia reklamy? ;)
    xeen @2017-11-08 22:04:32
    Jak to się teraz mówi, tak naprawdę nie tęsknimy za tymi grami tylko za tymi czasami / latami. Ile ja bym oddał za ten jeszcze jeden (ale prawdziwy) taki dzień z kluczem na szyi, filmem video z kolegami, wizytą na automatach, pójściem do kogoś "na komputer", czy tam grę w kapsle po szkole z kolegami.
    desmo @2017-11-09 12:19:42
    Ja kiedyś zaprosiłem kolegów po lekcjach właśnie "na komputer" wchodzimy a tu mój tatuś z kolegami grają w Fort Apocalypse :-)
    z80 @2017-11-09 19:41:19
    Świetnie zobaczyć małą Fergie :) Większość (ale nie wszystkie) reklam Atari, C64 było kierowane do dzieci z początku edukacji. Sam Jack Tramiel w wywiadzie telewizyjnym jak prezentował Atari ST mówił, że to jest komputer bodajże dla ludzi w wieku 15-24 lat, czyli następny level ale też z ograniczeniem górnym. Moja przygoda z Atari zaczęła się coś około w wieku 8 lat jak zobaczyłem ten komputer u kuzynów ze Spy vs Spy III i to był moment który związał mnie na wiele lat przygody z Atari, nawet gry Arcade okazaly sie tylko marna namiastka wlasnego komputera. Później w wakacje 1990 się dowiedziałem, że w kioskach jest takie pismo dla młodzieży jak Bajtek, potem odkupiłem od starszego kuzyna kolegi w klasie całą siatkę Bajtków od początków wydawania, potem były inne czasopisma o Atari, i jeszcze wspaniała książka z tego czasu Komputery osobiste D.Madeja i zespołu, to wszystko coś jakby Biblia nowego wspaniałego a zarazem własnego świata, niedawno z piwnicy to wyciągnałem wszystko a nie wyrzuciłem i ciągle jeszcze przeżywam;).
    A Fort Apocalypse super gra z klimatem, pamiętam:)
    xeen @2017-11-09 21:41:44
    W tych starych grach i reklamach tych gier do tych "paru pixli" były dorabiane jakieś niesamowite historie. Czasem mam takie skojarzenie że stare i nowe gry to jak książki i filmy. W "starych" grach trzeba było mieć wyobraźnie aby się wczuć :) Kiedyś w Bajtku niejaki "Luke" przy opisach gier wymyślał zawiłe (choć krótkie) historie jako tło. Zastanawia się, czy on to brał z instrukcji gier, czy po prostu "jechał na spontanie'. Zawsze mnie ciekawiło kto krył się pod tym pseudonimem.
    z80 @2017-11-09 22:24:22
    Luke to redaktor Łukasz Czekajewski, znany też z Top Secretu, był moim idolem :)
    Enjo @2017-11-15 17:22:49
    Skądś wiedziałem, że mogę podejść do Fergie i zagadać ją jakoś w stylu: "Cześć mała... lubisz Atari?"
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Mój mini ukłon w strone Atarki (31)
    ostatni: 24-11-2017 20:59, maly_swd
    Jak nazywa się ta gra? (13)
    ostatni: 24-11-2017 14:14, XaVeR
    15 kHz (271)
    ostatni: 24-11-2017 12:42, makary
    Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (32)
    ostatni: 24-11-2017 12:29, QTZ
    Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (60)
    ostatni: 24-11-2017 09:37, aniol
    Rick Dangerous (112)
    ostatni: 23-11-2017 22:51, greymsb
    Pixel Retro Shop (6)
    ostatni: 23-11-2017 19:25, Creonix
    SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (33)
    ostatni: 23-11-2017 10:10, mgr_inz_rafal
    Sonda - sciezka dzwiekowa - mała ... (47)
    ostatni: 23-11-2017 06:35, anonymus
    SoundMachine instrukcja (4)
    ostatni: 22-11-2017 23:06, mono
    wideo w klimatach 80's (111)
    ostatni: 22-11-2017 17:10, QTZ
    Silly Venture 2k17 - uniting the ... (147)
    ostatni: 22-11-2017 10:04, greymsb
    SIO2SD - configurator 3.5 (17)
    ostatni: 22-11-2017 08:43, lotharek
    Poszukuję kilka tytułów gier + ty... (10)
    ostatni: 21-11-2017 21:47, Xavier_Velo
    Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (9)
    ostatni: 21-11-2017 21:46, miki1406

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1753
    Ostatnio zarejestrowany: ferrata
    Postów ostatniej doby: 9

    Społeczność/Community


    Rozmawiali
    Piotr Mańkowski i Kaz (69)
    Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
    Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
    Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
    Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
    Jakub Husak i Kaz (18)
    [ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
    Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
    Henryk Karpowicz i Kaz (24)
    Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
    Jarosław Kaczor i Kaz (8)
    Tomasz Rolewski i Kaz (6)
    [ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
    Steve Hales i Charlie Cherry (16)
    Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
    Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
    Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
    John Anderson i Charlie Cherry (10)
    Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
    Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
    «« nowszestarsze »»

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»