atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (31)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (19)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (16)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (20)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
Wkrótce Pixel Heaven z 2018-05-30 20:40 (12)
Historia żółtej ciżemki z 2018-05-29 14:44 (42)
Robbo na festiwalu nauki i sztuki z 2018-05-29 02:54 (1)
Atari 2600 zaprasza na SV z 2018-05-28 10:19 (7)
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (12)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (11)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (32)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari?
Atari w swoim czasie było mocno obecne w reklamach, a do promocji gier przez firmę spod znaku góry Fudżi angażowane były także ówczesne gwiazdy, np. słynny piłkarz Pele, koszykarz Karim Abdul czy aktor Jack Palance. Ale czasem wśród występujących w reklamach aktorów pojawiały się osoby, które w tamtym czasie były raczej mało znane, a prawdziwą sławę zyskały dopiero później...

  • Jak się chwalić swym chłopakiem-graczem

  • Mamy rok 1983 i filmik promujący konsolę Atari 2600 z młodą Elisabeth Shue, która zaczynała od reklam i wkrótce została zaangażowana do takich filmów, jak „Karate Kid” czy „Powrót do przyszłości” (część II i III). Z późniejszych lat można wymienić m.in. tytuły „Zostawić Las Vegas” czy „Człowiek widmo”.

    W reklamowej roli z wielką dumą opowiada, jaki to dobry jest jej chłopak w grach Berzerk, Star Raiders i Defender:



  • Jak zostać maszynistką

  • Przez kilka lat „twarzą” 8-bitowego Atari w wielu reklamach był aktor Alan Alda (wówczas u szczytu popularności, niedługo po zakończeniu produkcji serialu M.A.S.H.). W jednej z nich prezentował grę Typo Attack na małe Atari, uczącą – poprzez zabawę – rozmieszczenia klawiszy na klawiaturze.


    Towarzyszyła mu Stacy Ann Ferguson, bardziej znana jako Fergie. Wkrótce zaczęła występować w programach telewizyjnych, a wiele lat później zyskała sławę w zespole „Black Eyed Peas”.

    Dla przypomnienia – tak wygląda duża już Fergie:



  • Jak zostać podróżnikiem-odkrywcą

  • W roku 1982 firma Activision promowała swoją przełomową platformówkę Pitfall! na konsole Atari 2600 i Intellivision. Na samym początku poniższej reklamy pojawia się 13-letni Jack Black, który już jako dorosły mężczyzna zagrał m.in. w filmach „Przeboje i podboje” (High Fidelity), „King Kong” (wersja Petera Jacksona z 2005 r.) i „Podróże Guliwera”, możecie go też kojarzyć z zespołu Tenacious D.



  • Jak wyjechać motorem z pokoju

  • W 1982 roku w reklamie gry Mega Force na Atari 2600 wystąpił anonimowy wówczas aktor Bryan Cranston. Na samym początku przez moment pojawia się jego postać w żółtym swetrze i twarz. Cranston przez lata „grał ogony”, zaliczył wiele występów w produkcjach kinowych i telewizyjnych oraz reklamach, ale dopiero rola nauczyciela chemii Waltera White'a w serialu „Breaking Bad” (2008-2013) dała mu rozpoznawalność na całym świecie.



  • Jak się ukryć ze swoją konsolą

  • To już jest późna reklama firmy Atari, bo z okolic 1990 roku. W głównej roli młodziutki Tobey Maguire, który wymyka się w czasie lekcji do toalety, aby sobie pograć w California Games na przenośnej konsoli Atari Lynx. Dziś jest przede wszystkim kojarzony z rolą Spidermana (3 części w latach 2002-2007).



  • Jak nakłonić opiekunkę do gry

  • Z popularnych aktorów można jeszcze wymienić rudowłosego Setha Greena, który w bardzo młodym wieku wystąpił reklamie kultowej gry Yars' Revenge na Atari 2600. Jest nieco mniej rozpoznawalny niż pozostali na tej liście, znalazł się m.in. w obsadzie trzech części Austina Powersa (jako Scott Zło), a od 1999 roku podkłada głos Chrisa Griffina w popularnej kreskówce „Głowa rodziny” (Family Guy).



    2017-11-07 21:27 by "Adam"
    komentarzy: 8
    Creonix @2017-11-08 12:09:28
    Fajne te reklamy kiedyś były a nie to co teraz, 90% to Big Pharma i debilne teksty :)
    larek @2017-11-08 19:47:58
    He, he, chłopak wyjmuje z kieszeni konsolę Lynx, która nie jest do niczego podłączona, a w drugim ujęciu pojawia się znikąd kabelek od zasilacza...
    Czyżby baterie im siadły podczas kręcenia reklamy? ;)
    xeen @2017-11-08 22:04:32
    Jak to się teraz mówi, tak naprawdę nie tęsknimy za tymi grami tylko za tymi czasami / latami. Ile ja bym oddał za ten jeszcze jeden (ale prawdziwy) taki dzień z kluczem na szyi, filmem video z kolegami, wizytą na automatach, pójściem do kogoś "na komputer", czy tam grę w kapsle po szkole z kolegami.
    desmo @2017-11-09 12:19:42
    Ja kiedyś zaprosiłem kolegów po lekcjach właśnie "na komputer" wchodzimy a tu mój tatuś z kolegami grają w Fort Apocalypse :-)
    z80 @2017-11-09 19:41:19
    Świetnie zobaczyć małą Fergie :) Większość (ale nie wszystkie) reklam Atari, C64 było kierowane do dzieci z początku edukacji. Sam Jack Tramiel w wywiadzie telewizyjnym jak prezentował Atari ST mówił, że to jest komputer bodajże dla ludzi w wieku 15-24 lat, czyli następny level ale też z ograniczeniem górnym. Moja przygoda z Atari zaczęła się coś około w wieku 8 lat jak zobaczyłem ten komputer u kuzynów ze Spy vs Spy III i to był moment który związał mnie na wiele lat przygody z Atari, nawet gry Arcade okazaly sie tylko marna namiastka wlasnego komputera. Później w wakacje 1990 się dowiedziałem, że w kioskach jest takie pismo dla młodzieży jak Bajtek, potem odkupiłem od starszego kuzyna kolegi w klasie całą siatkę Bajtków od początków wydawania, potem były inne czasopisma o Atari, i jeszcze wspaniała książka z tego czasu Komputery osobiste D.Madeja i zespołu, to wszystko coś jakby Biblia nowego wspaniałego a zarazem własnego świata, niedawno z piwnicy to wyciągnałem wszystko a nie wyrzuciłem i ciągle jeszcze przeżywam;).
    A Fort Apocalypse super gra z klimatem, pamiętam:)
    xeen @2017-11-09 21:41:44
    W tych starych grach i reklamach tych gier do tych "paru pixli" były dorabiane jakieś niesamowite historie. Czasem mam takie skojarzenie że stare i nowe gry to jak książki i filmy. W "starych" grach trzeba było mieć wyobraźnie aby się wczuć :) Kiedyś w Bajtku niejaki "Luke" przy opisach gier wymyślał zawiłe (choć krótkie) historie jako tło. Zastanawia się, czy on to brał z instrukcji gier, czy po prostu "jechał na spontanie'. Zawsze mnie ciekawiło kto krył się pod tym pseudonimem.
    z80 @2017-11-09 22:24:22
    Luke to redaktor Łukasz Czekajewski, znany też z Top Secretu, był moim idolem :)
    Enjo @2017-11-15 17:22:49
    Skądś wiedziałem, że mogę podejść do Fergie i zagadać ją jakoś w stylu: "Cześć mała... lubisz Atari?"
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Atari 65XE - czarnobiały obraz (21)
    ostatni: 24-06-2018 23:32, RealGusi
    [Sprzedam] Retro-literatura kompu... (1)
    ostatni: 24-06-2018 22:58, Dracon
    Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (35)
    ostatni: 24-06-2018 22:40, nogorg
    Zmiany w bazie gier, demosceny, u... (569)
    ostatni: 24-06-2018 09:34, Adam
    Nowa gra na Atarie STE - Escape 2... (8)
    ostatni: 24-06-2018 00:16, rbej1977
    Słynne zniszczone Atari (33)
    ostatni: 23-06-2018 22:04, drygol
    Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2467)
    ostatni: 23-06-2018 13:50, IRATA4
    sprzedam zamienię duble (19)
    ostatni: 23-06-2018 11:14, Sadzki
    Pomoc jak zwykle potrzebna i przy... (22)
    ostatni: 22-06-2018 06:13, QTZ
    Laura - wydanie II (angielska wer... (40)
    ostatni: 22-06-2018 00:53, QTZ
    Laura - Wszystkie drogi prowadzą ... (10)
    ostatni: 22-06-2018 00:34, QTZ
    Laura (580)
    ostatni: 21-06-2018 22:49, QTZ
    Mój konwerter obrazków z Atari do... (35)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, Prawdziwy
    Minotaur16K (33)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, xxl
    prince of persia (471)
    ostatni: 21-06-2018 13:53, tebe

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1854
    Ostatnio zarejestrowany: RealGusi
    Postów ostatniej doby: 11

    Społeczność/Community


    Rozmawiali
    Piotr Mańkowski i Kaz (69)
    Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
    Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
    Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
    Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
    Jakub Husak i Kaz (18)
    [ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
    Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
    Henryk Karpowicz i Kaz (24)
    Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
    Jarosław Kaczor i Kaz (8)
    Tomasz Rolewski i Kaz (6)
    [ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
    Steve Hales i Charlie Cherry (16)
    Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
    Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
    Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
    John Anderson i Charlie Cherry (10)
    Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
    Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
    «« nowszestarsze »»

    Najbliższe imprezy

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»