atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (11)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Wykład o demoscenie
Zapraszam już w czwartek na wykład naszego kolegi Piotra "Krolla" Mietniowskiego, który w UBU Lab, na Uniwersytecie Jagiellońskim poprowadzi wykład o demoscenie dużego Atari. Opis wydarzenia zaprezentowany na profilu fb:

"Historia demosceny komputerów Atari 16/32 bity sięga początku lat 90. ubiegłego stulecia, wtedy to po raz pierwszy został zorganizowane ogólnopolski zlot użytkowników komputerów Atari ST/Falcon („QUAST Party” - nazwa pochodzi od „Klub-u użytkowników komputerów Atari ST, czyli QUAST”) i z niewielkim przerwami odbywał się w Ornecie w latach 1993-2005. W chwili obecnej jednym z największych takich zlotów nie tylko w Polsce, ale i w Europie jest organizowany od roku 2000 w Gdańsku Silly Venture . Oprócz tego odbywają/odbywały się mniejsze kameralne zloty użytkowników komputerów Atari m.in. w Warszawie Wap-niak, w Głuchołazach w latach 2006-2015 i itp.



Na wykładzie zostanie przedstawiona historia tych zlotów, ciekawostki, a wszystko zostanie zwieńczone pokazem wybranych, najlepszych dem począwszy od komputera 520 ST (np. „Odd Stuff” ) poprzez 1040 STe („Sea of Colour”), Atari Falcon 030 („Sonolumineszenz” ), a skończywszy na Atari Falcon 060 („TBL-Rift”, jedno z najlepszych dem w historii, zaprezentowanych na SiIlly Venture 2k14) .

Wykład będzie realizowany w ramach projektu badawczego „Twórcze programowanie. Laboratorium”. Wykład finansowany jest w ramach programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego pod nazwą „Narodowy program Rozwoju Humanistyki” w latach 2016-2019 nr 1027.0641.65.2016. Wykład odbędzie w dniu 18 stycznia 2018 r. o godz. 19.00 w sali „UBU lab”, pok. 2.120 Instytutu Kultury Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie na ul. Prof. Łojasiewicza 4.

Wykład ten jest kontynuacją wykładu w ramach tego samego projektu, który odbył się w dniu 1 grudnia 2016 r."


Data: 18 stycznia 2018 roku
Godzina: 19:00 - 21:20
Miejsce: Jagiellonian University, Instytut Kultury, ul. Łojasiewicza 4, pokój 2.226, 30-348 Kraków


Uzupełnienie: zdjęcia z pierwszego wykładu Krolla, z 2016 roku:




---
Uzupełnienie z 19 stycznia 2018 roku: mamy linkę do pliku PDF, który zawiera wykład Piotrka. Jest też informacja od autora: "Już dzisiaj do pobrania jest mój wykład w postaci pliku PDF. Tak jak poprzednio, chcąc ocenić zainteresowanie plik ten jest zabezpieczony hasłem. Wszystkich zainteresowanych hasłem dostępu, proszę o kontakt bezpośrednio na adres e-mail mietniow(at)gmail(dot)com. Ze względu na zainteresowanie Wykład ten był rejestrowany i już wkrótce zostanie udostępniony film."

2018-01-16 17:54 by Kaz
komentarzy: 33
tdc @2018-01-16 23:34:33
O! Rewelacja, chyba jeszcze nikt w Polsce nie prowadził tej tematyki! (ja czasami szczątkowo) Super ciekawy temat, sam się nim interesuję, co ciekawe inni scenowcy nie wiedzą o tym że tylko na scenie Atari ST powstały pewne pomysły i były rozwijane (kompletnie nie pojawiały się na innych scenach).

Bardzo chciałbym być na tym wykładzie...
AdamK @2018-01-17 07:03:43
Video or it didn't happen :P
Hospes @2018-01-17 10:40:02
tdc: "co ciekawe inni scenowcy nie wiedzą o tym że tylko na scenie Atari ST powstały pewne pomysły i były rozwijane (kompletnie nie pojawiały się na innych scenach). "
O to ciekawe? Jakiś mały przykład? Big Border Demo z ostatnich czasów się na to pisze? Czy skądś ten pomysł przywędrował?
pabloz1974 @2018-01-17 15:08:11
@hospes ... pierwsze z brzegu : "sidvoice"
pabloz1974 @2018-01-17 15:12:09
@hospes .... drugie z brzegu: "reset screen" - sporadycznie pojawiały sie na innych platformach
Hemodroids @2018-01-17 16:05:00
Dema wywalające się "bombkami" to jest trudne do osiągnięcia ;)
xxl @2018-01-17 16:33:44
Sidvoice? a co to je? emulacja sida?
wieczór @2018-01-17 18:29:33
Tzw. sidvoice na innej scenie pojawił się jako softsynth a koncepcja jest z grubsza ta sama :)
Siatka pełna chińskich zupek @2018-01-18 00:30:41
Wieczór skoroś taki biegły to może byś w końcu znalazł źródło problemu które wciąż generuje "czeskie błędy" w nowinkach.
wieczór @2018-01-18 10:23:52
Może i w końcu znajdę :)
grozny byk DVD @2018-01-18 15:01:41
to ten typek który miał zawsze delire na sv? Xd
Anon @2018-01-18 16:21:42
może jednak wprowadzić logowanie do nowinek, bo chlew się robi jak siemasz
erOS @2018-01-18 17:17:34
Będzie gdzieś stream? :D
łagodny byczek CD @2018-01-18 18:25:34
@grozny byk DVD: tak.
Jesionen @2018-01-18 19:31:07
@erOS: stream nie będzie :(
pin @2018-01-19 00:21:32
... wróciliśmy. Cali i powiedzmy, że zdrowi. Dobranoc ;)
Kaz @2018-01-19 06:22:25
Dodałem do nowinki plik PDF z wykładem Krolla. Jest też informacja od niego w uzupełnieniu - jak zdobyć hasło do pliku :)
irata4 @2018-01-19 16:09:06
...na jakimś wiekszym zlocie tez by sie taki wyklad przydal...
gonzo @2018-01-20 01:02:01
czy ja wiem i w ogóle czy kroll mówi prawdę, a jeśli ni to co?
pin @2018-01-20 01:36:42
.. trzeba było być w odpowiednim miejscu i czasie to dane by było Ci osądzać ;)
Anon @2018-01-20 10:19:00
Wszyscy kłamią, kradną, plują i w ogóle zachowują się jak zwierzęta
Pan Kot @2018-01-20 21:46:28
@Anon, nie obrażaj zwierząt, wszak też nim jesteś.
falcon030 @2018-01-21 13:10:46
Kto był - nie żałuje.
Dzięki raz jeszcze dla kolegi Krolla.
Zimmer @2018-01-21 14:00:24
Dlaczego nie ma żadnego nagrania?
falcon030 @2018-01-21 19:38:21
@Zimmer
Spokojnie, nagranie jest i się obrabia :-)
Ejże @2018-01-23 11:33:39
Zapodajcie hasło do archiwum. Nie róbcie wiochy! Skrzynka mejlowe Krolla może nie wytrzymać takiego "bombardowania" prośbami o to! :P :>
Ano @2018-01-23 11:43:35
Kroll chce miec pewnie informacje o tym ile osob to interesuje. Mi odpowiedzial w 5 minut.
Kaz @2018-01-23 21:43:09
Ja również dostałem szybciutko odpowiedź.
falcon030 @2018-01-24 18:04:51
Ja też kilka minut raptem czekałem ...

To naprawdę dla kogoś taki wielki problem wysłać krótkiego maila?
Autor poświęcił czas na przygotowanie prezentacji, udostępnia ją bezpłatnie, chce tylko wiedzieć ile osób jest faktycznie zainteresowanych tematem ...
No błagam Was (narzekających) ...
piter @2018-01-26 20:59:31
dokładnie, ja dostałem w .. a nie, miałem wcześniej :) Kroll zadowolony, film się wrzuca... :)
SCENAżysta @2018-02-02 16:38:11
Hehe... pewnie ta "duża" scena ATARI jest niszowa był skoro udało się zawrzeć temat w tak stosunkowo niewielkim dokumencie. :D
Co innego Amiga... tu można robić 10 wykładów i tak będzie za mało! :) Po prostu to największa i najlepsza demoscena na świecie. AMIGA rulez!!! Zapamiętajcie!
I nawet pijusy z syliwenczer to potwierdzą. :P
SCENAżysta @2018-02-02 16:39:00
Hehe... pewnie ta "duża" scena ATARI jest niszowa, skoro udało się zawrzeć temat w tak stosunkowo niewielkim dokumencie. :D
Co innego Amiga... tu można robić 10 wykładów i tak będzie za mało! :) Po prostu to największa i najlepsza demoscena na świecie. AMIGA rulez!!! Zapamiętajcie!
I nawet pijusy z syliwenczer to potwierdzą. :P
Kroll @2018-02-07 22:45:16
Witam,

po dłuższym obranianiu całego wykładu, i kłopotach przy wrzucaniu na YouTube :), w końcu udało się i mój cały wykład jest już dostępny online:

https://youtu.be/XT6UGYRo6iA

W tym miejscu muszę serdecznie podziękować mojemu koledze Piterowi, który podjął się obrobieniu tego materiału w sposób profesjonalny, a efekt końcowy jest dla mnie fantastyczny.
Musze również podziękować, koledze Tomkowi, który to wszystko sfilmował i przekazał.

Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję, którzy w mniejszym lub większym stopniu przyczynili, ze mój wykład ujrzał światło dzienne, w szczególności organizatorowi dr. Piotrowi Mareckiemu z Uniwersytetu Jagiellońskiego za możliwość wygłoszenia tego wykładu.

Życzę miłego oglądania
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (7)
ostatni: 18-02-2018 00:55, mono
Atari ST hicolor video (4)
ostatni: 17-02-2018 22:02, rosomak
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (9)
ostatni: 17-02-2018 19:40, IRATA4
Wywiad z Yolkiem (3)
ostatni: 17-02-2018 17:26, Yolk (xmgatz)
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Atari Font Creator (22)
ostatni: 16-02-2018 09:18, xxl
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Game Maker ... nadchodzi (120)
ostatni: 15-02-2018 13:04, xxl
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 14

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»