atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Druidarium (WIP) z 2018-11-18 12:39 (47)
Propozycje książkowe Retronics – zbiórka deklaracji z 2018-11-15 21:02 (9)
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (36)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (138)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (13)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
Unseen – wkrótce premiera z 2018-10-14 09:56 (20)
Zapowiedzi gier – Animal Keeper, Dungeon Hunt II z 2018-10-12 11:02 (19)
Rozmowa z Mateuszem Stryjeckim z 2018-10-10 21:36 (5)
Pan Turbo Cogito z 2018-10-09 03:25 (12)
Taśmy Atar Systemu z 2018-10-07 11:26 (16)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Grawitacja 2018!

Już za 2 miesiące, 13 kwietnia 2018, startuje druga Grawitacja – kolejna edycja jedynego ośmiobitowego game jamu w Polsce!

Pierwsza edycja przyniosła nam aż 6 produkcji na małe Atari, a wnosić można po osobach, które już się zapisały, że i na tegorocznej nie zabraknie prac na nasz ulubiony sprzęt. Impreza odbędzie się w podobnym terminie i na niemal identycznych zasadach jak w zeszłym roku. Jedyna różnica to to, że w tym roku znika funkcja kibica, a ilość aktywnych uczestników została zwiększona do 40 osób.

Miejsce również nie ulega zmianie. Przytulne przestrzenie HUB:RAUM sprawdziły się w zeszłym roku doskonale. Ciepły prysznic i automat z darmową kawą to coś, co wielce przydaje się przy dwudniowych maratonach, a i cichego miejsca na drzemkę też nie zabrakło nikomu.

W zeszłym roku zwycięzcy zostali wyłonieni w dwóch osobnych kategoriach: kategoria retro – obejmująca wszystkie zabytkowe 8-bitowe sprzęty oraz w kategorii PICO-8 – wirtualnej konsoli zgrabnie udającej możliwości sprzętu retro i narzucającej programiście podobne fizyczne ograniczenia. Organizatorom wielce spodobała się idea integracji różnych “pokoleń” platform i ich użytkowników, a więc taka konwencja i podział na kategorie pozostaje również w tym roku.

Podobnie jak w poprzedniej edycji, każdy z zespołów będzie pisał grę na temat składający się z dwóch losowych słów. Jedno z nich będzie wspólne dla wszystkich zespołów, a drugie losowane indywidualnie. Zeszłorocznym hasłem wspólnym było ZOO, stąd głównymi bohaterami prawie wszystkich produkcji były zwierzaki. Ciekawe jaki temat przyniesie nam los w tym roku? Jeżeli masz jakieś pomysły na ciekawe hasła, to podziel się nimi w komentarzach pod artykułem, a może dorzucimy je do puli maszyny losującej?

Zeszłoroczne wyniki i produkcje można zobaczyć tutaj.

Wszystkim potencjalnym uczestnikom przypominamy, że nie warto czekać z rejestracją do ostatniej chwili, bo ilość miejsc jest ograniczona. Na 2 tygodnie od startu rejestracji zarejestrowało się już 19 osób, czyli zajęte jest już niemal 50% miejsc.

Na sam koniec jako współorganizator i pomysłodawca wspomnę, że cały czas poszukujemy sponsorów nagród rzeczowych, więc jeżeli zalega Ci jakiś sprzęt, którym chciałbyś wynagrodzić przelany pot i łzy w ośmiobitowych zmaganiach, to kontaktuj się z nami przez oficjalną stronę imprezy: http://grawitacja.eu/

2018-02-06 16:36 by "bocianu"
komentarzy: 10
Ira ta ta @2018-02-06 17:14:01
szukam osob do team u na Grawitacje,zrobie grafike ,jak bylby temat dowolny to mam pomysl na grywalna i prosta gre .
irata @2018-02-06 17:15:46
ja pisalem,nie moglem hasla wpisać
gorgh @2018-02-06 21:54:40
Ira tata to brzmi jak "Psycho Dad" z Bundych (ira==gniew) :)
koala @2018-02-07 20:05:06
@Irata: możesz "organizować" się także na miejscu wśród ludzi tam będących;)
pin @2018-02-07 23:51:23
.. no może zmuszę się do napisania jakiejś muzyczki, kto wie :)
Jesz Jeży @2018-02-08 01:04:16
Pin: zrób z tym kołkiem z uzdrowiskowej mieściny produkcję na rapidusa ;)
pin @2018-02-08 23:22:50
.. prędzej mi kakatus na kuktasie wyrośnie ;)
Kaz @2018-02-14 11:59:50
Będę :)
tdc @2018-02-24 05:01:05
Super sprawa, dzięki dla organizatorów za pomysł na tak zacną imprezkę!;)
mgr_inz_rafal @2018-04-07 21:25:40
Czy zlot jest akutalny?
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Ciekawostki (4093)
ostatni: 19-11-2018 12:05, Dracon
Książki SOETO (258)
ostatni: 19-11-2018 11:48, Duddie
Bank pomysłów (11)
ostatni: 19-11-2018 11:13, Dracon
Nowe urządzenie Yosha (21)
ostatni: 19-11-2018 09:34, pirx
Gra "Magia" Mirage (13)
ostatni: 19-11-2018 09:05, Duddie
Nintendo walczy z ROMami (36)
ostatni: 19-11-2018 02:39, IRATA4
Druidarium (10)
ostatni: 19-11-2018 02:31, IRATA4
Ziny Serios i Syzygy skąd pobrać? (2)
ostatni: 18-11-2018 22:09, pin
nowa gra (2)
ostatni: 18-11-2018 20:38, Kaz
RETROGranie # (5)
ostatni: 18-11-2018 15:07, tbxx
Nowe folie klawiatur do Atari (16)
ostatni: 18-11-2018 14:09, Duddie
15 kHz (357)
ostatni: 18-11-2018 13:14, makary
Flight Simulator II (21)
ostatni: 18-11-2018 12:06, aniol
Retro Na Gazie (262)
ostatni: 18-11-2018 11:43, RetroBorsuk
Zakończenia gier Atari (109)
ostatni: 18-11-2018 08:15, IRATA4

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1909
Ostatnio zarejestrowany: gizus
Postów ostatniej doby: 38

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Podwójna pamięć na cartridgu napisał Zenon (7)
Zmiana barw i klawiszy napisał Kaczor (21)
Odtwarzacz MP3 jako magnetofon Atari napisał Zaxon (21)
ArTARI napisał Larek (10)
SIO2SD 1010 napisał Lotharek (10)
Atari 2600 w telewizorze napisał Kaz (9)
Sam zrobiłem wtyczkę SIO napisał Szary (14)
SIOki w praktyce napisał Sikor (12)
Obudowy SIO2SD napisał Kaz (14)
Moje SIO2SD napisał Rocky (8)
Atari, LCD i tuner TV napisał Rocky (14)
Atari Allacha napisał Nosty (14)
Electron wymiata! napisał Kaz (7)
Atari w joysticku napisał Kaz (13)
«« nowszestarsze »»