atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Scramble z 2018-08-12 23:13 (51)
KWAS 14 w Warszawie z 2018-08-11 13:23 (16)
I po Ironii... z 2018-08-05 23:28 (70)
Baby Berks z 2018-08-01 08:25 (13)
Silly Venture 2018 - invitka na Atari ST z 2018-07-30 09:44 (9)
Historia zniszczonego Atari z 2018-07-28 22:16 (5)
Ironia 2k18 już wkrótce! z 2018-07-23 00:02 (37)
Kolekcja muzyczek Jurgiego z 2018-07-21 22:25 (17)
Porty gry "Mercenary" z 2018-07-17 09:25 (17)
Kaz i Kroll o magazynach dyskowych z 2018-07-12 10:53 (31)
Wykład o magazynach dyskowych ST z 2018-07-10 14:28 (8)
Naprawa CA-2001 z 2018-07-04 16:16 (20)
Wywiad z Tadeuszem Trojakiem z 2018-07-01 16:23 (19)
Nowe muzeum retro z 2018-06-28 17:22 (8)
Impreza retro w Okunince z 2018-06-28 16:50 (5)
Nowa książka "Gatunki cyfrowe" z 2018-06-26 16:55 (5)
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (38)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (21)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (18)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Grawitacja 2018!

Już za 2 miesiące, 13 kwietnia 2018, startuje druga Grawitacja – kolejna edycja jedynego ośmiobitowego game jamu w Polsce!

Pierwsza edycja przyniosła nam aż 6 produkcji na małe Atari, a wnosić można po osobach, które już się zapisały, że i na tegorocznej nie zabraknie prac na nasz ulubiony sprzęt. Impreza odbędzie się w podobnym terminie i na niemal identycznych zasadach jak w zeszłym roku. Jedyna różnica to to, że w tym roku znika funkcja kibica, a ilość aktywnych uczestników została zwiększona do 40 osób.

Miejsce również nie ulega zmianie. Przytulne przestrzenie HUB:RAUM sprawdziły się w zeszłym roku doskonale. Ciepły prysznic i automat z darmową kawą to coś, co wielce przydaje się przy dwudniowych maratonach, a i cichego miejsca na drzemkę też nie zabrakło nikomu.

W zeszłym roku zwycięzcy zostali wyłonieni w dwóch osobnych kategoriach: kategoria retro – obejmująca wszystkie zabytkowe 8-bitowe sprzęty oraz w kategorii PICO-8 – wirtualnej konsoli zgrabnie udającej możliwości sprzętu retro i narzucającej programiście podobne fizyczne ograniczenia. Organizatorom wielce spodobała się idea integracji różnych “pokoleń” platform i ich użytkowników, a więc taka konwencja i podział na kategorie pozostaje również w tym roku.

Podobnie jak w poprzedniej edycji, każdy z zespołów będzie pisał grę na temat składający się z dwóch losowych słów. Jedno z nich będzie wspólne dla wszystkich zespołów, a drugie losowane indywidualnie. Zeszłorocznym hasłem wspólnym było ZOO, stąd głównymi bohaterami prawie wszystkich produkcji były zwierzaki. Ciekawe jaki temat przyniesie nam los w tym roku? Jeżeli masz jakieś pomysły na ciekawe hasła, to podziel się nimi w komentarzach pod artykułem, a może dorzucimy je do puli maszyny losującej?

Zeszłoroczne wyniki i produkcje można zobaczyć tutaj.

Wszystkim potencjalnym uczestnikom przypominamy, że nie warto czekać z rejestracją do ostatniej chwili, bo ilość miejsc jest ograniczona. Na 2 tygodnie od startu rejestracji zarejestrowało się już 19 osób, czyli zajęte jest już niemal 50% miejsc.

Na sam koniec jako współorganizator i pomysłodawca wspomnę, że cały czas poszukujemy sponsorów nagród rzeczowych, więc jeżeli zalega Ci jakiś sprzęt, którym chciałbyś wynagrodzić przelany pot i łzy w ośmiobitowych zmaganiach, to kontaktuj się z nami przez oficjalną stronę imprezy: http://grawitacja.eu/

2018-02-06 16:36 by "bocianu"
komentarzy: 10
Ira ta ta @2018-02-06 17:14:01
szukam osob do team u na Grawitacje,zrobie grafike ,jak bylby temat dowolny to mam pomysl na grywalna i prosta gre .
irata @2018-02-06 17:15:46
ja pisalem,nie moglem hasla wpisać
gorgh @2018-02-06 21:54:40
Ira tata to brzmi jak "Psycho Dad" z Bundych (ira==gniew) :)
koala @2018-02-07 20:05:06
@Irata: możesz "organizować" się także na miejscu wśród ludzi tam będących;)
pin @2018-02-07 23:51:23
.. no może zmuszę się do napisania jakiejś muzyczki, kto wie :)
Jesz Jeży @2018-02-08 01:04:16
Pin: zrób z tym kołkiem z uzdrowiskowej mieściny produkcję na rapidusa ;)
pin @2018-02-08 23:22:50
.. prędzej mi kakatus na kuktasie wyrośnie ;)
Kaz @2018-02-14 11:59:50
Będę :)
tdc @2018-02-24 05:01:05
Super sprawa, dzięki dla organizatorów za pomysł na tak zacną imprezkę!;)
mgr_inz_rafal @2018-04-07 21:25:40
Czy zlot jest akutalny?
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Jesienny grill :) (17)
ostatni: 21-08-2018 01:11, renton
Jaka to gra? (3)
ostatni: 20-08-2018 23:22, mav
Filmy z Atari (68)
ostatni: 20-08-2018 22:59, gorgh
Nowa gra od gorgha (211)
ostatni: 20-08-2018 22:53, gorgh
Kupię magnetofon XCA12 (CA12) (1)
ostatni: 20-08-2018 22:47, qoorczak
Liczniki poly w POKEY (18)
ostatni: 20-08-2018 22:41, emkay
Maxflash Cartridge Studio (3)
ostatni: 20-08-2018 21:47, QTZ
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (106)
ostatni: 20-08-2018 20:07, Kaz
HotDog dla Atari Lynx (4)
ostatni: 20-08-2018 20:04, Kaz
[Sprzedam] trochę starych kaset z... (5)
ostatni: 20-08-2018 18:21, ccwrc
AmpY, a Atari ST. (2)
ostatni: 20-08-2018 18:17, bob_er
Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (405)
ostatni: 20-08-2018 16:18, urborg
[K] silniczek krokowy głowicy Ata... (1)
ostatni: 20-08-2018 14:50, lopezpb
Piętnastka (9)
ostatni: 20-08-2018 13:05, gorgh
RetroAge.net (102)
ostatni: 20-08-2018 12:22, tbxx

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1874
Ostatnio zarejestrowany: Arturro
Postów ostatniej doby: 50

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Podwójna pamięć na cartridgu napisał Zenon (7)
Zmiana barw i klawiszy napisał Kaczor (21)
Odtwarzacz MP3 jako magnetofon Atari napisał Zaxon (21)
ArTARI napisał Larek (10)
SIO2SD 1010 napisał Lotharek (10)
Atari 2600 w telewizorze napisał Kaz (9)
Sam zrobiłem wtyczkę SIO napisał Szary (14)
SIOki w praktyce napisał Sikor (12)
Obudowy SIO2SD napisał Kaz (14)
Moje SIO2SD napisał Rocky (8)
Atari, LCD i tuner TV napisał Rocky (14)
Atari Allacha napisał Nosty (14)
Electron wymiata! napisał Kaz (7)
Atari w joysticku napisał Kaz (13)
«« nowszestarsze »»