atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (25)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Pierwsze koty za płoty...
...co oznacza, że nastąpiły w serwisie pierwsze zmiany w bazie plików. Nie jest ich zbyt dużo, ale za to znaczące. Dodane zostały nowe katalogi z gierkami:

  • Cosmic Hero autorstwa Pazura (było wcześniej tu napisane, że gra jest Świętego, ale ten ostatni sprostował poniżej w komentarzach, że to nieprawda),

  • Droga Do Duplandu produkcji Yerzmyeya i Tebego,

  • Piłkarski Poker wydany przez Sikor Soft, a nadesłany przez jednego z autorów gry, Łukasza Sychowicza czyli X-Raya. Przypominam, że legalne korzystanie z tej i innych gier, wydanych przez Sikor Soft, wymaga zapłaty Sikorowi 4 złotych lub 8 złotych - w tym drugim przypadku przysługuje od niego instrukcja do gry. Ponieważ Sikor zapomniał przysłać mi numer aktualnego konta, proponuje na razie w tej sprawie kierować się namiarami na jego stronie.


Sa też i zmiany skromniejsze, polegające na dodaniu plików do już istniejących folderów w bazie. Dotyczy to następujących gier:

  • Kariera pojawia się teraz w jeszcze innej polskiej wersji niż była dotychczas w bazie,

  • Pirates Of The Barbary Coast podobnie jak powyżej - w innej polskiej wersji niż w naszych zbiorach,

  • Plastron tym razem z czołówką podczas ładowania (podesłał go Mr. Bacardi),

  • Magic Of Words w formacie atr rownież pojawia się dzięki X-Rayowi,

  • Mental Age poprawiona wersja stworzona przez połączone siły Taquart i MadTeam.



Oprócz tego nastąpiła drobna korekta w folderze gry Conan. Były tam dwa pliki z nieprawidłową nazwą, błąd ten został poprawiony. Zyga rozwiązał też inny problem, sygnalizowany przez dwie osoby, że występują kłopoty ze ściąganiem gier, w nazwach których występują polskie znaki. Rozwiązanie jest brutalne, ale skuteczne - usunęliśmy wszystkie polskie znaki z nazw, uznając, iż nie jest to zbyt wielki problem dla osób polskojęzycznych, a zaoszczędzi kłopotów osobom nie znającym naszego języka i jego niuansów akcentowych. W ten sposób następujące gry zmieniły swoje nazwy:


  • Artefakt Przodków na Artefakt Przodkow,

  • Czarny Orzeł na Czarny Orzel,

  • Dwie Wieże na Dwie Wieze,

  • Dziedzictwo Gigantów na Dziedzictwo Gigantow,

  • Kampania Wrześniowa na Kampania Wrzesniowa,

  • Klątwa na Klatwa,

  • Koło Fortuny na Kolo Fortuny,

  • Koło Fortuny 2 na Kolo Fortuny 2,

  • Książe na Ksiaze,

  • Łowca na Lowca,

  • Magia Kryształu na Magia Krysztalu,

  • Mózgprocesor na Mozgprocesor,

  • Mściciel na Msciciel,

  • Najemnik - Powrót na Najemnik - Powrot,

  • Pamięć na Pamiec,

  • Perły Orcky'ego na Perly Orcky'ego,

  • Piekiełko na Piekielko,

  • Pięć Gówien Eepcha na Piec Gowien Eepcha,

  • Piłkarski Poker na Pilkarski Poker,

  • Smuś na Smus,

  • Świat Olkiego na Swiat Olkiego,

  • Tuptuś na Tuptus,

  • Uczeń Czarnoksiężnika na Uczen Czarnoksieznika,

  • Upiór na Upior,

  • Władca (v1) na Wladca (v1),

  • Władca (v2) na Wladca (v2),

  • Władcy Ciemności na Wladcy Ciemnosci,

  • Włóczykij na Wloczykij,

  • Znajdź i Zabij 1 na Znajdz i Zabij 1,

  • Żużel na Zuzel.



Gwoli ścisłości trzeba dodać, że jest to zgodne z regułą, stosowaną przeze mnie wcześniej, pomijania akcentów w tytułach gier w innych językach niż polski (w praktyce oznacza to nazwy czeskie/słowackie i niemieckie). Podaję te szczegóły, bo mogą mieć znaczenie przy wyszukiwaniu gier - niektóre w związku ze zmianą nazwy zmieniły też miejsce na liście, układanej przecież alfabetycznie. Wszystkie powyższe zmiany zostały wprowadzone do pliku zip o nazwie "Całość", który zawiera kompletne archiwum.

Na koniec objaśnienie czegoś, co pewnie już wszyscy zauważyli - przy nowinkach oraz opisach pojawiły się liczby w nawiasach, np. (3). Oznaczają one ilość komentarzy do danego tekstu, tak więc łatwiej będzie zauważyć nowe uwagi internautów.

2004-05-29 14:27 by Kaz
komentarzy: 4
koala @2004-06-03 22:06:57
więcej opisów!!:)
Kaz @2004-06-03 22:29:22
Hie, hie - moze jakies oplaty dla Ciebie wprowadze - za kazdy opis skrzynka piwa? :)
Święty @2004-07-28 14:46:46
Wkradł się tu mały błąd w opisie bo gra jest autorstwa Pazura a ja jedynie ją trochę poprawiłem i odzyskałem z padniętej dyskietki => proszę o sprostowanie
Kaz @2004-07-31 18:01:35
Świety - ależ nie ma problemu, sprostowanie jest w nowince powyżej. Dzieki za wyjaśnienie. Pozdro.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
edytor do gry (6)
ostatni: 22-01-2018 01:27, QTZ
Laura Edit (6)
ostatni: 22-01-2018 01:20, QTZ
Laura Konstruktor 2 (6)
ostatni: 22-01-2018 00:57, QTZ
Gra "07 zgłoś się" - premiera na ... (16)
ostatni: 22-01-2018 00:29, Kaz
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (227)
ostatni: 22-01-2018 00:15, wieczor
SID i POKEY (321)
ostatni: 21-01-2018 22:41, emkay
Atari ST + Cortex i kabel FDD (2)
ostatni: 21-01-2018 22:36, Mq
Książki SOETO (186)
ostatni: 21-01-2018 15:48, lhuven
15 kHz (306)
ostatni: 21-01-2018 15:12, xxl
HI SCORE (198)
ostatni: 21-01-2018 12:26, xxl
Update, update i czeski film ;) (16)
ostatni: 21-01-2018 12:02, wieczor
Cartridge do CP/M, kilka pytań (23)
ostatni: 20-01-2018 22:39, artax4
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Nieaktualne (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav
Zasilacz Atari 65 XE (3)
ostatni: 19-01-2018 22:44, Pudens

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1783
Ostatnio zarejestrowany: Szafir
Postów ostatniej doby: 49

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»