atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (28)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Czeski film...
...to nie jedyny wkład naszych miłych sąsiadów do kultury światowej :). Czesi w swoim czasie na małe Atari napisali sporo softu, zarówno programów użytkowych jak i gier. Tak jak i u nas, zostało u nich kilku zapaleńców, którzy wciąż fascynują się tematem Atari. Jeden z nich obejrzawszy katalog na mojej stronie zauważył, że wsród gier są dwa jego tytuły - Parodya oraz Masox. Był to Ivan Straka, który napisał mi w mailu, iż niestety to co mam to nie są kompletne gry, a jedynie fragmenty. Był tak miły, że podesłał mi całość (także inne drobne "produkcje") oraz informacje o swoich grach tekstowych.

Ivan Straka współcześnie

Takoż Parodya jak i Masox, a także nadesłane przez autora Debility i Hysteria są bardzo prostymi grami tekstowymi, a cały ich urok mogą zaznać tylko Ci, którzy posługują się językiem czeskim. Jak twierdzi Ivan, wszystkie polegają na żartach słownych i parodiowaniu rzeczywistości. Niestety, nie byłem w stanie gier tych ocenić ze względu na moją szczątkową znajomość czeskiego. Na razie też nie zamieszczam ich w katalogu, ponieważ do zabawy wymagają pewnych informacji (kodów, klawiszy), które podam osobno w jednej z następnych nowinek. Miłośnicy czeskich tekstówek muszą poczekać... ;)

2004-07-13 18:49 by Kaz
komentarzy: 7
mikey @2004-07-14 12:12:06
Hm ... zaprawde czeski film .... WTF ?
Xan @2004-07-17 09:08:53
Wielkie dzięki za tę stronę. Znowu matula może wykazać się swoją wyższością nade mną w posługiwaniu się klawiaturką w Robbo na ten przykład.
Odżywają wspomnienia.
Jeszcze raz dziękuję.
Marcin
Kaz @2004-07-19 22:39:29
Xan - nie ma sprawy, pozdrowienia dla rodzicielki... :)
[e!]MWK @2004-07-22 10:22:48
JOU! Gorace pozdrowienia dla Wszystkich Goracych MAM, ktore czuja stary dobry i nieprzemijajacy klimat Naszego Kochanego Malego Komputerka! Faworytami mojej Mamci od i po wsze czasy sa River Ride oraz Pole Position...trzeba Jej przyznac ze dobrze sobie radzi ;) hehe
POZDRO!
xan @2004-09-12 17:18:59
Ten xan co sie wczesniej wpisal to jakas podroba!
Prosze Pana o zmiane ksywki bo jak nie to wezme Lewisa i nie zawacham sie go uzyc!
stryjek @2004-09-19 12:25:55
xan ty jestes xan z malej a on z duzej literki ;-)
Kosencjo @2005-04-15 15:00:39
co mam zrobić zeby odpalic River raid?jestem laikim i spróbujcie mi wytłumaczyc
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Laura Konstruktor (21)
ostatni: 24-01-2018 02:08, QTZ
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (242)
ostatni: 24-01-2018 01:22, IRATA4
Książki SOETO (191)
ostatni: 24-01-2018 00:04, Montezuma
SID i POKEY (325)
ostatni: 23-01-2018 23:43, crrn
edytor do gry (15)
ostatni: 23-01-2018 23:08, xxl
Laura Edit (11)
ostatni: 22-01-2018 19:27, larek
Laura Konstruktor 2 (6)
ostatni: 22-01-2018 00:57, QTZ
Gra "07 zgłoś się" - premiera na ... (16)
ostatni: 22-01-2018 00:29, Kaz
Atari ST + Cortex i kabel FDD (2)
ostatni: 21-01-2018 22:36, Mq
15 kHz (306)
ostatni: 21-01-2018 15:12, xxl
HI SCORE (198)
ostatni: 21-01-2018 12:26, xxl
Update, update i czeski film ;) (16)
ostatni: 21-01-2018 12:02, wieczor
Cartridge do CP/M, kilka pytań (23)
ostatni: 20-01-2018 22:39, artax4
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Nieaktualne (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1783
Ostatnio zarejestrowany: Szafir
Postów ostatniej doby: 21

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»