atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (7)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (14)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (27)
Gry w Mad-Pascalu z 2017-06-20 22:48 (23)
Rain of Terror – edycja kolekcjonerska z 2017-06-16 22:46 (3)
Bad Apple na małe Atari – kolejne wersje z 2017-06-11 23:21 (26)
Magazyn FLOP nr 60 z 2017-06-07 23:47 (14)
Outline 2017 z 2017-05-30 17:47 (13)
Pixel Heaven 2017 i nowy numer Top Secret! z 2017-05-26 04:07 (31)
Pixel Heaven 2017 i komputery złotej ery z 2017-05-25 00:32 (22)
Gotowy Gunfright i zapowiedź Skool Daze! z 2017-05-21 21:26 (23)
Noc Muzeów 2017 z 2017-05-19 14:44 (2)
Nowy RECOIL v4.0.0 z 2017-05-17 21:35 (5)
WAP-niak 2017 – wyniki i prace z 2017-05-14 17:27 (65)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Dwie Wieże
(c) 1993 ASF
autorzy: Aleksander Ast, Piotr Kulikiewicz, Jacek Grad
opis: Adam "Muffy" Sokołowski
pliki gry tutaj

okładka gry


Okoliczności przyrody
Gra została wydana w 1993 roku, zarówno na dyskietce jak i kasecie, przez ASF s.c. znane między innymi z kultowych "Mieczy Valdgira", "Artefaktu Przodków" i innych. Za pomysł na grę i kod programu odpowiedzialny jest Piotr "Presley" Kulikiewicz, jeden z założycieli ASF-u, a za muzykę Jacek Grad. Co do grafiki to do dziś jest ona sporną kwestią. Na obrazku tytułowym gry możemy przeczytać, że za całość (oprócz udźwiękowienia produktu) odpowiedzialny jest Piotrek.Tej sprawy nie rozjaśnił niestety Aleksander Ast (czołowy grafik firmy), zasłaniając się niepamięcią w wywiadzie, który przeprowadził Karol "Charlie Cherry" Wiśniewski dla atarionline.pl. Na szczęście w zasobach internetowych, a dokładnie na stronach atariarea.krap.pl, znalazłem wywiad Marcina "Stryker" Wojciechowskiego z Piotrem, gdzie przyznaje się do tego, iż grafikę w całości na atari wykonał właśnie Aleksander Ast. W tymże artykule możemy dowiedzieć się również, że gra powstała w rekordowym jak na tamte lata czasie dwóch tygodni! Jak czytamy: "...to gra w zasadzie zrobiona jako zakład, że mi się uda zrobić grę w 2 tygodnie. ;) No i ja tę grę zrobiłem w takim czasie, normalnie trwało to 2-3 miesiące." W dalszej części wywiadu autor przyznaje się do tego, o czym wcześniej pisałem, a mianowicie, że dysponował on gotową grafiką. Czyli jednak Aleksander grafikiem.

Piotr Kulikiewicz
Aleksander Ast


Sedno sprawy
Grę autorzy określili jako "przygodowo-zręcznościową grą fantasy", chociaż prościej byłoby napisać: "komnatówka". Z grafiką na poziomie średnim z plusem, której poziom podwyższa animacja bohaterki - schyla się ona bowiem po zabierane przedmioty - a także biegające beztrosko wilki czy też pieski. Na marginesie, sposób, w jaki Iris układa ręce do zaklęcia pod koniec gry, kojarzy mi się z "Magią Kryształu". Natomiast muzyka zaczyna męczyć uszy już po około 20 minutach. Niby isntnieje możliwość przełączenia muzyki podczas gry na efekty dźwiękowe, jednakże odgłosy kroków poruszającej się bohaterki sprawiają, że przychodzi nam na myśl tylko jedno słowo - MUTE. Cisza w tym wypadku jest złotem.



Bohaterką gry jest niejaka Iris, która jest wojowniczką i czarodziejką. W świecie Dwóch Wież poszukuje ona Zaklęcia Przemiany, które pozwoli jej połączyć się z duchem ognia i, po porzuceniu ludzkiej postaci, poznać tajemnice wszechświata. Tyle skrótowo legenda, o której w instrukcji jest niewiele więcej. Na świat gry składają się tytułowe dwie wieże (wschodnia i zachodnia), las i kopalnia. Używając odpowiednich przedmiotów musimy odnaleźć magiczny pierścień, który ochroni nas przed potężnym zaklęciem przemiany. Uważajmy przy tym na przeszkadzajki (smok; biegające zielone coś, co przypomina żabę; wybuchające gejzery; ostre kolce, groźne gdy na nie skoczymy lub spadniemy), które z przyjemnością pozbawią nas jakże cennego życia. Gdy stracimy trzy to zaczynamy zabawę od nowa.



Bohaterką sterujemy za pomocą joysticka w sposób standardowy:
  • joy góra - podskok,
  • joy lewo/prawo - dreptanie w lewo lub prawo,
  • joy po skosie w lewo/prawo - skok w lewo lub w prawo,
  • fire i góra - podniesienie przedmiotu.
  • fire i dół - przejście do menu ekwipunku, w którym:
      a) góra/dół - wybór przedmiotu
      b) fire - użycie lub położenie przedmiotu.

Przedmiotów w ekwipunku mieszczą się maksymalnie trzy sztuki i często bywa tak, że musimy się wracać wiele ekranów, by zabrać ten jeden niezbędny. We wszystkich trzech wersjach, które posiadam, występuje drobny "bug" podczas gry. Mianowicie, jeżeli położymy jakikolwiek przedmiot bezpośrednio pod podestem, który jest tuż nad tym przedmiotem, to na ten podest już nie możemy wskoczyć. A jeżeli wejdziemy na niego z innej strony, to spadniemy dokładnie w tym miejscu, w którym ten przedmiot położyliśmy. Błąd w programie spowodowany jest zapewne krótkim czasem pisania gry, o czym wspomniałem wcześniej. Czy ktoś testował grę oprócz atora? Pewnie nie. No cóż - to nas nie zabija, ale potrafi zdenerwować, a ponieważ gra została oficjalnie wydana, to nie powinno się to zdarzać. I za to minusik.



Porady spod lady
Ponieważ nie spotkałem się nigdy z kompletnym opisem tej gry, a widząc, że spędza ona sen z powiek niektórym do dzisiaj, poniżej prezentuję krótki sposób jej przejścia. Jeżeli ktoś nadal pragnie samodzielnie ją ukończyć to proszę zamknąć przeglądarkę. Dla ułatwienia: każdy przedmiot użyty możemy spokojnie zostawić.

Pierwsze kroki skierujmy w poszukiwaniu łuku i strzał, które pomogą nam pozbyć się warującego psa na cmentarzu. Niestety, chociaż przejście już mamy wolne, to wejścia do zamku pilnuje wartownik. Wracamy więc i zaczynamy penetrować kopalnię, z której zabieramy kilof i czaszkę. Po drodze zaopiekujmy się kluczem trzecim i biegnijmy do zachodniej wieży, nie zapominając po drodze srebrnego pucharu. Czaszkę ofiarujmy zapomnianej mogile, a otrzymamy słabą truciznę. W lochach wieży dębowe drzwi otwieramy kluczem, a szalonego maga raczymy trucizną nalaną do pucharu. Wypadnie mu medalion. Zróbmy teraz użytek z kilofa, najlepiej na tym kamiennym zwale i idźmy do górnej baszty, gdzie znajdziemy klucz pierwszy. W podziemiach wieży zaopiekujmy się krzesiwem, dzięki któremu chrust zapłonie żywym ogniem. Dokonajmy cudu: za pomocą ogniska i złotego guzika uzyskamy sztabkę złota. Teraz na wschód, "tam musi być jakaś cywilizacja" ;). Za łapówkę wartownik "przez nieuwagę" opuści zwodzony most. Możemy zacząć zwiedzać drugą wieżę. Kluczem pierwszym otwórzmy kolejne drzwi, prowadzące tym razem do komnaty mędrca. Jest on typowym materialistą, dlatego za sztabkę złota ofiatuje nam księgę. Poszukajmy jeszcze klucza drugiego, a następnie w podziemiach odnajdźmy pierścień. Teraz biegusiem po nóż i w cywilizowany sposób wycinamy sobie pergamin z księgi. Jeszcze raz odwiedzamy mędrca, który łaskawie wypisze nam tekst zaklęcia na pergaminie (jakby nie mógł w księdze...). Nad ogniskiem recytujemy tekst zaklęcia i chronieni pierścieniem, kończymy grę.



Moja ocena: 3
Widać, że gra była szybko pisana i mało testowana. Wydaje mi się również, że niektóre elementy miały być bardziej rozwinięte, na przykład występujący smok, cmentarz, pozostali wartownicy, tylko zabrakło czasu. Jeśli dołożymy do tego męczącą muzykę oraz wspomniany błąd w programie to ocena nie może być zbyt wysoka. Po "Mieczach Valdgira" już zawsze liczyłem na więcej.

2007-10-20 10:11 by Muffy
komentarzy: 17
Kaz @2007-10-21 13:26:21
Dobry opis, ale gra mnie sie podoba, ja bym dal czworke. Przy okazji: jak ktos bedzie stosowal opis przejscia w praktyce, to niech da znac, czy dziala.
Muffy @2007-10-21 23:59:42
Jeszcze jedno, bo w opisie buga tego nie ma - zabranie felernego przedmiotu rozwiązuje sprawę związaną ze spadaniem.
charlie_cherry @2007-10-22 10:24:49
Mnie gra się średnio podoba - o wiele bardziej do gustu przypadła mi "Magia Kryształu"...
Muffy @2007-10-22 16:56:50
nic nie przebije "Pirate Adventure" - "Poly wants a cracker..." ;)
Vidol @2007-10-22 20:19:18
Gierka fajna ale troche wyglada jak wersja beta i ta szara postac troche nie pasuje do reszty . Proponuje cos takiego: po wlaczeniu gry F8 i c02c0 74 f8 74 f8 - niby nic wielkiego ale fajnie wyglada :)
Muffy @2007-10-22 23:31:41
Proponuje ostatnie dwie na 74 74, ja tam wolę niebieski :)
Xargos @2007-10-25 03:01:59
a jaka instrukcja/komenda? bo sam wpis daje -> invalid command :/
vidol @2007-10-25 08:37:34
komenda change, czyli po "c" powinna byc spacja : c 02c0 74 f8 74 f8
stRing @2007-10-25 18:58:32
czekałem aż ktoś zapyta :P, sam nie wiedziałem jak to zrobić :)
stRing @2007-10-25 19:00:43
heh, znacie jeszcze jakieś sztuczki?
Xargos @2007-10-26 03:28:33
No, teraz to rozumiem :) Dzieki!
Az chyba zagram, jak mi cierpliwosci starczy...
widmo @2007-12-24 16:23:58
Dzieki za opis, ta gra byla trudna i wlasciwie bezsensowna ze skojarzeniami. Bo skad mialbym wiedziec ze potrzeba mi pierscienia. Koniec do dupy jakis, ani filmiku animacyjnego ani nic. Pamietam artefakt przodkow, jak sie skonczylo gre to 200 ponad dzwonkow sie wczytywalo zakonczenie hihihi ale filmik byl na swe czasy niezly. Ale na Xboxie360 sa lepsze gry niz na konsolo atari 800 xe ;]
Kaz @2008-01-26 22:12:04
Nie sadze, zeby gry na Xboxa byly lepsze niz na Atari, bo o atrakcyjnosci gier swiadczy przede wszystkim grywalnosc, a nie warstwa wizualna. Ale poczekamy, zobaczymy czy za 20 lat bedzie taki sentyment do gier na Xboxa, jak obecnie do gierek Atari... Ja sadze, ze nikt nawet nie bedzie pamietal, co to byl Xbox. :)
muffy @2008-02-01 14:59:37
a co to jest Xbox? ;)))
adam @2008-07-24 00:03:40
zawsze miałem sentyment do boxu ;-))
Pibwl @2010-12-14 22:44:13
Gra bez sensu - dzięki za opis, bo utknąłem na mędrcu i szkoda byłoby poświęcić na to więcej czasu ;-) Pewnie z powodu niedopracowania gry, cała masa przedmiotów jest tylko "dla zmyłki". Gdyby nie "built-in" nieśmiertelność, nie wiem, jakim cudem można przejść np. gejzery w kopalni z etatowymi trzema życiami ;-)
Majster87 @2011-10-18 00:37:56
Jak używać przycisku fire który to na klawiaturze bo już godzinę nad tym siedzę i jakoś nie mogę nic podnieść.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa konsola Atari? (22)
ostatni: 22-07-2017 14:29, TheFender
1200xl (13)
ostatni: 22-07-2017 10:22, voy
Gry ukończone bez cheatowania (31)
ostatni: 21-07-2017 21:15, Enjo
colleen sio (17)
ostatni: 20-07-2017 16:38, atariki50
Reedycje gier (5)
ostatni: 20-07-2017 15:57, atariki50
Ironia 2k17 (31)
ostatni: 19-07-2017 16:11, mgr_inz_rafal
Ataribox - informacje zebrane. (4)
ostatni: 19-07-2017 13:02, atariki50
Nowa gra od gorgha (76)
ostatni: 18-07-2017 22:15, gorgh
15 kHz (260)
ostatni: 16-07-2017 12:58, miker
rozszerzenie: Antonia (10)
ostatni: 15-07-2017 19:48, xxl
Ciekawostki (3962)
ostatni: 15-07-2017 18:40, odyniec1
Looking for a game (6)
ostatni: 15-07-2017 17:35, Enjo
Bosconian (255)
ostatni: 14-07-2017 22:16, bob_er
Laura - wydanie II (54)
ostatni: 14-07-2017 21:34, PROTON
Sztab 15.07 - Warszawa, Rama (1)
ostatni: 14-07-2017 20:48, Adam

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1702
Ostatnio zarejestrowany: protas
Postów ostatniej doby: 12

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Ironia 2k17 od 11 do 13 sierpnia 2017 roku zapraszamy do Wysokiej w pobliżu Góry Swiętej Anny

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»