atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (11)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sprzęt: interfejs SIO2SD
Oferowany sprzęt: interfejs SIO2SD
Sprzedaje: Marcin "Piguła" Prusisz
Cena: 95 złote na hasło "atarionline.pl"
Inne uwagi: cena interfejsu dla osób z zagranicy (wliczony transport, instrukcja, DVD z oprogramowaniem, prowizja dla płatności przez PayPal): 40.5 euro


SIO2SD v2 to interfejs pozwalający na wczytywanie gier/programów na 8-bitowe Atari poprzez port SIO z kart pamięci SD/MMC autorstwa Jakuba Kruszony-Zawadzkiego.

Cechy urządzenia:
  • obsługa kart SD/MMC (formaty FAT12,FAT16 i FAT32),
  • obsługa plików w formatach ATR (odczyt/zapis), XFD (tylko odczyt) i COM/XEX (tylko odczyt),
  • wyświetlacz 16x2 pozwaląjacy "chodzić" po katalogach i wybierać pliki do ładowania,
  • obsługa SIO z turbo (prędkość 51200kb/s - hsindex 10),
  • wszystkie gęstości z sektorami 128B i 256B (TOMS'owe 512B na razie nie obsługiwane), w tym również dyski 16MB,
  • możliwość obsługi 8 stacji równolegle (1-8) (oczywiscie Atmel posiada najnowszy firmware 2.3),
  • wersja v2 posiada dodatkowo diodę BAT85 poprawiającą współpracę interfejsu przy jednoczesnym korzystaniu z innych urządzeń peryferyjnych oraz ma poprawioną obsługę małych kart SD,
  • niebieski wyświetlacz z białymi literami,
  • sprzedawany interfejs zawiera wtyczkę SIO do Atari.

Pierwsze uruchomienie: należy sformatować (FAT16 lub FAT32) kartę SD przy pomocy czytnika kart na PC, w głównym katalogu karty założyć katalog ATARI, w tym katalogu można umieszczać pliki bezpośrednio lub w podkatalogach. Warto podzielić jakoś pliki na podkatalogi, czy to alfabetycznie, czy tematycznie. Przy pierwszym użyciu urządzenie założy w głównym katalogu plik SIO2SD.CFG, w którym będzie przechowywało konfigurację (przydział plików do dysków Atari). Jeżeli jako system plików wybierzemy system FAT32 zaleca się zmienić rozmiar klastra na 64KB w przeciwnym wypadku podczas używania małej pojemności kart mogą wystąpić różnice w szybkości odczytu sektorów - problem występuje przy plikach ATR większych niż 1MB.

interfejs nie ma obudowy i jest bez karty SD/MMC, ale ma kabelek z wtyczką SIO, niewidoczną za zdjęciu
widok niezmontowanej płytki od góry


Autorem kontrolera SIO2SD, oprogramowania, schematu, płytki jest Jakub Kruszona-Zawadzki, a strona projektu SIO2SD tutaj. Sprzedawany sprzęt można kupić bezpośrednio od Marcina Prusicza, kontaktując się przez jego stronę i podając hasło "atarionline.pl" dostajesz rabat w wysokości 4 złotych. Interfejs można też kupić przez Allegro.pl, ale wtedy rabat nie obowiązuje.

2008-05-23 13:44 by Piguła
komentarzy: 22
Michal Wronka @2008-05-24 10:55:29
Hej! Kupilem (a raczej kolega mi kupil, bo sam nie mam konta) na allegro, jutro bede staral sie odpalic ;) mam pytanko: czy ktorys z szanownych kolegow pomoglby mi w montazu sio2sd wewnatrz obudowy od Atari 130XE ? Mam 2 atarynki, jedna fabryczna, druga dopalona (covoxy, stereo, duzo ramu i inne cuda made by lewis ;) oczywiscie najchetniej chcialbym miec to zamontowane w tej dopalonej, o ile sie zmiesci ;) Pomozecie ?moj numer gg 3269939
pajero @2008-05-24 22:53:27
Roman @2008-06-15 13:04:37
Wspaniałe urządzenie!
Dzięki niemu zachowałem swoje historyczne prace na lepszych nośnikach niż taśmy magnetofonowe. Mam teraz łatwy i szybki dostęp do programów i gier!
Gorąco pozdrawiam Atarowiczów!
misiu @2009-07-07 12:48:01
Witam , mam pytania odnośnie sio2sd, postanowiłem kupić takie coś zamiast przerabiac magnetofon na system turbo.
Czy można kupić to urządzenie w jakiejś plastikowej obudowie ?
jak wczytują sie programy, chodzi oto czy działa to podobnie do stacji dysków w sensie czas oczekiwania na wczytanie i charakterystyczne dźwięki ? Jestem tradycjonalistą i ma to dla mnie duże znaczenie. Kto może mi to wykonać , razem z rozszerzeniem pamieci w atari 65xe do 128kb ???
Jakub Husak @2009-08-12 11:44:12
To działa tak samo jak stacja dysków. Mam przyjemność testować to urządzonko od wczesnych jego wersji. Jedynie nie ma charakterystycznych przeskoków pomiędzy ścieżkami (tylko pipipipipipipi). Dysków na karcie można mieć ile wlezie (ca 5000 na gigowej karcie).

To naprawdę działa. Jakby coś nie działało, Kuba Kruszona na pewno to poprawi, ten projekt to jego oczko w głowie.
ozy-ns @2011-02-08 09:19:03
Trochę już dawno pojawił się ostatni post, ale zapytam - czy można jeszcze gdzieś w Polsce dostać sio2sd? Może nie uwierzycie, ale widziałem na portalu aukcyjnym bodajże na ukrainie w formie kitu do montażu. Gdzieś na jakiejś stronce WWW, ale cena w USD była i to spora ;)

Gdzie, z kim należy rozmawiać na temat tego cuda? Na allegro już nie spotykam tego. Najchętniej bym zakupił gotowe urządzenie, jeśli byłby z tym kłopot - to przynajmniej płytkę drukowaną - z resztą już bym sobie poradził... Jak coś to proszę informację na e-mail albo tutaj... będę zaglądał co jakiś czas.
muzin @2011-02-09 17:06:04
polecam Allegro, ja nie tak dawno nabylem tam 1 szt.
ozy-ns @2011-02-15 12:50:19
Tak - widziałem je na allegro ale teraz już ich nie widuję :( Alternatów nie ma?
jhusak @2011-04-26 21:01:39
Trzeba poczekać, aż będzie wersja smd z nową mniejszą płytką.
Już jest wersja 3.0 RC5, a wkrótce będzie Final.
emigrant @2011-08-24 21:33:21
cześć. od niedawna jestem atarowcem, zakupiłem już komputer(y) ale nie mam (prócz magnetofonu) możliwości wgrania softu. zainteresowało mnie to sio2sd, ale gdzie to kupić w cenie, powiedzmy nie zaporowej?
Robert @2013-08-06 11:27:49
Witam chętnie kupię sio2sd Sprzedająego proszę o kontakt 501173138 pozdrawiam
Pabloz1974 @2014-01-31 14:28:55
Hejka

Chciałbym kupić sio2sd. Kontakt tel.603072649
Pabloz1974 @2014-01-31 14:40:17
Mucha1978 @2014-02-02 11:28:52
Kupię sio2sd. Kontakt tomasz_muchowski@aol.pl
robert @2014-02-06 21:45:18
Też chcę kupić SIO2SD do Atari. Proszę o kontakt
pascal @2014-03-09 01:24:50
Również jestem zainteresowany kupnem SIO2SD. Proszę o kontakt.
coffin80 @2014-05-24 22:14:27
witam chciałbym kupić sio2sd do atari
coffin80@vp.pl
693222119
ckm @2014-05-25 16:10:53
Witam. Proszę o ofertę sio2sd ckm@ospi.pl
asdf @2014-05-31 20:44:19
Witam, dostaliście jakąś odpowiedź? Ile dzisiaj kosztuje te urządzenie?
Mariusz78 @2017-01-23 03:26:45
Witam, chciałbym kupić sio2sd do Atari. Proszę o kontakt.
mariuszd78@gmail.com
mario @2017-04-28 19:53:17
Chciałbym kupić sio2sd
wizjoner@poczta.fm
krakenpl @2017-08-06 19:53:29
Cześć. Jestem zainteresowany kupnem sio2sd. Ktoś, coś ? Gdzie szukać ? giersz@gmail.com
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Serwis atarionline.pl nie sprzedaje żadnych urządzeń, nie świadczy żadnych płatnych ani bezpłatnych usług, ani tym bardziej nie odpowiada za działania osób, których materiały znajdują się w dziale "Stragan". Wszystkie ogłoszenia w dziale "Stragan" są publikowane z dobrej woli autora serwisu atarionline.pl, bez otrzymywania za to jakichkolwiek korzyści finansowych. Ogłoszenia mają charakter informacyjny, dotyczą tylko urządzeń, programów, usług mających bezpośredni związek z komputerami Atari i mają na celu pomóc miłośnikom tego sprzętu w łatwiejszym znalezieniu potrzebnych im rzeczy.
Aktualne tematy
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (6)
ostatni: 17-02-2018 23:09, Wolfen
Atari ST hicolor video (4)
ostatni: 17-02-2018 22:02, rosomak
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (9)
ostatni: 17-02-2018 19:40, IRATA4
Wywiad z Yolkiem (3)
ostatni: 17-02-2018 17:26, Yolk (xmgatz)
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Atari Font Creator (22)
ostatni: 16-02-2018 09:18, xxl
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Game Maker ... nadchodzi (120)
ostatni: 15-02-2018 13:04, xxl
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid
Wykład Krolla o Atari 16/32-bit (... (13)
ostatni: 14-02-2018 13:17, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 17

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»