atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (1)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (48)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (76)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (38)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sprzęt: interfejs SIO2SD
Oferowany sprzęt: interfejs SIO2SD
Sprzedaje: Marcin "Piguła" Prusisz
Cena: 95 złote na hasło "atarionline.pl"
Inne uwagi: cena interfejsu dla osób z zagranicy (wliczony transport, instrukcja, DVD z oprogramowaniem, prowizja dla płatności przez PayPal): 40.5 euro


SIO2SD v2 to interfejs pozwalający na wczytywanie gier/programów na 8-bitowe Atari poprzez port SIO z kart pamięci SD/MMC autorstwa Jakuba Kruszony-Zawadzkiego.

Cechy urządzenia:
  • obsługa kart SD/MMC (formaty FAT12,FAT16 i FAT32),
  • obsługa plików w formatach ATR (odczyt/zapis), XFD (tylko odczyt) i COM/XEX (tylko odczyt),
  • wyświetlacz 16x2 pozwaląjacy "chodzić" po katalogach i wybierać pliki do ładowania,
  • obsługa SIO z turbo (prędkość 51200kb/s - hsindex 10),
  • wszystkie gęstości z sektorami 128B i 256B (TOMS'owe 512B na razie nie obsługiwane), w tym również dyski 16MB,
  • możliwość obsługi 8 stacji równolegle (1-8) (oczywiscie Atmel posiada najnowszy firmware 2.3),
  • wersja v2 posiada dodatkowo diodę BAT85 poprawiającą współpracę interfejsu przy jednoczesnym korzystaniu z innych urządzeń peryferyjnych oraz ma poprawioną obsługę małych kart SD,
  • niebieski wyświetlacz z białymi literami,
  • sprzedawany interfejs zawiera wtyczkę SIO do Atari.

Pierwsze uruchomienie: należy sformatować (FAT16 lub FAT32) kartę SD przy pomocy czytnika kart na PC, w głównym katalogu karty założyć katalog ATARI, w tym katalogu można umieszczać pliki bezpośrednio lub w podkatalogach. Warto podzielić jakoś pliki na podkatalogi, czy to alfabetycznie, czy tematycznie. Przy pierwszym użyciu urządzenie założy w głównym katalogu plik SIO2SD.CFG, w którym będzie przechowywało konfigurację (przydział plików do dysków Atari). Jeżeli jako system plików wybierzemy system FAT32 zaleca się zmienić rozmiar klastra na 64KB w przeciwnym wypadku podczas używania małej pojemności kart mogą wystąpić różnice w szybkości odczytu sektorów - problem występuje przy plikach ATR większych niż 1MB.

interfejs nie ma obudowy i jest bez karty SD/MMC, ale ma kabelek z wtyczką SIO, niewidoczną za zdjęciu
widok niezmontowanej płytki od góry


Autorem kontrolera SIO2SD, oprogramowania, schematu, płytki jest Jakub Kruszona-Zawadzki, a strona projektu SIO2SD tutaj. Sprzedawany sprzęt można kupić bezpośrednio od Marcina Prusicza, kontaktując się przez jego stronę i podając hasło "atarionline.pl" dostajesz rabat w wysokości 4 złotych. Interfejs można też kupić przez Allegro.pl, ale wtedy rabat nie obowiązuje.

2008-05-23 13:44 by Piguła
komentarzy: 22
Michal Wronka @2008-05-24 10:55:29
Hej! Kupilem (a raczej kolega mi kupil, bo sam nie mam konta) na allegro, jutro bede staral sie odpalic ;) mam pytanko: czy ktorys z szanownych kolegow pomoglby mi w montazu sio2sd wewnatrz obudowy od Atari 130XE ? Mam 2 atarynki, jedna fabryczna, druga dopalona (covoxy, stereo, duzo ramu i inne cuda made by lewis ;) oczywiscie najchetniej chcialbym miec to zamontowane w tej dopalonej, o ile sie zmiesci ;) Pomozecie ?moj numer gg 3269939
pajero @2008-05-24 22:53:27
Roman @2008-06-15 13:04:37
Wspaniałe urządzenie!
Dzięki niemu zachowałem swoje historyczne prace na lepszych nośnikach niż taśmy magnetofonowe. Mam teraz łatwy i szybki dostęp do programów i gier!
Gorąco pozdrawiam Atarowiczów!
misiu @2009-07-07 12:48:01
Witam , mam pytania odnośnie sio2sd, postanowiłem kupić takie coś zamiast przerabiac magnetofon na system turbo.
Czy można kupić to urządzenie w jakiejś plastikowej obudowie ?
jak wczytują sie programy, chodzi oto czy działa to podobnie do stacji dysków w sensie czas oczekiwania na wczytanie i charakterystyczne dźwięki ? Jestem tradycjonalistą i ma to dla mnie duże znaczenie. Kto może mi to wykonać , razem z rozszerzeniem pamieci w atari 65xe do 128kb ???
Jakub Husak @2009-08-12 11:44:12
To działa tak samo jak stacja dysków. Mam przyjemność testować to urządzonko od wczesnych jego wersji. Jedynie nie ma charakterystycznych przeskoków pomiędzy ścieżkami (tylko pipipipipipipi). Dysków na karcie można mieć ile wlezie (ca 5000 na gigowej karcie).

To naprawdę działa. Jakby coś nie działało, Kuba Kruszona na pewno to poprawi, ten projekt to jego oczko w głowie.
ozy-ns @2011-02-08 09:19:03
Trochę już dawno pojawił się ostatni post, ale zapytam - czy można jeszcze gdzieś w Polsce dostać sio2sd? Może nie uwierzycie, ale widziałem na portalu aukcyjnym bodajże na ukrainie w formie kitu do montażu. Gdzieś na jakiejś stronce WWW, ale cena w USD była i to spora ;)

Gdzie, z kim należy rozmawiać na temat tego cuda? Na allegro już nie spotykam tego. Najchętniej bym zakupił gotowe urządzenie, jeśli byłby z tym kłopot - to przynajmniej płytkę drukowaną - z resztą już bym sobie poradził... Jak coś to proszę informację na e-mail albo tutaj... będę zaglądał co jakiś czas.
muzin @2011-02-09 17:06:04
polecam Allegro, ja nie tak dawno nabylem tam 1 szt.
ozy-ns @2011-02-15 12:50:19
Tak - widziałem je na allegro ale teraz już ich nie widuję :( Alternatów nie ma?
jhusak @2011-04-26 21:01:39
Trzeba poczekać, aż będzie wersja smd z nową mniejszą płytką.
Już jest wersja 3.0 RC5, a wkrótce będzie Final.
emigrant @2011-08-24 21:33:21
cześć. od niedawna jestem atarowcem, zakupiłem już komputer(y) ale nie mam (prócz magnetofonu) możliwości wgrania softu. zainteresowało mnie to sio2sd, ale gdzie to kupić w cenie, powiedzmy nie zaporowej?
Robert @2013-08-06 11:27:49
Witam chętnie kupię sio2sd Sprzedająego proszę o kontakt 501173138 pozdrawiam
Pabloz1974 @2014-01-31 14:28:55
Hejka

Chciałbym kupić sio2sd. Kontakt tel.603072649
Pabloz1974 @2014-01-31 14:40:17
Mucha1978 @2014-02-02 11:28:52
Kupię sio2sd. Kontakt tomasz_muchowski@aol.pl
robert @2014-02-06 21:45:18
Też chcę kupić SIO2SD do Atari. Proszę o kontakt
pascal @2014-03-09 01:24:50
Również jestem zainteresowany kupnem SIO2SD. Proszę o kontakt.
coffin80 @2014-05-24 22:14:27
witam chciałbym kupić sio2sd do atari
coffin80@vp.pl
693222119
ckm @2014-05-25 16:10:53
Witam. Proszę o ofertę sio2sd ckm@ospi.pl
asdf @2014-05-31 20:44:19
Witam, dostaliście jakąś odpowiedź? Ile dzisiaj kosztuje te urządzenie?
Mariusz78 @2017-01-23 03:26:45
Witam, chciałbym kupić sio2sd do Atari. Proszę o kontakt.
mariuszd78@gmail.com
mario @2017-04-28 19:53:17
Chciałbym kupić sio2sd
wizjoner@poczta.fm
krakenpl @2017-08-06 19:53:29
Cześć. Jestem zainteresowany kupnem sio2sd. Ktoś, coś ? Gdzie szukać ? giersz@gmail.com
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Serwis atarionline.pl nie sprzedaje żadnych urządzeń, nie świadczy żadnych płatnych ani bezpłatnych usług, ani tym bardziej nie odpowiada za działania osób, których materiały znajdują się w dziale "Stragan". Wszystkie ogłoszenia w dziale "Stragan" są publikowane z dobrej woli autora serwisu atarionline.pl, bez otrzymywania za to jakichkolwiek korzyści finansowych. Ogłoszenia mają charakter informacyjny, dotyczą tylko urządzeń, programów, usług mających bezpośredni związek z komputerami Atari i mają na celu pomóc miłośnikom tego sprzętu w łatwiejszym znalezieniu potrzebnych im rzeczy.
Aktualne tematy
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (16)
ostatni: 11-12-2017 04:19, tdc
Kopiowanie z Sio2PC na dyskietkę ... (7)
ostatni: 11-12-2017 02:22, Ataripuzzle
Grafika w Turbo Basic XL (7)
ostatni: 11-12-2017 00:55, QTZ
Nowy emulator XE/XL na Androida (30)
ostatni: 11-12-2017 00:02, Dracon
Informacje o Graph2Font (G2F) (71)
ostatni: 10-12-2017 21:44, QTZ
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (13)
ostatni: 10-12-2017 20:13, Ataripuzzle
Arabic cartridges (11)
ostatni: 10-12-2017 19:41, atari65xenajm
STOS (1)
ostatni: 10-12-2017 18:21, gsgalezowski
Prośba o pomoc ! (38)
ostatni: 10-12-2017 17:33, jesionen
Sillyventure 2K17 unofficial live... (14)
ostatni: 10-12-2017 17:17, CharlieChaplin
Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (8)
ostatni: 10-12-2017 17:13, clayster
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (83)
ostatni: 10-12-2017 16:41, bruno_j
*.sap na *.mid, *.rmt, *.mod?.. (11)
ostatni: 10-12-2017 00:48, mav
Atari MegaST 1 + Megafile 30 = pr... (9)
ostatni: 09-12-2017 11:36, zilog
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (194)
ostatni: 09-12-2017 00:35, mgr_inz_rafal

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1759
Ostatnio zarejestrowany: moralek
Postów ostatniej doby: 42

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»