atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (0)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (11)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (67)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (77)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (38)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»
2Fsqlpatch.php%2Fpassword_forgotten.php%3Faction%3Dexecute%2Fadmin%2Fcategories.php%2Flogin.php%3FcPath%3D%3Bamp%3Bamp%3Bamp%3Bamp%3Baction%3Dnew_product_preview">Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sprzęt: cartridge RAM-CART
Oferowany sprzęt: cartridge RAM-CART i Double RAM-CART
Sprzedaje: Zenon "Zenon/Dial" Rakoczy

Ceny orientacyjne (bez kosztów przesyłki, które należy doliczyć):
140 zł za RAM-CART 1MB
120 zł za Double RAM-CART 128KB/256KB
100 zł za RAM-CART 128KB
80 zł za RAM-CART 64KB 

Ceny orientacyjne dla osób z zagranicy (bez kosztów przesyłki, które należy doliczyć):
45 euro za RAM-CART 1MB
40 euro za Double RAM-CART 128KB/256KB
35 euro za RAM-CART 128KB
27 euro za RAM-CART 64KB

Ceny są orientacyjne, ponieważ mogą ulec zmianie, w zależności od cen podzespołów potrzebnych do wykonania cartridgy oraz kursu walut (powyższe oparte na przeliczniku 1 euro = 3,3 złotego). Można też negocjować!

Opis modeli RAM-CART 64/128 KB

Rozszerzenie pamięci RAM do Atari XL/XE występujące w formie cartridga, w którym pamięć jest podtrzymywana bateryjnie. Ze względu na użycie pamięci RAM, a nie ROM, użytkownik w łatwy sposób ma możliwosć wgrywania do cartridge własnych programów. RAM-CART był produkowany przez firmę Unerring Masters z Łodzi, a został spopularyzowany w latach 90-tych przez LK Avalon. Cytując Atariki: "RAM-CART 64k produkowany był w dwu wersjach różniących się zastosowaną pamięcią SRAM. Różnica polega na odmiennym sterowaniu wejściem zapisu E (/E), stąd w wersji 2 (oznaczonej na schemacie) pojawiły sie dodatkowe bramki logiczne 7403 typu otwarty kolektor (OC). Płytka przygotowana była dla wersji 64k i 128k. W zależności od modelu dokonywano na niej modyfikacji. Model 64k - tylko dwie pamięci SRAM, tylko dwa oporniki 10k, brak zwory łączącej pin 12 układu 74174 i pinami 11,12 układu 7402, oraz pinami 9, 12 układu 7403. Te cztery piny połączone są zworą do +5V. Model 128k - nalutowane dwie dodatkowe pamięci SRAM, wlutowane dwa dodatkowe oporniki 10k, wlutowana zwora łączące pin 12 układu 74174 z pinami 11,12 układu 7402 oraz pinami 9, 12 układu 7403. Wejścia /CS dodatkowych pamięci połączone są odpowiednio z pinami 3, 6 układu 7403 (patrz schemat RAM-CART 128k wersja 2)".

oryginalny RAM-CART 128k


Opis modeli Double RAM-CART 128/256 KB

Model Double RAM-CART został opracowany przez Zenona Rakoczego. Różni się od zwykłej wersji tym, że dzięki drobnym zmianom w elektronice ma podwojoną liczbę układów pamięci. Podstawą opracowania bardziej uniwersalnego modułu jakim jest DOUBLE RAM-CART (DRC) były oczywiście oryginalne modele RAM-CART 64k i 128k. Na etapie projektowania tego modelu dostępne było tylko oprogramowanie rozprowadzane przez "LK Avalon" razem z modułem 64k lub 128k. Oczywistą konsekwencją tego była potrzeba zachowania zgodności powstającego modelu DRC, tak by można go było użytkować na istniejącym oprogramowaniu.

Analiza schematu i sterowania bankami modułu RAM-CARTa pozwala wyeliminować blokowanie modułu, gdy ustawiony jest bit D2. Doszedłem do wniosku, że taka blokada nikomu do niczego nie jest potrzebna, tym bardziej że jedynym wyjściem jest wyłączenie i włączenie komputera, co jak wiadomo zdrowiu jego nie pomaga. Tak więc usunięcie tej opcji pozwoliło wygospodarować jeden bit (właśnie D2) do sterowania drugim RAM-CARTem 128k umieszczonym w tym samym pudełku (obudowie). A dodanie dwu przełączników pozwala na niezależne sterowanie modułem. Można zatem programowo (sterując bitem D2) lub mechanicznie (za pomocą przełączników) ustawiać sobie moduł DRC w dowolnej konfiguracji. Albo jako dwa moduły 128k albo jeden 256k.

Zachowując kompatybilność z oryginałem nietrudno zauważyć dziwaczne sterowanie bankami. Bity D3-D5 zachowują swoje funkcje, natomiast bit D2 traktowany jest jako najstarszy i służy do wyboru jednego z modułów 128k lub jako najstarszy bit wybierający banki w module 256k. Nietrudno też zauważyć że model RAM-CARTa 128k zawiera cztery pamięci 32k. Można je zastąpić jedną "kostką" o pojemności 128k, co upraszcza montaż i czyni moduł tańszym. Niewielkiej modyfikacji ulega tez elektronika sterująca. Trochę dziwaczne sterowanie poprzez linie S4 i S5 spowodowane jest uzyskaniem odpowiednich opóźnień w układzie, by model działał pewnie i nie powodował przekłamań szczególnie w momencie włączenia zasilania.

Więcej informacji łącznie z oprogramowaniem znaleźć można w numerach magazynu dyskowego Serious, lekturę którego polecam. Aby całość ożywić i w pełni wykorzystać zalety RAM-CARTa dowolnej pojemności, Jager napisał bardzo przyjazne oprogramowanie również dostępne pod w/w adresem.

Opis modelu RAM-CART 1MB

RAM-CART 1MB jest wykonane na bazie oryginalnego RAM-CART, programowo przełącza się moduły po 256k. W tej chwili nie ma oprogramowania które by "za jednym razem" obsługiwało całą pamięć jako jeden kawałek.

O oryginalnym RAM-CART można poczytać w "Tajemnicach Atari" oraz w Atariki, w bibliotece atarionline.pl podejrzeć instrukcję obsługi, zaś schematy RAM-CART w wersji DRC są dostępne tutaj, opisy programów do jego obsługi tutaj, a oprogramowanie tu. Dwa pierwsze to schematy oryginalnych modułów, potem 128k autorstwa Zenona i na końcu Double RAM-CART.

Zamówienia słać na adres:
zenon.dial_WYTNIJ_TO@I_TO_TEZ_gmail.com

2008-07-05 12:39 by Zenon
komentarzy: 4
xxl @2008-07-08 14:06:01
mam, polecam
Kaz @2008-07-08 18:04:54
A ktory model masz? I od Zenona czy oryginalny z Avalonu?
xxl @2008-07-08 23:06:27
128 od Zenona
Yosh @2008-08-16 15:48:08
Ja mam (jak naprawie) 128kb z Avalonu - też polecam(acz w dzisiejszych czasach raczej większe - skoro już filmy w kolorze puszczamy:P ), QA z takim cackiem to bajka :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Serwis atarionline.pl nie sprzedaje żadnych urządzeń, nie świadczy żadnych płatnych ani bezpłatnych usług, ani tym bardziej nie odpowiada za działania osób, których materiały znajdują się w dziale "Stragan". Wszystkie ogłoszenia w dziale "Stragan" są publikowane z dobrej woli autora serwisu atarionline.pl, bez otrzymywania za to jakichkolwiek korzyści finansowych. Ogłoszenia mają charakter informacyjny, dotyczą tylko urządzeń, programów, usług mających bezpośredni związek z komputerami Atari i mają na celu pomóc miłośnikom tego sprzętu w łatwiejszym znalezieniu potrzebnych im rzeczy.
Aktualne tematy
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (25)
ostatni: 11-12-2017 14:00, madness
Atari Fan 5 w Warszawie (3)
ostatni: 11-12-2017 13:54, rekk
Arabic cartridges (13)
ostatni: 11-12-2017 13:34, Kaz
Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (9)
ostatni: 11-12-2017 11:34, clayster
Aliens from WAVES Silly Venture 2... (1)
ostatni: 11-12-2017 08:11, tdc
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (40)
ostatni: 11-12-2017 07:56, tdc
Kopiowanie z Sio2PC na dyskietkę ... (7)
ostatni: 11-12-2017 02:22, Ataripuzzle
Grafika w Turbo Basic XL (7)
ostatni: 11-12-2017 00:55, QTZ
Nowy emulator XE/XL na Androida (30)
ostatni: 11-12-2017 00:02, Dracon
Informacje o Graph2Font (G2F) (71)
ostatni: 10-12-2017 21:44, QTZ
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (13)
ostatni: 10-12-2017 20:13, Ataripuzzle
STOS (1)
ostatni: 10-12-2017 18:21, gsgalezowski
Prośba o pomoc ! (38)
ostatni: 10-12-2017 17:33, jesionen
Sillyventure 2K17 unofficial live... (14)
ostatni: 10-12-2017 17:17, CharlieChaplin
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (83)
ostatni: 10-12-2017 16:41, bruno_j

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1760
Ostatnio zarejestrowany: madness
Postów ostatniej doby: 59

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»