atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (19)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (36)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (78)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (40)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Atari steruje tokarką
Ryszard Puzio skonstruował, uwaga, interfejs do sterowania tokarką za pomocą ATARI 65 XE! Tego jeszcze nie było, a przynajmniej nigdy o czymś takim nie słyszałem. Oto jak wedle słów pana Ryszarda wygląda konstrukcja tego niecodziennego urządzenia.

Do gniazda CARTRIDGE podłączona jest płytka E1 – jest to bufor zbudowany na popularnych układach 74 245. Zbuforowane są wszystkie sygnały – linie danych, linie magistrali adresowej i sygnałów sterujących. Sygnały z płytki E1 są następnie doprowadzone do płytki G1. Na niej znajduje się dekoder/demultiplekser z 3 linii na osiem linii – 74138. Na jego wejścia są podłączone linie adresowe A2, A3, A4 – a wyjścia dekodera załączają jeden z ośmiu portów 8255. Bramki układu US1 7400 tworzą sygnały do zapisu i odczytu (WR i RD). Jest to konieczne, ponieważ układy 8255 nie pochodzą z rodziny 65XX. Na płytce G1 znajdują się 8 gniazd (nie ma tego na schemacie) z portami programowalnymi typu 8255 – płytka F1.



Na płytce F1 znajduje się programowalny układ wejścia/wyjścia, zawierający 3 ośmiobitowe porty PA, PB i PC oraz rejestr sterujący RS, ustalający tryb pracy. Wszystkie płytki F1 oznaczone jako porty AA, BB, CC, ..., HH połączone są równolegle. Jedynie wejścia CS (chip select) portów są podłączone odpowiednio do wyjść dekodera Y0, Y1, ..., Y7. Interfejs zawiera 8 układów 8255, każdy ma 3 ośmiobitowe porty – więc mam do dyspozycji 24 bajty.



Adresy portów są opisane w pliku Adresy. Interfejs wykorzystuje wolny obszar adresowania przewidziany w Atari jako blok wejścia/wyjścia, zaczynający się od adresu komórki 54528 (D500h) i mający 256 bajtów. Ja wykorzystuje tylko 24 bajty. Jeżeli Atari odwołuje się do tego obszaru pamięci wtedy sygnał w gnieździe CARTRIDGE oznaczone CCTL lub I/O5 jest niski (L).



Działanie interfejsu: po włączeniu Atari i włączeniu zasilania interfejsu zerujemy porty przyciskiem RST (Reset) na płytce G1. Teraz musimy ustawić pracę portów wpisując liczby do rejestrów RS. Przykładowo port AA ma rejestr sterujący pod adresem 54531. Wykonując instrukcję POKE 54531,153 ustawimy:

  • PA – 54528 – pracuje jako wejście – do niego możemy podłączyć na przykład licznik binarny ośmiobitowy,
  • PB – 54529 – pracuje jako wyjście – do niego możemy podłączyć na przykład przetwornik cyfrowo analogowy,
  • PC – 54530 – pracuje jako wejście – Atari traktuje te porty jako komórki pamięci – można do nich zapisywać (i odczytywać) dane za pomocą instrukcji POKE i PEEK.

Analogicznie pracują pozostałe porty BB, CC, itd.



Wszystkie podesłane przez Marcina pliczki od pana Ryszarda są w jednym pliku (są tam też powyższe ilustracje, ale w czytelnym rozmiarze).

2008-10-06 15:32 by Kaz
komentarzy: 14
pigula @2008-10-06 16:47:46
Kaz - szybkość realizacji tego news'a mnie poraża! Musisz naprawdę mieć sporo wolnego czasu!
Kaz @2008-10-06 16:51:26
Chwilowo mam, to korzystam! :)
sikor @2008-10-06 19:11:30
Ciekawe, czym nas jeszcze Atari zaskoczy. Jeszcze 2-3 lata temu widziałem aparaty do wyważania kół u wulkanizatora w oparciu o 800XL, ale o tokarce słyszę pierwszy raz... ;)
mono @2008-10-06 21:19:31
Świetna rzecz. Czy było do tego oprogramowanie interpretujące G, ISEL albo jakikolwiek inny język CNC? Czy na Atari był może autorski program sterujący obrabiarką? Jeśli Atari bezpośrednio steruje elementami tokarki (silniki) to czy do tego PIO są dołączone jeszcze jakieś specjalne drivery? I czy można wiedzieć do jakiego urządzenia jest to podłączone? Pytam z ciekawości bo kiedyś interesowaliśmy się z kumplem co prawda nie tokarką, ale wiertarką współrzędnościową. Nic z tego nie wyszło niestety, bo utknęliśmy na problemach mechanicznych, ale może mechanikę można by wziąć z gotowego (uszkodzonego) urządzenia i oprogramować. Ciekawią mnie procedury obsługi takiej tokarki - czy rozmawia się z nią jakimś protokołem, czy steruje elementami bezpośrednio z Atari?
Kaz @2008-10-06 21:59:27
Jakby byl taki G-Code na Atari, to bym sobie kupil tokareczke z wiertlami i sie pobawil w sterowanie... to prawie jak Logo i sterowanie żółwiem :)))
zilq @2008-10-06 22:11:32
heh... Nasze małe "maleństwo" to przecież niedoceniony mikrokontroler wraz z programatorem (hihi - i to jakim! BASIC RuleZ :D)
6502 ole!
DAK @2008-10-06 22:27:28
Jakiś czas temu rozmawiałem z TDC o możliwościach małego A. Właściwie to TDC wprowadzał mnie w jego architekturę i po pewnym czasie doszedłem do wniosku, że możliwości małego A są ... praktycznie nieskończone (wliczając w to pewne interwencje elektroniczne).
Coś wspaniałego, aż miło słuchać takie nowinki.
pozdrawiam
Rozyk @2008-10-06 23:21:21
Bardzo ciekawy projekt. Atari nie tylko do gier!
@zilq - Atari to nie tylko mikrokontroler, ale też modulator telewizyjny, co daje od razu bardzo przydatny interfejs do interakcji z użytkownikiem, np. wykres przedstawiający przebieg procesu produkcyjnego w czasie, lub graficzna prezentacja stanu urządzeń w fabryce. Zabierałem się kiedyś za coś takiego (z telewizorkiem Junost jako ekran), ale zabrakło rozpędu.....

Pozdrawiam Serdecznie
Bedzio @2008-10-06 23:49:35
mimo zem jest komodowiec :) to Atarynka nie przestaje mnie zadziwiac :) Uwielbiam oba ośmio-bitki :)

@Sikor czy mozesz cos wiecej powiedziec gdzie co i jak widziales ze osiemsetka byla uzywana do wywazania kol ?
Kaz @2008-10-06 23:57:09
No wlasnie - moze bys Sikor przeprowadzil jakies male sledztwo, zeby byly znane konkrety - kto, kiedy, jak, gdzie? Ze o zdjeciach takiego ufo nie wspomne... :)
sikor @2008-10-07 00:18:40
Widziałem na ulicy winnickiej w Warszawie, niestety - po zmianie właściciela/ałaścicieli urządzenie zniknęło na poczet nowocześniejszych. Raz też widziałem gdzieś w Polsce (bodajże na Lubelszczyźnie, ale mogę się mylić - lata wstecz, miejscowości nie pomnę).
Z tego co pamiętam, to na ekranie rysowany był "wykres" z wielkością ciężarków i kątem, w atarowskiej 8-ce, ale głowy nie dam. Wtedy wstydziłem się pytać, dziś bym pewnie chętnie takie urządzonko nabył lub dał znać komuś, że jest...
psychop @2011-09-09 22:10:30
wywazarke na Atariku miał tez serwis w Wawie przy ul lazienkowskiej, zaraz za orlenem ktory jest za Skrą. Teraz ten sam serwis jest wprost na terrenie skry (autogumy 24h) ale wywazarki juz nie maja. zaloga byla odpytywana ale sie zmienila i nie wiedza./ drugi egzemplarz byl obok mnie, na Instalatorów 9 niejaki Remigiusz mial go i dzialal calkiem OK dopoki nie sfajczyl sie zasilacz. Jesli kogos bardzo interesuje to moge dosc latwo strace'owac aktualna lokalizacje tego urzadzenia.
Jacek @2014-02-27 08:58:30
Było takie czasopismo Moje Atari tam było mnóstwo takich projektów.
zilog @2016-05-08 23:14:41
Gdy byłem studentem Wyższej Szkoły Morskiej w Szczecinie w latach 1999-2003, widziałem Atari 800XL z dedykowaną stacją dysków, używane w laboratorium radarowym jako generator sygnałów radarowych. Do Atari podłączone były 4 stare polskie radary typu RADWAR a Atari symulowało określone sytuacje na ich ekranach (echa od lądu, poruszające się echa statków itp...).
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (205)
ostatni: 12-12-2017 15:34, miker
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (38)
ostatni: 12-12-2017 13:08, martinez
Atari Fan 5 w Warszawie (12)
ostatni: 12-12-2017 05:23, tdc
Prośba o pomoc ! (40)
ostatni: 11-12-2017 23:10, jesionen
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (14)
ostatni: 11-12-2017 20:58, QTZ
Arabic cartridges (25)
ostatni: 11-12-2017 20:39, atari65xenajm
Aliens from WAVES Silly Venture 2... (2)
ostatni: 11-12-2017 15:07, QTZ
Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (9)
ostatni: 11-12-2017 11:34, clayster
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (40)
ostatni: 11-12-2017 07:56, tdc
Kopiowanie z Sio2PC na dyskietkę ... (7)
ostatni: 11-12-2017 02:22, Ataripuzzle
Grafika w Turbo Basic XL (7)
ostatni: 11-12-2017 00:55, QTZ
Nowy emulator XE/XL na Androida (30)
ostatni: 11-12-2017 00:02, Dracon
Informacje o Graph2Font (G2F) (71)
ostatni: 10-12-2017 21:44, QTZ
STOS (1)
ostatni: 10-12-2017 18:21, gsgalezowski
Sillyventure 2K17 unofficial live... (14)
ostatni: 10-12-2017 17:17, CharlieChaplin

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1760
Ostatnio zarejestrowany: madness
Postów ostatniej doby: 42

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»