atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (22)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
SIO2IDE w pudełku
Artykuł Adama Mownego:

Ponad rok temu, po piętnastu latach przerwy, jakoś tak niemal z dnia na dzień, zainteresowałem się ponownie moim pierwszym komputerem czyli Atarynką. Czym prędzej zanabyłem znów 65XE, a w sieci odkryłem świetne serwisy (w tym atarionline.pl) z całą masą obrazów dyskietek. Jednocześnie szukałem, jakie sprytne sposoby ich ładowania do prawdziwego Atari, nie emulatora, wymyślono przez te półtorej dekady mojej nieobecności. Oprócz SIO2PC, które jeszcze pamiętałem z dawnych lat, na Allegro wpadła mi w oko aukcja ze SIO2IDE, więc po lekturze szczegółów, czym prędzej zanabyłem takowy razem z przelotką do kart Compact Flash.

Interfejs dostałem bez żadnej obudowy i tak przez jakiś czas go używałem. Oczywiście nie było to ani wygodne, ani bezpieczne, a w międzyczasie w sieci znajdowałem różne pomysły na obudowy. Początkowo chciałem na to przeznaczyć obudowę od uszkodzonej stacji LDW2000 jaką w międzyczasie kupiłem, ale kiedyś moje oko zatrzymało się na pustym pudełku typu cake box, po płytach DVD na moim biurku. Po kilku cięciach nożem gotowy był prototyp. Nie wyglądał pięknie i z braku porządnego zamocowania płytki w obudowie nadal wymiana karty CF była problematyczna. Do czasu! W końcu zmobilizowany, również przez zainteresownie prototypem na KWASie#3, zabrałem się do roboty! Zbieranie trwało zresztą dłużej niż sama robota.

Poniższy opis zakłada, że masz już działający interfejs z kablem SIO, wykonanym zgodnie z instrukcją. UWAGA! Standardowo w takich opisach zaznaczam, że nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty w sprzęcie, ludziach lub zwierzętach domowych, wynikłe z ewentualnych prób naśladowania opisanych czynności.

Na początek potrzebne materiały:
1. Wkręty około 10mm z gwintem M2, nakrętki M2, plastikowe tulejki dystansowe (na przykład 3mm) i podkładki izolacyjne (moje są tekturowe, takie z kompletów śrubek do płyt głównych PC).



2. Nóż, na przykład taki do tapet.
3. Wiertarka z wiertłem 2mm lub 2,5mm.



4. Wtyk męski na taśmę 40 pin bez wyrzutnika (mój to: IDC40).



5. Kabel IDE 40-żyłowy,
6. Oczywiście pudełko typu cake box, optymalną wysokość ma takie na 25 płyt CD/DVD.

No i dalej już moje konkretne kroki:
1. Wycięcie z dolnej części pudełka "szpindla", na którym nałożone były płyty.

2. Dokładne przymierzenie płytki i zaznaczenie (chyba kiedyś mnie w szkole uczyli mówić "trasowanie"?) otworów do wywiercenia.

3. Wiertarka w ruch!

4. Przykręcenie płytki przez dystansy.



5. Odmierzenie i wycięcie w górnej cześci obudowy otworu na kartę CF (warto najpierw wywiercić rząd otworów i resztę wyciąć lub wypiłować) i na kabel SIO (dobrać odpowiednio ciasną średnicę otworu).



6. Odmierzenie i wywiercenie otworów na przykręcenie przelotki IDE2CF; również na zworkę, jeżeli jest u góry i ma być wykorzystywana, a nie na przykład obcięta i zwarta na stałe.



7. Przykręcenie przelotki z podkładkami pod nakrętkami.



8. Przeciągnięcie do środka obudowy końcówek kabla SIO i montaż wtyku. Ja użyłem kabla z magnetofonu XC12, który ma "kołnierz", dzięki któremu kabel nie przesuwa się po wciśnięciu w wywiercony otwór obudowy. W innym wypadku warto taki kołnierz na przykład dokleić z dwóch gumowych podkładek/uszczelek.

9. Przycięcie kabla IDE na odpowiednią długość (u mnie 11cm) i zaciśnięcie wtyku w odowiedni (!) sposób. Dla orientacji: jedna skrajna żyła kabla ma czerwone oznaczenie.



10. Zostaje połączenie interfejsu kablem kablem IDE z przelotką CF i podłączenie kabelka zasilania z płytki interfejsu do przelotki (akurat moja płytka tego wymaga, ale podobno nie wszystkie).

11. Voila!



Jeżeli Twój interfejs ma gniazdo USB, to można dla niego wyciąć dodatkowy otwór na kabel (najlepiej z możliwością jego zaślepiania) lub nawet wyprowadzić przedłużenie gniazda na bok obudowy. Mnie akurat podoba się taka przeźroczysta obudowa, ale oczywiście można ją pomalować lub wykleić od środka, a diody z płytki - na przewodach zamontować na obudowie.

Wkrótce po tym jak kupiłem SIO2IDE odkryłem istnienie SIO2SD i to też już mam. Na razie używam prowizorycznie bez obudowy, ale cytując poetę "...kiedyś się wezmę" :-) i będzie SIO2SD w cakebox'ie. Z montażem wyświetlacza nie powinno byc problemu, ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę - nie jestem elektronikiem, więc wszystkie sugestie z łopatoligicznym opisem mile widziane.

2008-10-07 18:27 by Kaz
komentarzy: 5
sikor @2008-10-07 20:16:34
No ładne cacko...
@Adam: "ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę" - są tam zwykłe microswitche, możesz to zrobić na kilka sposobów:
1. Poprowadzić kabelki z płyty bezpośrednio na microcwitche, a te podkleić na obudowę, pamiętając o tym, aby część do przyciskania wystawała ponad pudełko
2. Zamontować microswitche na odpowiednio przyciętej płytce uniwersalnej, tą odpowiednio umocować do obudowy
3. Zastosować microswitche z odpowiednio długimi "przyciskami" (są dostępne do długości kilku centymetrów, o ile dobrze pamiętam) i odpowiednio wywiercić otworki na nie w obudowie lub zastosować "przedłużki" z ładną końcówką.
Myślę, że sposobów znajdzie się conajmniej tyle, ile jest osób czytających atarionline.pl. Powodzenia ;)
Adam Mowny @2008-10-07 23:37:31
Nie dość łopatogolicznie :-)
Czy mikrowyłączniki, które obecnie mam na działającej płytce SIO2SD, trzeba usunąć, a w ich miejsce wlutować przewody z podobnymi wyłącznikami do montażu na obudowie (lub dodarkowej płytce), czy podłączyć te nowe mikrowyłączniki równolegle do obecnych bez ich usuwania?
pigula @2008-10-08 00:03:47
Adam:

a) kupujesz płytkę uniwersalną w sklepie elektronicznym są po 4-5zl (najlepiej taką która zawiera same punkty lutownicze)

b) najdłuższe mikroprzełączniki które znalazłem mają 13mm.

c) wlutowujesz je w płytkę uniwersalną i łączysz 2 przewodami od każdego mikroprzełącznika do głównej płytki sio2sd (1 para wystarczy - wystarczy wybadać ją omomierzem - normalnie jest rozwarta - w momencie wciśniecia powoduje zwarcie).

d) dodatkowo w płytce uniwersalnej wiercisz 2 otwory na śrubki mocujące

e) kupujesz odpowiednie plastikowe tulejki i śrubki - cała płytkę uniwerslaną mocujesz do spodu obudowy tak aby mikroprzełączniki delikatnie wystawały z jej górnej części!
Sposób wykorzystał zapewne także Lotharek w swojej wersji obudowy której zdjęcia pokazywał na Atari Area
Adam Mowny @2008-10-08 00:30:18
Muchas gracias senior!!! Powinienem dać radę.

BTW. Dostałeś mojego majlika z pytaniem o dane do przelewu za kostkę 6116?
Iron @2009-02-15 20:09:43
Wypaśnie wygląda :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (216)
ostatni: 20-01-2018 20:12, swinkamor12
Cartridge do CP/M, kilka pytań (22)
ostatni: 20-01-2018 19:00, pgru
Update, update i czeski film ;) (15)
ostatni: 20-01-2018 18:46, xxl
SID i POKEY (315)
ostatni: 20-01-2018 18:43, emkay
Książki SOETO (180)
ostatni: 20-01-2018 17:36, sid7039
HI SCORE (192)
ostatni: 20-01-2018 14:57, xxl
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Niedziela Wawa ktoś coś? (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav
Zasilacz Atari 65 XE (3)
ostatni: 19-01-2018 22:44, Pudens
Odnowienie ekranu Atari 800XL (1)
ostatni: 19-01-2018 20:52, xtrem007
[K] Kupię Atari STE QWERTY (6)
ostatni: 19-01-2018 08:57, Jacques
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2448)
ostatni: 17-01-2018 22:18, xeen
Vortex ATonce-386SX (58)
ostatni: 17-01-2018 16:23, bruno_j
RMT tutorial (18)
ostatni: 17-01-2018 14:14, mav
128kb do 800XE - prosto i tanio -... (12)
ostatni: 17-01-2018 12:52, Mq

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1782
Ostatnio zarejestrowany: rosomak
Postów ostatniej doby: 39

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»