atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (23)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
Nowa polska gra na Atari ST z 2017-09-23 01:49 (25)
07 się zgłasza... z 2017-09-21 10:36 (26)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
SIO2IDE w pudełku
Artykuł Adama Mownego:

Ponad rok temu, po piętnastu latach przerwy, jakoś tak niemal z dnia na dzień, zainteresowałem się ponownie moim pierwszym komputerem czyli Atarynką. Czym prędzej zanabyłem znów 65XE, a w sieci odkryłem świetne serwisy (w tym atarionline.pl) z całą masą obrazów dyskietek. Jednocześnie szukałem, jakie sprytne sposoby ich ładowania do prawdziwego Atari, nie emulatora, wymyślono przez te półtorej dekady mojej nieobecności. Oprócz SIO2PC, które jeszcze pamiętałem z dawnych lat, na Allegro wpadła mi w oko aukcja ze SIO2IDE, więc po lekturze szczegółów, czym prędzej zanabyłem takowy razem z przelotką do kart Compact Flash.

Interfejs dostałem bez żadnej obudowy i tak przez jakiś czas go używałem. Oczywiście nie było to ani wygodne, ani bezpieczne, a w międzyczasie w sieci znajdowałem różne pomysły na obudowy. Początkowo chciałem na to przeznaczyć obudowę od uszkodzonej stacji LDW2000 jaką w międzyczasie kupiłem, ale kiedyś moje oko zatrzymało się na pustym pudełku typu cake box, po płytach DVD na moim biurku. Po kilku cięciach nożem gotowy był prototyp. Nie wyglądał pięknie i z braku porządnego zamocowania płytki w obudowie nadal wymiana karty CF była problematyczna. Do czasu! W końcu zmobilizowany, również przez zainteresownie prototypem na KWASie#3, zabrałem się do roboty! Zbieranie trwało zresztą dłużej niż sama robota.

Poniższy opis zakłada, że masz już działający interfejs z kablem SIO, wykonanym zgodnie z instrukcją. UWAGA! Standardowo w takich opisach zaznaczam, że nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody lub straty w sprzęcie, ludziach lub zwierzętach domowych, wynikłe z ewentualnych prób naśladowania opisanych czynności.

Na początek potrzebne materiały:
1. Wkręty około 10mm z gwintem M2, nakrętki M2, plastikowe tulejki dystansowe (na przykład 3mm) i podkładki izolacyjne (moje są tekturowe, takie z kompletów śrubek do płyt głównych PC).



2. Nóż, na przykład taki do tapet.
3. Wiertarka z wiertłem 2mm lub 2,5mm.



4. Wtyk męski na taśmę 40 pin bez wyrzutnika (mój to: IDC40).



5. Kabel IDE 40-żyłowy,
6. Oczywiście pudełko typu cake box, optymalną wysokość ma takie na 25 płyt CD/DVD.

No i dalej już moje konkretne kroki:
1. Wycięcie z dolnej części pudełka "szpindla", na którym nałożone były płyty.

2. Dokładne przymierzenie płytki i zaznaczenie (chyba kiedyś mnie w szkole uczyli mówić "trasowanie"?) otworów do wywiercenia.

3. Wiertarka w ruch!

4. Przykręcenie płytki przez dystansy.



5. Odmierzenie i wycięcie w górnej cześci obudowy otworu na kartę CF (warto najpierw wywiercić rząd otworów i resztę wyciąć lub wypiłować) i na kabel SIO (dobrać odpowiednio ciasną średnicę otworu).



6. Odmierzenie i wywiercenie otworów na przykręcenie przelotki IDE2CF; również na zworkę, jeżeli jest u góry i ma być wykorzystywana, a nie na przykład obcięta i zwarta na stałe.



7. Przykręcenie przelotki z podkładkami pod nakrętkami.



8. Przeciągnięcie do środka obudowy końcówek kabla SIO i montaż wtyku. Ja użyłem kabla z magnetofonu XC12, który ma "kołnierz", dzięki któremu kabel nie przesuwa się po wciśnięciu w wywiercony otwór obudowy. W innym wypadku warto taki kołnierz na przykład dokleić z dwóch gumowych podkładek/uszczelek.

9. Przycięcie kabla IDE na odpowiednią długość (u mnie 11cm) i zaciśnięcie wtyku w odowiedni (!) sposób. Dla orientacji: jedna skrajna żyła kabla ma czerwone oznaczenie.



10. Zostaje połączenie interfejsu kablem kablem IDE z przelotką CF i podłączenie kabelka zasilania z płytki interfejsu do przelotki (akurat moja płytka tego wymaga, ale podobno nie wszystkie).

11. Voila!



Jeżeli Twój interfejs ma gniazdo USB, to można dla niego wyciąć dodatkowy otwór na kabel (najlepiej z możliwością jego zaślepiania) lub nawet wyprowadzić przedłużenie gniazda na bok obudowy. Mnie akurat podoba się taka przeźroczysta obudowa, ale oczywiście można ją pomalować lub wykleić od środka, a diody z płytki - na przewodach zamontować na obudowie.

Wkrótce po tym jak kupiłem SIO2IDE odkryłem istnienie SIO2SD i to też już mam. Na razie używam prowizorycznie bez obudowy, ale cytując poetę "...kiedyś się wezmę" :-) i będzie SIO2SD w cakebox'ie. Z montażem wyświetlacza nie powinno byc problemu, ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę - nie jestem elektronikiem, więc wszystkie sugestie z łopatoligicznym opisem mile widziane.

2008-10-07 18:27 by Kaz
komentarzy: 5
sikor @2008-10-07 20:16:34
No ładne cacko...
@Adam: "ale szukam sposobu na "wyniesienie" przycisków z płytki na obudowę" - są tam zwykłe microswitche, możesz to zrobić na kilka sposobów:
1. Poprowadzić kabelki z płyty bezpośrednio na microcwitche, a te podkleić na obudowę, pamiętając o tym, aby część do przyciskania wystawała ponad pudełko
2. Zamontować microswitche na odpowiednio przyciętej płytce uniwersalnej, tą odpowiednio umocować do obudowy
3. Zastosować microswitche z odpowiednio długimi "przyciskami" (są dostępne do długości kilku centymetrów, o ile dobrze pamiętam) i odpowiednio wywiercić otworki na nie w obudowie lub zastosować "przedłużki" z ładną końcówką.
Myślę, że sposobów znajdzie się conajmniej tyle, ile jest osób czytających atarionline.pl. Powodzenia ;)
Adam Mowny @2008-10-07 23:37:31
Nie dość łopatogolicznie :-)
Czy mikrowyłączniki, które obecnie mam na działającej płytce SIO2SD, trzeba usunąć, a w ich miejsce wlutować przewody z podobnymi wyłącznikami do montażu na obudowie (lub dodarkowej płytce), czy podłączyć te nowe mikrowyłączniki równolegle do obecnych bez ich usuwania?
pigula @2008-10-08 00:03:47
Adam:

a) kupujesz płytkę uniwersalną w sklepie elektronicznym są po 4-5zl (najlepiej taką która zawiera same punkty lutownicze)

b) najdłuższe mikroprzełączniki które znalazłem mają 13mm.

c) wlutowujesz je w płytkę uniwersalną i łączysz 2 przewodami od każdego mikroprzełącznika do głównej płytki sio2sd (1 para wystarczy - wystarczy wybadać ją omomierzem - normalnie jest rozwarta - w momencie wciśniecia powoduje zwarcie).

d) dodatkowo w płytce uniwersalnej wiercisz 2 otwory na śrubki mocujące

e) kupujesz odpowiednie plastikowe tulejki i śrubki - cała płytkę uniwerslaną mocujesz do spodu obudowy tak aby mikroprzełączniki delikatnie wystawały z jej górnej części!
Sposób wykorzystał zapewne także Lotharek w swojej wersji obudowy której zdjęcia pokazywał na Atari Area
Adam Mowny @2008-10-08 00:30:18
Muchas gracias senior!!! Powinienem dać radę.

BTW. Dostałeś mojego majlika z pytaniem o dane do przelewu za kostkę 6116?
Iron @2009-02-15 20:09:43
Wypaśnie wygląda :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (11)
ostatni: 17-11-2017 22:13, z80
Atarociekawostki na blogu TDC (26)
ostatni: 17-11-2017 21:54, tdc
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (2)
ostatni: 17-11-2017 21:28, tdc
Źródła Numena na GitHubie (2)
ostatni: 17-11-2017 10:38, jhusak
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (138)
ostatni: 17-11-2017 10:27, greymsb
Kupię górną obudowę do Falcona (18)
ostatni: 17-11-2017 10:25, Kaz
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (23)
ostatni: 17-11-2017 08:46, greymsb
Laura - zrób sobie własną... Kase... (44)
ostatni: 17-11-2017 05:42, QTZ
Atari,basic,gry na You Tube (1)
ostatni: 17-11-2017 00:10, bolo
Pamięć SIMM (4)
ostatni: 16-11-2017 11:42, falcon030
Mały mod River Raid. Pomoc potrze... (10)
ostatni: 16-11-2017 10:00, zoltan
Grafika do XEX (7)
ostatni: 16-11-2017 07:23, Iron
speed run (15)
ostatni: 15-11-2017 13:27, iterit
Laura Konstruktor (9)
ostatni: 15-11-2017 06:57, QTZ
15 kHz (270)
ostatni: 14-11-2017 15:41, antrykot

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1747
Ostatnio zarejestrowany: Oliver4everYNG
Postów ostatniej doby: 5

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»