atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Giełda retro w Sopocie z 2018-04-26 17:59 (3)
Wyniki konkursu z 2018-04-26 00:08 (7)
Technonostalgia pod lupą naukowców z 2018-04-23 14:32 (11)
Wywiad z Wojciechem Zientarą z 2018-04-20 22:23 (34)
Urodziny AtariOnline.pl z 2018-04-20 08:06 (50)
Wkrótce mega-wywiad z 2018-04-18 08:45 (33)
Wyniki Grawitacji 2018 z 2018-04-15 20:42 (38)
Kwietniowe imprezy z 2018-04-11 23:23 (19)
Wyniki konkursu BASIC Tenliners 2018 z 2018-04-07 23:33 (36)
Wywiad z Kyą z 2018-04-03 11:29 (15)
Silly Venture nadchodzi! z 2018-04-01 05:32 (47)
Konkurs na paski nostalgii z 2018-03-30 03:56 (10)
Spotkanie z "Astronomią" z 2018-03-28 15:49 (9)
Wykład o kulturze cyfrowej z 2018-03-27 10:35 (4)
Prezentacja rozszerzeń Atari z 2018-03-26 11:15 (25)
Premiera książki o Robbo i konkurs! z 2018-03-24 10:14 (34)
Wywiad z Drygolem z 2018-03-23 02:14 (20)
"Gramy" na Nie-Atari we Wrocławiu z 2018-03-22 13:03 (24)
Wyniki Forever 2018 z 2018-03-19 17:38 (24)
Zaproszenie na JagNES z 2018-03-17 19:55 (14)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
XEGS Box
1. Co w środku?

Projekt ten nazwałem XEGS box. Z czego to się składa? Oprócz płyty od Atari XEGS jest StereoAKI według Pajero i DarkDK, Omeg v4.04, 1 MB według Pasia, SIO2IDE oraz obudowa mini desktop z zasilaczem 200 Watt.

Złącza na tylnym panelu: wyprowadzony 1 joystick, złącze PS2 do klawiatury pecetowskiej, wyjście stereo, wyjście wideo. Przedni panel: złącze cartridge, złącze karty Compact Flash, słuchawkowe i USB z SIO2IDE. Z wyprowadzania złącza SIO zrezygnowałem, XEGS box-a i tak używam w domu, prościej i szybciej jest zgrać soft na kartę.



2. Budowa

Po kupieniu obudowy desktop na Ebayu, okazało się, że jest za mała, aby pomieścić płytę od XE. Potem wpadł mi w ręce uszkodzony XEGS, który jest mniejszy. Naprawiłem go, rozbudowałem o standardowe 1 MB RAM, podmieniłem ROM z systemem operacyjnym na EPROM 512 KB z wgranym dodatkowo Qmegiem. Jako, że XEGS różni się trochę od XE, miałem z tym problemy. Ale dzięki pomocy Lotharka i Zenona zostały one rozwiązane. W trakcie składania miałem różne pomysły, początkowo jako nośnik danych miałem wykorzystać SIO2SD, ale wyświetlacz 16x2 znaki był za duży, żeby go zmieścić na przednim panelu, więc w końcu zamontowałem SIO2IDE plus ATR Jukebox Truba i to rozwiązanie się sprawdza.

Najwięcej zabawy miałem z wyprowadzeniem cartridge, ale być musiał! W końcu wylutowałem złącze z płyty xegs, wlutowałem taśmę od stacji dysków PC i zrobiłem przelotkę na płytce uniwersalnej z goldpinami. Złącze carta wylutowałem z płyty od XE. Tylni panel zrobiłem z wytrawionego laminatu, nie jest super estetyczny, ale łatwy w obróbce.



3. Rozszerzenia i włączanie

Wszystko działa! Z AKI za pomocą klawiatury numerycznej wybieram co ma być w danej chwili włączone: 64KB/1 MB, wstereo włączone/wyłączone stereo, włączony/wyłączony Qmeg, SIO2IDE, USB/normal. Aktualną konfigurację pokazują mi diody LED schowane pod panelem, obok karty CF. Zasilanie jest włączane przez przerzutnik zrobiony na kostce 7474. W stereo wstawiłem miniaturowy przekaźnik sterowany przez tranzystor z AKI zamiast przełącznika.

Podziękowania dla Zenona/Dial, Lotharka i Adama Mownego za porady i płytę od XEGS. Zdjęcia (w oryginale tutaj) są nie najlepszej jakości, ale akurat nie miałem innego aparatu.



2008-12-15 18:23 by Zaxon
komentarzy: 13
sikor @2008-12-15 19:55:38
No ładne cacko, tylko - kruca bomba - dlaczego tylko jeden joystick wyprowadzony...?
Gzynio @2008-12-15 20:27:51
Pewnie jest tak dumny z tej maszynki że innym nie da się na niej pobawić :)
Kaz @2008-12-15 20:35:21
Moze ma tylko jedna myszke, to po co mu wiecej wyjsc na joysticki ;)
sikor @2008-12-15 20:44:56
No tak, ale w Night Drivera na Paddle już nie pogra - biegi zmienia się joystickiem...
Gzynio @2008-12-15 20:47:49
A tak na serio, to fajna konstrukcja.
Też mam jedną gołą płytę od 65XE którą odkupiłem od dzieciaków które znalazły całego kompa i go zdewastowały, ale i tak był sprawny tylko obudowę miał połamaną i brakowało klawiszy. Płyta miała być dawcą dla innych ale jak od Pajero kupiłem płytki do AKI i 1MB oraz Zaxona pokeye to chyba też sobie zrobię taki sprzęt. Dorzucę tylko jakiś ładowacz soft i sprzęcik jak ta lala.

Mam tylko pytanie, dlaczego napis ATARI na obudowie jest niebieski skoro to jest 8bitowiec, czyżby komputer w tej obudowie miałby być wyższym klasowo sprzętem?
Cezar @2008-12-15 20:55:02
Chciało by się mieć takie cacko.
Zaxon, jakbyś kiedy chciał sprzedać tę cudarynkę, to jestem pierwszy w kolejce.
Kaz @2008-12-15 21:17:44
Cudarynka - tez niezle slowo :).
zaxon @2008-12-15 21:30:37
Dzieki panowie. 1 joy bo mialem na stanie tylko jeden port com gdy robilem tylni panel, drugi dorobie. Napis Atari wyszabrowany z ST i dlatego niebieski, ma nawet folijke. W planach jeszcze przemalowanie na wlasciwy kolor ale nie mam czasu teraz za farbą polatać.
W planach mam budowe drugiego ale juz w wiekszej obudowie, bedzie to bardziej stacja robocza na bazie płyty z XE, int sparta, ARC, wmontowana stacja xf551,stereo, covox, 1 mega ram,turbobasic wewnetrzny i co tam jeszcze do tej pory wymyslono.
Plyte mam juz czesciowo gotową, musze tylko za obudową sie rozejrzeć.
ZAJEC/SWD @2008-12-16 00:23:50
Wszystko Piknie, ładnie... ale czemu CRT monitor, jak ma być muAtari to już pełną gębą... podpiąć do niego LCD :)
larek @2008-12-16 08:48:49
Podoba mi się.
Trochę brakuje klapki, która zasłoniłaby otwór po wyjętym carcie. Ale w sumie, to można go nie wyjmować :)
zaxon @2008-12-16 10:10:18
Podpinalem LCD TV, efekt raczej mierny, na monitorze CRT obraz mam o wiele lepszy. Moze kiedys uda mi sie zdobyc VBXE ,wtedy bedzie i LCD. To zlacze karta gdy jest nieuzywane moge zamknac zaslepka ale chyba zrobie jak w magnetowidzie ruchomą klapke, nie bedzie mi kurz do sprzetu lecial.
pajero @2008-12-16 18:55:45
Było tyle dysput nt. nowej obudowy - kształtem zgodnej ale większej. Naszczęście zdrowo rozsądkowe podejście do istniejących rozwiązań (via PC) bierze górą. Mnie się to podoba. Ale sam nie zrobię - jadnak mam sentyment do plątaniny kabli na stole...
uicr0Bee @2009-03-21 00:17:26
zaxon, nie masz co dziękować za tę płytę bo przecież wymieniliśmy się 1:1 i dzięki temu jak pamiętam ta, która poszła do Ciebie automagicznie się sama naprawiła w bagażniku Lewisa.

To mówiłem ja, Jarząbe... wróć ;-) Adam, tylko zacząłem się podpisywać j.w.
Czytać: µBee/microBee/mikroBii
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Kopiowanie całodyskowych (16)
ostatni: 26-04-2018 22:39, larek
"Kręgi zagłady" dla Atari XL/XE (... (7)
ostatni: 26-04-2018 22:31, larek
RELOAD (4)
ostatni: 26-04-2018 21:07, tooloudtoowide
Stunt Car Racer (79)
ostatni: 26-04-2018 18:39, CharlieChaplin
RGB dla Atari? (22)
ostatni: 26-04-2018 16:56, wieczor
Robbo Solucja (44)
ostatni: 26-04-2018 16:45, tdc
"Loading..." - vidoecast o tematy... (53)
ostatni: 26-04-2018 14:48, Kaz
Zamiast pracować, włączyłem RMT.. (26)
ostatni: 26-04-2018 14:45, Kaz
Czy to jeszcze Atari? (341)
ostatni: 26-04-2018 14:36, atariki50
Grafika w Turbo Basic XL (17)
ostatni: 26-04-2018 14:36, Kaz
Naprawa Atari (3)
ostatni: 26-04-2018 13:53, Kaz
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (27)
ostatni: 26-04-2018 13:53, szeryf
Układ scalony (6)
ostatni: 26-04-2018 13:52, Kaz
1 - Co byście zmienili: "Misja" (17)
ostatni: 26-04-2018 13:50, Kaz
Nowy magnetofon i dalej problemy ... (6)
ostatni: 26-04-2018 13:48, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1828
Ostatnio zarejestrowany: Mater
Postów ostatniej doby: 105

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»