atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (10)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
Nowa polska gra na Atari ST z 2017-09-23 01:49 (25)
07 się zgłasza... z 2017-09-21 10:36 (26)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
XEGS Box
1. Co w środku?

Projekt ten nazwałem XEGS box. Z czego to się składa? Oprócz płyty od Atari XEGS jest StereoAKI według Pajero i DarkDK, Omeg v4.04, 1 MB według Pasia, SIO2IDE oraz obudowa mini desktop z zasilaczem 200 Watt.

Złącza na tylnym panelu: wyprowadzony 1 joystick, złącze PS2 do klawiatury pecetowskiej, wyjście stereo, wyjście wideo. Przedni panel: złącze cartridge, złącze karty Compact Flash, słuchawkowe i USB z SIO2IDE. Z wyprowadzania złącza SIO zrezygnowałem, XEGS box-a i tak używam w domu, prościej i szybciej jest zgrać soft na kartę.



2. Budowa

Po kupieniu obudowy desktop na Ebayu, okazało się, że jest za mała, aby pomieścić płytę od XE. Potem wpadł mi w ręce uszkodzony XEGS, który jest mniejszy. Naprawiłem go, rozbudowałem o standardowe 1 MB RAM, podmieniłem ROM z systemem operacyjnym na EPROM 512 KB z wgranym dodatkowo Qmegiem. Jako, że XEGS różni się trochę od XE, miałem z tym problemy. Ale dzięki pomocy Lotharka i Zenona zostały one rozwiązane. W trakcie składania miałem różne pomysły, początkowo jako nośnik danych miałem wykorzystać SIO2SD, ale wyświetlacz 16x2 znaki był za duży, żeby go zmieścić na przednim panelu, więc w końcu zamontowałem SIO2IDE plus ATR Jukebox Truba i to rozwiązanie się sprawdza.

Najwięcej zabawy miałem z wyprowadzeniem cartridge, ale być musiał! W końcu wylutowałem złącze z płyty xegs, wlutowałem taśmę od stacji dysków PC i zrobiłem przelotkę na płytce uniwersalnej z goldpinami. Złącze carta wylutowałem z płyty od XE. Tylni panel zrobiłem z wytrawionego laminatu, nie jest super estetyczny, ale łatwy w obróbce.



3. Rozszerzenia i włączanie

Wszystko działa! Z AKI za pomocą klawiatury numerycznej wybieram co ma być w danej chwili włączone: 64KB/1 MB, wstereo włączone/wyłączone stereo, włączony/wyłączony Qmeg, SIO2IDE, USB/normal. Aktualną konfigurację pokazują mi diody LED schowane pod panelem, obok karty CF. Zasilanie jest włączane przez przerzutnik zrobiony na kostce 7474. W stereo wstawiłem miniaturowy przekaźnik sterowany przez tranzystor z AKI zamiast przełącznika.

Podziękowania dla Zenona/Dial, Lotharka i Adama Mownego za porady i płytę od XEGS. Zdjęcia (w oryginale tutaj) są nie najlepszej jakości, ale akurat nie miałem innego aparatu.



2008-12-15 18:23 by Zaxon
komentarzy: 13
sikor @2008-12-15 19:55:38
No ładne cacko, tylko - kruca bomba - dlaczego tylko jeden joystick wyprowadzony...?
Gzynio @2008-12-15 20:27:51
Pewnie jest tak dumny z tej maszynki że innym nie da się na niej pobawić :)
Kaz @2008-12-15 20:35:21
Moze ma tylko jedna myszke, to po co mu wiecej wyjsc na joysticki ;)
sikor @2008-12-15 20:44:56
No tak, ale w Night Drivera na Paddle już nie pogra - biegi zmienia się joystickiem...
Gzynio @2008-12-15 20:47:49
A tak na serio, to fajna konstrukcja.
Też mam jedną gołą płytę od 65XE którą odkupiłem od dzieciaków które znalazły całego kompa i go zdewastowały, ale i tak był sprawny tylko obudowę miał połamaną i brakowało klawiszy. Płyta miała być dawcą dla innych ale jak od Pajero kupiłem płytki do AKI i 1MB oraz Zaxona pokeye to chyba też sobie zrobię taki sprzęt. Dorzucę tylko jakiś ładowacz soft i sprzęcik jak ta lala.

Mam tylko pytanie, dlaczego napis ATARI na obudowie jest niebieski skoro to jest 8bitowiec, czyżby komputer w tej obudowie miałby być wyższym klasowo sprzętem?
Cezar @2008-12-15 20:55:02
Chciało by się mieć takie cacko.
Zaxon, jakbyś kiedy chciał sprzedać tę cudarynkę, to jestem pierwszy w kolejce.
Kaz @2008-12-15 21:17:44
Cudarynka - tez niezle slowo :).
zaxon @2008-12-15 21:30:37
Dzieki panowie. 1 joy bo mialem na stanie tylko jeden port com gdy robilem tylni panel, drugi dorobie. Napis Atari wyszabrowany z ST i dlatego niebieski, ma nawet folijke. W planach jeszcze przemalowanie na wlasciwy kolor ale nie mam czasu teraz za farbą polatać.
W planach mam budowe drugiego ale juz w wiekszej obudowie, bedzie to bardziej stacja robocza na bazie płyty z XE, int sparta, ARC, wmontowana stacja xf551,stereo, covox, 1 mega ram,turbobasic wewnetrzny i co tam jeszcze do tej pory wymyslono.
Plyte mam juz czesciowo gotową, musze tylko za obudową sie rozejrzeć.
ZAJEC/SWD @2008-12-16 00:23:50
Wszystko Piknie, ładnie... ale czemu CRT monitor, jak ma być muAtari to już pełną gębą... podpiąć do niego LCD :)
larek @2008-12-16 08:48:49
Podoba mi się.
Trochę brakuje klapki, która zasłoniłaby otwór po wyjętym carcie. Ale w sumie, to można go nie wyjmować :)
zaxon @2008-12-16 10:10:18
Podpinalem LCD TV, efekt raczej mierny, na monitorze CRT obraz mam o wiele lepszy. Moze kiedys uda mi sie zdobyc VBXE ,wtedy bedzie i LCD. To zlacze karta gdy jest nieuzywane moge zamknac zaslepka ale chyba zrobie jak w magnetowidzie ruchomą klapke, nie bedzie mi kurz do sprzetu lecial.
pajero @2008-12-16 18:55:45
Było tyle dysput nt. nowej obudowy - kształtem zgodnej ale większej. Naszczęście zdrowo rozsądkowe podejście do istniejących rozwiązań (via PC) bierze górą. Mnie się to podoba. Ale sam nie zrobię - jadnak mam sentyment do plątaniny kabli na stole...
uicr0Bee @2009-03-21 00:17:26
zaxon, nie masz co dziękować za tę płytę bo przecież wymieniliśmy się 1:1 i dzięki temu jak pamiętam ta, która poszła do Ciebie automagicznie się sama naprawiła w bagażniku Lewisa.

To mówiłem ja, Jarząbe... wróć ;-) Adam, tylko zacząłem się podpisywać j.w.
Czytać: µBee/microBee/mikroBii
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (11)
ostatni: 17-11-2017 22:13, z80
Atarociekawostki na blogu TDC (26)
ostatni: 17-11-2017 21:54, tdc
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (2)
ostatni: 17-11-2017 21:28, tdc
Źródła Numena na GitHubie (2)
ostatni: 17-11-2017 10:38, jhusak
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (138)
ostatni: 17-11-2017 10:27, greymsb
Kupię górną obudowę do Falcona (18)
ostatni: 17-11-2017 10:25, Kaz
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (23)
ostatni: 17-11-2017 08:46, greymsb
Laura - zrób sobie własną... Kase... (44)
ostatni: 17-11-2017 05:42, QTZ
Atari,basic,gry na You Tube (1)
ostatni: 17-11-2017 00:10, bolo
Pamięć SIMM (4)
ostatni: 16-11-2017 11:42, falcon030
Mały mod River Raid. Pomoc potrze... (10)
ostatni: 16-11-2017 10:00, zoltan
Grafika do XEX (7)
ostatni: 16-11-2017 07:23, Iron
speed run (15)
ostatni: 15-11-2017 13:27, iterit
Laura Konstruktor (9)
ostatni: 15-11-2017 06:57, QTZ
15 kHz (270)
ostatni: 14-11-2017 15:41, antrykot

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1747
Ostatnio zarejestrowany: Oliver4everYNG
Postów ostatniej doby: 18

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»