atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (9)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Soczyste kolory
Kilka dni temu MaW, dowiedziawszy się, że sprawiłem sobie Atari w celach "destrukcyjnych" - egzemplarz w stosunku, do którego jestem pozbawiony wszelkiego sentymentu... (jeszcze ;) podesłał mi ten link.

Na rozgrzewkę postanowiłem zabrać się za "Atari 65/130/800XE Super Video". Chciałem przekonać się, czy rzeczywiście kolor czerwony w końcu zacznie być superczerwony, czy też jako mężczyzna i tak nie jestem go w stanie zobaczyć... Przed przystąpieniem do podmiany elementów zgodnie z instrukcjami ze strony zrobiłem zdjęcie ekranu TV trzech gier, które moim i MaWa zdaniem mają tego koloru aż w "nadmiarze", to jest "The Goonies", "Montezuma's Revenge" i "Donkey Kong".

Po wymianie elementów z bijącym sercem włączyłem malucha i... działa ufff... Nie zauważyłem żadnej różnicy w kolorze! Ale celem dokończenia doświadczenia machnąłem fotki. Ku memu zdziwieniu, porównanie z poprzednimi wykazało, że czerwień uległa zdecydowanej poprawie! Gdybym nie zobaczył to bym nie uwierzył, porównajcie sami:







2009-01-10 13:24 by scalak
komentarzy: 29
MaW @2009-01-10 17:51:47
Scalak, jeszcze fotki z GhostChaser z chęcią bym obejrzał - czy i tam się zmienią kolory na plus
Kaz @2009-01-10 18:34:16
W takich sytuacjach dobrze tez uruchomic jakies programy testowe, ktore generuja cala palete kolorow...
Scalak @2009-01-10 18:49:04
Kaz wpadłem na ten genialny pomysł po przelucie... może znajdą się inni co będą robić ten prosty upgerade sprzętowy to będą już mądrzejsi ode mnie :)
stRing @2009-01-10 19:42:51
przetestujcie też Hobgoblina :)
Marek Konopka @2009-01-10 19:45:00
Z racji tego, że zamowałem się przez szereg lat prowadzeniem strony internetowej o monitorach, pozwolę sobie na krytykę poczynań. Sprawa jest o wiele bardziej złożona. Powiem tylko tyle, że możemy wcale nie uzyskiwać wierniejszego obrazu, a zmieniony i w tym sensie nienaturalny i nieporządany w stosunku do tego, co zaprojektowali twórcy maluszka. Wymaga to dłuższych wyjaśnień, uwzględniających pomiar kolorów kolorymetrem oraz wiedzy na temat przesyłania sygnału TV, ale jeśli ktoś ma ochotę na drążenie tej kwestii i ustalenie co faktycznie należałoby uzyskać, to zapraszam do dyskusji na konop11@poczta.onet.pl .
Kaz @2009-01-10 19:51:36
Konop - a da sie tak po krotce opisac, w jakiej sytuacji mialoby to znieksztalcac obraz albo zaszkodzic? Bo dla laika, ktory ma Atari i telewizor, jest widoczne golym okiem, ze poprawa jest.
MaW @2009-01-10 20:42:48
Konop, jakby nie było, historia modyfikacji sygnału video, a dokładnie tego rozwiązania, sięga roku 1986, a ukazała się drukiem w Atari Classics z grudnia 1993, w serii artykułów "the 8-bits Alchemist", którego to skan w pdfie zaraz Kazowi wysyłam - być może będzie chętny przetłumaczyć go na język bardziej ludzki - eee... gęsi... eee... nie gęsi - znaczy: polski. Poczytasz tam, co gościu pisze, może wtedy zweryfikujesz swoją opinię o modyfikacji.
Marek Konopka @2009-01-10 21:21:31
Kaz: Chodzi pokrótce o to, że zmienia się nasycenie barw. Stawiam pod wątpliwość, czy to będzie zgodne z założeniami projektantów sprzętu, którzy raczej byli w stanie określić jak dokładnie sprzęt ma wyświetlać barwy. W ogólności, podniesienie nasycenia barw w stosunku do sytuacji wyjściowej nie jest tożsame ze zwiększeniem wierności reprodukowania ich. Jeżeli modyfikacja ma na celu zwiększenie wierności reprodukowania barw w stosunku do założeń producenta, które z jakichś powodów nie zostały uzyskane, to chwała za wniesioną pracę i uzyskany efekt. Chciałbym się mylić, ale sądzę, że to nie ta sytuacja.

MaW: Co do dokumentacji, to chętnie ją przeczytam. Nie ma problemu, jeżeli będzie ona w języku angielskim.

Ze swojej strony oferuję ewentualną pomoc w pomiarze barw, jeżeli taka czynność byłaby potrzebna do głębszego wyjaśnienia sprawy. Dysponuję kolorymetrem oraz oprogramowaniem, które byłoby w tej sytuacji pomocne.

Pdf'a możecie wrzucić na podany przeze mnie adres.
Kaz @2009-01-10 21:54:54
Wlasnie wrzucam podeslany przez MaW-a plik na serwer, zeby kazdy zainteresowany mogl sobie sciagnac, ale to troche potrwa (okolo godziny).

Przy okazji - okazuje sie, ze autor artykulu tez nie wymyslil calkowicie SuperVideo 2.1XL, tylko wzorowal sie na autorze wersji 2.0, ktory z kolei wzorowal sie na autorze wersji 1.0... Krotko mowiac SuperVideo to praca zbiorowa :)
Marek Konopka @2009-01-10 22:05:06
Kaz: Gdyby skrzynka zawiodła, to wrzuć na Rapid'a abo inny, podobny serwis.
Kaz @2009-01-10 22:13:04
Plik jest tutaj:
http://atarionline.pl/biblioteka/SuperVi... 21XL oraz errata.pdf
zaxon @2009-01-11 01:15:20
Kaz linka popraw bo "sie nie klika" , co do rozszerzenia zrobie w wolnej chwili ale mam podobne zastrzezenia jak Marek, jedno sie podniesie to drugie padnie.
Kaz @2009-01-11 02:02:43
Klikanie co prawda nie dziala, ale mozna zaznaczyc caly link i wstawiac do przegladarki. Ja nie mam tu nic do poprawienia, bo tak (nie)dziala system nowinek. Zreszta nie tylko on nie toleruje spacji w nazwie, bo i Tiny.pl tak samo.
MaW @2009-01-11 10:53:00
Do ściągających i Kaza: zastąp każdą spację trzema znakami: %20 (wydaje mi się, że podsyłalem Ci plik ze spacjami zamienionymi na podkreślenia): http://atarionline.pl/biblioteka/SuperVi...

do Konopa: odezwij się do mnie na gg, jeżeli nadal jesteś zainteresowany zrobieniem real palety atari na peceta (gg znajdziesz na aa) - wpadłem na pomysł, jak paletę w prosty sposób przenieść na PC.
Pajero @2009-01-11 11:38:23
Jak już pisałem ta przeróbka uwidacznia wadę wyświetlania obrazu w postaci ostrych pionowych pasów. To widać na porównawczych screenach SelfTestu czy "Ready" z Basica. I czy warto? Aż tak rewelacyjnych przesyceń kolorów nie widzę.
Scalak @2009-01-11 22:46:18
Pajero u mnie nie ma tych pasów jest "lita" zieleń.
Pajero @2009-01-12 21:31:09
A na jakim TV testowałeś? 50/100Hz? Z włączonym przeplotem? Daj znać co Ci wyszło.
Scalak @2009-01-12 23:31:03
trudne pytanie... to stary TV Belstar 2155 T -> 50Hz? pytanie o przeplot przekracza moją "wiedzę" :(
Scalak @2009-01-12 23:32:57
na włościach mam jeszcze jedynie blaszkę z kartą TV + LCD jeśli by warto zerknąć jak tam jest to daj znać sprawdzę.
pajero @2009-01-13 20:01:44
Ok. Pytałem się czy to standard TV czy cyfrowo zmieniany obraz (a wtedy może być inaczej niż na Rubinie). Za jakiś czas wmontuje se te SWideo by to sprawdzić.
zaxon @2009-01-23 01:50:01
Zrobilem modyfikacje, hmmm, kolorki w grach faktycznie lepsze ale plansza z qmega wyglada fatalnie, poza tym pionowe pasy przez caly ekran, na zwyklym "READY" tez widac pionowe kreski. DO gierek dobre, do pisania programow odpada.
zaxon @2009-01-24 19:59:42
Poprawka, po poskladaniu atarki i zamknieciu ja w obudowe jest duzo lepiej, w zasadzie nawet rewelacyjnie, co zabawne sporo pomoglo zalozenie gornej czesci obudowy, (nie mam pojecia czemu) wiec zmieniam zdanie i polecam.
Kaz @2009-02-01 02:27:34
Zaxon - wniosek z Twojej wypowiedzi jest taki, ze najwazniejszym elementem SuperVideo jest obudowa Atari... :D
Stary Atarzysta @2009-02-01 06:25:50
Ba, widać całkiem spore zakłócenia generuje Atari. Być może to za przyczyną rozszerzeń, przy robieniu których nikt sobie nie zawraca głowy standardami emisji.
R1er @2009-02-16 16:23:30
Różnica jak po naprawie.
Jak magnetofon na lepszej elektronice, mocniejszym napedzie


, a złączka DIN jest obok. Uchronię TV przed uszkodzeniem, i wyładowaniem się na mnie, co jest niebezbieczne.
Miałem Rubin poznałem działania MODUŁURF. Obraz się zwężał i rozciągAŁ, BIELAŁ, AŻ TRZASK ZGRZYTaŁ tv. zJARANE
POMÓŻCIE @2011-04-20 11:51:01
Atari podłączone po kablu DIN-EURO do TV LCD DENVER. Straszny obraz, pionowe postrzępione kreski. Co zrobić? Jak polepszyć ten obraz?
Kaz @2011-04-24 16:32:39
Temat wrzuc na forum, tutaj czytaja go tylko nieliczni, ktorzy maja subskrypcje RSS.
Andrzej @2014-07-14 06:03:46
Przeczytałem temat po raz n-ty (jak został opublikowany, śledziłem na bieżąco). Mam 2 szt. malucha 65xe i 130xe. Kolory w obydwu są zdecydowanie inne (w jednym są bardziej nasycone - nie wiem w którym bo włączam bardzo rzadko, głównie korzystam z emulatora). Pochodzenia (i ew. przeróbek, napraw) nie znam, obydwa zostały zakupione na "aledrogo" dosyć dawno temu. Losów mojego pierwszego Atari nie znam (sprzedane bardzo dawno temu) - też nie mogę porównać. Wydaje mi się że Atari z "wyblakniętymi" kolorami jest bardziej jak oryginał. Może one w produkcji już różniły się między sobą?
Irata4 @2017-12-22 08:59:33
...mowicie o nasyceniu ale dotyczy to tylko koloru czerwonego ,czy tez wplywa na inne ? bo jak nie to znaczy ze tworcy po prostu nie poradzili sobie z czerwienia i taka modyfikacja jest ok co innego krecenie potencjometrem gdzie poszczegolne barwy zmieniaja sie ...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST hicolor video (9)
ostatni: 19-02-2018 07:01, rosomak
Atari Font Creator (26)
ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
Wywiad z Duddim (1)
ostatni: 18-02-2018 23:09, Kaz
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor
Reedycja gier (391)
ostatni: 15-02-2018 15:26, Duddie
Wywiad z Jesionenem (8)
ostatni: 14-02-2018 23:00, jesionen
Podziękowania dla Zenona (16)
ostatni: 14-02-2018 13:34, Peri Noid

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 21

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»