atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
In nihilum reverteris z 2018-02-24 16:14 (7)
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (6)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (3)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (9)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Henryk Karpowicz
Krzysztof Ziembik: Panie Henryku, jest pan znany z kilku gier na Atari takich jak Fairy Castle, Strayball czy Flood. Jak zaczęła się pańska przygoda z Atari?

Henryk Karpowicz: Panie Krzysztofie, po co ten Pan? :) Na początku muszę wspomnieć że nie jestem już taki młody, więc powiem tak. Urodziłem się w roku w którym zakończyła się II wojna światowa, ostatniego dnia miesiąca, w którym wybuchła.

W 1989 r. chcieliśmy coś kupić córce na 10 urodziny. Córka ma urodziny 9 sierpnia. Po kilku naradach stanęło, że będzie to komputer Atari. Dlaczego Atari? Widziałem je już wcześniej u jednej z koleżanek córki, nawet była okazja uruchomić jakąś grę. 1 sierpnia 1989 roku, z dolarami, które córka dostała w prezencie od ciotki, poszliśmy do Pewexu. Wtedy komputerki Atari i Commodore można było kupić w sklepach Pewex tylko za dolary, ale o grach czy programach nikt nie pomyślał. Udało się kupić Atari 65 XE, magnetofon CA12 i starczyło jeszcze na jeden joystick VG125.

Henryk Karpowicz z córką i wnuczką


Kaz: I jak sobie poradziłeś z brakiem programów?

HK: Zaczęło się szukanie, gdzie można zdobyć jakieś gry czy inne oprogramowanie. Już nie pamiętam gdzie to było - trafiłem na jakąś wypożyczalnię kaset z programami. Gier nie mieli. Pożyczyłem dwie kasety, na pierwszej był program Koala, a na drugiej jakieś organy. Już nie pamiętam ile to kosztowało, a gdy zapytałem "Co będzie jeżeli ich nie zwrócę?", odpowiedziano mi "Nie zwróci pan to my nie oddamy pieniążków". Takim sposobem zostały u mnie i były dość długo. Córka pożyczała też kasety od koleżanek i kolegów ze szkoły. I tutaj pewna ciekawostka. Właściciel kasety miał ponotowane liczniki, gdzie która gra się zaczyna, a bardzo często pomiędzy grami znajdowały się różne niespodzianki, o których nie wiedział. Tak trafiły do mnie niektóre krótkie programiki jak np. „CasDup” czy “Buldoger Copy”.

Edytor Znaków


Kaz: Nie korzystałeś z dobrodziejstw gier i wymiany ze znajomymi?

HK: Na giełdy raczej zaglądałem dość rzadko. Mieszkam w Rumi, która graniczy z Gdynią. Kiedyś wybrałem się na giełdę w domu studenta "ŻAK" w Gdańsku, ale chyba źle trafiłem, bo było tylko kilku chłopaków i jeden starszy gość z dyskietkami. Innym źródłem zdobycia gier i czasami programów były targowiska. Podchodząc do rynku z daleka już była widać na wysokich tyczkach napis ATARI jak i COMMODORE. W trzecim programie „Rozgłośnia Harcerska” nadawała „Radiokomputer”, gdzie były puszczane bzykania na Spectrum, Commodore czy Atari.

Kaz: Czy masz moze jeszcze nagrania tych programów na kasecie? A może nawet całe audycje?

HK: Oryginalnych kaset już dawno nie mam. Na pewno jednym z pierwszych nagranych przeze mnie programów była "Amorada XE", krótkie demko w Basicu. W programie tym jest linia IF PEEK(53279)=5 THEN RUN "D:OXYGENE.BAS" i ten drugi program trafił do mnie innym razem na którejś z kaset. Ja ze swej strony dołączyłem jeszcze własne "Morskie Opowieści" i program K. Kilichowskiego "Music XE". Całość powinna być uruchamiana z pierwszej stacji dysków (D1). Z Radiokomputera pochodzi również program "Równania" i gra tekstowa "Mini-Firma".

Wieczór kolęd


Kaz: A w jakie gry lubiłeś grać?

HK: Próbowałem grać we wszystko co udało mi się zdobyć. Córka z kolej lubiła pograć w „Mr. Robot”, „Preliminary Monty” i „Alley Cat”. Mnie jednak bardziej zainteresowało co na Atari można zrobić poza graniem i tak zaczęły się pierwsze próby z Atari Basic. Później doszły różne wstawki maszynowe. Powstało kilka programów w Basicu przeważnie dla córki, jak ten dość rozbudowany sprawdzian z arytmetyki "Przygoda z cyferkami".

Jest to test ze znajomości podstawowych działań arytmetycznych. W każdym teście trzeba udzielić 16 odpowiedzi. Otrzymujemy wtedy ocenę i przechodzimy do następnego testu. W momencie, gdy program wyświetla ocenę, jeżeli przytrzymamy klawisz Esc - program wyświetli „Otrzymałeś następujące oceny”, zostaną wypisane oceny z wszystkich testów i zbiorcza ocena końcowa. W programie wykorzystałem Basicowe muzyczki "Amorada" i "Morskie opowieści".

Fairy Castle


Kaz: Takie były początki... a jak to się stało, że zacząłeś pisać gry w asemblerze?

HK: Dopiero pojawienie się „Quick Assemblera”, „Tajemnic Atari” i ich kursów programowania zmieniło całkowicie moje podejście do programowania. Zacząłem wtedy pisać pierwsze próbki, a zaraz potem „Edtytor Znaków” - program do projektowania fontów. Zacząłem też pisać „Wieczór kolęd”. Te programy pisałem zapisując je na magnetofonie. Nie miałem jeszcze stacji dysków. Kupiłem później jeszcze jedno Atari, ze stacją 1050, która okazała się uszkodzona. Znalazłem jednak firmę, która ją naprawiła.

Trochę później u znajomego zobaczyłem na Amidze grę, nazywała się chyba „Takeball”. Spodobała mi się i postanowiłem spróbować zrobić coś podobnego na Atari i tak zaczął powstawać „Strayball”. Z początku pisałem tylko dla siebie.

Mini - Śpiewnik


Kaz: Ale "QA" i "Tajemnice Atari" pojawiły się już w 1991 roku, a twoje gry zaczęły powstawać 10 lat później... Jak wytłumaczyć taką przerwę?

HK: W początkowym okresie powstało jeszcze "Atari Demo" - program w maszynówce, zapisany na kasecie. Ale tak on, jak i źródłówki zaginęły. Gdy "Tajemnice Atari" zaczęły od numeru 3/93 ciągnąć cykl „Piszemy grę” również ja, po zapoznaniu się z ich podejściem, zacząłem coś tam pisać swojego. Jedynym założeniem było to, że będzie to helikopter oraz szeroki i długi ekran do latania :). Powstały wtedy pewne procedury i na tym stanęło.

Dopiero po Powodzi Tysiąclecia w 1997 roku powróciłem do tego już pod nazwą "Flood", ale natrafiłem na problemy, z którymi wtedy nie mogłem sobie poradzić i musiałem to odłożyć do szuflady. Powróciłem do projektu dopiero w 2005 roku. Kolędy też były tworzone przez kilka lat. Jednego roku wprowadziłem kilka kolęd, a na drugi doszło kilka nowych, czy też niektóre zostały zmienione, bo trafiłem na inne i lepiej opracowane muzyki.

Kaz: W jaki sposób przebiegał proces twórczy? Kto robił grafikę, muzykę do gier?

HK: Wszystko robiłem sam. Ponieważ nie umiem pisać muzyki, z braku kontaktu z autorami, wstawiałem muzykę z moich skromnych zbiorów. Tylko w grze „Fairy Castle” spróbowałem zrobić coś samemu na CMC, ale nie wyszło to najlepiej. Grafikę jak umiałem, tak robiłem, sam czasami pożyczając jakieś elementy z innych gier. Z programów do robienia grafiki używałem swojego „EDZNAK” do projektowania fontów. Do fontów x4 – „Jet Graphics Planner” Dariusza Żołny. Do bardzo dużych fontów programu „Animator” Krystiana Cebuli, a do projektowania duszków własnego „PMG Designer”.

Flood


Kaz: Zauważyłem, że w swoich grach wykorzystane są muzyczki ludzi ze sceny (X-Ray, Samurai vel Tatqoo). Jak to się stało, że zainteresowałeś się albo poznałeś ludzi z demosceny?

HK: Któregoś dnia przez tego samego znajomego poznałem Geparda, a on pokazał mi kilka numerów magazynu dyskowego „Serious”. Poprosiłem, by mi je skopiował. Zdecydowałem się wtedy napisać do Jagera (współprowadzącego zin) i wysłać coś do niego. Jager składał wtedy jubileuszowy „Serious #10” i po krótkiej dyskietkowej wymianie korespondencji i kilku poprawkach z mojej strony zamieścił moje programy w magazynie. Zaraz potem odezwał się Zenon, który był wtedy Redaktorem Naczelnym i tak zaczęła się moja współpraca z magazynem „Serious”. Gdy w „Serious #9” przeczytałem artykuł „Atari Forever” i adres i telefon Vasca, który tę bazę udostępniał, zadzwoniłem i tak trafiło to również do mnie. Jeśli wtedy nie podziękowałem to robię to teraz. Dzięki Vasco! Dało mi to możliwość zapoznania się ze sceną i jej produktami.

Kaz: W takim razie skąd się wzięły utwory muzyczne Tatqoo i X-Ray w twoich grach?

HK: Podczas spotkań z Gepardem, a poznałem go około roku 2000, zawsze coś tam od niego kopiowałem. Ponieważ nie miałem żadnych muzyczek, to one interesowały mnie najbardziej. Później Jager przysłał mi swoją Progbazę i podczas wymiany dyskietek na moją prośbę przysyłał mi różne rzeczy.

To były wszystkie moje kontakty. Sporadyczne spotkania z Gepardem i dyskietkowa korespondencja z Jagerem i Zenonem. Jager zaproponował mi kupno Atari z dodatkową pamięcią 256kB i stacją CA-2001, z czego skorzystałem.

Morskie opowieści


Przygody z cyferkami


Kaz: Z tego wynika, że miałeś dwa Atari... zachowały się do dziś?

HK: Moje pierwsze Atari padło już dość dawno. Później odmówiło posłuszeństwa Atari 65XE z rozbudowaną pamięcią do 320kB, Atari OS, Tight OS, Qmeg OS , TTP i stereo. Teraz mam 130XE z wadliwym układem GTIA, i dokupiłem Atari z pamięcią 1MB. Mam też stację CA-2001 z TOMS Multi Drive oraz nowy nabytek SIO2SD.

Kaz: Niektóre z twoich programów oznakowane są jako specjalne wersja dla magazynu "Serious". Czy w takim razie istnieją też inne, niespecjalne? I czym się różnią?

HK: Gdy do magazynu „Serious” poszły programy "Wieczór kolęd" i "Strayball" Jager zwrócił się z prośbą, abym zaznaczył jakoś, że to jest dla "Seriousa". Dołączyłem wtedy krótkie intra, a do gry dodałem małą procedurkę dodającą literkę „S” do tytułu. Prawdę mówiąc nie wiem skąd się pojawiła pierwotna wersja "Strayball".

Strayball


Kaz: Wygląda na to, że wracasz do świata Atari. Czy możemy się spodziewać nowych gier?

Z powodu wysiadki mojego Atari i braku łączności ze sceną musiałem zakończyć moje prace programistyczne. Czekam też na przyjście SIO2SD. Być może uda się jeszcze coś spłodzić.



Kaz: A sytuacja rodzinna, osobista będzie sprzyjać programowaniu na Atari?

HK: Teraz jestem już dziadkiem na emeryturze. Wnuczka Julia 10 lat, Maksymilian 4 lata i najmłodsza Róża 2 latka. Julia, która dała imię bohaterce w grze „Fairy Castle” czasami grywa i na Atari. Maks też czasami próbuje.

Kaz: W takim razie życzę czasu na napisanie kolejnych fajnych gierek, które będą wnuków przyciągać do przed ekran naszego stareńkiego komputera.

Strayball II


Użytki:
Edytor Znaków
PMG Designer

Demka:
HK demo
Spiewnik
Wieczór kolęd

Gry:
Przygody z cyferkami
Strayball
Strayball s
Fairy Castle
Flood
Strayball II

2009-03-21 15:51 by Kaz
komentarzy: 24
sikor @2009-03-24 20:25:24
Bardzo ładny wywiadzik, Panie Henryku - Gratulacje!!! Czekamy na nowe programy.
Hmm, Kaz, tak się zastanawiam, ile jeszcze starszych osób się odnajdzie przy Atari. Nie tak dawno na światło dzienne wypłynął jeden z członków Abbuca, teraz Pan Henryk... Atari cały czas mnie zadziwia ;)
Rozyk @2009-03-24 21:17:19
Hej Kaz! Popraw link do Flood. Thx.
immolator @2009-03-24 21:18:18
Pozwolę sobie zaryzykwować stwierdzenie, iż tutaj mało jest osób kalendarzowo "młodych" ;-) Wypadało by sobie życzyć, abyśmy byli tak młodzi duchem, mając tyle kartek wspomnianego kalendarza za sobą. Przynajmniej ja sobie tak życzę ;-) Pozdrowienia dla Pana Henryka!
golem14 @2009-03-24 21:36:13
Wbrew pozorom zawsze istnieli dojrzali użytkownicy Atari, którzy wykorzystywali go często do profesjonalnych prac. Niestety osoby te nie zawsze zainteresowane były uczestniczeniem w społecznośći, jak młodsi użyszkodnicy. Sam na przełomie roku 1998/99 pracowałem z inżynierem elektrykiem, lat około 45, który sporo programów do obliczeń miał na Atari. Niestety po przesiadce na PC wyzbył się swojego sprzętu, a mnie nie było wówczas stać, by go od niego odkupić. Podejrzewam, iż takich osób było w Polce więcej. W każdym bądź razie Pan Henryk jest kolejną osobą potwierdzającą tezę, że pasją można zarazić się w każdym wieku. Chwała Mu za to.
gedzior84 @2009-03-24 22:14:23
No proszę. Sam jestem z Gdyni, więc tym bardziej mogę się cieszyć, że u nas na pomorzu tacy zdolni ludzie są:)

Pamiętam, jak kiedyś mój ojciec napisał program użytkowy do nauki języka angielskiego. Notował wszystko w swoim zeszycie, a później ja, jako młodszy wklepujący, musiałem to wszystko przerzucać do Atari :) Nie zachowała się ani jedna kopia tego programu, a szkoda, bo był naprawdę dobry :)

pozdrawiam Pana Henryka z siostrzanej Rumi, przez którą przejeżdżam stosunkowo często :)
Kaz @2009-03-24 23:25:53
Link do Flood poprawiony, poprawiony tez blad, ze HK demko sie nie uruchamialo automatycznie. Sorki za pomylki.
BJC @2009-03-24 23:33:24
Fajny wywiad! Świetne programy - bardzo mnie to ciekawiło kto to pisał ten Zaklęty Zamek! Gratulacje dla Pana Henryka i oby jeszcze coś napisał!!!
s2325 @2009-03-25 12:45:20
Flood to dobra i wciągająca gra, w resztę za mało lub w ogóle nie grałem.
ZAJEC/SWD @2009-03-25 13:23:42
Panie Henryku, podziwiam!, chciałbym mieć takiego tatę :-). Dzięki temu nie musiałbym w czasach podstawówki wysłuchiwać od swojego taty "...co ty za głupoty ciągle piszesz, weź się za naukę, z tych głupot pracy nie będziesz miał ... " :-))))
pozdrawiam.
StreaK @2009-03-25 18:46:58
Yeah, tez jestem z Gdyni. Do dzis pamietam "hale targową" z tamtych czasów, gdzie pod plandekami kotlowalo sie paru rosjan oraz paru naszych sprzedajacych "staff dla atari" oraz na ZX czy C64. O amidze wowczas bylo jeszcze bardzo cicho [ przynajmniej ja nie pamietam aby sprzedawali cos amigowego ] a byl to rok chyba 1991 albo 1992...
StreaK @2009-03-25 18:49:47
Co ciekawe najdluzej przetrwaly stoiska z piratami dla NES'a. Jeszcze jakos do 2004 bylo przynajmniej 5 stoisk z cart'ami [ wszyscy tam urzedujacy to made in cccp ]
adiblol @2009-03-25 19:06:19
Trochę dziwne te gierki...
yOOrek @2009-03-25 19:40:09
Heniu, gratulacje. Bardzo fajny wywiad. Podejrzewam ze dzisiaj takich ludzi jak ty latwo sie nie znajdzie.

Pozdrowienia z CH
tatqoo @2009-03-25 19:50:27
No proszę, gdzie to nie można znaleźć tajnych wprawek w CMCu, których Slaves miał nie puszczać :) Pozdrawiam serdecznie.
Zitz @2009-03-25 21:37:09
Dziękuję redakcji za ten powrót do przeszłości, a dla Pana Henryka najszczersze wyrazy uznania za to wszystko czego dokonał :)
Henryk @2009-03-25 22:25:31
Tatqoo pisząc grę Strayball próbowałem się z Tobą skontaktować. Mam dyskietkę z Twoimi muzyczkami i plikiem tekstowym z adresem (być może że był już nieaktualny).
zaxon @2009-03-26 00:57:48
Super wywiad, pozdrawiam panie Henryku.
Redzio89 @2009-04-22 01:01:12
NO WUJASZKU GRATULUJE :)
WKOŃCU KTOŚ DOCENIŁ TWOJE PRACE :)
PAMIĘTAM JAK DAWAŁEŚ MI POGRAĆ GDY BYŁEM W WIEKU PODSTAWÓWKI :)

POZDRAWIAM ZE STRASZYNA :)
solo/ng @2009-06-14 13:49:11
korzytajac z rady z wywiadu, pomine "Pan". Swietny soft Henryk!:D
dj avatar @2009-06-14 14:49:48
Wielki szacunek dla Pana Henryka Karpowicza !
Hoppoko @2009-06-14 19:00:36
Nie wiedziałem, że ktoś jeszcze tworzy gry na Atari ale skoro tak to pozostaje tylko pogratulować, życzę stworzenia jeszcze wielu gier!

A mi pozostaje nabyć Atari i odświeżyć wspomnienia.
mi16-1979 @2010-12-05 15:56:56
Zatkalo mnie. Atari 800xe byl moim drugim osmiobitowcem, po c64, wspominam z nostalgia. Pan SUPER HENRY(k) kompletnie mnie zszokowal. Taka pasja... niesamowite....
jhusak @2010-12-13 10:04:20
Heniek, bardzo miło było Ciebie poznać na SV2k10! Trochę żałuję, że sobie dłużej nie pogadaliśmy - do zobaczenia na następnym SV!
Dzięki za 7-UP!
as... @2011-03-25 10:39:35
Henryk
czekamy na więcej produkcji!!!
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wapniak 2018 (21)
ostatni: 25-02-2018 02:10, QTZ
Zmiany / usprawnienia na AOL (130)
ostatni: 24-02-2018 21:37, wieczor
Turbo Basic Compiler (85)
ostatni: 24-02-2018 20:08, mono
Atari ST hicolor video (18)
ostatni: 24-02-2018 18:39, Yolk (xmgatz)
Ultimate problem setup (1)
ostatni: 24-02-2018 18:28, piomet
GTIA music, nowy sezon (13)
ostatni: 24-02-2018 10:50, pin
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (11)
ostatni: 24-02-2018 05:29, tdc
Filmy z Atari (51)
ostatni: 24-02-2018 05:05, micza
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (214)
ostatni: 23-02-2018 12:55, greymsb
Chetni na interfejs DarkMouse (32)
ostatni: 23-02-2018 07:47, piomet
Atari Font Creator (30)
ostatni: 22-02-2018 23:38, Szafir
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (21)
ostatni: 22-02-2018 21:39, Eagle
[K] LPT do Portfolio (1)
ostatni: 21-02-2018 21:44, okult
Game Maker ... nadchodzi (124)
ostatni: 21-02-2018 17:15, sis101
RetroArch, emulacja Atari800, sma... (2)
ostatni: 21-02-2018 13:19, pgru

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1801
Ostatnio zarejestrowany: okult
Postów ostatniej doby: 23

Społeczność/Community


Rozmawiali
Piotr Mańkowski i Kaz (69)
Maciej "Wiewiór" Wiewiórski i Kaz (5)
Marcin "Kaczor" Baryłka i Charlie Cherry (27)
Adam Mateja i Charlie Cherry (7)
Konrad "Scorpio" Rąpalski i Kaz (18)
Jakub Husak i Kaz (18)
[ENG] Steve Hales i Charlie Cherry (47)
Michał "Caruso" Brzezicki i Kaz (17)
Henryk Karpowicz i Kaz (24)
Bartłomiej Kluska i Kaz (16)
Jarosław Kaczor i Kaz (8)
Tomasz Rolewski i Kaz (6)
[ENG] John Anderson i Charlie Cherry (74)
Steve Hales i Charlie Cherry (16)
Artur Moryto i Charlie Cherry (16)
Marek "sivek" Siewior i Charlie Cherry (16)
Dieter "Old Man Tower" Gretzschel i Kaz (8)
John Anderson i Charlie Cherry (10)
Dariusz Bartoszewski i Charlie Cherry (26)
Michał "Miker" Szpilowski i Kaz (12)
«« nowszestarsze »»

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»