atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (23)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (43)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (42)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB
SIO2PC wersja USB

Coraz więcej komputerów nie ma złącz COM i LPT. Tanie przejściowki z USB na RS232, które można dostać na Allegro czy Ebay, bazujące na chipsecie Prolific, nie działają wcale albo losowo. Po ostatniej dyskusji na AA Miker podesłał linkę do do strony (stamtąd pochodzą dwa pierwsze zdjęcia), gdzie kupiłem płytkę...



...podłączyłem...



...przetestowałem na najnowszej wersji APE i to DZIAŁA! No ale nie ma za pięknie, transmisja działa tylko w trybie SIOx1.

MyIDE

Mając Atari XEGS z wstawionym SIO2PC-USB pomyślałem, że wyposażę go jeszcze w MyIDE czyli twardy dysk ze strony Pana Atari. Schemat jest dosyć prosty. Układ zamontowałem na procesorze w dodatkowej podstawce. Zaletą tego rozwiązania jest to, że pozostaje tylko jeden kabel do podłączenia do płyty, reszta sygnałów jest na procesorze.



Wymieniłem ROM Atari XEGS na EPROM 27C512, ze zmodyfikowanym systemem dla MyIDE oraz z oryginalnym systemem XEGS i dodałem przełącznik wyboru systemu. Pierwsza noga EPROM-u poprzez rezystor podciągający 4,7kΩ do plusa zasilania, pierwsza noga EPROM-u do przełącznika zwierającego do masy.



Efekt końcowy:



Po złożeniu Atari trzeba skonfigurować nowe urządzenie:
  • uruchamiamy Atari z włączonym Basic-iem (bez wciskania klawisza OPTION) i ładujemy UTIL31.ATR
  • w Basicu piszemy RUN "D:FDISK.BAS" i naciskamy RETURN
  • uruchomi się nam program "FDISK" i zapyta, czy inicjować kartę CompactFlash
  • odpowiadamy, że tak, naciskając klawisz Y
  • w głównym menu "FDISK" wybieramy opcje "make partition"
  • jako numer stacji (drive number) podajemy 2
  • jako liczbę sektorów: 65535
  • jako gęstość: 1

Jeśli chcemy mieć więcej niż jedną partycję, powtarzamy wybieranie z menu "make partition" i podajemy kolejne numery dysków. Po ustawieniu wszystkich partycji:
  • w głównym menu wybieramy pozycje 6 "image-loading"
  • zatwierdzamy, robimy "save and exit" i wracamy do Basica.

Wyłączamy i włączamy Atari, tym razem z wciśniętym klawiszem OPTION. Załaduje się nam MyDOS, w którym wybieramy opcje "O. Change Config." i ustawiamy po kolei:
  • drive number: 2
  • remove drive: N
  • is drive configurable: Y
  • high capacity drive: Y
  • drive size: 65535.

I powtarzamy to samo dla pozostałych dysków, oczywiście w zależności od tego czy i ile partycji założyliśmy. Potem formatujemy wszystkie dyski opcją "I. Initialize Disk".

Jeżeli chcemy, żeby MyDOS bootował się z twardego dysku przy starcie, wybieramy "H. Write DOS files" i podajemy numer dysku, na przykład 2. Resetujemy Atari, ładujemy spowrotem "FDISK", wybieramy opcję 7 "option byte" i ustawiamy "boot up drive" na ten, na który skopiowaliśmy MyDOS-a. Zapisujemy konfigurację, wyłączamy Atari, odpinamy SIO2SD czy SIO2PC, włączamy Atari, powinien nam sie załadować MyDOS.



W ten sposob Atari jest gotowe do pracy pod DOS-em. Jeśli chcemy załadować na dysk bootowalne gry w formacie ATR, uruchamiamy program MYIDEMAN.COM (MyIDE Image Manager), służący do kopiowania plików ATR.

Oryginalne fotki od Zaxona, większe rozmiarami, tutaj.

2009-04-03 18:36 by Zaxon
komentarzy: 16
pajero @2009-04-04 22:39:33
Czekam na resztę części do IOboarda (który jest na tym samym "czipie")..... a Ty jeszcze go nie złożyłes ?
grzeniu @2009-04-05 12:21:16
Kaz odnośnie "kompatybilności" konwertera USB-RS232 i w końcówce przystosowanego na potrzeby ATARI SIO czytaj tutaj:
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic...
Jedyny soft który potrafi działać poprawnie na wyższej prędkości to Atari810.
pigula @2009-04-05 12:36:12
Jezeli sio2usb dziala tylko z transmisja normal - to KICHA. Równie dobrze można użyć przelotki rs-usb i efekt będzie ten sam, bo wystarczy zmienić 2 parametry wirtualnego com'a aby osągnąć ten sam rezulat.
zaxon @2009-04-05 15:25:22
Pajero, zlozylem ale czekam na stereo do kompletu i razem zaloze za jednym zamachem.
Pigula, w zalozeniu to sio2pc ma tylko umozliwiac kopiowanie z PC do myide wiec to 1x SIO od biedy wystarczy a jest proste i tanie w wykonaniu.
Artek popelnilem dla mniej doswiadczonych uzytkownikow.
Monsoft @2009-04-05 18:32:37
Pigula, a mozesz powiedziec ktore parametry tego wirtualnego koma trzeba zmienic ? Ta informacja by byla bardzo pomocna.
zaxon @2009-04-05 21:38:10
taki maly update, pod atari810 i MYdosem 4.53 udalo mi sie uruchomic transmisje 3xSIO, ładnie smiga.

Pod Ape raz dziala raz nie.
Monsoft @2009-04-08 19:52:29
U mnie jest tak i dziala to 3-4 minuty pozniej mam time out, ale wydaje mi sie iz przyczyna tkwi w ukladzie (ja mam inny niz ty no i nie ma tych dodatkowych wyprowadzien). W APE sproboj ustawic wirtualny port Framing Threshold 11 i Safety Margin 4.
zaxon @2009-04-08 22:17:12
W ape ustawilem wszystko po kolei , spedzilem pol soboty, cala niedziele i spory kawal poniedzialku na zabawie w ustawienia APe, comow , innych FT232 oraz konsultacjach z madrzejszymi. Ale jesli Ape mi nie odpala w sio3 a atari 810 tak to wniosek ze to Ape ma problem.
Ogolnie sporo tu zaleznosci, raz PC kazdy inny, system, testowalem pod XP, XP mediacenter, Vista i Windows 7, tez rozne ustawienia i wyniki, wyglada na to ze po prostu pod FT 232 trzeba sobie indywidualnie dopasowac .
Ja jestem zadowolony, smiga mi pod SIOX3 a sluzy tylko do transferu do atari. Nad reszta nadal pracuje.
Monsoft @2009-04-08 23:30:58
Wydaje mi sie iz biorac pod uwage latwosc konstrukcji, cene i nawet to ze wogole dziala z usb, to to jest sluszny kierunek poszukiwan i testow. Jak dla mnie to nawet predkosc x1 jest do przyjecia w porownaniu z brakiem transmisji.
Dodawales moze dodatkowa diode na sygnale Data In ?
zaxon @2009-04-08 23:57:56
Dodawalem, wtedy transmisja pada co wyklucza wspolprace sio2pc-usb z innymi urzadzeniami podpinanymi pod sio .
Monsoft @2009-04-09 00:03:50
Zawsze mozna zalozyc przelocznik 2 pozycyjny ktory bedzie przylaczal i odlaczal uklad od zlacza SIO. To powinno pomoc.
zaxon @2009-04-09 00:33:00
ee, takie siekierą robione rozwiazanie, sio2pc usb ma dzialac bez zbednych przelacznikow. Mon soft na czym testowales? sparta ? mydos ? i jakie stery do sio x3?
Monsoft @2009-04-09 01:06:15
Testowalem na wszystkim, w sumie probowalem sie za kazdym razem zbootowac z jakiegos ATR'a no i pozniej dzialac dalej. Ja ogolnie wyzbylem sie praktycznie sprzetu bo przenosze sie do Anglii. Zostala mi gola 130XE.

No niby bez przelacznikow, no ale jak wpakowanie diody zrywa transmisje to przelocznik na chwile obecna to jedyne szybkie rozwiaznie problemu.
Zaxon @2009-04-09 01:12:54
A gdzie do Anglii? Witam w skromnych progach. Wpadniesz na nastepny sztabik?
Kaz @2009-04-09 01:47:59
A wy tu sobie sztabiki za naszymi plecami zwolujecie? ;)
Monsoft @2009-04-09 17:27:03
Ja mieszkam juz od kilku lat w UK i w USA i tak jezdze w zaleznosci gdzie lepsze kontrakty sie dostaje. W UK mieszkam blisko Oxfordu lub w Oxfordzie, ale teraz to szukam pracy po calej Anglii.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (85)
ostatni: 14-12-2017 06:28, Kaz
Retro a SOPA (431)
ostatni: 14-12-2017 04:52, Kaz
Zlot Miłośników Retro Komputerów ... (35)
ostatni: 14-12-2017 03:25, Kaz
Atari Fan 5 w Warszawie (15)
ostatni: 14-12-2017 00:57, tdc
Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (3)
ostatni: 13-12-2017 23:39, QTZ
Laura in Deutschland (41)
ostatni: 13-12-2017 22:42, QTZ
Skool Daze (4)
ostatni: 13-12-2017 20:24, raphis
Aliens from WAVES Silly Venture 2... (5)
ostatni: 13-12-2017 18:36, wieczor
Prośba o pomoc ! (43)
ostatni: 13-12-2017 18:01, odislaw
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (10)
ostatni: 13-12-2017 11:33, miki1406
3.99$ (5)
ostatni: 13-12-2017 03:22, QTZ
"Little Computer People" (61)
ostatni: 13-12-2017 02:15, QTZ
Grafika w Turbo Basic XL (8)
ostatni: 13-12-2017 01:01, Kaz
Wymienię się oryginalnymi dyskiet... (15)
ostatni: 13-12-2017 00:29, Kaz
Arabic cartridges (27)
ostatni: 12-12-2017 23:31, nosty

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1761
Ostatnio zarejestrowany: jezy
Postów ostatniej doby: 19

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»