atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (25)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Testowałem "Simple Stereo"
Simple Stereo i IO-Board

Pare dni temu dostałem wielką kopertę, a w niej zestawy montażowe "Simple Stereo" zrobione przez Sebastiana "Candle" Bartkowicza. Pierwszym zaskoczeniem były niewielkie rozmiary płytek drukowanych. Na płytce o wymiarach 5,5 centymetra na 4,5 centymetra Candle zmieścił dwa układy POKEY, AKI oraz Covoxa.



Układ stereo jest rozbudowany: na wyjściu zamiast przestarzałego LM358 lub LM324 pracuje układ LMC660 o większym wzmocnieniu, co pozwoliło zrobić wysokoomowe wyjście audio w IO-Board, więc uszkodzenie POKEY-a przy przypadkowym zwarciu AUDIO OUT raczej już nie grozi. Przełączanie w tryb mono odbywa się poprzez podanie stanu logicznego na odpowiedni pin w "Simple Stereo". Można to zrobić wyłącznikiem podającym 5V lub też poczekać na "OSD Configurator", który będzie to robił elektronicznie. Różnica jest też taka, że w trybie mono nadal pracują oba POKEY-e. Covox jest zrobiony na scalonym przetworniku C/A i mieści się praktycznie w jednym ukladzie TLC 7226. Cała logika sterująca jest umieszczona w GAL16v8, co pozwolilo na znaczne zaoszczędzenie miejsca. Interfejs "DarkAKI" według projektu kolegi DarkDK umieszczony jest w PIC628 wersja SMD. W razie potrzeby wymiany oprogramowania są wyprowadzone piny do podłączenia programatora. Uwaga! Soft A3 nie działa, ale z tego co wiem, nie jest to wina układu.

Po zmontowaniu zestawu zabrałem się za wbudowanie go w Atari. Montaż jest stosunkowo łatwy, trzeba tylko delikatnie wylutować POKEY-a i na jego miejsce wstawić podstawkę precyzyjną oraz usunąć rezystor R74 o wartosci 3kΩ i podciągnąć niezbędne sygnały. W zestawie są odpowiednie złączki i zaciski do zrobienia kabelków.



Generalnie "Simple Stereo" jest przewidziane do współpracy z "IO-Board". W razie montowania samego "Simple Stereo" trzeba do wyjścia audio szeregowo dołożyć po rezystorze 1MΩ i kondensatorze ceramicznym 1μF na każdy kanał. Schematy i opis pinów jest dostępny na tej stronie.

IO-Board

Jest to uniwersalna płytka montowana nad złączem SIO w Atari i dysponująca: złączem PS2 do interfejsu AKI, złączem USB i układem SIO2USB do transmisji danych pomiędzy Atari a PC przy użyciu programów "APE", "Atari 810" lub "R5", gniazdem słuchawkowym do wyprowadzenia sygnału audio do wzmacniacza oraz przetwornicą 5V na 12V do zasilania Covoxa na płytce "Simple Stereo".



Płytka wykonana podobnie jak "Simple Stereo" w technologi SMD, dysponuje goldpinami do podłączenia wszystkich niezbędnych sygnałów plus kilka złączek na przyszłość. Podłączenie jest mało skomplikowane, podobnie jak "Simple Stereo". W zestawie mamy dwie tulejki dystansowe i dwa wkręty. Wycinamy nity mocujące gniazdo SIO do płyty Atari, wkładamy tulejki i montujemy płytkę nad gniazdem SIO. Do wycięcia niezbędnych dziur w obudowie Candle udostępnił szablon.

Po podłączeniu obu układów mamy kompletny system stereo, Covox i USB. Jedna uwaga: płytkę "IO-Board" trzeba zmodyfikować, wystąpiły u niej choroby wieku dziecięcego i żeby działała jako USB trzeba zmostkować diodę D1, usunąć rezystor R1 i dodać dwa elementy do gniazda SIO.



Po podłączeniu wszystkiego czas na testy. Platformami testowymi były trzy różne płyty Atari 65XE. Wyposażone w 1MB Pasia i sterownikiem Pajero, do tego interfejs JŻ/KMK Idea, cartridge Sparta DOS-X 4.42, program "Neotracker" Epiego, pecet na płycie Abit AB9PRO, 4GB RAM, Windows XP Professional, Windows Vista, Windows 7.

Stereo działa naprawdę dobrze, przy normalnych ustawieniach głośności nie słychać praktycznie żadnych przydźwięków z magistrali. Po przetestowaniu paru poprzednich wersji Covox-a byłem także bardzo pozytywnie zaskoczony, że ten przetwornik potrafi tak czysto zagrać. Zaletą jest też zastąpienie sporej ilości rezystorów i układów jednym. Transmisja danych z Atari przez USB na peceta jest to temat rzeka, ale u mnie bez problemów osiągnąłem transfer SIOx3 w programie "APE" i "Atari 810". "R5" niestety nie obsluguje transmisji w trybie ultra speed, ale działa jako SIOx1.



Jestem maniakiem rozszerzeń i trochę ich w życiu przetestowałem. To co Candle zaprezentował bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, zarówno pod względem wykonania, jak i końcowej jakości. Atari grają i działają tak jak powinny, a wszystko jest łatwe w montażu i pozostawia sporo miejsca dla dalszych rozszerzeń, które są w planach. Jednym słowem: polecam!

2009-05-20 01:40 by Zaxon
komentarzy: 3
Yosh @2009-05-20 07:35:19
simple stereo rzeczywiście compactowe... to jak zamówić płytkę ? :)
pajero @2009-05-20 10:13:40
SS czyli SimpleStereo nie nachodzi na PIA oraz jest zgodne z VBXE (z ver.2 nawet GAL przewiduje współpracę) = a to następny plus.
nodez @2009-11-05 21:42:52
jak to moge zdobyc ? znaczy plytke bo pokey'a dodatkowego mam luzem :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
SID i POKEY (321)
ostatni: 21-01-2018 22:41, emkay
Atari ST + Cortex i kabel FDD (2)
ostatni: 21-01-2018 22:36, Mq
Laura Konstruktor 2 (4)
ostatni: 21-01-2018 22:08, Szafir
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (224)
ostatni: 21-01-2018 21:53, wieczor
Książki SOETO (186)
ostatni: 21-01-2018 15:48, lhuven
15 kHz (306)
ostatni: 21-01-2018 15:12, xxl
Laura Edit (3)
ostatni: 21-01-2018 14:26, QTZ
HI SCORE (198)
ostatni: 21-01-2018 12:26, xxl
Update, update i czeski film ;) (16)
ostatni: 21-01-2018 12:02, wieczor
Cartridge do CP/M, kilka pytań (23)
ostatni: 20-01-2018 22:39, artax4
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Niedziela Wawa ktoś coś? (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav
Zasilacz Atari 65 XE (3)
ostatni: 19-01-2018 22:44, Pudens
Odnowienie ekranu Atari 800XL (1)
ostatni: 19-01-2018 20:52, xtrem007
[K] Kupię Atari STE QWERTY (6)
ostatni: 19-01-2018 08:57, Jacques

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1783
Ostatnio zarejestrowany: Szafir
Postów ostatniej doby: 40

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»