atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (29)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (19)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (16)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (20)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
Wkrótce Pixel Heaven z 2018-05-30 20:40 (12)
Historia żółtej ciżemki z 2018-05-29 14:44 (42)
Robbo na festiwalu nauki i sztuki z 2018-05-29 02:54 (1)
Atari 2600 zaprasza na SV z 2018-05-28 10:19 (7)
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (12)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (11)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (32)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Testowałem "Simple Stereo"
Simple Stereo i IO-Board

Pare dni temu dostałem wielką kopertę, a w niej zestawy montażowe "Simple Stereo" zrobione przez Sebastiana "Candle" Bartkowicza. Pierwszym zaskoczeniem były niewielkie rozmiary płytek drukowanych. Na płytce o wymiarach 5,5 centymetra na 4,5 centymetra Candle zmieścił dwa układy POKEY, AKI oraz Covoxa.



Układ stereo jest rozbudowany: na wyjściu zamiast przestarzałego LM358 lub LM324 pracuje układ LMC660 o większym wzmocnieniu, co pozwoliło zrobić wysokoomowe wyjście audio w IO-Board, więc uszkodzenie POKEY-a przy przypadkowym zwarciu AUDIO OUT raczej już nie grozi. Przełączanie w tryb mono odbywa się poprzez podanie stanu logicznego na odpowiedni pin w "Simple Stereo". Można to zrobić wyłącznikiem podającym 5V lub też poczekać na "OSD Configurator", który będzie to robił elektronicznie. Różnica jest też taka, że w trybie mono nadal pracują oba POKEY-e. Covox jest zrobiony na scalonym przetworniku C/A i mieści się praktycznie w jednym ukladzie TLC 7226. Cała logika sterująca jest umieszczona w GAL16v8, co pozwolilo na znaczne zaoszczędzenie miejsca. Interfejs "DarkAKI" według projektu kolegi DarkDK umieszczony jest w PIC628 wersja SMD. W razie potrzeby wymiany oprogramowania są wyprowadzone piny do podłączenia programatora. Uwaga! Soft A3 nie działa, ale z tego co wiem, nie jest to wina układu.

Po zmontowaniu zestawu zabrałem się za wbudowanie go w Atari. Montaż jest stosunkowo łatwy, trzeba tylko delikatnie wylutować POKEY-a i na jego miejsce wstawić podstawkę precyzyjną oraz usunąć rezystor R74 o wartosci 3kΩ i podciągnąć niezbędne sygnały. W zestawie są odpowiednie złączki i zaciski do zrobienia kabelków.



Generalnie "Simple Stereo" jest przewidziane do współpracy z "IO-Board". W razie montowania samego "Simple Stereo" trzeba do wyjścia audio szeregowo dołożyć po rezystorze 1MΩ i kondensatorze ceramicznym 1μF na każdy kanał. Schematy i opis pinów jest dostępny na tej stronie.

IO-Board

Jest to uniwersalna płytka montowana nad złączem SIO w Atari i dysponująca: złączem PS2 do interfejsu AKI, złączem USB i układem SIO2USB do transmisji danych pomiędzy Atari a PC przy użyciu programów "APE", "Atari 810" lub "R5", gniazdem słuchawkowym do wyprowadzenia sygnału audio do wzmacniacza oraz przetwornicą 5V na 12V do zasilania Covoxa na płytce "Simple Stereo".



Płytka wykonana podobnie jak "Simple Stereo" w technologi SMD, dysponuje goldpinami do podłączenia wszystkich niezbędnych sygnałów plus kilka złączek na przyszłość. Podłączenie jest mało skomplikowane, podobnie jak "Simple Stereo". W zestawie mamy dwie tulejki dystansowe i dwa wkręty. Wycinamy nity mocujące gniazdo SIO do płyty Atari, wkładamy tulejki i montujemy płytkę nad gniazdem SIO. Do wycięcia niezbędnych dziur w obudowie Candle udostępnił szablon.

Po podłączeniu obu układów mamy kompletny system stereo, Covox i USB. Jedna uwaga: płytkę "IO-Board" trzeba zmodyfikować, wystąpiły u niej choroby wieku dziecięcego i żeby działała jako USB trzeba zmostkować diodę D1, usunąć rezystor R1 i dodać dwa elementy do gniazda SIO.



Po podłączeniu wszystkiego czas na testy. Platformami testowymi były trzy różne płyty Atari 65XE. Wyposażone w 1MB Pasia i sterownikiem Pajero, do tego interfejs JŻ/KMK Idea, cartridge Sparta DOS-X 4.42, program "Neotracker" Epiego, pecet na płycie Abit AB9PRO, 4GB RAM, Windows XP Professional, Windows Vista, Windows 7.

Stereo działa naprawdę dobrze, przy normalnych ustawieniach głośności nie słychać praktycznie żadnych przydźwięków z magistrali. Po przetestowaniu paru poprzednich wersji Covox-a byłem także bardzo pozytywnie zaskoczony, że ten przetwornik potrafi tak czysto zagrać. Zaletą jest też zastąpienie sporej ilości rezystorów i układów jednym. Transmisja danych z Atari przez USB na peceta jest to temat rzeka, ale u mnie bez problemów osiągnąłem transfer SIOx3 w programie "APE" i "Atari 810". "R5" niestety nie obsluguje transmisji w trybie ultra speed, ale działa jako SIOx1.



Jestem maniakiem rozszerzeń i trochę ich w życiu przetestowałem. To co Candle zaprezentował bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, zarówno pod względem wykonania, jak i końcowej jakości. Atari grają i działają tak jak powinny, a wszystko jest łatwe w montażu i pozostawia sporo miejsca dla dalszych rozszerzeń, które są w planach. Jednym słowem: polecam!

2009-05-20 01:40 by Zaxon
komentarzy: 3
Yosh @2009-05-20 07:35:19
simple stereo rzeczywiście compactowe... to jak zamówić płytkę ? :)
pajero @2009-05-20 10:13:40
SS czyli SimpleStereo nie nachodzi na PIA oraz jest zgodne z VBXE (z ver.2 nawet GAL przewiduje współpracę) = a to następny plus.
nodez @2009-11-05 21:42:52
jak to moge zdobyc ? znaczy plytke bo pokey'a dodatkowego mam luzem :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na Atarie STE - Escape 2... (8)
ostatni: 24-06-2018 00:16, rbej1977
Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (29)
ostatni: 23-06-2018 22:48, Rastan
Słynne zniszczone Atari (33)
ostatni: 23-06-2018 22:04, drygol
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2467)
ostatni: 23-06-2018 13:50, IRATA4
sprzedam zamienię duble (19)
ostatni: 23-06-2018 11:14, Sadzki
Pomoc jak zwykle potrzebna i przy... (22)
ostatni: 22-06-2018 06:13, QTZ
Laura - wydanie II (angielska wer... (40)
ostatni: 22-06-2018 00:53, QTZ
Laura - Wszystkie drogi prowadzą ... (10)
ostatni: 22-06-2018 00:34, QTZ
Laura (580)
ostatni: 21-06-2018 22:49, QTZ
Mój konwerter obrazków z Atari do... (35)
ostatni: 21-06-2018 14:50, Prawdziwy
Minotaur16K (33)
ostatni: 21-06-2018 14:50, xxl
prince of persia (471)
ostatni: 21-06-2018 13:53, tebe
Retro Na Gazie (129)
ostatni: 21-06-2018 08:50, RetroBorsuk
Time Pilot (70)
ostatni: 19-06-2018 16:26, IRATA4
Rick Dangerous (125)
ostatni: 19-06-2018 13:12, gorgh

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1852
Ostatnio zarejestrowany: zchyla
Postów ostatniej doby: 20

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»