atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (6)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (2)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Ratowanie ATMEL-ów
Jak wie każdy, kto próbował zaprogramować procesory ATMEL, ulegają one bardzo często zablokowaniu z powodu nieprawidłowo ustawionych bitów konfiguracyjnych (fuse bits). Kończy się to zwykle wrzuceniem kości do pudła oznaczonego „pewnie uwalone, ale jeszcze nie wyrzucać, bo drogie”. Słusznie, nie wyrzucać! Bo najprawdopodobniej procesor jest sprawny.

W internecie krąży wiele sposobów na odblokowanie procesora: „zrób sobie programator równoległy”, „podaj zewnętrzny sygnał”. Niestety, podane informacje najczęściej są mniej lub bardziej udanymi kopiami gdzieś tam zasłyszanych informacji i jako takie są niepełne, ogólnikowe, niewiele wnoszące. Aby więc nie wpisywać się w taki schemat postępowania, podaję konkretny przepis na odblokowanie ATMEL-a, od A do Z.

Nie jest nam do tego potrzebny programator równoległy. Ja swoje procesory odblokowałem najzwyklejszym SiProg-iem. Wymagane jest jedynie dostarczenie do procesora sygnału 4MHz z zewnętrznego generatora. U mnie do tego celu służy generator sygnału 4MHz, którego schemat zaczerpnąłem ze tej strony (schematu nie przeklejam, bo nie mój).

Wyjście "krótka antena" dołączamy do pinu [XTAL1] "uwalonego" procesora (dla ATMEGA32 jest to pin 13). Masę generatora łączymy z pinem [GND] (dla ATMEGA32 jest to pin 11). I choć na schemacie napięcie zasilania wynosi 12V, dajemy zamiast niego 5V. A na stronie producenta, konkretnie tutaj datasheet do ATMEGA32 (przydaje sie choćby do audytu pinów).



Na zdjęciu powyżej: generator zrobiony „na pająka” na płytce stykowej, zasilany +5V, połączony jest z płytką do programowania z włożonym "chorym" ATMEGA32, która to płytka podłączona jest do SiProg-a, który z kolei podłączony jest do PC...

Pająk jaki jest – każdy widzi:



Naprawiany procesor:



SiProg. Nieco sterany:



Na poniższej fotografii działający generator 4MHz. Zmontowany na płytce własnego autorstwa. Miernik pokazuje coś w okolicach 4MHz czyli jest w porządku:



Poniżej PCB od strony elementów oraz od strony druku (obrazek został już odwrócony na potrzeby termotransferu):




Postępowanie z procesorem:
  • wyjmij uwalonego procka z układu SIO2SD (czy jakiegokolwiek innego),
  • przełóż go do płytki programatora,
  • podłącz "antenę" i masę z generatora do uwalonego procesora,
  • podłącz programator do komputera,
  • włącz zasilanie generatora 4MHz,
  • odpal program do programatora (w moim przypadku był to programator SiProg i aplikacja PonyProg2000),
  • włącz odczyt fusebitów, tym razem sie uda i zostaną odczytane,
  • następnie ustaw fusebity jak na poniższym zdjęciu (tak wyglądają fusebity procesora ATMEGA32 na egzemplarzu procesora wziętym prosto ze sklepu):



  • teraz zapisz ustawienie fusebitów do procesora.

    Od tej chwili możesz procesor programować bez dołączania zewnętrznego generatora, chyba że znów coś się zepsuje. 15 złotych w postaci kosztów nowego procesora masz uratowane. A poniżej informacja o sukcesie odczytu uratowanego procesora:



    Artykuł ten jest ładniej ubraną wersją jednego z moich postów na AtariArea. Zdjęcia w oryginalnych rozmiarach tutaj.

    2009-12-28 01:38 by Yoohaas
    komentarzy: 12
  • mono @2009-12-28 12:44:38
    Bardzo pożyteczna rzecz. Wielkie dzięki bo myślałem że bez programatora równoległego się nie obejdzie (co zresztą sam post'ulowałem na aa ;]).
    Tomek @2009-12-28 15:15:55
    Tego nie wiedzialem, dzieki.
    Tomek12_86 @2009-12-28 19:03:02
    Ja mam jeszcze jeden patent, ale do niego potrzeba drugiego sprawnego proca, po prostu do programatora wkładamy dwa procki jeden na drugi i programujemy, uratowałem tak 2 atmegi :)
    Belial @2010-03-02 17:19:34
    Pełen sukces z atmega88.
    poldi @2010-09-21 16:33:38
    Działa to w przypadku gdy nóżka resetu jest ustawiona jako wyjście?
    kokosz @2012-05-02 13:52:31
    Osobiście polecam ten projekt http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-d.../, PCB można zamówić u autora na stronie. Co prawda złożenie wymaga więcej pracy, ale potem już sama wygoda. Sam miałem kilka zablokowanych procesorów, także znajomy podrzucił mi swoje które 'uwalił' ucząc się ich programowania. Wystarczy wsadzić uC w podstawkę podłączyć 12V i urządzenie automatycznie rozpozna go i odblokuje.
    zijacek @2012-09-11 09:36:55
    Mam pytanie tak na zapas (zanim coś zrobię). Czy to zadziała z programatorem STK 200/300? I jak dobrać częstotliwość generatora? Czy 4Mhz to częstotliwość uniwersalna?
    zijacek @2012-10-14 00:57:37
    Już sprawdziłem. Działa. :)
    Pawel @2012-10-14 09:24:52
    Dla osob zajmujacych sie nieco intensywniej praca z procesorami AVR Atmel proponuje zbudowanie ukladu FuseBit Doctor autorstwa Manekinena. klad jest rownoleglym programatorem wysokonapieciowym i przywraca fabryczne ustawienia "fuskow". Uzywam tego rozwiazania od dosc dawna i jak dotad jeszcze mnie nie zawiodlo.
    Pozdrawiam serdecznie milosnikow komputerkow, od ktorych zaczynalem moja fascynacje informatyka. Piekne to byly czasy...
    zijacek @2012-10-15 00:35:29
    Jak ktoś sporo się tym bawi to z pewnością fajna rzecz. Póki co ten prosty generator uratował moją Atmegę32.
    riki @2014-09-09 10:47:34
    Atmele są tanie jak barszcz więc nie wiem po co ta cała zadyma, hmmm ?
    lobowilk @2014-10-19 13:37:44
    riki - spojrzałeś na datę postów wcześniej ???
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (20)
    ostatni: 22-02-2018 13:07, kski
    [K] LPT do Portfolio (1)
    ostatni: 21-02-2018 21:44, okult
    Game Maker ... nadchodzi (124)
    ostatni: 21-02-2018 17:15, sis101
    RetroArch, emulacja Atari800, sma... (2)
    ostatni: 21-02-2018 13:19, pgru
    Wywiad z Duddim (13)
    ostatni: 21-02-2018 12:29, volt
    Atari ST hicolor video (15)
    ostatni: 21-02-2018 07:56, Jacques
    Atari Font Creator (29)
    ostatni: 20-02-2018 22:45, bocianu
    Wywiad z Maciejem Zwolińskim (2)
    ostatni: 19-02-2018 20:50, jesionen
    Retro Na Gazie (100)
    ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
    Atarociekawostki na blogu TDC (39)
    ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
    Wywiad z Yolkiem (5)
    ostatni: 18-02-2018 19:21, string
    ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
    ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
    Wykład o Atari w Krakowie (19)
    ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
    Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
    ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
    Radio Aktywne (12)
    ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1801
    Ostatnio zarejestrowany: okult
    Postów ostatniej doby: 8

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»