atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (1)
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (2)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
Nowe demo na VBXE z 2017-07-23 18:35 (8)
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (12)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (14)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (27)
Gry w Mad-Pascalu z 2017-06-20 22:48 (23)
Rain of Terror – edycja kolekcjonerska z 2017-06-16 22:46 (3)
Bad Apple na małe Atari – kolejne wersje z 2017-06-11 23:21 (26)
Magazyn FLOP nr 60 z 2017-06-07 23:47 (14)
Outline 2017 z 2017-05-30 17:47 (13)
Pixel Heaven 2017 i nowy numer Top Secret! z 2017-05-26 04:07 (31)
Pixel Heaven 2017 i komputery złotej ery z 2017-05-25 00:32 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Ratowanie ATMEL-ów
Jak wie każdy, kto próbował zaprogramować procesory ATMEL, ulegają one bardzo często zablokowaniu z powodu nieprawidłowo ustawionych bitów konfiguracyjnych (fuse bits). Kończy się to zwykle wrzuceniem kości do pudła oznaczonego „pewnie uwalone, ale jeszcze nie wyrzucać, bo drogie”. Słusznie, nie wyrzucać! Bo najprawdopodobniej procesor jest sprawny.

W internecie krąży wiele sposobów na odblokowanie procesora: „zrób sobie programator równoległy”, „podaj zewnętrzny sygnał”. Niestety, podane informacje najczęściej są mniej lub bardziej udanymi kopiami gdzieś tam zasłyszanych informacji i jako takie są niepełne, ogólnikowe, niewiele wnoszące. Aby więc nie wpisywać się w taki schemat postępowania, podaję konkretny przepis na odblokowanie ATMEL-a, od A do Z.

Nie jest nam do tego potrzebny programator równoległy. Ja swoje procesory odblokowałem najzwyklejszym SiProg-iem. Wymagane jest jedynie dostarczenie do procesora sygnału 4MHz z zewnętrznego generatora. U mnie do tego celu służy generator sygnału 4MHz, którego schemat zaczerpnąłem ze tej strony (schematu nie przeklejam, bo nie mój).

Wyjście "krótka antena" dołączamy do pinu [XTAL1] "uwalonego" procesora (dla ATMEGA32 jest to pin 13). Masę generatora łączymy z pinem [GND] (dla ATMEGA32 jest to pin 11). I choć na schemacie napięcie zasilania wynosi 12V, dajemy zamiast niego 5V. A na stronie producenta, konkretnie tutaj datasheet do ATMEGA32 (przydaje sie choćby do audytu pinów).



Na zdjęciu powyżej: generator zrobiony „na pająka” na płytce stykowej, zasilany +5V, połączony jest z płytką do programowania z włożonym "chorym" ATMEGA32, która to płytka podłączona jest do SiProg-a, który z kolei podłączony jest do PC...

Pająk jaki jest – każdy widzi:



Naprawiany procesor:



SiProg. Nieco sterany:



Na poniższej fotografii działający generator 4MHz. Zmontowany na płytce własnego autorstwa. Miernik pokazuje coś w okolicach 4MHz czyli jest w porządku:



Poniżej PCB od strony elementów oraz od strony druku (obrazek został już odwrócony na potrzeby termotransferu):




Postępowanie z procesorem:
  • wyjmij uwalonego procka z układu SIO2SD (czy jakiegokolwiek innego),
  • przełóż go do płytki programatora,
  • podłącz "antenę" i masę z generatora do uwalonego procesora,
  • podłącz programator do komputera,
  • włącz zasilanie generatora 4MHz,
  • odpal program do programatora (w moim przypadku był to programator SiProg i aplikacja PonyProg2000),
  • włącz odczyt fusebitów, tym razem sie uda i zostaną odczytane,
  • następnie ustaw fusebity jak na poniższym zdjęciu (tak wyglądają fusebity procesora ATMEGA32 na egzemplarzu procesora wziętym prosto ze sklepu):



  • teraz zapisz ustawienie fusebitów do procesora.

    Od tej chwili możesz procesor programować bez dołączania zewnętrznego generatora, chyba że znów coś się zepsuje. 15 złotych w postaci kosztów nowego procesora masz uratowane. A poniżej informacja o sukcesie odczytu uratowanego procesora:



    Artykuł ten jest ładniej ubraną wersją jednego z moich postów na AtariArea. Zdjęcia w oryginalnych rozmiarach tutaj.

    2009-12-28 01:38 by Yoohaas
    komentarzy: 12
  • mono @2009-12-28 12:44:38
    Bardzo pożyteczna rzecz. Wielkie dzięki bo myślałem że bez programatora równoległego się nie obejdzie (co zresztą sam post'ulowałem na aa ;]).
    Tomek @2009-12-28 15:15:55
    Tego nie wiedzialem, dzieki.
    Tomek12_86 @2009-12-28 19:03:02
    Ja mam jeszcze jeden patent, ale do niego potrzeba drugiego sprawnego proca, po prostu do programatora wkładamy dwa procki jeden na drugi i programujemy, uratowałem tak 2 atmegi :)
    Belial @2010-03-02 17:19:34
    Pełen sukces z atmega88.
    poldi @2010-09-21 16:33:38
    Działa to w przypadku gdy nóżka resetu jest ustawiona jako wyjście?
    kokosz @2012-05-02 13:52:31
    Osobiście polecam ten projekt http://diy.elektroda.eu/atmega-fusebit-d.../, PCB można zamówić u autora na stronie. Co prawda złożenie wymaga więcej pracy, ale potem już sama wygoda. Sam miałem kilka zablokowanych procesorów, także znajomy podrzucił mi swoje które 'uwalił' ucząc się ich programowania. Wystarczy wsadzić uC w podstawkę podłączyć 12V i urządzenie automatycznie rozpozna go i odblokuje.
    zijacek @2012-09-11 09:36:55
    Mam pytanie tak na zapas (zanim coś zrobię). Czy to zadziała z programatorem STK 200/300? I jak dobrać częstotliwość generatora? Czy 4Mhz to częstotliwość uniwersalna?
    zijacek @2012-10-14 00:57:37
    Już sprawdziłem. Działa. :)
    Pawel @2012-10-14 09:24:52
    Dla osob zajmujacych sie nieco intensywniej praca z procesorami AVR Atmel proponuje zbudowanie ukladu FuseBit Doctor autorstwa Manekinena. klad jest rownoleglym programatorem wysokonapieciowym i przywraca fabryczne ustawienia "fuskow". Uzywam tego rozwiazania od dosc dawna i jak dotad jeszcze mnie nie zawiodlo.
    Pozdrawiam serdecznie milosnikow komputerkow, od ktorych zaczynalem moja fascynacje informatyka. Piekne to byly czasy...
    zijacek @2012-10-15 00:35:29
    Jak ktoś sporo się tym bawi to z pewnością fajna rzecz. Póki co ten prosty generator uratował moją Atmegę32.
    riki @2014-09-09 10:47:34
    Atmele są tanie jak barszcz więc nie wiem po co ta cała zadyma, hmmm ?
    lobowilk @2014-10-19 13:37:44
    riki - spojrzałeś na datę postów wcześniej ???
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    1200xl (24)
    ostatni: 28-07-2017 07:58, martinez
    We are still fighting for transit... (58)
    ostatni: 28-07-2017 00:24, pin
    Smutna wiadomość... (1)
    ostatni: 28-07-2017 00:23, Alex
    RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (2)
    ostatni: 27-07-2017 23:01, sachy
    Lista postów na stronie AOLa (6)
    ostatni: 27-07-2017 12:29, atariki50
    Nowa gra od gorgha (84)
    ostatni: 26-07-2017 23:11, shanti77
    Radio UXA znów w eterze :))) (15)
    ostatni: 25-07-2017 14:10, Pecus
    Ciekawostki (3964)
    ostatni: 25-07-2017 10:20, eroneder
    Co to za turbo? (2)
    ostatni: 25-07-2017 00:43, jerzyw
    [kupię/wymienię] kasety i cartrid... (3)
    ostatni: 24-07-2017 20:33, ccwrc
    Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (320)
    ostatni: 24-07-2017 16:02, xeen
    Nowa konsola Atari? (28)
    ostatni: 23-07-2017 21:17, Yosh
    Gry ukończone bez cheatowania (32)
    ostatni: 23-07-2017 12:53, charliecherry
    colleen sio (17)
    ostatni: 20-07-2017 16:38, atariki50
    Reedycje gier (5)
    ostatni: 20-07-2017 15:57, atariki50

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1703
    Ostatnio zarejestrowany: dragmar
    Postów ostatniej doby: 12

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Ironia 2k17 od 11 do 13 sierpnia 2017 roku zapraszamy do Wysokiej w pobliżu Góry Swiętej Anny

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (44)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»