atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (10)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Pliki ATR na dyskietkę
Poradnik opisujący w jaki sposób przegrać obraz ATR na dyskietkę przygotował Robert "sOnar" Szerniewicz.

1. Co jest potrzebne aby tego dokonać:

  • ATARI
  • SIO2SD
  • Stacja dysków (testowane na CA 2001)
  • DOS II/D + FASTCOPY.ATR
  • dwie dyskietki – jedną na DOS; drugą na przykładową grę / program



    2. Wgrywanie DOS II/D na dyskietkę

    Urządzenia łączymy w następującej konfiguracji:

    Jako stację D1: ustawiamy SIO2SD i wczytujemy ATRa z DOS II/D z załącznika. Stacja dysków musi być jako D2: co ustawiamy przełącznikami z tyłu obudowy.


    Po poprawnym skonfigurowaniu wszystkiego włączamy komputer z wciśniętym klawiszem OPTION. Następnie po wczytaniu loadera z SIO2SD klikamy START. Wczytuje się DOS II/D z SIO2SD. Przechodzimy na dysk D2: komendą:
    2: + RETURN
    na test czy wszystko jest poprawnie podłączone formatujemy dyskietkę w stacji na D2: komendą
    FD# + RETURN
    Jeśli nic nie pomieszaliśmy dyskietka zostaje sformatowana. Teraz pozostaje przenieść DOS II/D na dyskietkę komendą
    IN# + RETURN
    Potrzebujemy jeszcze FASTCOPY.COM z ATRa na SIO2SD. Przechodzimy na dysk D1: komendą:
    1: + RETURN
    i kopiujemy FASTCOPY.COM na D2: komendą
    COP FASTCOPY.COM,2:= + RETURN
    Jeśli DOS zapyta From: wpisujemy
    1: + RETURN
    Jeśli DOS zapyta To: wpisujemy
    2: + RETURN
    To tyle co do instalacji DOS-u na dyskietce 5,25 z SIO2SD.

    2. Wgrywanie dowolnej gry z ATR dyskietkę

    Teraz w SIO2SD wyłączamy stację D1. Powinno wyświetlić D1: -OFF-. Przechodzimy (nadal na SIO2SD) na D2: i tam wgrywamy dowolną grę/program cało-dyskowy z ATR. Może to być przykładowo ZORRO.ATR.
    Teraz zmieniamy ustawienia stacji dysków. Przełączamy ją na brakującą do kompletu D1:


    Jak pamiętamy w stacji ciągle tkwi dyskietka z DOS II/D. Wyłączamy i włączamy komputer z wciśniętym klawiszem OPTION. Jeśli nic nie pomieszaliśmy wczyta się DOS z dyskietki. Wpisujemy na D1:
    DIR + RETURN


    Wpisujemy FASTCOPY.COM + RETURN. Wczytuje się FASTCOPY. Przechodzimy do SETUP kursorami i klikamy RETURN. Następnie ustawiamy jak na screenie poniżej:


    Następnie klikamy ESC i wychodzimy do MENU. Wybieramy COPY + RETURN i kopiujemy z SIO2SD na nową/drugą dyskietkę obraz ATR. Gratulacje! Teraz możesz zagrać w ulubioną grę – korzystając z świeżo nagranej dyskietki.
    To by było na tyle. Życzę powodzenia w kopiowaniu kolejnych dyskietek!

    Chciałbym podziękować Larkowi i XLent-owi za pomoc w rozwikłaniu zagadki bezproblemowego kopiowania obrazów ATR na dyskietki 5,25 cala.

    2011-12-07 20:54 by Xeen
    komentarzy: 0
  • nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (168)
    ostatni: 18-01-2018 14:48, xxl
    [K] Kupię Atari STE QWERTY (3)
    ostatni: 18-01-2018 14:34, makary
    Update, update i czeski film ;) (13)
    ostatni: 18-01-2018 09:19, wieczor
    Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2448)
    ostatni: 17-01-2018 22:18, xeen
    Zasilacz Atari 65 XE (1)
    ostatni: 17-01-2018 16:55, Pudens
    Vortex ATonce-386SX (58)
    ostatni: 17-01-2018 16:23, bruno_j
    RMT tutorial (18)
    ostatni: 17-01-2018 14:14, mav
    128kb do 800XE - prosto i tanio -... (12)
    ostatni: 17-01-2018 12:52, Mq
    Zamiast pracować, włączyłem RMT.. (9)
    ostatni: 17-01-2018 10:34, anonymus
    Mój mini ukłon w strone Atarki (34)
    ostatni: 17-01-2018 00:35, Adam
    Sprzedam czasopisma (2)
    ostatni: 16-01-2018 22:16, kosa0
    Dziwny dorobiony port w Atari 65xe (9)
    ostatni: 16-01-2018 19:12, pgru
    Najbardziej pokręcone teorie (613)
    ostatni: 16-01-2018 14:41, marok
    Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (347)
    ostatni: 16-01-2018 14:05, wieczor
    Laura Konstruktor (18)
    ostatni: 16-01-2018 02:55, QTZ

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1781
    Ostatnio zarejestrowany: sendohtanugi
    Postów ostatniej doby: 25

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»