atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (6)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (8)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (10)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (3)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
Nowe demo na VBXE z 2017-07-23 18:35 (8)
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (12)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (15)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (28)
Gry w Mad-Pascalu z 2017-06-20 22:48 (23)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Nowe SIO2SD
SIO2SD jest znane użytkownikom Atari od dawna. To znakomite urządzenie, którego autorem jest Jakub Kruszona-Zawadzki doczekało się kolejnej wersji – tym razem zrobionej przez naszego kolegę Lotharka, który znany jest z produkcji różnych interfejsów i rozszerzeń nie tylko do Atari, ale również do innych 8 i 16-bitowych platform. Już jakiś czas temu otrzymałem nowe SIO2SD do testów i postanowiłem podzielić się z Wami wrażeniami z użytkowania tej nowej wersji interfejsu.

MAŁE JEST PIĘKNE

Lotharek zgodnie z obowiązującym trendem całkowicie przeprojektował płytkę starego SIO2SD i zastosował montaż powierzchniowy. Elementy elektroniczne przeznaczone do takiego montażu powierzchniowego charakteryzują się niewielkimi wymiarami, co pozwoliło zmniejszyć wymiany całego interfejsu oraz obniżyć koszty jego produkcji. W tej chwili interfejs jest niewiele większy od wyświetlacza LCD, który wchodzi w skład SIO2SD.



CO NOWEGO?

Użytkownikom poprzedniej wersji SIO2SD sprawiały kłopot drobiazgi, takie jak umieszczenie slotu na karty z tyłu urządzenia czy złącze na kabel połączeniowy z przodu obok przycisków sterujących. Lotharek usunął te wady. Teraz mamy złącze na kabel SIO z tyłu rządzenia, a slot na karty i przyciski w jednym rzędzie z przodu. Od razu zrobiło się przejrzyście i wygodnie. Interfejs wreszcie doczekał się otworów montażowych, o które tak usilnie od dłuższego czasu prosiłem. W tej chwili zamocowanie płytki do jakiejś obudowy nie powinno już nastręczać tylu problemów.

Oczywiście nowy interfejs całkowicie bazuje na pomyśle starego, więc jest z nim kompatybilny. Lotharek tylko przeprojektował płytkę, choć słowo „tylko” nie oddaje oczywiście ogromu pracy, którą włożył w ten projekt.

Poniżej możemy zobaczyć różnicę pomiędzy nową (z lewej) a starą (z prawej) wersją interfejsu.

 

PRZED URUCHOMIENIEM

SIO2SD to interfejs pozwalający na wczytywanie gier/programów na Atari 8-bit poprzez port SIO z kart SD/MMC, a tym samym musimy go podłączyć w Atari do złącza SIO. Ponieważ urządzenie, które otrzymałem nie było wyposażone w kabel, więc musiałem go sobie zorganizować sam. Do interfejsu posłużył mi kabel z wtyczką, który został wymontowany z uszkodzonego magnetofonu.

Nowa wersja interfejsu w odróżnieniu od poprzedniej ma inne złącze pozwalające na podłączenie kabli. Moim zdaniem to dobra zmiana. Obecnie do podłączenia przewodu SIO wystarczy mały śrubokręt. Wcześniej nie było to takie proste.


Drucików w kablu SIO mamy kilka, więc trzeba wiedzieć, jak je podpiąć.



Tu niestety musiałem zajrzeć do instrukcji. Tak, Lotharek przygotował nawet instrukcję w formacie PDF, która w prosty i przystępny dla osób znających język angielski (!) opisuje, co i gdzie mamy podłączyć. Szkoda, że nie ma wersji dla mnie…


Wszystko byłoby piękne, gdyby nie to, że opis w instrukcji dotyczy podłączenia interfejsu do gniazda SIO w komputerze. Niby w czym problem? Ano w tym, że przecież SIO2SD nie podłączamy za pomocą kabla z gniazdem SIO od wewnątrz komputera! My potrzebujemy tak naprawdę schematu podłączenia kabla SIO z interfejsem! A precyzyjne mówiąc potrzebujemy schematu połączenia SIO2SD z wtyczką SIO. Oczywiście dla osób montujących interfejs wewnątrz Atari taki opis się przyda, ale większość będzie raczej próbować do interfejsu podłączyć kabel SIO (najczęściej wyciągnięty z magnetofonu).


Cóż było robić? Musiałem zajrzeć na kilka stron internetowych, gdzie opisane było gniazdo SIO od strony zewnętrznej komputera i według tych oznaczeń podłączyć kabel SIO do urządzenia. Żeby ułatwić przyszłym użytkownikom życie, zaznaczyłem na poniższym zdjęciu połączenia, które należy wykonać.


Ponieważ połączenia wewnątrz wtyczki SIO w kablu od magnetofonu różnią się nieco od połączeń Atari ze stacją dyskietek (a przecież SIO2SD to taki sprzętowy emulator stacji dyskietek), wiec należało dokonać co najmniej jednej zmiany w układzie kabelków. Otóż kabelek podłączony do pinu numer 8 gniazda odpowiadał za sterowanie silnikiem magnetofonu, co w chwili obecnej nie jest nam potrzebne. Potrzebne nam jest natomiast podłączenie interfejsu do pinu numer 7 gniazda, co odpowiada sygnałowi COMMAND wykorzystywanemu w komunikacji ze stacją dyskietek. Zmiana ta jest konieczna do prawidłowego działania SIO2SD. Ja osobiście dodatkowo wypiąłem jeszcze kabelek z pinu numer 11 gniazda, który to przekazywał sygnał audio z magnetofonu do Atari. Sygnał ten nie jest wykorzystany przez stację dyskietek i wolałem, żeby drugi koniec kabla przez przypadek nie spowodował jakiegoś zwarcia, gdyż nie jest on do niczego podłączony. Oczywiście można go całkowicie wyciąć i wtedy nic na pewno się nie stanie. Ja go przełożyłem z pinu 11 do pinu 6 (masa).



URUCHOMIENIE

SIO2SD podłączamy do Atari i włączamy…


Ładnie. W oryginalnej wersji firmware’u powinna pojawić się informacja o wersji oprogramowania. Tu mamy adres strony WWW Lotharka. Rozumiem taką zmianę, ale informacja o wersji firmware’u jest dość istotna i dobrze byłoby, żeby też się wyświetliła. Jak się później okazało, interfejs jest wyposażony w najnowsze oprogramowanie.



PRYWATNIE

Większość osób, które znam, wykorzystują SIO2SD w postaci interfejsu zewnętrznego. Ja natomiast od dawna działam z SIO2SD wbudowanym do wnętrza Atari. W takiej sytuacji wyświetlacz jest całkowicie zbędny. W przypadku chęci montażu nowego interfejsu do wnętrza widzę kilka drobnych problemów. Wydaje mi się, że podłączenie przewodów od przycisków, które przecież trzeba wyprowadzić na zewnątrz, może być lekko utrudnione z uwagi na bardzo małe pola lutownicze, w które trzeba będzie się podpiąć. To samo dotyczy diod świecących. W tym przypadku miniaturyzacja utrudniła mi sprawę. Oczywiście nie znaczy, że są to problemy nie do rozwiązania, ale jednak w tych dwóch przypadkach poprzednia wersja była wygodniejsza. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie na płytce goldpinów (takich, jak do wyświetlacza lub złącza programatora), które umożliwiłyby proste podłączenie dodatkowych przycisków (przymocowanych do obudowy Atari) oraz zewnętrznych LED-ów. To taka moja prośba na przyszłość, gdyby ktoś jeszcze chciał robić kolejną wersję płytki.

SAMO ŻYCIE

Interfejs SIO2SD wyprodukowany przez Lotharka działa bez zarzutu. Używałem go korzystając zarówno z wyświetlacza LCD, jak i bazując na konfiguratorze (również z fizycznie wyjętym LCD). Różne systemy i różne prędkości transmisji – nigdy nie napotkałem na jakiekolwiek kłopoty. Z czystym sumieniem mogę polecić nową wersję interfejsu, a w zasadzie nowej płytki z interfejsem, którą serwuje nam Lotharek.





WADY:

  • wersja testowa była wyposażona w przyciski o bardzo małej wysokości, co utrudniało naciskanie. Według Lotharka seryjnie produkowane interfejsy są wyposażone już w normalne przyciski.
  • miniaturyzacja płytki spowodowała umieszczenie bardzo blisko siebie przycisków sterujących. Wciskanie ich pojedynczo nie stanowi problemu, ale interfejs czasami wymaga wciśnięcia dwóch przycisków jednocześnie i to jest trochę kłopotliwe dla osób nie wyposażonych w cienkie paluszki ;-)
  • brak instrukcji podłączenia interfejsu w języku polskim oraz schemat podłączenia interfejsu do gniazda SIO od wnętrza komputera a nie od zewnątrz


    ZALETY:
  • małe wymiary
  • otwory montażowe na płytce
  • ergonomiczne rozmieszczenie na płytce slotu kart SD, przycisków i złącza kabla
  • bardzo dobre wykonanie


    STRONOWSKAZ

    Lotharek’s Lair - strona domowa Lotharka
    SIO2SD Wiki - strona domowa SIO2SD
    Artykuł - ten sam artykuł ze zdjęciami w wyższej rozdzielczości

    2012-10-15 11:38 by Larek
    komentarzy: 0
  • nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Atari mniej poważnie (12)
    ostatni: 18-08-2017 01:30, Yosh
    Filmy z Atari (43)
    ostatni: 17-08-2017 23:10, larek
    Ironia 2k17 (124)
    ostatni: 17-08-2017 20:42, IRATA4
    Piekiełeczko (7)
    ostatni: 17-08-2017 19:30, koala
    Gry ukończone bez cheatowania (34)
    ostatni: 17-08-2017 10:34, atariki50
    ast multi cardridge (92)
    ostatni: 16-08-2017 22:16, xtrem007
    Tensor Trzaskowskiego (24)
    ostatni: 16-08-2017 17:54, anonymus
    PAC-MAD (16)
    ostatni: 15-08-2017 23:19, bocianu
    czy ktoś wie jak nazywa się specy... (5)
    ostatni: 15-08-2017 17:22, kosa1013
    Martwe 800XE - naprawa/diagnoza (12)
    ostatni: 15-08-2017 17:01, miki1406
    Jestem forumowiczem niższego sort... (12)
    ostatni: 15-08-2017 14:10, wieczor
    transformacja plików str, xex na ... (11)
    ostatni: 14-08-2017 21:21, QTZ
    Padnięta stacja Atari 810 (3)
    ostatni: 14-08-2017 20:22, Yolk (xmgatz)
    Basic XE bez cartridge'a (10)
    ostatni: 14-08-2017 18:30, pin
    flinstones (6)
    ostatni: 13-08-2017 23:10, Gonzo

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1708
    Ostatnio zarejestrowany: nprpmeal
    Postów ostatniej doby: 20

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (44)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»