atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (10)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (6)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (6)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Partycjonowanie karty SIDE (APT/FAT16/FAT32)
Hej.

Na sąsiednim forum obiecałem filmik i opis partycjonowania karty CF dla Side. Wiem, że nie wszyscy tam zaglądają, wrzucam opis również tutaj.

FAT32 posłuży do ładowania gier przez Side Loader, a FAT16 do wymiany danych z PC.

Potrzebne będa:

* Interfejs SIO2PC i AspeQt (lub SIO2SD)
* APT_Tools_SDFS.atr ze strony FJC. (FDISK.COM i FATFS.SYS)

http://www.atari8.co.uk/apt/downloads/APT_Toolkit_Rev5.zip

W powyższym atr jest FATFS.SYS i stamtąd go
skopiujemy, można go też wyciągnąć z toolkit_rev_c.atr ze strony SDX.



Postępując jak na filmie:

Partycjonujemy kartę FDISK-iem na Atari. Moja karta ma 128MB (naprawdę mi wystarcza), W pierwszej kolejności inicjalizujemy kartę i dodajemy APT i partycję dla SDX. Jeśli chcemy skasować zawartość karty i utworzyć partycje od nowa wybieramy z menu Disk -> Initialize, jeśli chcemy dodać partycje czy dowiązanie dajemy Disk => Open. Jeśli karta jest pusta, FDISK zapyta czy tworzyć partycje. Ważne: nie tworzymy FAT16/32 w FDISKU atarowym (trzeba wybrać odpowiednią opcję). Zrobimy to w następnym kroku w fdisku pod Linuksem.

FAT16 tworzymy o rozmiarze mniejszym niż 32MB, większych sterownik fatfs.sys v0.7 nie obsługuje.

Formatujemy partycję SDX i FAT. FAT32 musi mieć powyżej 32MB, żeby mkfs.fat nie krzyczał, że ma za mało klastrów na utworzenie systemu plików. Dla starego Side Loadera dobrze aby FAT32 był przed FAT16, inaczej loader znajdzie FAT16 i nie będzie wiedział co z nim zrobić.

Dodajemy FAT16 jako "External" w atarowym fdisku i przypisujemy mu literę.

Odpalamy FATFS.SYS i przechodzimy na D2:. Budowanie indeksu plików (oczekiwanie po DIR) może chwile potrwać, ale powinniśmy się cieszyć zawartością partycji FAT16 pod SDX (read only). FAT32 służy do odpalania gier z loadera.

Kopiowanie danych z PC do SDX jest dzięki temu dużo szybsze i wygodniejsze.

Mam nadzieję, że się przyda ;).

2015-01-13 02:35 by greblus
komentarzy: 1
tdc @2016-08-11 04:21:27
Dzięki za opis i praktyczne spojrzenie na zagadnienie.

Fajnie, że tu wpadłeś ;)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (146)
ostatni: 16-01-2018 08:24, dely
Laura Konstruktor (18)
ostatni: 16-01-2018 02:55, QTZ
Dziwny dorobiony port w Atari 65xe (8)
ostatni: 15-01-2018 23:36, mariuszbox
Sprzedam czasopisma (1)
ostatni: 15-01-2018 23:35, larek
Zasilacz do stacji CA-2001 / LDW ... (1)
ostatni: 15-01-2018 17:09, madness
Książki SOETO (177)
ostatni: 15-01-2018 13:02, Enjo
Jaki sprzęt przenośny wybrać pod ... (5)
ostatni: 15-01-2018 09:44, dzeq_pl
WOŚP - Atarowcy pomoga? (64)
ostatni: 15-01-2018 09:41, TheFender
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (345)
ostatni: 14-01-2018 21:46, xeen
Xenophobe na cartridge, ktoś chęt... (106)
ostatni: 14-01-2018 15:23, ccwrc
baza gier (117)
ostatni: 14-01-2018 12:40, xxl
15 kHz (301)
ostatni: 14-01-2018 01:21, mav
Gry Logiczne (6)
ostatni: 13-01-2018 15:57, bocianu
Ciekawostki (3979)
ostatni: 11-01-2018 23:04, bruno_j
yerzmyey - rpi zwei (2)
ostatni: 11-01-2018 17:51, nosty

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1782
Ostatnio zarejestrowany: jwwd222
Postów ostatniej doby: 22

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»