atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Zapraszamy do Katowic! z 2018-12-09 15:22 (2)
Gra „New Adventures of Laura” z 2018-12-06 21:52 (5)
Remanent – gry z 2017 roku (1) z 2018-12-04 23:47 (20)
Gry Gandalfa – część III z 2018-12-02 21:20 (1)
Premiera filmu „Gry, użytki – co dla Ciebie?” z 2018-11-25 12:11 (29)
Gra Druidarium (WIP) z 2018-11-18 12:39 (113)
Propozycje książkowe Retronics – zbiórka deklaracji z 2018-11-15 21:02 (10)
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (36)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (139)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (15)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Partycjonowanie karty SIDE (APT/FAT16/FAT32)
Hej.

Na sąsiednim forum obiecałem filmik i opis partycjonowania karty CF dla Side. Wiem, że nie wszyscy tam zaglądają, wrzucam opis również tutaj.

FAT32 posłuży do ładowania gier przez Side Loader, a FAT16 do wymiany danych z PC.

Potrzebne będa:

* Interfejs SIO2PC i AspeQt (lub SIO2SD)
* APT_Tools_SDFS.atr ze strony FJC. (FDISK.COM i FATFS.SYS)

http://www.atari8.co.uk/apt/downloads/APT_Toolkit_Rev5.zip

W powyższym atr jest FATFS.SYS i stamtąd go
skopiujemy, można go też wyciągnąć z toolkit_rev_c.atr ze strony SDX.



Postępując jak na filmie:

Partycjonujemy kartę FDISK-iem na Atari. Moja karta ma 128MB (naprawdę mi wystarcza), W pierwszej kolejności inicjalizujemy kartę i dodajemy APT i partycję dla SDX. Jeśli chcemy skasować zawartość karty i utworzyć partycje od nowa wybieramy z menu Disk -> Initialize, jeśli chcemy dodać partycje czy dowiązanie dajemy Disk => Open. Jeśli karta jest pusta, FDISK zapyta czy tworzyć partycje. Ważne: nie tworzymy FAT16/32 w FDISKU atarowym (trzeba wybrać odpowiednią opcję). Zrobimy to w następnym kroku w fdisku pod Linuksem.

FAT16 tworzymy o rozmiarze mniejszym niż 32MB, większych sterownik fatfs.sys v0.7 nie obsługuje.

Formatujemy partycję SDX i FAT. FAT32 musi mieć powyżej 32MB, żeby mkfs.fat nie krzyczał, że ma za mało klastrów na utworzenie systemu plików. Dla starego Side Loadera dobrze aby FAT32 był przed FAT16, inaczej loader znajdzie FAT16 i nie będzie wiedział co z nim zrobić.

Dodajemy FAT16 jako "External" w atarowym fdisku i przypisujemy mu literę.

Odpalamy FATFS.SYS i przechodzimy na D2:. Budowanie indeksu plików (oczekiwanie po DIR) może chwile potrwać, ale powinniśmy się cieszyć zawartością partycji FAT16 pod SDX (read only). FAT32 służy do odpalania gier z loadera.

Kopiowanie danych z PC do SDX jest dzięki temu dużo szybsze i wygodniejsze.

Mam nadzieję, że się przyda ;).

2015-01-13 02:35 by greblus
komentarzy: 1
tdc @2016-08-11 04:21:27
Dzięki za opis i praktyczne spojrzenie na zagadnienie.

Fajnie, że tu wpadłeś ;)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Duspasterz Rzygoń (4)
ostatni: 10-12-2018 10:19, Blackjack
Niepotrzebne przedmioty w grach (11)
ostatni: 10-12-2018 10:17, Blackjack
Jaskiniowiec - jak skończyć? (17)
ostatni: 10-12-2018 10:13, Kaz
Poszukuje ładowarki Dell Axim X50V (5)
ostatni: 10-12-2018 09:57, zijacek
Gry z liną (12)
ostatni: 10-12-2018 09:47, zijacek
Mr. Robot and His Robot Factory (51)
ostatni: 10-12-2018 09:28, anonymus
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (358)
ostatni: 10-12-2018 06:06, xeen
Kto ma moje Atari 800 XL? :) (4)
ostatni: 09-12-2018 23:25, IRATA4
podkręcanie procesora w mózgu (5)
ostatni: 09-12-2018 19:38, gorgh
Szukam gry (13)
ostatni: 09-12-2018 16:41, IRATA4
Gry na Ligh Gun (9)
ostatni: 09-12-2018 15:10, pgru
RetroAge.net (115)
ostatni: 09-12-2018 13:36, tbxx
Ciekawostki (4108)
ostatni: 09-12-2018 00:46, IRATA4
Polskie gry nie do przejscia (270)
ostatni: 08-12-2018 22:21, IRATA4
Retro Na Gazie (321)
ostatni: 08-12-2018 13:05, RetroBorsuk

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1924
Ostatnio zarejestrowany: nyny
Postów ostatniej doby: 73

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»