atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Update, update... z 2004-10-17 22:44 (17)
Czeski film 2... z 2004-08-24 21:16 (4)
Nowe pliczki... z 2004-08-01 14:08 (7)
Wakacje! z 2004-07-19 22:56 (2)
Czeski film... z 2004-07-13 18:49 (7)
Z niewielkim opóźnieniem... z 2004-07-02 19:11 (11)
Jak co tydzień... z 2004-06-20 17:12 (6)
Atari w joysticku z 2004-06-13 15:05 (10)
Było bardzo blisko... z 2004-06-07 17:44 (8)
Nie ma to tamto... z 2004-06-06 13:36 (3)
Pierwsze koty za płoty... z 2004-05-29 14:27 (4)
Czekamy na nowa grę! z 2004-05-23 16:02 (20)
Samochwalstwo... z 2004-05-16 12:09 (6)
Głos ludu przeważył... z 2004-05-09 11:49 (4)
I nastała światłość... z 2004-04-20 00:00 (27)
Interlace DIN z 2010-12-26 15:21 (16)
Wolfenstein 3D na Atari z 2010-12-25 11:29 (67)
Wesołych Świąt! z 2010-12-24 03:03 (25)
Przedświąteczne uzupełnienia z 2010-12-21 21:41 (15)
Kalendarz 2011 z 2010-12-20 22:14 (29)

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Partycjonowanie karty SIDE (APT/FAT16/FAT32)
Hej.

Na sąsiednim forum obiecałem filmik i opis partycjonowania karty CF dla Side. Wiem, że nie wszyscy tam zaglądają, wrzucam opis również tutaj.

FAT32 posłuży do ładowania gier przez Side Loader, a FAT16 do wymiany danych z PC.

Potrzebne będa:

* Interfejs SIO2PC i AspeQt (lub SIO2SD)
* APT_Tools_SDFS.atr ze strony FJC. (FDISK.COM i FATFS.SYS)

http://www.atari8.co.uk/apt/downloads/APT_Toolkit_Rev5.zip

W powyższym atr jest FATFS.SYS i stamtąd go
skopiujemy, można go też wyciągnąć z toolkit_rev_c.atr ze strony SDX.



Postępując jak na filmie:

Partycjonujemy kartę FDISK-iem na Atari. Moja karta ma 128MB (naprawdę mi wystarcza), W pierwszej kolejności inicjalizujemy kartę i dodajemy APT i partycję dla SDX. Jeśli chcemy skasować zawartość karty i utworzyć partycje od nowa wybieramy z menu Disk -> Initialize, jeśli chcemy dodać partycje czy dowiązanie dajemy Disk => Open. Jeśli karta jest pusta, FDISK zapyta czy tworzyć partycje. Ważne: nie tworzymy FAT16/32 w FDISKU atarowym (trzeba wybrać odpowiednią opcję). Zrobimy to w następnym kroku w fdisku pod Linuksem.

FAT16 tworzymy o rozmiarze mniejszym niż 32MB, większych sterownik fatfs.sys v0.7 nie obsługuje.

Formatujemy partycję SDX i FAT. FAT32 musi mieć powyżej 32MB, żeby mkfs.fat nie krzyczał, że ma za mało klastrów na utworzenie systemu plików. Dla starego Side Loadera dobrze aby FAT32 był przed FAT16, inaczej loader znajdzie FAT16 i nie będzie wiedział co z nim zrobić.

Dodajemy FAT16 jako "External" w atarowym fdisku i przypisujemy mu literę.

Odpalamy FATFS.SYS i przechodzimy na D2:. Budowanie indeksu plików (oczekiwanie po DIR) może chwile potrwać, ale powinniśmy się cieszyć zawartością partycji FAT16 pod SDX (read only). FAT32 służy do odpalania gier z loadera.

Kopiowanie danych z PC do SDX jest dzięki temu dużo szybsze i wygodniejsze.

Mam nadzieję, że się przyda ;).

2015-01-13 02:35 by greblus
komentarzy: 1
tdc @2016-08-11 04:21:27
Dzięki za opis i praktyczne spojrzenie na zagadnienie.

Fajnie, że tu wpadłeś ;)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Krakowskie Retrospekcje #6 (1)
ostatni: 19-10-2017 23:35, pin
Kraków, GK, DKIG fotek kilka. (6)
ostatni: 19-10-2017 22:04, pgru
RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (33)
ostatni: 19-10-2017 21:35, fder
Mousetari (8)
ostatni: 19-10-2017 17:41, Mq
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (3)
ostatni: 19-10-2017 15:34, greymsb
Zestawy gier na kasetach od ATAREX (6)
ostatni: 19-10-2017 13:54, raphis
Plakaty (14)
ostatni: 19-10-2017 13:19, Kaz
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (111)
ostatni: 19-10-2017 09:07, greymsb
Problem with one of the archived ... (1)
ostatni: 18-10-2017 23:08, bodkinz
The Goonies - wersja Turbo Blizza... (84)
ostatni: 18-10-2017 00:59, QTZ
4 listopada - Inscenizacja Giełdy... (11)
ostatni: 18-10-2017 00:45, Creonix
AY-3-8910 music player (12)
ostatni: 17-10-2017 20:41, mariuszw
[S] 5 kartridży z grą NAG (19)
ostatni: 17-10-2017 16:03, pgru
Arabic cartridges (7)
ostatni: 17-10-2017 12:49, Kaz
Kupię joya albo dwa (9)
ostatni: 15-10-2017 13:52, Yosh

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1733
Ostatnio zarejestrowany: wjakobczyk
Postów ostatniej doby: 13

Społeczność/Community


Rozmawiali
Wywiad z Danielem „Arctusem” Kowalskim i Dracon (25)
KATOD i TDC (8)
Mariusz Wojcieszek i "Adam" (16)
Romuald Bacza i Ramos (16)
Śledzenie Amentesa i Larek (9)
Leszek Łuciów i Charlie Cherry (17)
TO JUŻ ZA TOBĄ: rozmowa z Bobem Pape i cpt. Misumaru Tenchi (39)
Rob Jaeger i Emu (53)
Jacek "Tabu" Grad i Dracon (0)
Alexander "Koma" Schön i Kaz (0)
Maciej Ślifirczyk i Charlie Cherry (0)
Jarek "Odyniec1" Wyszyński i Kaz (0)
Marek Bojarski i Kaz (0)
Olgierd Niemyjski i Ramos (0)
Wolfgang Burger i Grey (0)
Mariusz "Ramos" Rozwadowski i Xeen (0)
Wywiad z Wojciechem Zientarą i Xeen (0)
Mateusz Stryjecki i Kaz (5)
Marcin Długosz i Kaz (13)
Richard "The Wizard" Vermeulen i Kaz (13)
«« nowszestarsze »»
mp%3Bct=clnk&amp%3Bhl=ru&amp%3Bnum=10&amp%3Bsa=U&amp%3Bsub=S+inurl%3Asubaction%3Dshowfull+site%3APL&amp%3Busg=AFQjCNEfYOFRSBBctNbFmeEiJkLZH3sLWg%2F%2Findex.php%3Foption%3Dcom_jce&amp%3Bved=0CCwQFjAFODI&cid=20&ct=wywiady&file=imgmanager&plugin=imgmanager&task=plugin&version=1576">Wywiad z Wojciechem Zientarą i Xeen (0)
Mateusz Stryjecki i Kaz (5)
Marcin Długosz i Kaz (13)
Richard "The Wizard" Vermeulen i Kaz (13)
«« nowszestarsze »»

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»