atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Forever 2017 - wyniki z 2017-03-19 12:21 (50)
Demo „Bad Apple” z 2017-03-15 22:59 (52)
Larek pokazuje z 2017-03-11 17:18 (34)
Przed nami Forever 2017 z 2017-03-02 19:04 (54)
Imprezy retro 4-5 marca z 2017-02-25 23:53 (17)
Wywiad z Danielem „Arctusem” Kowalskim z 2017-02-19 23:36 (25)
Odkurzone gry Gandalfa z 2017-02-16 23:33 (3)
Jak zostałem atarowcem z 2017-02-12 00:16 (93)
10 linijek kodu – konkurs BASIC Tenliners 2017 z 2017-02-08 23:45 (3)
Nowe gierki: Kaverns of Kfest, Robbo SWS-14 z 2017-02-05 23:46 (1)
GRAWITACJA – to przyciąga! :) z 2017-02-01 22:33 (20)
Nowy PIXEL (nr 23) z 2017-01-30 23:57 (25)
Nowy MADS z 2017-01-28 13:17 (2)
Retro w Szczecinku z 2017-01-24 21:06 (13)
Rick i inne aktualności z 2017-01-21 19:37 (48)
KATOD - powiew świeżości w muzyce elektronicznej z 2017-01-17 23:05 (5)
Gry ze starych kaset MatoSimiego z 2017-01-12 23:48 (11)
Jak się robi design z 2017-01-04 19:55 (28)
Nowy Rok, nowe otwarcie! z 2017-01-01 13:55 (8)
Wyniki Kaz Kompo 2015 z 2016-12-29 16:35 (46)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (49)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Mariusz Wojcieszek
Adam: Czy mógłbyś powiedzieć kilka słów o sobie i o swojej przygodzie z 8-bitowym Atari – kiedy się zaczęła?

Mariusz: Nazywam się Mariusz Wojcieszek. Przygodę z Atari rozpocząłem, gdy byłem piękny i młody, gdzieś w drugiej połowie lat osiemdziesiątych, na Atari 800XL kumpla. Potem był River Raid, Bruce Lee, Montezuma’s Revenge, Quasimodo, Goonies. Po jakimś czasie udało mi się wybłagać u rodziców zakup mojego Atari 800XE. Potem po ograniu gier wpadłem na pomysł, że fajnie byłoby się dowiedzieć jak i dlaczego działają. Zacząłem uczyć się asemblera, kupiłem Quick Assembler (pierwsze profesjonalne IDE w mojej karierze programisty) i jakoś poszło. Trochę się nauczyłem, choć nic z tamtych czasów nie przetrwało. Oprócz pasji – w dorosłym życiu zostałem zawodowym programistą, a potem kierownikiem projektów.

Adam: Co było impulsem do rozpoczęcia serii konwersji? Czemu z Commodore'a 64 – tę maszynę też nieźle znasz?

Mariusz: Impulsem do rozpoczęcia konwersji była chęć zrobienia czegoś fajnego na moim ulubionym komputerze. Wcześniej dość aktywnie udzielałem się w projekcie MAME, ale później zacząłem się rozglądać się za nowym hobby :). Atari było idealne, bo mogłem odświeżyć wspomnienia, a z drugiej strony wykorzystać wiedzę nabytą przy rozgryzaniu różnych systemów w MAME – przy nich C64 to dość prosta maszyna. Konwersje dlatego, że nie czuję się jako projektant swoich własnych gier, a przepisywanie od podstaw innych gier jest bardzo czasochłonne. Jako że na hobby nie mogę poświęcać jakoś dużo czasu, to szukałem czegoś, co da się przygotować i zakończyć rozsądnie szybko, zanim projekt się znudzi. I wyszło na to, że najszybszym sposobem na przygotowanie działającej gry na Atari jest przepisanie gry z C64 :)

Adam: Zapytałem o C64, bo są też inne opcje wyboru źródłowej platformy, np. komputer BBC Micro, na którym nie ma sprajtów hardware'owych – jak pewnie wiesz, w ostatnich latach skonwertowano z niego na Atari m.in. gry „Alien 8”, „Ransack”, „Perplexity” (jest też niedokończony „Last Ninja 2”).

Mariusz: W grach z BBC Micro specjalizuje się kilka osób, ja chciałem spróbować czegoś innego.

The Great Escape (obrazek z wersji ATR)

Adam: I spróbowałeś: „The Great Escape”, „Fairlight”, „Bobby Bearing”, „Total Eclipse”. Wybór gier do konwertowania i ich kolejność były czysto przypadkowe, czy też np. zacząłeś od swoich faworytów?

Mariusz: Szukałem takich gier, których konwersja jest możliwa i wykonalna w rozsądnym czasie. Jak się okazało, najlepsze do tego celu są te, które same były portami z innych platform (najczęściej ZX Spectrum) – takie gry zazwyczaj nie wykorzystują w pełni możliwości C64, zadowalając się tym, co potrzebowały na Spectrum, czyli procesor i tryb ekranu oparty na bitmapie. Przy wyborze kierowałem się również kryterium jakości danych gier – a Great Escape oraz Fairlight to wg użytkowników portalu World of Spectrum dwie najlepsze gry na tę platformę (link). Bobby Bearing mi się po prostu spodobał (lubię gry z widokiem izometrycznym). Co do Total Eclipse, to czytałem dyskusje na AtariAge o tym, że fajnie byłoby zrobić tę grę na Atari, że na Atari byłaby szybsza i wyglądałaby lepiej, więc stwierdziłem, że sprawdzę, czy tak będzie rzeczywiście :) Przy czym uznałem, że nie będę zmieniał wyglądu, a zajmę się prędkością.

Adam: A jakie jeszcze klasyczne gry chciałbyś zobaczyć na Atari?

Mariusz: Co do gier z C64, to przede wszystkim mój ulubiony Rick Dangerous – ale ten już jest w produkcji i nie będę robił konkurencji. Dalej Flimbo’s Quest – ale ten jak wiadomo jest niewykonalny na Atari, więc się nie zabieram. Trzecia gra, której zazdrościłem innym 8-bitowcom, to był Gunfright, ale nie został wydany na platformy z procesorem 6502 (tylko na Z80), więc za to się nie biorę.

Fairlight (wersja robocza)

Adam: Możesz coś powiedzieć o planach na przyszłość? Uda się w tym roku skończyć drugą grę?

Mariusz: Chciałbym dokończyć rozpoczęte gry, ale tutaj trochę zależę od muzyków. Trudno mi w związku z tym deklarować konkretne terminy.

Adam: Czyżby przy tych projektach wąskim gardłem byli muzycy?

Mariusz: Nie, to nie jest tak. W tej chwili rzeczywiście czekam na muzykę by skończyć Fairlight, ale z drugiej strony często zdarza się, że sam nie mogę pracować nad konwersją, bo nie mam na to czasu, więc inni czekają na mnie.
Co do następnych gier, to ostatnio przyglądałem się kodowi gry Saboteur i wygląda na to, że gra powinna być w miarę łatwa do przeniesienia na Atari.

Adam: To też głośna gra, fajnie. Pamiętam ją jeszcze z ZX Spectrum, grałem w nią lata temu na kółku komputerowym :) Wersja na C64 nie wykorzystuje za bardzo sprajtów, tak?

Mariusz: Tak, Saboteur w ogóle nie korzysta ze sprajtów. Co ciekawe, Total Eclipse trochę korzysta ze sprajtów, więc będę musiał coś przygotować.

Adam: A ten wątek na AtariAge o grach na Commodore'a bez sprajtów hardware'owych, założony na Twoją prośbę – nie miał być rodzajem drogowskazu na kolejne miesiące?

Mariusz: Wątek miał na celu dowiedzenie się jakie to gry – w tej chwili wygląda na to, że jest takich dość sporo, natomiast nie planuję przenoszenia gier, które mi się nie podobają, np. Karnov. Z ciekawostek, to trafiłem ostatnio na Prison Riot, które w zasadzie jest kopią Joe Blade, ale w związku z tym, że Joe Blade lubiłem, to ta gra mi się spodobała.

Bobby Bearing (wersja robocza)

Adam: Czy masz wrażenie, że każda kolejna konwersja jest łatwiejsza od poprzedniej, robi się ją szybciej? Po czterech grach może zbyt wcześnie na takie uogólnianie, ale można się domyślać, że nabrałeś już pewnej biegłości.

Mariusz: I tak, i nie. Fairlight i Bobby Bearing są dość proste po Great Escape, natomiast Total Eclipse bardziej skomplikowane – trzeba było dowiedzieć się jak się robi grafikę 3D i szybkie obliczenia (mnożenie i dzielenie) na procesorze 6502, zaimplementować sprajty oraz przygotować obsługę zapisu stanu gry (obydwie rzeczy jeszcze przede mną). Ale podstawy, to jest analiza kodu C64 i zbiór procedur (np. obsługa joysticka i klawiatury C64, inicjalizacja Atari itp.) są już gotowe i można je wykorzystywać w kolejnych projektach.

Adam: A możesz ujawnić, jakie są składy zespołów (poza Tobą i jak rozumiem José Pereirą, który opracowuje grafikę z oryginałów) przy „Fairlight” i „Bobby Bearing”?

Mariusz: Do Fairlighta muzykę i efekty dźwiękowe robi Bartłomiej „Wieczór” Wieczorkowski, natomiast do Bobby Bearing Marek „Poison” Pesout. Do Total Eclipse dopiero będę szukał muzyka (potrzebne będą również efekty dźwiękowe).

Adam: Wracając do „The Great Escape”: wspomniałeś przy okazji publikowania wersji finalnej, że poza optymalizacją kodu wykorzystałeś hardware'owe możliwości Atari – co miałeś na myśli?

Mariusz: W Great Escape gra rysuje wszystko do własnego bufora i aby pokazać na ekranie, przepisuje do pamięci ekranu. Bufor jest zorganizowany liniowo, więc tak samo zorganizowałem go na Atari, przyśpieszając procedurę kopiowania. Dodatkowo podczas scrolla gra kopiuje bufor do pamięci ekranu aplikując scroll o 4 pixele (4 bity) – na C64 każdy bajt był osobno rolowany i przepisywany, co trwało bardzo długo (najdłużej działająca procedura w grze) i kod był bardzo długi (programista rozwinął prawie całość procedury by choć trochę ją przyśpieszyć). Atari ma dwa obszary pamięci ekranu, jeden używany gdy gra nie potrzebuje scrolla, drugi wtedy gdy scroll jest nakładany – w tym drugim przypadku przy kopiowaniu bajty nie są rolowane natomiast używany jest scroll sprzętowy. Dzięki temu (oraz paru innym optymalizacjom) scroll jest bardzo szybki.

Adam: Czy planujesz opublikowanie finalnego kodu źródłowego swojej konwersji?

Mariusz: Tak, kod źródłowy mam zamiar opublikować. Muszę tylko zebrać wszystkie elementy i je uporządkować, trochę to zajmuje.

Adam: Na koniec zapytam, czy są szanse, że pojawisz się na którychś zlotach miłośników Atari, np. na największym, czyli Silly Venture? :)

Mariusz: Co do zlotów – to czemu nie. Jak będzie czas i możliwość, to chętnie.

Total Eclipse (wersja robocza)

Adam: Dziękuję za rozmowę, gratuluję pierwszej ukończonej gry na Atari, podziwiam dotychczasowy rozmach (cztery prawie gotowe konwersje w mniej więcej pół roku) i trzymam kciuki za następne kroki!

Mariusz: Dzięki.

2015-11-09 07:36 by "Adam"
komentarzy: 18
xxl @2015-11-10 07:04:10
szkoda tego Karnova - mój faworyt
wieczór @2015-11-10 10:58:23
@xxl: dlatego zostawił go dla Ciebie :)
mono @2015-11-10 11:18:37
Ha! Czyli konwersję bezpośrednio z ZX odpadają :/ No szkoda. Przyjdzie jeszcze chyba poczekać na "Where Time Stood Still"... Ech. Ale za "The Great Escape" wielkie dzięki!
wieczór @2015-11-10 12:16:08
Nie wiem czy odpadają, po prostu metodyka pewnie inna, a Mariusz najwyraźniej lepiej zna Commodore :) Od Spectruma inni spece są.
mariuszw @2015-11-11 00:34:49
@xxl: Sportuję Karnova, jak dokończysz Cybernoida ;). Sama gra w oryginale arcade jest fajna, ale port na C64 nie jest specjalnie udany. Choć z drugiej strony tego typu gier na Atari brakuje.

@mono: konwersje z Z80 to działka xxl-a, ja się nie wtrącam. Swoją drogą, świetna robota :)
mono @2015-11-11 17:01:56
To prawda. XXL portuje te gry świetnie!
atarka @2015-11-17 23:44:03
@mariuszw: a co powiesz o konwersji giana sisters z c64 / zx ?

albo great escape yogi? czy w ogóle na Atari dało by to radę?
Adam @2015-11-18 21:35:33
@atarka: Yogi's Great Escape istnieje na Atari od 25 lat :)
http://www.atarimania.com/game-atari-400...
atarka @2015-11-20 22:47:50
pomyłka :) chodziło mi o yogi bear z c64

najbardziej marzy mi się jednak giana sisters
Adam @2015-11-21 17:30:24
A, OK :) Zwróć jednak uwagę na strategię wyboru gier do konwersji przez Mariusza: zajmuje się tymi, w których hardware'owe sprajty C64 (czyli główny atut tej maszyny w grach) są w bardzo małym stopniu (jeśli w ogóle) używane. Dzięki temu bez większych problemów można tworzyć robocze, szybsze wersje tych gier na Atari odpowiadające prawie 1:1 oryginałom - z dokładnością do kolorów i dźwięku.
atarka @2015-11-22 15:47:55
Tak wiem, jednak taka giana to generalnie klon mario bros, więc przy silniku takim jak z crownland może by się dało przynajmniej większość skonwertować. nie znam się ale to takie marzenia :)
sis101 @2015-12-03 17:55:25
Ja pamiętam demo na atari Giana Sisters. Demo składało się po prostu z dokładnie takiej samej muzyki co w grze na c64 z tym scrollem z czołówki gry. Szukałem tutaj i na atarimanii i nie widzę tego.
Leta @2017-03-01 01:53:52
My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs. But
he's tryiong none the less. I've been using WordPress
on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
I have heard fantastic things about blogengine.net. Is
there a way I can import all my wordpress content into it?
Any help would be really appreciated! http://www.iamsport.org/pg/pages/view/30.../
Leta @2017-03-01 01:54:07
My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less.
I've been using WordPress on several websites for about a
year and am nervous about switching to another platform. I
have heard fantastic things about blogengine.net.
Is there a way I can import all my wordpress content into it?
Any help would be really appreciated! http://www.iamsport.org/pg/pages/view/30.../
Cody @2017-03-05 12:50:38
Your mode of telling all in this piece of writing is actually good, all be capable of easily understand it,
Thanks a lot. http://www.webtoolmaster.com/wtm_e.htm
Kia @2017-03-14 05:14:33
Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However
I am experiencing difficulties with your RSS. I don't understand the reason why I cannot subscribe to it.
Is there anyone else having similar RSS issues?
Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!! http://www.cveticizasvadbu.rs/9-tips-upo.../
Kia @2017-03-14 05:14:53
Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks,
However I am experiencing difficulties with your RSS.
I don't understand the reason why I cannot subscribe to it.

Is there anyone else having similar RSS issues? Anybody who knows the solution can you kindly respond?
Thanx!! http://www.cveticizasvadbu.rs/9-tips-upo.../
Christine @2017-03-14 09:29:37
What's Going down i am new to this, I stumbled
upon this I've found It positively helpful and it has helped me out loads.

I'm hoping to give a contribution & assist different
customers like its helped me. Great job. http://charitygriggs92.myblog.de/charity...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Szukam Iron debugger (7)
ostatni: 23-03-2017 14:39, Martinus
Animator L. K. Avalon ? (11)
ostatni: 23-03-2017 14:23, Martinus
Wykopaliska tbxx'a (29)
ostatni: 23-03-2017 13:45, Martinus
"Udawane" nowe kolory palety (3)
ostatni: 23-03-2017 13:35, pan_henryk
Najbardziej pokręcone teorie (327)
ostatni: 23-03-2017 13:14, odyniec1
Pigwa FTP - "zaginiony stuff" pow... (7)
ostatni: 23-03-2017 00:31, voy
Sztab w Warszawie: 25 marca (sobo... (5)
ostatni: 22-03-2017 21:02, Adam
Ultra video xe mod problem (8)
ostatni: 22-03-2017 19:19, piomet
Heartlight (29)
ostatni: 22-03-2017 15:08, atariki50
Amerpod TVG-10 jak zestroić? (19)
ostatni: 22-03-2017 12:35, atariki50
Blogi o retro i atari (6)
ostatni: 21-03-2017 23:03, basmarcin
Informacje o Graph2Font (G2F) (68)
ostatni: 21-03-2017 20:27, jok
Muzyka z Atari w tle (17)
ostatni: 21-03-2017 18:15, TheFender
FOREVER 2017 (82)
ostatni: 21-03-2017 14:01, Dracon
Czy pokey zawsze brzmi tak samo? (6)
ostatni: 20-03-2017 21:23, 0xF

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1661
Ostatnio zarejestrowany: rr_800xe
Postów ostatniej doby: 37

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (25)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»