atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (11)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (137)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Larek pokazuje
Znany i lubiany w środowisku atarowców Arkadiusz „Larek” Lubaszka zaczął niedawno publikować na swym kanale YT instruktażowe filmiki przybliżające 8-bitowe Atari.

Niektóre osoby dopiero rozpoczynają prawdziwą przygodę z tym sprzętem i dla nich przygotowany został filmik o podstawach pracy z komputerem:



Aż trzy odcinki Larek poświęcił urządzeniu SIO2SD, które pozwala na błyskawiczne wgrywanie gier na małe Atari:







Artykuł Larka o SIO2SD z 2012 roku
Strona SIO2SD Wiki
Sklep Lotharka

A w jeszcze wcześniejszym filmiku Larek prezentuje, jak dzięki interfejsowi TOM Rev. 2 można podłączyć do małego Atari współczesny pad do gier:



Kompetentnie przygotowanych materiałów nigdy za wiele – mamy więc nadzieję, że Larek dopiero się rozkręca i że kolejne odcinki czekają już na nagranie… :)

2017-03-11 17:18 by "Adam"
komentarzy: 40
wieczór @2017-03-11 17:41:06
Kupa dobrej roboty.
the fender @2017-03-11 17:47:48
Dobra robota.
larek @2017-03-11 18:45:02
O, wchodzę sobie na AOL a tu moja facjata, więc myślę sobie "chyba pomyliłem się i wszedłem na YT"... A jednak to nie pomyłka :)

Trochę mnie zaskoczyliście :)
wieczór @2017-03-11 19:27:23
Zepsół redakcyjny uznał, że Twoja inicjatywa jest warta rozpowszechnienia, z czym i ja się zgadzam :)
Bas @2017-03-11 20:08:19
Dużo pozytywnych emocji u mnie wywołało oglądanie tych filmików,
z niecierpliwością czekam na kolejne :)
xxl @2017-03-11 20:09:12
potrzebne takie cos bylo. przekonuje sie do zmiany sposobu obslugi sio2sd :-)
as... @2017-03-11 20:13:20
Larek , świetna robota! Czekam na więcej.
Cezar @2017-03-11 21:24:32
To my już takie dojrzałe chłopy te Atarowcy? :D Hehe, żartuję, świetne są te filmy, Autor klasa sam w sobie, ujmująca pokora. Czekam na kolejne odcinki. :)
wieczór @2017-03-11 23:32:14
Jeszcze mała uwaga co do klawisza OPTION - ja z kolei uważam że BASIC powinien się włączać domyślnie, bo jest to podstawowy interfejs tego komputera, a to programy wymagające jego wyłączenia powinny to robić same - co jest co najmniej trywialne. Użytkownik nie powinien się zastanawiać czy program potrzebuje BASIC-a czy jego braku. Programy w BASIC-u mają ograniczoną możliwość sterowania tym mechanizmem (chociażby dlatego, że aby wykonać jakąkolwiek operację, to ten BASIC musi tam być), natomiast programy niebasicowe jak najbardziej mogą i powinny to robić same. W sumie można swoją bibliotekę programów łatwo spatchować (o ile to są xexy) poprzez dodanie tych kilku bajtów na początku :)
larek @2017-03-11 23:44:53
Historycznie patrząc (Atari 400/800), jeśli chciałeś mieć BASIC, to trzeba było włożyć kartridż, czyli wykonać pewną czynność. Może się mylę, ale w tych modelach chyba nie dało się programowo wyłączyć BASIC-a (PORTB miał inne znaczenie).
wieczór @2017-03-11 23:57:09
W tych nie, ale tak jak większość gier wymaga wyłączenia BASIC-a tak i większość (choć nie wszystkie) na tamtych modelach nie pójdą (bo nie ma RAM-u pod ROM-em, system inny itp - temu służy Incognito). Uważam że kulturalny program powinien o to zadbać :) A cartridge można chyba programowo odłączyć (BASIC jest na cartridge'u to zajmuje inny obszar pamięci? Nigdy nie miałem 400/800)
larek @2017-03-12 00:13:37
Chodzi o to, że aby mieć BASIC, trzeba było go włożyć do komputera, a w XL postawiono całość na głowie, czyli żeby nie mieć BASIC-a trzeba wciskać Option. Ja uważam, że to nietrafiony pomysł.
pin @2017-03-12 00:15:53
w pierwszym filmiku komentarz dotyczący PBI żenada. Reszta ok.
wieczór @2017-03-12 00:20:46
@larek: ale to były inne komputery. Atari tu w zasadzie odbiegał od innych 8-bitowców, z których większość obsługuje się z BASIC-a :) Ten model go ma - a w 400/800 tak czy owak option wciskać nie trzeba było ;) Ponieważ BASIC-a standardowo nie było to i programów go używających było niewiele - tutaj są.

@pin: to jest poradnik dla ludzi którzy kupili sobie Atari aby pograć w gierki :) Dla nich ZDECYDOWANIE będzie lepiej, jeśli PBI zostawią zasłonięte i nie wpadnie tam niechcący wkretak czy inna moneta ;)
larek @2017-03-12 00:40:59
Pin, ja wiem, że chciałbyś, aby każdy miał coś takiego: http://arsoft.netstrefa.pl/grzybsoniada2...

;)
wieczór @2017-03-12 01:07:51
Nie no, właśnie PBI miało temu zapobiec :) Ale na skutek historii szansa, że zwykły zjadacz Atari zobaczy w życiu jakiekolwiek podłączane tam urządzenie jest znikoma :) BTW: wiecie że 1090 jest rekonstruowane? :) Urządzenie jest proste jak cep, tylko trzeba teraz karty powymyślać :)
pin @2017-03-12 01:35:06
Larek - skąd masz tak zajebiste foto mojego XEGS'a?? - podeślij fullres na maila jeśli moszna. ;)
pin @2017-03-12 01:38:22
Wieczór - daj jakiś namiar, kto bawi się w replikę 1090. Ciekawe info.
wieczór @2017-03-12 02:33:40
Zaczęło się od pytania, czy ktoś ma schemat. Udało się zdobyć duże zdjęcia jednej i drugiej strony płytki, a obwód jest prosty, więc w tym momencie powstał szczegółowy schemat. Jeśli chodzi o samo wytworzenie, to wszystko jakoś tak nagle zatrzymało się w połowie zeszłego roku - nastąpił podział na obozy - należy zreplikować to co było / należy to zmodyfikować i usprawnić :) Z tego co wiem to grzebiący myslą nad reprodukcją obudowy

http://atariage.com/forums/topic/252409-.../
Rasti @2017-03-12 12:53:43
Wspaniałe filmiki. Naprawdę dla KAŻDEGO ;). Oglądając pierwszy filmik, miałem wrażenie, że właśnie kupiłem sobie nowe Atari800XL (takie miałem). Normalnie czekałem co będzie dalej - a tu trzeba powiedzieć szczerze - Larek, bardzo, powoli i DRUKOWANYMI opisywał komputer ;). Naprawdę dobra robota ;). Schyłek lat 80-ych dla mnie. Ale opis gier i wiadomo Laury - ten uśmiech, że to znana gra - naprawdę ;). Brawo, brawo ;).
.szary @2017-03-12 14:56:36
Materiały rewelacja :) Dzięki Larek :)
pin @2017-03-12 15:04:56
.. ten TOM z ostatniego filmiku to dobra rzecz jest.
Bca @2017-03-13 00:32:28
Bca @2017-03-13 00:48:21
L.
CONTINUE
Bca @2017-03-13 01:07:40
a żeby nie było - w muzach i takie cuda:
https://youtu.be/-5ks5ms3z4w
pgru @2017-03-13 20:17:51
Tom+ to nie do końca taka dobra rzecz, wymaga poprawki. U mnie nie działa z padami do PS3 - oryginałem i zamiennikiem, który to ostatni jest bez problemu wykrywany(i działa bez sterowników) przez komputer z USB. Dodam, że nie mam wadliwego egzemplarza prawdopodbnie bo ze starym(i to zepsutym - ułamany drążek) padem USB+PS2 działa bez problemu. Kupowałem go głównie ze względu na pady od PS3 i joystick Ravcore Javelin...
larek @2017-03-13 22:03:20
Producent podaje do publicznej wiadomości listę sprawdzonych urządzeń: http://electronica4u.com/docs/tom_tomplu...
wieczór @2017-03-14 07:43:15
Pady od PS3 robią trochę inaczej niż wczesniejsze - przypuszczalnie da się zupdateowac firmware w TOM-ie żeby łapał je też.
pgru @2017-03-14 20:25:59
@larek zdaję sobie sprawę z tej ograniczonej listy. @wieczór właśnie o to mi chodzi - nie wiem czy czytają komentarze tutaj, ale może ktoś jest w stanie to zrobić. Byłoby to przydatne bo możliwe, że wiele osób z kompabitylnymi komputerami ma przy okazji tą konsolę i pady. Albo chociaż pada bo gra np. u kolegi.
pin @2017-03-14 23:38:38
quote (Adam):

Aż trzy odcinki Larek poświęcił urządzeniu SIO2SD, które pozwala na błyskawiczne wgrywanie gier na małe Atari:



hahahahh, tak z ciekawości tylko zapytam co takie sformułowanie oznacza w praktyce?
larek @2017-03-14 23:47:57
W praktyce oznacza to tyle, że jeden odcinek byłby dość długi i wolełem podzielić go na krótsze. Czy zaspokoiłem Twoją ciekawość?
pirx @2017-03-15 09:43:18
jestem przekonany, że pinowi chodziło o słowo "błyskawiczne"
larek @2017-03-15 10:57:04
Chciałem uniknąć dyskusji w tym temacie :)
W końcu poradnik jest o SIO2SD.
the fender @2017-03-15 14:30:34
I kulturalnie oraz inteligentnie (ze szczyptą niezbędnej tutaj złośliwości) uniknąłeś. Niektórzy po prosu nie załapali :)
xc79 @2017-03-23 19:44:04
Świetny materiał,nie mogę się już doczekać kiedy podepne pod mojego 65 xe sio2sd
larek @2017-03-26 10:02:20
Kolejny film: https://youtu.be/KlMkTAeYXVI
Tym razem o SIDE2.
xc79 @2017-03-26 20:02:45
SIDE 2 interesujące urządzenie.Film godny uwagi.
larek @2017-03-30 11:49:22
rr_800xe @2017-03-31 09:24:02
SIO2SD jest naprawdę fenomenalnym wynalazkiem. Mam to do swojego Atari - cud techniki ;). Pracuje bez TURBO, i urządzenie działa jak moja stara stacja dyskietek 1050. Komfort, wygoda - same zalety ;).
drakon @2017-03-31 13:37:37
Świetnie się to ogląda. Podejście do tematu profeska.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (59)
ostatni: 24-11-2017 03:35, martinez
Rick Dangerous (112)
ostatni: 23-11-2017 22:51, greymsb
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (29)
ostatni: 23-11-2017 20:32, bruno_j
Pixel Retro Shop (6)
ostatni: 23-11-2017 19:25, Creonix
Jak nazywa się ta gra? (11)
ostatni: 23-11-2017 10:34, vicek
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (33)
ostatni: 23-11-2017 10:10, mgr_inz_rafal
Sonda - sciezka dzwiekowa - mała ... (47)
ostatni: 23-11-2017 06:35, anonymus
SoundMachine instrukcja (4)
ostatni: 22-11-2017 23:06, mono
wideo w klimatach 80's (111)
ostatni: 22-11-2017 17:10, QTZ
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (147)
ostatni: 22-11-2017 10:04, greymsb
SIO2SD - configurator 3.5 (17)
ostatni: 22-11-2017 08:43, lotharek
Poszukuję kilka tytułów gier + ty... (10)
ostatni: 21-11-2017 21:47, Xavier_Velo
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (9)
ostatni: 21-11-2017 21:46, miki1406
Atarociekawostki na blogu TDC (30)
ostatni: 21-11-2017 21:09, tdc
Sio2SD problem podpięcie dyskietk... (9)
ostatni: 19-11-2017 22:55, piomet

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1753
Ostatnio zarejestrowany: ferrata
Postów ostatniej doby: 21

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»