atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (13)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (137)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Videocast Loading...


"Loading..." to videocast o szeroko rozumianej kulturze retro – gry video, stare komputery, konsole i modding. Jesteśmy dziećmi epoki 8/16 bitów i filmów na VHS. W programie nasza czwórka retronerdów dyskutuje o zamierzchłych czasach w których gry wczytywało się z taśmy, niektóre tytuły trzeba było przechodzić z mapą na kolanach, a po nowości jeździło się nie do dużego marketu, tylko na giełdę.

Tak przedstawiają się twórcy jednego z najciekawszych i najlepszych polskich kanałów YouTube poświęconych komputerom retro i innym zjawiskom kulturowym z lat 80. i 90. ubiegłego wieku. W kwietniu miną już 2 lata, odkąd działa Loading... – od samego początku prezentowaliśmy odcinki na naszym profilu facebookowym, najwyższy czas zebrać najciekawsze materiały w artykule na głównej stronie ;)

Na początku zespół był trzyosobowy: Marek Pańczyk (RetroFanatic), Marcin Kiendra (Retrospekcja), którego atarowskie wspomnienia niedawno prezentowaliśmy na głównej stronie i Michał Labocha (RetrØ_WØrld). Potem dołączył jeszcze Hubert Studniarek.

Filmiki są w konwencji luźnej rozmowy, chłopaki starają się oczywiście trochę przygotować przed każdym programem, ale głównie posiłkują się własnymi wspomnieniami "z epoki". Małe Atari jest dość często w tych wspominkach obecne, bo poza Michałem wszyscy prowadzący mieli ten sprzęt. Natomiast potem Marek i Marcin przesiedli się na Amigę, a swoją przygodę z kolejną generacją Atari kontynuował tylko Hubert.

Okazjonalnie w odcinkach pojawiają się dodatkowi goście, m.in. Mariusz "Ramos" Rozwadowski niedługo przed śmiercią opowiadał w Loadingu o giełdach komputerowych, o czym pisaliśmy w 2015. Na kanale umieszczane są co jakiś czas również krótsze odcinki, które poświęcone są tylko wybranej grze ("Strona B", linki znajdziecie na końcu tego artykułu).

Przez te prawie 2 lata powstały dziesiątki godzin materiałów retro, jeśli ktoś nie zna, to niech koniecznie się zapozna przynajmniej z kilkoma filmikami. Poniżej prezentujemy wybór odcinków, które naszym zdaniem najbardziej mogą zainteresować czytelników AtariOnline, ale jest tego oczywiście więcej. Tak więc miłego słuchania i oglądania!

Jeszcze jedno: osoby chcące zobaczyć na żywo nagranie odcinka Loadingu mogą wybrać się na tegoroczną edycję Pixel Heaven, tematem tego odcinka ma być: „Za murami, za kratami”, a mowa będzie m.in. o takich grach, jak Skool Daze, Mikie, The Great Escape czy Eden Blues.

Linki:
Kanał na YT
Profil na FB



Żartobliwa reklama umieszczona w Bajtku w 2016 r.



Loading #10 – Rodzina Atari 8-bit: aż 2h o "maluchu", głównie o grach, ale znajdziemy też m.in. fragment o przyjaznych atarowskich forach takich jak AtariOnline :) Gościem jest Ziemowit Poniewierski.



Loading #17 - "Atari ST – historia prawdziwa". Od razu uprzedzam, że twórcy Loadingu nie mają do ST takiego sentymentu jak do 8-bitowego Atari. Gościem jest Sebastian Stecewicz, znany z naszego forum jako Bachoo, no i Hubert, który potem wszedł do stałego składu.



Loading #1 – Gry karate / czytniki kart



Loading #2 – Giełdy komputerowe / audio i video



Loading #3.1 – Jak wyglądała dystrybucja gier za dawnych czasów



Loading #4: Giełda 2.0 - odcinek z Ramosem:



Loading #6 – m.in. o dawnych polskich czasopismach komputerowych i o rozjaśnianiu starych klawiatur i obudów:



Loading #8 – Salony gier video / jak zbudować maszynę arcade:



Loading #9 – Symulatory lotu 8/16 bit / Pixel:



Loading #16 – Przegląd joysticków:



Loading #19 – w świecie 8-bitowych gier RPG



Loading #23 - upadek 16-bitowców:



Loading #24 – gry olimpijskie:



Loading #28: o I Wojnie Światowej w grach retro - z małego Atari obszernie omawiany Blue Max oraz Flying Ace.



Loading #29: w tym odcinku prawie półtorej godziny o grach tekstowych. Lista omówionych tutaj tytułów, które możemy znać z małego Atari, jest dość długa: Zork, The Price of Magik, Asylum, Deadline, The Worm in Paradise, Infidel, Adventure No. 5 - The Count, The Dallas Quest, Mindshadow, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The Pawn, Questprobe #1 - The Hulk, Questprobe #2 - Spider-Man, The Neverending Story, The Secret Diary of Adrian Mole, Mózgprocesor, The Guild of Thieves, Gunslinger.



Loading #30: gry typu sandbox, m.in. Mercenary, New York City, wspomniane też Alternate Reality



Loading #31: chłopaki opowiadają o grach powstałych na podstawie filmów z lat 80., wspominają m.in. o "Raiders of the Lost Ark" (od stycznia 2017 mamy konwersję na 8-bitowe Atari), "Ghostbusters", "James Bond 007", "The Goonies".



Loading #33 o grach szpiegowskich, w tym m.in. o takich tytułach jak Agent USA, Spy Hunter, Saboteur, Infiltrator, Raid Over Moscow, Theatre Europe.




Niezależnie od głównych odcinków co jakiś czas pojawiają się też rozmowy z cyklu Strona B, z których każda jest poświęcona jednej konkretnej grze lub serii gier. Najnowszy filmik dotyczy Tappera.

Montezuma's Revenge:



Bruce Lee:



Seria Spy vs Spy:



Donkey Kong:



Tapper:



2017-03-25 18:10 by "Adam"
komentarzy: 9
diabeł? @2017-03-25 19:37:59
Oglądam od samego początku - dla mnie rewelacja! Chłopaki robią świetną robotę...Marcin pewnie to przeczyta więc pozdrawiam cały skład tj. Marka, Michała i Huberta.
diabeł? @2017-03-25 19:41:16
..edit - bo że Marcina to chyba oczywiste;)
xc79 @2017-03-26 10:46:22
Obejrzałem pare odcinków.Tak jak dla poprzednika dla mnie też rewelacja.Ps. pozazdrościł czarnej piękności z maszynowni:)
skill @2017-03-26 15:28:50
Świetny kanał, chyba jedyny o retrogamingu do oglądania w polskojęzycznym youtube. jedyny, bo cała reszta jest bardzo męcząca - jakby minęli się z powołaniem.
bocianu @2017-03-26 23:24:48
Też lubię chłopaków oglądać :D
To co ich odróżnia od innych kanałów tego typu, to brak gwiazdorstwa, a zamiast tego czuć prawdziwą pasję.
Po prostu byli tam wtedy, widzieli :)
the fender @2017-03-27 08:01:09
Ktoś jeszcze widział tę odmianę automatu z donkey kongiem, o którym mowa była w jednym z odcinków (działał glitch/bug ze skokiem za ekran) ?
Hospes @2017-03-27 22:53:11
Cholera... na rano do korpo a ja siedzę, pije drinka i oglądam. Dobrze gadają chłopaki.
Wracam do Upadku 16-bitów...
Creep @2017-03-28 09:03:14
Znalazłem klona o którym mówiłem - opisałem to w komentach pod odcinkiem - Michal
the fender @2017-03-28 11:24:05
@Creep: dzięki, jak wrócę z roboty to oblookam
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Jak nazywa się ta gra? (13)
ostatni: 24-11-2017 14:14, XaVeR
15 kHz (271)
ostatni: 24-11-2017 12:42, makary
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (32)
ostatni: 24-11-2017 12:29, QTZ
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (60)
ostatni: 24-11-2017 09:37, aniol
Rick Dangerous (112)
ostatni: 23-11-2017 22:51, greymsb
Pixel Retro Shop (6)
ostatni: 23-11-2017 19:25, Creonix
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (33)
ostatni: 23-11-2017 10:10, mgr_inz_rafal
Sonda - sciezka dzwiekowa - mała ... (47)
ostatni: 23-11-2017 06:35, anonymus
SoundMachine instrukcja (4)
ostatni: 22-11-2017 23:06, mono
wideo w klimatach 80's (111)
ostatni: 22-11-2017 17:10, QTZ
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (147)
ostatni: 22-11-2017 10:04, greymsb
SIO2SD - configurator 3.5 (17)
ostatni: 22-11-2017 08:43, lotharek
Poszukuję kilka tytułów gier + ty... (10)
ostatni: 21-11-2017 21:47, Xavier_Velo
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (9)
ostatni: 21-11-2017 21:46, miki1406
Atarociekawostki na blogu TDC (30)
ostatni: 21-11-2017 21:09, tdc

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1753
Ostatnio zarejestrowany: ferrata
Postów ostatniej doby: 15

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»