atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Pixel Heaven 2017 i nowy numer Top Secret! z 2017-05-26 04:07 (25)
Pixel Heaven 2017 i komputery złotej ery z 2017-05-25 00:32 (22)
Gotowy Gunfright i zapowiedź Skool Daze! z 2017-05-21 21:26 (23)
Noc Muzeów 2017 z 2017-05-19 14:44 (2)
Nowy RECOIL v4.0.0 z 2017-05-17 21:35 (5)
WAP-niak 2017 – wyniki i prace z 2017-05-14 17:27 (65)
WAP-niak 2017 i inne aktualne wydarzenia retro z 2017-05-12 13:10 (9)
Impreza retro w Okunince z 2017-05-10 19:52 (2)
WAP-niak 2017 – zapraszamy! z 2017-05-05 12:36 (49)
W czerwcu będzie Decrunch 2017 z 2017-05-02 18:22 (4)
Wyniki konkursu BASIC Tenliners 2017 z 2017-04-26 23:35 (9)
RetroKomp 5/2017 z 2017-04-21 17:55 (7)
Wieści książkowe z Retronics z 2017-04-18 20:36 (10)
Zapowiedzi imprezowe Atari z 2017-04-16 17:50 (7)
Trwa Revision 2017 z 2017-04-15 17:48 (26)
Gry na Atari z Grawitacji 2017 z 2017-04-14 23:00 (9)
Grawitacja 2017 - relacja z 2017-04-11 16:33 (28)
Konkurs rebusowy 2017 – wyniki z 2017-04-07 23:21 (31)
GRAWITACJA już w piątek! z 2017-04-04 19:50 (12)
Konkurs rebusowy 2017 z 2017-04-01 21:59 (45)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (113)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Videocast Loading...


"Loading..." to videocast o szeroko rozumianej kulturze retro – gry video, stare komputery, konsole i modding. Jesteśmy dziećmi epoki 8/16 bitów i filmów na VHS. W programie nasza czwórka retronerdów dyskutuje o zamierzchłych czasach w których gry wczytywało się z taśmy, niektóre tytuły trzeba było przechodzić z mapą na kolanach, a po nowości jeździło się nie do dużego marketu, tylko na giełdę.

Tak przedstawiają się twórcy jednego z najciekawszych i najlepszych polskich kanałów YouTube poświęconych komputerom retro i innym zjawiskom kulturowym z lat 80. i 90. ubiegłego wieku. W kwietniu miną już 2 lata, odkąd działa Loading... – od samego początku prezentowaliśmy odcinki na naszym profilu facebookowym, najwyższy czas zebrać najciekawsze materiały w artykule na głównej stronie ;)

Na początku zespół był trzyosobowy: Marek Pańczyk (RetroFanatic), Marcin Kiendra (Retrospekcja), którego atarowskie wspomnienia niedawno prezentowaliśmy na głównej stronie i Michał Labocha (RetrØ_WØrld). Potem dołączył jeszcze Hubert Studniarek.

Filmiki są w konwencji luźnej rozmowy, chłopaki starają się oczywiście trochę przygotować przed każdym programem, ale głównie posiłkują się własnymi wspomnieniami "z epoki". Małe Atari jest dość często w tych wspominkach obecne, bo poza Michałem wszyscy prowadzący mieli ten sprzęt. Natomiast potem Marek i Marcin przesiedli się na Amigę, a swoją przygodę z kolejną generacją Atari kontynuował tylko Hubert.

Okazjonalnie w odcinkach pojawiają się dodatkowi goście, m.in. Mariusz "Ramos" Rozwadowski niedługo przed śmiercią opowiadał w Loadingu o giełdach komputerowych, o czym pisaliśmy w 2015. Na kanale umieszczane są co jakiś czas również krótsze odcinki, które poświęcone są tylko wybranej grze ("Strona B", linki znajdziecie na końcu tego artykułu).

Przez te prawie 2 lata powstały dziesiątki godzin materiałów retro, jeśli ktoś nie zna, to niech koniecznie się zapozna przynajmniej z kilkoma filmikami. Poniżej prezentujemy wybór odcinków, które naszym zdaniem najbardziej mogą zainteresować czytelników AtariOnline, ale jest tego oczywiście więcej. Tak więc miłego słuchania i oglądania!

Jeszcze jedno: osoby chcące zobaczyć na żywo nagranie odcinka Loadingu mogą wybrać się na tegoroczną edycję Pixel Heaven, tematem tego odcinka ma być: „Za murami, za kratami”, a mowa będzie m.in. o takich grach, jak Skool Daze, Mikie, The Great Escape czy Eden Blues.

Linki:
Kanał na YT
Profil na FB



Żartobliwa reklama umieszczona w Bajtku w 2016 r.



Loading #10 – Rodzina Atari 8-bit: aż 2h o "maluchu", głównie o grach, ale znajdziemy też m.in. fragment o przyjaznych atarowskich forach takich jak AtariOnline :) Gościem jest Ziemowit Poniewierski.



Loading #17 - "Atari ST – historia prawdziwa". Od razu uprzedzam, że twórcy Loadingu nie mają do ST takiego sentymentu jak do 8-bitowego Atari. Gościem jest Sebastian Stecewicz, znany z naszego forum jako Bachoo, no i Hubert, który potem wszedł do stałego składu.



Loading #1 – Gry karate / czytniki kart



Loading #2 – Giełdy komputerowe / audio i video



Loading #3.1 – Jak wyglądała dystrybucja gier za dawnych czasów



Loading #4: Giełda 2.0 - odcinek z Ramosem:



Loading #6 – m.in. o dawnych polskich czasopismach komputerowych i o rozjaśnianiu starych klawiatur i obudów:



Loading #8 – Salony gier video / jak zbudować maszynę arcade:



Loading #9 – Symulatory lotu 8/16 bit / Pixel:



Loading #16 – Przegląd joysticków:



Loading #19 – w świecie 8-bitowych gier RPG



Loading #23 - upadek 16-bitowców:



Loading #24 – gry olimpijskie:



Loading #28: o I Wojnie Światowej w grach retro - z małego Atari obszernie omawiany Blue Max oraz Flying Ace.



Loading #29: w tym odcinku prawie półtorej godziny o grach tekstowych. Lista omówionych tutaj tytułów, które możemy znać z małego Atari, jest dość długa: Zork, The Price of Magik, Asylum, Deadline, The Worm in Paradise, Infidel, Adventure No. 5 - The Count, The Dallas Quest, Mindshadow, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The Pawn, Questprobe #1 - The Hulk, Questprobe #2 - Spider-Man, The Neverending Story, The Secret Diary of Adrian Mole, Mózgprocesor, The Guild of Thieves, Gunslinger.



Loading #30: gry typu sandbox, m.in. Mercenary, New York City, wspomniane też Alternate Reality



Loading #31: chłopaki opowiadają o grach powstałych na podstawie filmów z lat 80., wspominają m.in. o "Raiders of the Lost Ark" (od stycznia 2017 mamy konwersję na 8-bitowe Atari), "Ghostbusters", "James Bond 007", "The Goonies".



Loading #33 o grach szpiegowskich, w tym m.in. o takich tytułach jak Agent USA, Spy Hunter, Saboteur, Infiltrator, Raid Over Moscow, Theatre Europe.




Niezależnie od głównych odcinków co jakiś czas pojawiają się też rozmowy z cyklu Strona B, z których każda jest poświęcona jednej konkretnej grze lub serii gier. Najnowszy filmik dotyczy Tappera.

Montezuma's Revenge:



Bruce Lee:



Seria Spy vs Spy:



Donkey Kong:



Tapper:



2017-03-25 18:10 by "Adam"
komentarzy: 9
diabeł? @2017-03-25 19:37:59
Oglądam od samego początku - dla mnie rewelacja! Chłopaki robią świetną robotę...Marcin pewnie to przeczyta więc pozdrawiam cały skład tj. Marka, Michała i Huberta.
diabeł? @2017-03-25 19:41:16
..edit - bo że Marcina to chyba oczywiste;)
xc79 @2017-03-26 10:46:22
Obejrzałem pare odcinków.Tak jak dla poprzednika dla mnie też rewelacja.Ps. pozazdrościł czarnej piękności z maszynowni:)
skill @2017-03-26 15:28:50
Świetny kanał, chyba jedyny o retrogamingu do oglądania w polskojęzycznym youtube. jedyny, bo cała reszta jest bardzo męcząca - jakby minęli się z powołaniem.
bocianu @2017-03-26 23:24:48
Też lubię chłopaków oglądać :D
To co ich odróżnia od innych kanałów tego typu, to brak gwiazdorstwa, a zamiast tego czuć prawdziwą pasję.
Po prostu byli tam wtedy, widzieli :)
the fender @2017-03-27 08:01:09
Ktoś jeszcze widział tę odmianę automatu z donkey kongiem, o którym mowa była w jednym z odcinków (działał glitch/bug ze skokiem za ekran) ?
Hospes @2017-03-27 22:53:11
Cholera... na rano do korpo a ja siedzę, pije drinka i oglądam. Dobrze gadają chłopaki.
Wracam do Upadku 16-bitów...
Creep @2017-03-28 09:03:14
Znalazłem klona o którym mówiłem - opisałem to w komentach pod odcinkiem - Michal
the fender @2017-03-28 11:24:05
@Creep: dzięki, jak wrócę z roboty to oblookam
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra od gorgha (7)
ostatni: 29-05-2017 22:59, IRATA4
Polak twórcą sztucznej inteligenc... (22)
ostatni: 29-05-2017 08:30, Enjo
Do dobrej duszy - Pixel Heaven i ... (19)
ostatni: 29-05-2017 02:11, tdc
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2447)
ostatni: 28-05-2017 23:06, IRATA4
Najbardziej pokręcone teorie (544)
ostatni: 27-05-2017 18:52, IRATA4
Wapniak 2017- Stuff (43)
ostatni: 26-05-2017 22:14, pin
Bosconian (230)
ostatni: 26-05-2017 17:43, xxl
Amerpod TVG-10 jak zestroić? (34)
ostatni: 26-05-2017 13:59, pgru
Przerzucanie gier z Pc na Amige (15)
ostatni: 26-05-2017 11:00, GekoPL
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (314)
ostatni: 25-05-2017 20:34, xeen
Kupię klawiaturę Atari XE (1)
ostatni: 25-05-2017 18:46, szymonu
Książki informatyczne dla nerdów.... (19)
ostatni: 25-05-2017 16:04, Dracon
Kupię Unitra TWM-315 (1)
ostatni: 25-05-2017 13:47, raczek
WiFi Prime (57)
ostatni: 24-05-2017 21:09, mav
Atari w Studio-EL (1)
ostatni: 24-05-2017 13:26, marx

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1683
Ostatnio zarejestrowany: modicon77
Postów ostatniej doby: 8

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»