atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (2)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
Nowe demo na VBXE z 2017-07-23 18:35 (8)
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (12)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (14)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (27)
Gry w Mad-Pascalu z 2017-06-20 22:48 (23)
Rain of Terror – edycja kolekcjonerska z 2017-06-16 22:46 (3)
Bad Apple na małe Atari – kolejne wersje z 2017-06-11 23:21 (26)
Magazyn FLOP nr 60 z 2017-06-07 23:47 (14)
Outline 2017 z 2017-05-30 17:47 (13)
Pixel Heaven 2017 i nowy numer Top Secret! z 2017-05-26 04:07 (31)
Pixel Heaven 2017 i komputery złotej ery z 2017-05-25 00:32 (22)
Gotowy Gunfright i zapowiedź Skool Daze! z 2017-05-21 21:26 (23)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Gry na Atari z Grawitacji 2017
Na oficjalnej stronie zakończonej w niedzielę Grawitacji pojawiły się pliki z grami napisanymi podczas tego game jamu. Część prac została stworzona na małe Atari, przy czym gier z miejsc 4 i 5 nie możemy na razie zobaczyć (z informacji od organizatorów wynika, że planowane jest ich wystawienie w udoskonalonej formie w najbliższych tygodniach). Z kolei gra XXL-a z miejsca 7. została udostępniona już w wersji podrasowanej w stosunku do konkursowego oryginału.

Pliki można ściągnąć stąd.

Przypominamy, że jako hasło główne imprezy wylosowano słowo ZOO, a każdemu zespołowi przypadło również odrębne hasło dodatkowe. Gry przedstawiamy w kolejności zgodnej z listą wyników w kategorii retro:

1. GravZoo - 56,3 pkt.
Kod: Koala, grafika, muzyka, projekt poziomów: AceMan (wylosowany drugi temat: grawitacja)



Sterujemy machającym rękami ludzikiem i zbieramy zwierzątka, które napotykamy na swej drodze. Musimy unikać zielonych elementów planszy, bo każdy kontakt z nimi jest kosztowny (po lewej stronie mamy pasek energii). Trzeba się przyzwyczaić do specyficznego poruszania się bohatera – np. potrafi przykleić się do ściany bokiem i wisieć w powietrzu, kontakt z podłożem hamuje jego ruchy, a sterować możemy tylko przez wybieranie kierunków: góra, lewo i prawo.



2. Zoo Food! - 50,7 pkt.
Kod: Sikor, grafika obrazków, muzyka: Miker (temat: jedzenie)



Na planszy ułożonych jest 12 kart z obrazkami. Inicjalnie nie widzimy, co reprezentuje dana karta, musimy każdą najpierw odsłonić.

Celem jest wskazanie na planszy par: zwierzę + jego pokarm. Dwie pasujące do siebie karty muszą zostać odsłonięte jedna po drugiej, inaczej tracimy 1 życie. Rozgrywka opiera się częściowo na zapamiętywaniu ułożenia kart, które się już widziało, a częściowo na szczęściu. Prawidłowe wskazanie pary powoduje, że od tego momentu obie karty są na stałe odsłonięte.


Jeśli dobrze interpretuję wszystkie rysunki, pary przedstawiają się następująco: mysz - ser, królik - marchewka, pies - kość, małpa - banan, krowa - roślina, lew - człowiek.

3. Mutant Zoo - 46,8 pkt.
Autor: MarekP (temat: droga), platforma: CASIO PB-100

4. Computer Zoo - 44,3 pkt.
Autor: Svoy (temat: komputer)

5. Zoo Maszin - 39,9 pkt.
Autorzy: Kris3d, Pin, Hania Kuc (temat: maszyna)

6. Zoogar Rush - 36,4 pkt.
Mehowte (temat: cukier), platforma: C64

7. Udders - 35,7 pkt.
Kod: XXL, muzyka: The Fender (temat: wymiona)


Udders, czyli wymiona – gra w dojenie krów. Mleka ciągle przybywa w krowich wymionach, a my podłączamy się do nich z dojarką. Ilość mleka jest reprezentowana przez cyfry od 0 do 8 (niech będzie, że są to litry). Nie możemy dopuścić do przekroczenia ósemki, bo to oznacza śmierć krowy i koniec gry.

Na bieżąco możemy gromadzić do 20 litrów, ale potem trzeba odlać mleko do cysterny (TANK) – uwaga: tylko pełna dwudziestka powoduje podniesienie stanu licznika cysterny.

Niestety muzyka towarzyszy nam tylko na planszy tytułowej, w grze nie ma żadnych dźwięków.

Sterowanie:
- przesuwamy się pomiędzy krowami i cysterną za pomocą dżojstika
- FIRE trzymany wciśnięty na krowie: dojenie
- FIRE na cysternie: przelanie mleka



2017-04-14 23:00 by "Adam"
komentarzy: 9
xeen @2017-04-14 23:40:58
bardzo fajną muzykę zrobił AceMan
pin @2017-04-15 02:05:02
Przepraszam, ale udders inaczej wyglądał na kompo. Tak tylko mówię, bo w pierwszych dwóch przypadkach jest inaczej.
Stoopi @2017-04-15 07:11:54
Cokolwiek chcę ściągnąć to okazuje się że wyświetla mi tajemnicze znaczki w formie tekstu. Tak ma być?
vdl @2017-04-15 07:46:19
@stoopi: uzyj 'zapisz element docelowy jako...'
xxl @2017-04-15 08:23:46
@Pin: zgadza sie, wersja afterparty jest w trybie znakowym 1/2 zamiast 0 i ma muzyke :-)
miker @2017-04-15 08:51:38
Chciałbym nieśmiało napomknąć, że zwierzątka w Zoo Food! też są mojego autorstwa, wydziergane na fontach pod programem MatoSimiego, a jako wzór posłużyły cliparty zwirzaków z googleimages. Także muzyka została potem potraktowana nieco "po macoszemu". Ale "Idziemy do zoo" towarzystwo rozpoznało. :)
Stoopi @2017-04-15 09:07:35
Ok, dzięki wielkie!
koala @2017-04-15 09:37:14
A w naszej grze grafikę i poziomy robił także AceMan:)
Adam @2017-04-15 11:20:33
@Miker, Koala: OK, dopisałem.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
We are still fighting for transit... (58)
ostatni: 28-07-2017 00:24, pin
Smutna wiadomość... (1)
ostatni: 28-07-2017 00:23, Alex
RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (2)
ostatni: 27-07-2017 23:01, sachy
1200xl (23)
ostatni: 27-07-2017 15:02, atariki50
Lista postów na stronie AOLa (6)
ostatni: 27-07-2017 12:29, atariki50
Nowa gra od gorgha (84)
ostatni: 26-07-2017 23:11, shanti77
Radio UXA znów w eterze :))) (15)
ostatni: 25-07-2017 14:10, Pecus
Ciekawostki (3964)
ostatni: 25-07-2017 10:20, eroneder
Co to za turbo? (2)
ostatni: 25-07-2017 00:43, jerzyw
[kupię/wymienię] kasety i cartrid... (3)
ostatni: 24-07-2017 20:33, ccwrc
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (320)
ostatni: 24-07-2017 16:02, xeen
Nowa konsola Atari? (28)
ostatni: 23-07-2017 21:17, Yosh
Gry ukończone bez cheatowania (32)
ostatni: 23-07-2017 12:53, charliecherry
colleen sio (17)
ostatni: 20-07-2017 16:38, atariki50
Reedycje gier (5)
ostatni: 20-07-2017 15:57, atariki50

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1703
Ostatnio zarejestrowany: dragmar
Postów ostatniej doby: 12

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Ironia 2k17 od 11 do 13 sierpnia 2017 roku zapraszamy do Wysokiej w pobliżu Góry Swiętej Anny

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»