atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (12)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Gry na Atari z Grawitacji 2017
Na oficjalnej stronie zakończonej w niedzielę Grawitacji pojawiły się pliki z grami napisanymi podczas tego game jamu. Część prac została stworzona na małe Atari, przy czym gier z miejsc 4 i 5 nie możemy na razie zobaczyć (z informacji od organizatorów wynika, że planowane jest ich wystawienie w udoskonalonej formie w najbliższych tygodniach). Z kolei gra XXL-a z miejsca 7. została udostępniona już w wersji podrasowanej w stosunku do konkursowego oryginału.

Pliki można ściągnąć stąd.

Przypominamy, że jako hasło główne imprezy wylosowano słowo ZOO, a każdemu zespołowi przypadło również odrębne hasło dodatkowe. Gry przedstawiamy w kolejności zgodnej z listą wyników w kategorii retro:

1. GravZoo - 56,3 pkt.
Kod: Koala, grafika, muzyka, projekt poziomów: AceMan (wylosowany drugi temat: grawitacja)



Sterujemy machającym rękami ludzikiem i zbieramy zwierzątka, które napotykamy na swej drodze. Musimy unikać zielonych elementów planszy, bo każdy kontakt z nimi jest kosztowny (po lewej stronie mamy pasek energii). Trzeba się przyzwyczaić do specyficznego poruszania się bohatera – np. potrafi przykleić się do ściany bokiem i wisieć w powietrzu, kontakt z podłożem hamuje jego ruchy, a sterować możemy tylko przez wybieranie kierunków: góra, lewo i prawo.



2. Zoo Food! - 50,7 pkt.
Kod: Sikor, grafika obrazków, muzyka: Miker (temat: jedzenie)



Na planszy ułożonych jest 12 kart z obrazkami. Inicjalnie nie widzimy, co reprezentuje dana karta, musimy każdą najpierw odsłonić.

Celem jest wskazanie na planszy par: zwierzę + jego pokarm. Dwie pasujące do siebie karty muszą zostać odsłonięte jedna po drugiej, inaczej tracimy 1 życie. Rozgrywka opiera się częściowo na zapamiętywaniu ułożenia kart, które się już widziało, a częściowo na szczęściu. Prawidłowe wskazanie pary powoduje, że od tego momentu obie karty są na stałe odsłonięte.


Jeśli dobrze interpretuję wszystkie rysunki, pary przedstawiają się następująco: mysz - ser, królik - marchewka, pies - kość, małpa - banan, krowa - roślina, lew - człowiek.

3. Mutant Zoo - 46,8 pkt.
Autor: MarekP (temat: droga), platforma: CASIO PB-100

4. Computer Zoo - 44,3 pkt.
Autor: Svoy (temat: komputer)

5. Zoo Maszin - 39,9 pkt.
Autorzy: Kris3d, Pin, Hania Kuc (temat: maszyna)

6. Zoogar Rush - 36,4 pkt.
Mehowte (temat: cukier), platforma: C64

7. Udders - 35,7 pkt.
Kod: XXL, muzyka: The Fender (temat: wymiona)


Udders, czyli wymiona – gra w dojenie krów. Mleka ciągle przybywa w krowich wymionach, a my podłączamy się do nich z dojarką. Ilość mleka jest reprezentowana przez cyfry od 0 do 8 (niech będzie, że są to litry). Nie możemy dopuścić do przekroczenia ósemki, bo to oznacza śmierć krowy i koniec gry.

Na bieżąco możemy gromadzić do 20 litrów, ale potem trzeba odlać mleko do cysterny (TANK) – uwaga: tylko pełna dwudziestka powoduje podniesienie stanu licznika cysterny.

Niestety muzyka towarzyszy nam tylko na planszy tytułowej, w grze nie ma żadnych dźwięków.

Sterowanie:
- przesuwamy się pomiędzy krowami i cysterną za pomocą dżojstika
- FIRE trzymany wciśnięty na krowie: dojenie
- FIRE na cysternie: przelanie mleka



2017-04-14 23:00 by "Adam"
komentarzy: 9
xeen @2017-04-14 23:40:58
bardzo fajną muzykę zrobił AceMan
pin @2017-04-15 02:05:02
Przepraszam, ale udders inaczej wyglądał na kompo. Tak tylko mówię, bo w pierwszych dwóch przypadkach jest inaczej.
Stoopi @2017-04-15 07:11:54
Cokolwiek chcę ściągnąć to okazuje się że wyświetla mi tajemnicze znaczki w formie tekstu. Tak ma być?
vdl @2017-04-15 07:46:19
@stoopi: uzyj 'zapisz element docelowy jako...'
xxl @2017-04-15 08:23:46
@Pin: zgadza sie, wersja afterparty jest w trybie znakowym 1/2 zamiast 0 i ma muzyke :-)
miker @2017-04-15 08:51:38
Chciałbym nieśmiało napomknąć, że zwierzątka w Zoo Food! też są mojego autorstwa, wydziergane na fontach pod programem MatoSimiego, a jako wzór posłużyły cliparty zwirzaków z googleimages. Także muzyka została potem potraktowana nieco "po macoszemu". Ale "Idziemy do zoo" towarzystwo rozpoznało. :)
Stoopi @2017-04-15 09:07:35
Ok, dzięki wielkie!
koala @2017-04-15 09:37:14
A w naszej grze grafikę i poziomy robił także AceMan:)
Adam @2017-04-15 11:20:33
@Miker, Koala: OK, dopisałem.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (173)
ostatni: 18-01-2018 16:27, larek
[K] Kupię Atari STE QWERTY (3)
ostatni: 18-01-2018 14:34, makary
Update, update i czeski film ;) (13)
ostatni: 18-01-2018 09:19, wieczor
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2448)
ostatni: 17-01-2018 22:18, xeen
Zasilacz Atari 65 XE (1)
ostatni: 17-01-2018 16:55, Pudens
Vortex ATonce-386SX (58)
ostatni: 17-01-2018 16:23, bruno_j
RMT tutorial (18)
ostatni: 17-01-2018 14:14, mav
128kb do 800XE - prosto i tanio -... (12)
ostatni: 17-01-2018 12:52, Mq
Zamiast pracować, włączyłem RMT.. (9)
ostatni: 17-01-2018 10:34, anonymus
Mój mini ukłon w strone Atarki (34)
ostatni: 17-01-2018 00:35, Adam
Sprzedam czasopisma (2)
ostatni: 16-01-2018 22:16, kosa0
Dziwny dorobiony port w Atari 65xe (9)
ostatni: 16-01-2018 19:12, pgru
Najbardziej pokręcone teorie (613)
ostatni: 16-01-2018 14:41, marok
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (347)
ostatni: 16-01-2018 14:05, wieczor
Laura Konstruktor (18)
ostatni: 16-01-2018 02:55, QTZ

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1781
Ostatnio zarejestrowany: sendohtanugi
Postów ostatniej doby: 26

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»