atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Pixel Heaven 2017 i nowy numer Top Secret! z 2017-05-26 04:07 (25)
Pixel Heaven 2017 i komputery złotej ery z 2017-05-25 00:32 (22)
Gotowy Gunfright i zapowiedź Skool Daze! z 2017-05-21 21:26 (23)
Noc Muzeów 2017 z 2017-05-19 14:44 (2)
Nowy RECOIL v4.0.0 z 2017-05-17 21:35 (5)
WAP-niak 2017 – wyniki i prace z 2017-05-14 17:27 (65)
WAP-niak 2017 i inne aktualne wydarzenia retro z 2017-05-12 13:10 (9)
Impreza retro w Okunince z 2017-05-10 19:52 (2)
WAP-niak 2017 – zapraszamy! z 2017-05-05 12:36 (49)
W czerwcu będzie Decrunch 2017 z 2017-05-02 18:22 (4)
Wyniki konkursu BASIC Tenliners 2017 z 2017-04-26 23:35 (9)
RetroKomp 5/2017 z 2017-04-21 17:55 (7)
Wieści książkowe z Retronics z 2017-04-18 20:36 (10)
Zapowiedzi imprezowe Atari z 2017-04-16 17:50 (7)
Trwa Revision 2017 z 2017-04-15 17:48 (26)
Gry na Atari z Grawitacji 2017 z 2017-04-14 23:00 (9)
Grawitacja 2017 - relacja z 2017-04-11 16:33 (28)
Konkurs rebusowy 2017 – wyniki z 2017-04-07 23:21 (31)
GRAWITACJA już w piątek! z 2017-04-04 19:50 (12)
Konkurs rebusowy 2017 z 2017-04-01 21:59 (45)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (113)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
RetroKomp 5/2017
Zapraszamy do zakupu nowego numeru magazynu RetroKomp.



Znajdziemy w nim między innymi:
- litewska technika obliczeniowa z lat 1950-2000 
- recenzja reedycji gier od Retronics
- interfejs SD-512 do komputerów MSX
- Atari: Xenophobe za 2400$
- gry 3D dla Atari ST/STE
- wiele innych ciekawych tematów

Pełny spis treści oraz inne szczegóły można znaleźć w sklepie AMIGA.net.pl

Od tego numeru magazyn posiada część drukowaną w kolorze! Dostępna jest również tańsza prenumerata na dwa lub cztery kolejne wydania. Do wydania papierowego dołączamy e-booka gratis.

2017-04-21 17:55 by Adam Zalepa
komentarzy: 7
pgru @2017-04-22 09:48:30
Litewska technika obliczeniowa? To ciekawe, zwłaszcza czy mieli komputery/płyty główne pod MCY7880(i8080). Dodawanie ebooka gratis to świetny pomysł, takim powinno być z każdym pismem, zwłaszcza w tym sklepie.
pigula @2017-04-22 10:49:59
Dystrybucja tego periodyku jest dla wybitnie cierpliwych osób, moja przygoda z wydawcą od momentu zamówienia trwała prawie 3 miesiące - skończyło się na niepełnej realizacji zamówienia i zwrocie części kwoty za zakupy... osobiście nie polecam!
A2 @2017-04-23 01:25:40
Przepraszamy za niedogodności. Gdy skończy się nakład trzeba poczekać na druk nowej partii - to prawda. Tak się zdarzyło przy kilku zamówieniach, natomiast nie jest to regułą. Po prostu zainteresowaie przekroczyło nasze przewidywania, a na bieżąco mamy także dużą ilość innych projektów.

Aktualny numer jest dostępny od ręki, zwiększyliśmy nakład kolejnych numerów, aby wyeliminować podobne problemy w przyszłości. Obecnie na naszej stronie widoczne są także informacje o dostępności wszystkich produktów. Pozdrawiamy.
voy @2017-04-23 10:37:45
Prosiłbym jeszcze o lepsze pakowanie przesyłek (sama koperta + gazety nie wystarczają), np. w kopertę bąbelkową z dołożoną tekturką. Ze trzy razy zdarzyło się już, że pismo dotarło nieco wymęczone przez Pocztę Polską.
Interceptor @2017-04-23 13:53:20
Czy da się zamówić z jakiejś innej strony?
A2 @2017-04-23 18:48:36
Zamówienia można składać na naszej stronie lub mailem - jeśli ktoś nie chce korzystać ze sklepu. Zapraszam.

Co do pakowania, dokładamy tekturki dla usztywnienia. Niebawem będziemy pakować w male tekturowe pudełka dla lepszego zabezpieczenia.
Micza @2017-04-26 10:58:06
cytat: pgru @2017-04-22 09:48:30
Litewska technika obliczeniowa? To ciekawe, zwłaszcza czy mieli komputery/płyty główne pod MCY7880(i8080).

Odpowiadam: Jestem autorem tego "mickiewiczowskiego" artykułu, choć głównie opierałem się na swojej znajomości ich języka i materiałach ichnich to nie słyszałem żeby wykorzystywali mikroprocesor polskiej produkcji MCY7880. Oni opierali się za komuny na "pirackich" radzieckich klonach mikroprocesorów amerykańskich sprzed opracowania Intela 8080; chodzi tutaj głównie o K1801VM1 (rus. К1801ВМ1) klona 16-bitowego PDP-11. Z tego co wiem do dziś, już we współczesnej Rosji kradną i przywłaszczają sobie Zachodnie technologie - najbardziej popularnym w Rosji komputerem osobistym jest cała "potężna" ilość klonów komputerków opartych na Z80 i na tym jadą...
Na Litwie (dziś UE) nie tak jak w Polsce, mało popularne jest ATARI czy COMMODORE i inne (tak popularne w liberalnej socjalistycznej Polsce). Litwa była zniszczona przez komunę - była którąś z republik ZSRR, technologicznie może tą pierwszą - bowiem ruscy tam pompowali i liczyli na litewską myśl jako kraju bardziej europejskiego (o czym w zasadzie jest mój artykuł - nie chciałem tam poruszać techniki obliczeniowej ZSRR a jeno odrębną na ile to było wtedy możliwe myśl litewską). Np. ruscy bezpośrednio odpowiadają za niewykorzystanie w Świecie potencjału technologicznego jednego z pierwszych skanerów tekstu - litewskiego Ruta 701, który odnosił sukcesy na wystawach światowych i chcieli go kupić Japończycy i inne kraje, niestety moskale zabronili Litwinom exportu. Inny bardzo ciekawy temat z artykułu do pociągnięcia szerszego to czysto litewski (wileński) dialekt języka BASIC, odmiana BASIC'A opracowana w Wilnie... To już są tematy o które nie pytałeś i dość poboczne do mojego artykułu, choć oczywiście ważne. Gdyby kogoś szerzej zaciekawił ten temat odsyłam do "RETROKOMPA" a i chętnie tutaj odpowiem. Miłego czytania !
https://pl.wikipedia.org/wiki/PDP-11
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra od gorgha (7)
ostatni: 29-05-2017 22:59, IRATA4
Polak twórcą sztucznej inteligenc... (22)
ostatni: 29-05-2017 08:30, Enjo
Do dobrej duszy - Pixel Heaven i ... (19)
ostatni: 29-05-2017 02:11, tdc
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2447)
ostatni: 28-05-2017 23:06, IRATA4
Najbardziej pokręcone teorie (544)
ostatni: 27-05-2017 18:52, IRATA4
Wapniak 2017- Stuff (43)
ostatni: 26-05-2017 22:14, pin
Bosconian (230)
ostatni: 26-05-2017 17:43, xxl
Amerpod TVG-10 jak zestroić? (34)
ostatni: 26-05-2017 13:59, pgru
Przerzucanie gier z Pc na Amige (15)
ostatni: 26-05-2017 11:00, GekoPL
Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (314)
ostatni: 25-05-2017 20:34, xeen
Kupię klawiaturę Atari XE (1)
ostatni: 25-05-2017 18:46, szymonu
Książki informatyczne dla nerdów.... (19)
ostatni: 25-05-2017 16:04, Dracon
Kupię Unitra TWM-315 (1)
ostatni: 25-05-2017 13:47, raczek
WiFi Prime (57)
ostatni: 24-05-2017 21:09, mav
Atari w Studio-EL (1)
ostatni: 24-05-2017 13:26, marx

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1683
Ostatnio zarejestrowany: modicon77
Postów ostatniej doby: 8

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»