atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wkrótce mega-wywiad z 2018-04-18 08:45 (24)
Wyniki Grawitacji 2018 z 2018-04-15 20:42 (32)
Kwietniowe imprezy z 2018-04-11 23:23 (19)
Wyniki konkursu BASIC Tenliners 2018 z 2018-04-07 23:33 (36)
Wywiad z Kyą z 2018-04-03 11:29 (15)
Silly Venture nadchodzi! z 2018-04-01 05:32 (47)
Konkurs na paski nostalgii z 2018-03-30 03:56 (10)
Spotkanie z "Astronomią" z 2018-03-28 15:49 (9)
Wykład o kulturze cyfrowej z 2018-03-27 10:35 (4)
Prezentacja rozszerzeń Atari z 2018-03-26 11:15 (25)
Premiera książki o Robbo i konkurs! z 2018-03-24 10:14 (33)
Wywiad z Drygolem z 2018-03-23 02:14 (20)
"Gramy" na Nie-Atari we Wrocławiu z 2018-03-22 13:03 (24)
Wyniki Forever 2018 z 2018-03-19 17:38 (24)
Zaproszenie na JagNES z 2018-03-17 19:55 (14)
Pamiętamy Vulgara z 2018-03-16 22:14 (5)
Forever 2018 z 2018-03-16 17:43 (26)
Odkopany artykuł: „Atari – satelitarnym tunerem” z 2018-03-14 23:46 (8)
"Paski grozy" na Atari 2600 z 2018-03-11 08:13 (21)
Nowe w Bibliotece Atarowca z 2018-03-05 12:17 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
RetroKomp 5/2017
Zapraszamy do zakupu nowego numeru magazynu RetroKomp.



Znajdziemy w nim między innymi:
- litewska technika obliczeniowa z lat 1950-2000 
- recenzja reedycji gier od Retronics
- interfejs SD-512 do komputerów MSX
- Atari: Xenophobe za 2400$
- gry 3D dla Atari ST/STE
- wiele innych ciekawych tematów

Pełny spis treści oraz inne szczegóły można znaleźć w sklepie AMIGA.net.pl

Od tego numeru magazyn posiada część drukowaną w kolorze! Dostępna jest również tańsza prenumerata na dwa lub cztery kolejne wydania. Do wydania papierowego dołączamy e-booka gratis.

2017-04-21 17:55 by Adam Zalepa
komentarzy: 7
pgru @2017-04-22 09:48:30
Litewska technika obliczeniowa? To ciekawe, zwłaszcza czy mieli komputery/płyty główne pod MCY7880(i8080). Dodawanie ebooka gratis to świetny pomysł, takim powinno być z każdym pismem, zwłaszcza w tym sklepie.
pigula @2017-04-22 10:49:59
Dystrybucja tego periodyku jest dla wybitnie cierpliwych osób, moja przygoda z wydawcą od momentu zamówienia trwała prawie 3 miesiące - skończyło się na niepełnej realizacji zamówienia i zwrocie części kwoty za zakupy... osobiście nie polecam!
A2 @2017-04-23 01:25:40
Przepraszamy za niedogodności. Gdy skończy się nakład trzeba poczekać na druk nowej partii - to prawda. Tak się zdarzyło przy kilku zamówieniach, natomiast nie jest to regułą. Po prostu zainteresowaie przekroczyło nasze przewidywania, a na bieżąco mamy także dużą ilość innych projektów.

Aktualny numer jest dostępny od ręki, zwiększyliśmy nakład kolejnych numerów, aby wyeliminować podobne problemy w przyszłości. Obecnie na naszej stronie widoczne są także informacje o dostępności wszystkich produktów. Pozdrawiamy.
voy @2017-04-23 10:37:45
Prosiłbym jeszcze o lepsze pakowanie przesyłek (sama koperta + gazety nie wystarczają), np. w kopertę bąbelkową z dołożoną tekturką. Ze trzy razy zdarzyło się już, że pismo dotarło nieco wymęczone przez Pocztę Polską.
Interceptor @2017-04-23 13:53:20
Czy da się zamówić z jakiejś innej strony?
A2 @2017-04-23 18:48:36
Zamówienia można składać na naszej stronie lub mailem - jeśli ktoś nie chce korzystać ze sklepu. Zapraszam.

Co do pakowania, dokładamy tekturki dla usztywnienia. Niebawem będziemy pakować w male tekturowe pudełka dla lepszego zabezpieczenia.
Micza @2017-04-26 10:58:06
cytat: pgru @2017-04-22 09:48:30
Litewska technika obliczeniowa? To ciekawe, zwłaszcza czy mieli komputery/płyty główne pod MCY7880(i8080).

Odpowiadam: Jestem autorem tego "mickiewiczowskiego" artykułu, choć głównie opierałem się na swojej znajomości ich języka i materiałach ichnich to nie słyszałem żeby wykorzystywali mikroprocesor polskiej produkcji MCY7880. Oni opierali się za komuny na "pirackich" radzieckich klonach mikroprocesorów amerykańskich sprzed opracowania Intela 8080; chodzi tutaj głównie o K1801VM1 (rus. К1801ВМ1) klona 16-bitowego PDP-11. Z tego co wiem do dziś, już we współczesnej Rosji kradną i przywłaszczają sobie Zachodnie technologie - najbardziej popularnym w Rosji komputerem osobistym jest cała "potężna" ilość klonów komputerków opartych na Z80 i na tym jadą...
Na Litwie (dziś UE) nie tak jak w Polsce, mało popularne jest ATARI czy COMMODORE i inne (tak popularne w liberalnej socjalistycznej Polsce). Litwa była zniszczona przez komunę - była którąś z republik ZSRR, technologicznie może tą pierwszą - bowiem ruscy tam pompowali i liczyli na litewską myśl jako kraju bardziej europejskiego (o czym w zasadzie jest mój artykuł - nie chciałem tam poruszać techniki obliczeniowej ZSRR a jeno odrębną na ile to było wtedy możliwe myśl litewską). Np. ruscy bezpośrednio odpowiadają za niewykorzystanie w Świecie potencjału technologicznego jednego z pierwszych skanerów tekstu - litewskiego Ruta 701, który odnosił sukcesy na wystawach światowych i chcieli go kupić Japończycy i inne kraje, niestety moskale zabronili Litwinom exportu. Inny bardzo ciekawy temat z artykułu do pociągnięcia szerszego to czysto litewski (wileński) dialekt języka BASIC, odmiana BASIC'A opracowana w Wilnie... To już są tematy o które nie pytałeś i dość poboczne do mojego artykułu, choć oczywiście ważne. Gdyby kogoś szerzej zaciekawił ten temat odsyłam do "RETROKOMPA" a i chętnie tutaj odpowiem. Miłego czytania !
https://pl.wikipedia.org/wiki/PDP-11
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Czy to jeszcze Atari? (216)
ostatni: 19-04-2018 20:55, mav
15 kHz (321)
ostatni: 19-04-2018 18:06, IRATA4
Naprawa Atari (2)
ostatni: 19-04-2018 18:02, IRATA4
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (25)
ostatni: 19-04-2018 16:47, falcon030
prince of persia (305)
ostatni: 19-04-2018 14:56, TheFender
Zasilacz do Atari XL/XE (3)
ostatni: 19-04-2018 14:46, atariki50
Atari 520 STFM płyta rev 1.1 CIO3... (8)
ostatni: 19-04-2018 07:40, jesionen
graWITACJA - 8bit GameJam - TERMI... (87)
ostatni: 18-04-2018 18:52, mgr_inz_rafal
Drukarka 3D (7)
ostatni: 18-04-2018 15:15, Kaz
W jaką grę grałeś dzisiaj ? (387)
ostatni: 18-04-2018 13:57, Enjo
Nowy magnetofon i dalej problemy ... (5)
ostatni: 17-04-2018 20:29, atariki50
Wapniak 2018 - pierwsze ustalenia (13)
ostatni: 17-04-2018 11:00, pin
Ciekawostki (3993)
ostatni: 16-04-2018 23:42, pirx
Laura (568)
ostatni: 16-04-2018 19:51, GRooBY
Zmiany w bazie gier, demosceny, u... (565)
ostatni: 16-04-2018 15:56, QTZ

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1823
Ostatnio zarejestrowany: hdjksjk78
Postów ostatniej doby: 37

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»