atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowa polska gra na Atari ST z 2017-09-23 01:49 (9)
07 się zgłasza... z 2017-09-21 10:36 (25)
Czeskie gry multijoyowe z BAHA Software z 2017-09-18 23:20 (4)
Krakowskie Retrospekcje #6 z 2017-09-15 00:26 (4)
Atari 2600 – 40 lat minęło... z 2017-09-11 23:51 (19)
Remanent growy – Tag! M4 z 2017-09-10 12:48 (4)
Remanent growy – Bored of Floppy z 2017-09-07 21:49 (8)
Festiwal retro w Krakowie z 2017-09-04 15:27 (0)
Riverwash 2017 i KWAS #12 z 2017-09-02 13:56 (12)
NRV i jego silnik do gier platformowych z 2017-08-31 21:43 (9)
Tre Robbo 52 – Kraina Stworków 2 z 2017-08-29 18:07 (7)
Zorro II – zapowiedź gry z 2017-08-25 22:35 (48)
Nadchodzi KWAS nr 12 z 2017-08-19 11:12 (8)
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (17)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (11)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (11)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
WAP-niak 2017 i inne aktualne wydarzenia retro

Dziś rano oficjalnie rozpoczęła się piąta edycja WAP-niaka, po raz drugi organizowanego przez Mikera. Tradycyjne miejsce to teren ogródków działkowych przy ul. Jagiellońskiej 61A w Warszawie.

Najważniejsze punkty programu (godziny są orientacyjne i mogą ulec zmianie):
• piątek po zmroku - koncert Yerzmyeya i Pina, podobno materiał nie był jeszcze grany.
• sobota ok. godziny 16. - Pavros opowie o sekretach układu POKEY
• sobota ok. godziny 22. - rozpoczęcie „kompotów”
• niedziela ok. 12. - zamknięcie imprezy

Uwaga: brama jest przez większość czasu zamknięta, aby wejść na teren ogródków może być konieczne zadzwonienie na jeden z „wapniakofonów”: numer 600-137-343 lub 795-223-960.

• Cena wejściówki: 30 zł
Oficjalna strona WWW
Strona wydarzenia na FB


* * *

A co jeśli ktoś nie pojawi się na WAP-niaku, a chciałby spędzić weekend w klimatach komputerów retro? Mamy kilka propozycji :)

  • Wrocław

  • W ten weekend w dniach 13–14 maja RetroGralnia zaprasza na „Gry i komputery minionej ery", imprezę we wrocławskim Centrum Kultury Zamek (pl. Świętojański 1). Będzie można zagrać m.in. na Amidze, C64, 8-bitowym Atari, klonie konsoli Atari 2600, czy też zobaczyć wrocławskiego Ameproda TVG-10. Wstęp wolny!

      Kilkanaście stanowisk RetroGralni będzie na Was czekało w sobotę od 12 do 20 i w niedzielę od 10 do 18. RetroGralnia to inicjatywa mająca przypomnieć osobom żyjącym i dorastającym w drugiej połowie dwudziestego wieku zdobycze pierwszych lat informatyki i wideorozrywki. Naszym celem jest pokazanie jak najszerszemu gronu odbiorców ogromnej ilości sprzętu, który tylko w ograniczonej ilości trafiał w tamtych czasach pod polskie strzechy, a był popularny na całym świecie. Drugim, równie ważnym, a może ważniejszym celem RetroGralni jest prezentacja historii komputerów i gier osobom młodszym i dzieciom, dla których może to być pierwsze spotkanie z pierwowzorami dzisiejszych najnowszych zdobyczy technologii, czerpiących szerokimi garściami z rozwiązań i pomysłów swoich poprzedników.


    W ramach GiKME odbędą się również 3 koncerty (w sobotę):
    - 16:00 Blindmachine + JDAN Project
    - 17:00 MotionRide
    - 18:00 KATOD

    Strona wydarzenia na FB


    Poza tym warto wspomnieć, że do 21. maja we wrocławskiej Galerii Dizajn BWA trwa interesująca wystawa „Mózgi elektronowe. Elwro i jego plastycy”, proponująca ciekawe spojrzenie na historię przemysłu komputerowego w Polsce.


      Elwro – to nie tylko pionier w dziedzinie przemysłu komputerowego (pierwsze polskie komputery „Odra”), ale także jedno z pierwszych miejsc, gdzie jeszcze w latach 60. XX wieku zaczęto myśleć o kompleksowym budowaniu identyfikacji wizualnej firmy. Coś, co z dzisiejszej perspektywy jest absolutną podstawą w myśleniu o wizerunku, w latach 50. było poświadczeniem nowatorskości i profesjonalizmu. Mało kto wie, że projektantami i grafikami pracującymi dla Elwro byli wrocławscy artyści. (...)

    Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie.



  • Starachowice


  • W większości polskich miast tegoroczna edycja Nocy Muzeów odbędzie się za tydzień, natomiast już w ten weekend w Starachowicach można będzie wziąć udział w wystawie „Stare kompy w starej hucie” w miejscowym Muzeum Przyrody i Techniki (ul. Wielkopiecowa 1). Można powiedzieć, że to po prostu kolejna odsłona imprezy Starachowickie Retro Granie, o której pisaliśmy w lutym. Start w sobotę 13. maja o godzinie 19:00. Wstęp wolny!
      Tegorocznym tematem przewodnim są stare komputery, konsole oraz gry komputerowe. Przyjdźcie i przenieście się razem z nami w niezapomniany świat starych gier i ich bohaterów. Będzie można zobaczyć kultowe maszyny takie jak ZX Spectrum, ATARI, Commodore 64, Amiga, a także konsole Nintendo, Pegasus Sega oraz PlayStation. Kilkadziesiąt stanowisk w pełni sprawnego i zabytkowego sprzętu do dyspozycji zwiedzających!!!

      Podczas tego wyjątkowego wieczoru na zwiedzających czekać będą otwarte ekspozycje oraz niespodzianki. Na zakończenie imprezy planujemy „Nocne Zwiedzanie Muzeum” więc koniecznie zabierzcie ze sobą latarki.

    Strona wydarzenia na FB

    2017-05-12 13:10 by "Adam"
    komentarzy: 9
    tdc @2017-05-12 17:23:38
    Koncert Yerzmyeya i Pina to obowiązkowa lektura!;)
    as... @2017-05-12 20:43:29
    koncert dziś ok 21wszej, chłopaki mają dużo konkretnego sprzętu grającego!
    Adam @2017-05-13 10:23:22
    Co udało się ustalić wczoraj na Wapniaku jeśli chodzi o konkurs gier:
    - grupa NG wystawi swoją produkcję - konwersję gry arcade. Ich wersja wygląda lepiej niż inne 8-bitowe :)
    - Pirx przygotował tekstówkę zrealizowaną w bardzo specyficzny sposób ;)
    - TDC jest jeszcze w trakcie tworzenia swojej gry (Koala zdaje się też), Bocianu już tylko balansuje rozgrywkę,
    - Ralf ze sceny ZX Spectrum przygotował platformówkę,
    - powinny pojawić się co najmniej 3 gry na PICO-8, czyli będą rywalizowały między sobą w odrębnej kategorii.
    Adam @2017-05-14 00:31:05
    Gry w konkursie pokazane zostały takie:
    Zabij ducha - Ralf (na ZX Spectrum)
    Hot&Cold Adventure - Gorgh
    Headache - Pirx z córką
    Time Pilot - New Generation
    Podskoczek - Paw
    Crazy Cat - Koala
    Black Rescue - TDC
    Vox Regis - Bocianu

    Teraz przerwa i będzie PICO-8
    Irata4 @2017-05-14 05:00:41
    A graficzki ???
    gorgh @2017-05-14 08:44:32
    ponieważ wszyscy jeszcze pewnie śpią, to podzielę się wynikami:
    gra 8 bit:
    1.Timepilot/NG
    2.Koala
    3.Pirx i córka
    gfx 8 bit:
    1.Raphis
    2.Irata
    3.Raphis
    as... @2017-05-14 16:21:26
    Jak wyszedłem z party to wszyscy spali, a było to około 7mej rano!
    p.s.
    gordziu zajebista gra!!!
    tdc @2017-05-14 16:37:08
    Nie wszyscy spali, ja kodowałem, choć w domu. Ale duchem byłem na Wapniaku;)
    miker @2017-05-14 17:03:30
    Wyniki i stuff poszły do Adama, parę minut temu. :)
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Action! (17)
    ostatni: 24-09-2017 06:51, gsgalezowski
    sprzedaż retro (4)
    ostatni: 23-09-2017 19:29, Lenin1993
    Książki SOETO (157)
    ostatni: 23-09-2017 18:50, Enjo
    [S] Wyprzedaż różności (27)
    ostatni: 23-09-2017 12:25, Yolk (xmgatz)
    Sprzedam kasety, magnetofon oraz ... (12)
    ostatni: 23-09-2017 12:20, Lenin1993
    Deimos (29)
    ostatni: 22-09-2017 23:30, Gonzo
    Silly Venture 2k17 - uniting the ... (92)
    ostatni: 22-09-2017 23:06, IRATA4
    SV2k17 - nocleg, wyżywienie itd. (10)
    ostatni: 22-09-2017 21:53, greymsb
    Reedycje gier (6)
    ostatni: 22-09-2017 12:11, Duddie
    obraz dyskietki (4)
    ostatni: 22-09-2017 09:42, gsgalezowski
    The Goonies - wersja Turbo Blizza... (82)
    ostatni: 22-09-2017 07:35, QTZ
    Stunt Car Racer [ATARI 8-bit]? (7)
    ostatni: 21-09-2017 22:03, Rocky
    15 kHz (266)
    ostatni: 21-09-2017 11:10, greymsb
    dextrosy (8)
    ostatni: 20-09-2017 14:02, Creonix
    Kupię joya albo dwa (7)
    ostatni: 20-09-2017 13:00, zijacek

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1721
    Ostatnio zarejestrowany: atari65xenajm
    Postów ostatniej doby: 15

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (44)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»