atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (26)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (48)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (42)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari

Chilijczyk Vladimir Zúñiga od kilku miesięcy prezentuje swoje prace graficzne stanowiące hołd dla Atari, głównie dla gier, na których się wychował. Zaczynał bowiem swoją przygodę z komputerami (oraz z rysowaniem na komputerze) od Atari 800XL, a potem przesiadł się na model 65XE. Obecnie tworzy świetne grafiki w programie Inkscape i z nostalgią wspomina dawne gierki. Na forach zwykle posługuje się nickiem John Von Neumann (zapożyczonym od wybitnego matematyka węgierskiego pochodzenia), a najwięcej obrazków zdaje się wrzuca na grupę facebookową ATARI CHILE.

W tym sklepie internetowym możecie kupić wiele różnych produktów z tą grafiką, m.in. koszulki, bluzy, kubki, nalepki, etui na laptopa czy komórkę.

Poniżej prezentujemy najciekawsze z ilustracji Vladimira. Aby nie popsuć przyjemności ze zgadywania, tytuły gier umieściłem na końcu nowinki. Oczywiście w większości przypadków od razu wiadomo, o którą produkcję na małe Atari chodzi, a czasem wręcz litery tytułu zostały od razu wkomponowane w grafikę.

Uwaga: Vladimir pozwala na używanie obrazków w dowolnym celu, byleby nie usuwać jego sygnaturki. Paczkę ZIP z poniższymi obrazkami w lepszej jakości można pobrać stąd.

A teraz patrzcie i podziwiajcie:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.


Miks różnych postaci:


Lista gier z powyższych obrazków:

1. Keystone Kapers
2. Karateka
3. Draconus
4. Montezuma's Revenge
5. Mr. Robot and His Robot Factory
6. Bruce Lee
7. Pengo
8. Pooyan
9. Moon Patrol
10. Pitfall
11. Pac-Man
12+13. River Raid
14. Space Invaders
15. Asteroids
16. Desert Falcon
17. Dig Dug
18. Frogger
19. Gauntlet
20. H.E.R.O.
21. Joust
22. Kangaroo
23. Pastfinder
24. Pole Position
25. Seaquest
26. Super Cobra
27. Zybex
28. Adventure
29. Berzerk
30. Food Fight
31. BattleZone
32. BurgerTime na Atari 2600 ("Beef Drop" na A8)

I na koniec jeszcze E.T. jako Dirty Harry:



[EDIT] Przykładowe fazy powstawania obrazków:

- inna wersja obrazka do Joust, w komentarzach widać dwie fazy robocze: link

- Desert Falcon (seria faz począwszy od szkicu): link

2017-06-24 20:54 by "Adam"
komentarzy: 28
larek @2017-06-24 21:31:52
Świetne są te grafiki
seban @2017-06-24 21:48:34
świetne to mało powiedziane! :) rewelacja! :)
eru @2017-06-24 21:54:43
Fantastyczne :)
mono @2017-06-24 22:13:28
Przeładne! Dzięki!
xxl @2017-06-24 23:21:14
świeże
kris3d @2017-06-25 01:47:14
Joust wymiata:)
erichenneke @2017-06-25 05:32:42
These are terrific!
blanketman @2017-06-25 07:21:41
Piękne!!!
the fender @2017-06-25 09:29:17
Świetne grafiki :)
A gdzie Misja, Robbo i Fred ?
Adam @2017-06-25 10:38:46
@TheFender: Poprosiłem wczoraj Vladimira, aby rozważył w przyszłości jakieś polskie tytuły :)
pgru @2017-06-25 12:19:20
Poważnie można to wykorzystać w grze np. tylko nie można usuwać loga?
wieczór @2017-06-25 12:31:47
@pgru: poważnie. Już było wykorzystane na plakacie jakiegoś eventu.
blb @2017-06-25 17:02:02
Idealnie nadają się na koszulki.
gorgh @2017-06-25 19:10:58
zastanawia mnie, jak robione są te obrazki...część z nich wygląda na rendery
the fender @2017-06-25 20:53:56
wszystkie wyglądają jak rendery potraktowane shaderem typu cartoon. Ale też jest taki styl w rysowaniu więc ... ciężko powiedzieć.
Najlepiej spytaj autora :)
pgru @2017-06-25 21:39:37
@wieczór dzięki, po prostu nie myślałem, że autor to wrzuca na takiej licencji skoro jest sklep z gadżetami.
Adam @2017-06-25 21:46:25
@Gorgh, The Fender: można wejść na tę grupę FB Atari Chile, do której dałem link, cofać się powoli w historii i przeglądać wpisy Von Neumanna. Dałem dwa linki na końcu artykułu, osoby bez konta na Facebooku też powinny widzieć obrazki i komentarze.
the fender @2017-06-25 22:00:55
No i wszystko jasne - styl. podobał mi się projekt ołówkiem, oldschool pełną gębą :) Zaraz przypomniały mi się ostatnie strony zeszytów szkolnych i rysowanie logosów itp ;)
anon @2017-06-26 09:54:15
Jak to jest zrobione? Jest napisane w tekście - narysowane w Inkscape
wieczór @2017-06-26 17:15:58
Nie wiem czy komuś by się chciało robić rendery :) Przecież to co najmniej 3 razy tyle roboty co rysowania :)
0xF @2017-06-26 19:30:25
Śliczne.
Vladimir Zuñiga @2017-06-26 22:13:30
@wieczór sounds like a lot of work, but in fact it takes me between 45min to 2 hours each piece, and for the most I don't did a sketch. Grettings from Chile :)
wieczór @2017-06-27 09:22:15
@Vladimir Zuñiga I was referring rather to some suggestions that pictures could be 3D renders, not drawings :) So, I've noticed, that making a 3D render for such composition would be a much bigger work :)))
Dracon @2017-06-27 12:53:54
Czad!!! :)
Vladimir Zuñiga @2017-06-27 17:16:33
@wieczór Oh, I have misunderstood your comment then, but I have to blame google translator for that :)
Dracon @2017-06-27 22:32:10
@Vladimir Zuñiga - superb worx! Is it possible to get some of your pictures in vector format (.svg for example) ???
Nemo @2017-06-29 21:04:55
Niesamowite!
atari-75 @2017-07-29 06:54:49
Witam. Piekne grafiki a w szczegolnosi Joust.... czy ktos moze zamawial sobie koszulke ? lub wie w jakiej walucie zaplacic kurierowi ?
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Prośba o pomoc ! (53)
ostatni: 15-12-2017 22:15, Arti
Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (2)
ostatni: 15-12-2017 20:31, Kaz
Bezczelny marketoid w Atari (64)
ostatni: 15-12-2017 20:30, Kaz
Nowy emulator XE/XL na Androida (33)
ostatni: 15-12-2017 20:28, Kaz
Steve Jobs nie żyje (50)
ostatni: 15-12-2017 20:08, Kaz
Polak twórcą sztucznej inteligenc... (23)
ostatni: 15-12-2017 20:05, Kaz
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (90)
ostatni: 15-12-2017 17:23, bruno_j
Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (5)
ostatni: 15-12-2017 11:12, greblus
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (40)
ostatni: 14-12-2017 22:07, moonie
Laura in Deutschland (42)
ostatni: 14-12-2017 20:10, CharlieChaplin
Pixel Retro Shop (7)
ostatni: 14-12-2017 16:28, Kaz
Blade Runner 2049 :) (12)
ostatni: 14-12-2017 12:56, DamaskRose
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (208)
ostatni: 14-12-2017 11:42, greymsb
Moje filmiki na Youtube, a Adsens... (7)
ostatni: 14-12-2017 10:54, DamaskRose
Retro a SOPA (431)
ostatni: 14-12-2017 04:52, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1762
Ostatnio zarejestrowany: moonie
Postów ostatniej doby: 20

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»