atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nadchodzi KWAS nr 12 z 2017-08-19 11:12 (3)
Kampania crowdfundingowa – książka o grach na Atari z 2017-08-17 21:51 (12)
Ironia 2017 – wyniki z 2017-08-15 18:51 (11)
Ironia 2017 – pierwsze opublikowane gry z 2017-08-12 23:53 (41)
Silly Venture 2k17 – and the beat goes on! z 2017-08-06 19:46 (14)
Sklep retro we Wrocławiu z 2017-08-05 23:12 (10)
Lista gier zgłoszonych do konkursu ABBUC 2017 z 2017-08-02 00:11 (7)
Silly Venture 2k17 – invitka na Atari XL/XE! z 2017-07-28 07:43 (24)
Jeszcze o konkursie ABBUC 2017 z 2017-07-27 17:47 (3)
Zapowiedź gry SuperFly XL (Lite) z 2017-07-24 20:57 (9)
Nowe demo na VBXE z 2017-07-23 18:35 (8)
Zapowiedź konkursu ABBUC 2017 i nowej gry Gorgha z 2017-07-18 00:18 (12)
Tre Robbo 51 z 2017-07-16 12:06 (4)
Yerzmyey i Pinokio na WAP-niaku 2017 z 2017-07-12 19:57 (6)
Sommarhack 2017 - wyniki z 2017-07-09 23:06 (15)
Twórczość Yerza na BandCamp z 2017-07-07 18:17 (12)
Silly Venture 2k17 – oficjalna strona i pierwsza invitka! z 2017-07-04 22:52 (12)
Reedycje książkowe Retronics – aktualne wieści z 2017-07-01 19:16 (0)
Ironia 2k17 już wkrótce! z 2017-06-27 19:48 (12)
Vladimir Zúñiga – ilustracje inspirowane Atari z 2017-06-24 20:54 (28)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sklep retro we Wrocławiu
Dzisiaj we Wrocławiu, o godzinie 18.00, nastąpiło otwarcie dość nietypowego sklepu pod nazwą Pixelretroshop.pl. Dlaczego nietypowego? Wystarczy wspomnieć, że oprócz nowych konsol do grania Nintendo i gier do nich, można nabyć prawie wszystko, co się znajduje w sklepie - a znajdują się tam nie tylko zabytkowe komputery Amiga czy Atari, ale również komiksy, resoraki, koszulki, plakaty i inne gadżety z lat 80-tych i 90-tych. Do tego można napić się kawy bio czy innych napojów, pograć na retrosprzęcie, pooglądać dema puszczane na bigscreenie, czy pogadać z właścicielem, który jest wielkim miłośnikiem starych komputerów i konsol. Bo w zamierzeniu właściciela, naszego kolegi znanego z Forum Atarum jako Tytus jest stworzenie miejsca, w którym będzie można się spotkać, posiedzieć, porozmawiać o hobby, posłuchać 8-bitowej muzyki. Sklep ma kilka pomieszczeń i zakamarków, toaletę i lodóweczkę. Jest swoistym wehikułem czasu: można pograć w "River Raid" na Atari, w otoczeniu plakatów z Schwarzeneggerem, w pobliżu typowej komunistycznej meblościanki czy na fotelu rodem z PRL... Na zwiedzenie przybytku w dniu otwarcia skusiło się łącznie wiele osób, nawet całe rodziny dziećmi.



Na razie sklep nie ma gotowej strony, jedynie profil na Facebooku, ale co się odwlecze to nie uciecze. Jako że miałem przyjemność uczestniczyć w otwarciu sklepu (nalewka ojca Tytusa rulez!), to nie omieszkałem namówić Tytusa na zorganizowanie kolejnego KWAS-a właśnie u niego. Skoro już mamy takie fajne miejsce we Wrocławiu...

Jak tylko będzie znany termin pojawi się zajawka na AtariOnline.pl. Na razie zapraszam wszystkich chętnych na ulicę świętego Wincentego, numer 7, we Wrocławiu, na zakupy i w ten sposób wsparcie idei Tytusa: stworzenia miejsca dla retromaniaków.

Zdjęcia mogę zaprezentować dzięki uprzejmości Sabiny Sokół, która jest ich autorką.



2017-08-05 23:12 by Kaz
komentarzy: 10
Simi @2017-08-06 01:07:50
Super! Muszę się kiedyś tam wybrać.
larek @2017-08-06 08:03:18
Popieram :)
The Fender @2017-08-06 09:22:21
No, to jest konkretny powód żeby w końcu odwiedzić Wrocław :)
Perinoid @2017-08-06 10:23:30
Brawo!
Konop @2017-08-06 12:12:56
B. blisko mojego miejsca zamieszkania. Trzeba będzie się kiedyś wybrać.
Pajero @2017-08-06 13:04:08
A można się tam zatrudnić ? Mogę na wolontariat

Adres proszę
Pajero @2017-08-06 13:05:01
jest: na ulicę świętego Wincentego, numer 7
oszka @2017-08-06 22:51:18
Łałałiła!! :)
pgru @2017-08-09 10:01:19
W sumie bardzo ciekawe - nawet konsola z Poski jest z odpowiednim TV. Ale może warto byłoby sprzedawać nowe zafoliowane i nie tylko edycje gier na Atari, Amigę czy nowe joysticki(jak Matta etc.) przejściówki etc. Sam spotkałem kogoś kto był zdziwiony i bardzo chiał kupić ten joystick, skoro da się go podłączyć pod USB pod współczesny sprzęt....
Tytus @2017-08-11 08:29:41
Dzięki za miłe słowa. Sklep powoli się rozkręca, docelowo będą nowe zafoliowane gry na retro sprzęty. W przygotowaniu mamy też kilka wydarzeń, kolejny KWAS, linux install party, pokaz filmu dokumentalnego o demoscenie a 9 wrześnie w ramach muzycznego Nadodrza dje będą grali 8bitową muzę. Jest mnóstwo pracy, trochę się nie wyrabiamy ze stroną np ale wszystko idzie do przodu.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Martwe 800XE - naprawa/diagnoza (14)
ostatni: 19-08-2017 23:55, mariuszbox
SIO2IDE i CD ROM (1)
ostatni: 19-08-2017 22:21, szary
Ironia 2k17 (128)
ostatni: 19-08-2017 18:38, Enjo
Atari mniej poważnie (20)
ostatni: 19-08-2017 17:49, IRATA4
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (50)
ostatni: 19-08-2017 16:11, Yolk (xmgatz)
Gry, do których chętnie wracacie.... (23)
ostatni: 19-08-2017 15:21, IRATA4
Tensor Trzaskowskiego (25)
ostatni: 19-08-2017 15:18, IRATA4
Filmy z Atari (44)
ostatni: 18-08-2017 20:30, jesionen
transformacja plików str, xex na ... (15)
ostatni: 18-08-2017 12:53, baktra
Piekiełeczko (7)
ostatni: 17-08-2017 19:30, koala
Gry ukończone bez cheatowania (34)
ostatni: 17-08-2017 10:34, atariki50
ast multi cardridge (92)
ostatni: 16-08-2017 22:16, xtrem007
PAC-MAD (16)
ostatni: 15-08-2017 23:19, bocianu
czy ktoś wie jak nazywa się specy... (5)
ostatni: 15-08-2017 17:22, kosa1013
Jestem forumowiczem niższego sort... (12)
ostatni: 15-08-2017 14:10, wieczor

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1710
Ostatnio zarejestrowany: pedropulgar
Postów ostatniej doby: 14

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»