atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (26)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (48)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (42)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Sklep retro we Wrocławiu
Dzisiaj we Wrocławiu, o godzinie 18.00, nastąpiło otwarcie dość nietypowego sklepu pod nazwą Pixelretroshop.pl. Dlaczego nietypowego? Wystarczy wspomnieć, że oprócz nowych konsol do grania Nintendo i gier do nich, można nabyć prawie wszystko, co się znajduje w sklepie - a znajdują się tam nie tylko zabytkowe komputery Amiga czy Atari, ale również komiksy, resoraki, koszulki, plakaty i inne gadżety z lat 80-tych i 90-tych. Do tego można napić się kawy bio czy innych napojów, pograć na retrosprzęcie, pooglądać dema puszczane na bigscreenie, czy pogadać z właścicielem, który jest wielkim miłośnikiem starych komputerów i konsol. Bo w zamierzeniu właściciela, naszego kolegi znanego z Forum Atarum jako Tytus jest stworzenie miejsca, w którym będzie można się spotkać, posiedzieć, porozmawiać o hobby, posłuchać 8-bitowej muzyki. Sklep ma kilka pomieszczeń i zakamarków, toaletę i lodóweczkę. Jest swoistym wehikułem czasu: można pograć w "River Raid" na Atari, w otoczeniu plakatów z Schwarzeneggerem, w pobliżu typowej komunistycznej meblościanki czy na fotelu rodem z PRL... Na zwiedzenie przybytku w dniu otwarcia skusiło się łącznie wiele osób, nawet całe rodziny dziećmi.



Na razie sklep nie ma gotowej strony, jedynie profil na Facebooku, ale co się odwlecze to nie uciecze. Jako że miałem przyjemność uczestniczyć w otwarciu sklepu (nalewka ojca Tytusa rulez!), to nie omieszkałem namówić Tytusa na zorganizowanie kolejnego KWAS-a właśnie u niego. Skoro już mamy takie fajne miejsce we Wrocławiu...

Jak tylko będzie znany termin pojawi się zajawka na AtariOnline.pl. Na razie zapraszam wszystkich chętnych na ulicę świętego Wincentego, numer 7, we Wrocławiu, na zakupy i w ten sposób wsparcie idei Tytusa: stworzenia miejsca dla retromaniaków.

Zdjęcia mogę zaprezentować dzięki uprzejmości Sabiny Sokół, która jest ich autorką.



2017-08-05 23:12 by Kaz
komentarzy: 11
Simi @2017-08-06 01:07:50
Super! Muszę się kiedyś tam wybrać.
larek @2017-08-06 08:03:18
Popieram :)
The Fender @2017-08-06 09:22:21
No, to jest konkretny powód żeby w końcu odwiedzić Wrocław :)
Perinoid @2017-08-06 10:23:30
Brawo!
Konop @2017-08-06 12:12:56
B. blisko mojego miejsca zamieszkania. Trzeba będzie się kiedyś wybrać.
Pajero @2017-08-06 13:04:08
A można się tam zatrudnić ? Mogę na wolontariat

Adres proszę
Pajero @2017-08-06 13:05:01
jest: na ulicę świętego Wincentego, numer 7
oszka @2017-08-06 22:51:18
Łałałiła!! :)
pgru @2017-08-09 10:01:19
W sumie bardzo ciekawe - nawet konsola z Poski jest z odpowiednim TV. Ale może warto byłoby sprzedawać nowe zafoliowane i nie tylko edycje gier na Atari, Amigę czy nowe joysticki(jak Matta etc.) przejściówki etc. Sam spotkałem kogoś kto był zdziwiony i bardzo chiał kupić ten joystick, skoro da się go podłączyć pod USB pod współczesny sprzęt....
Tytus @2017-08-11 08:29:41
Dzięki za miłe słowa. Sklep powoli się rozkręca, docelowo będą nowe zafoliowane gry na retro sprzęty. W przygotowaniu mamy też kilka wydarzeń, kolejny KWAS, linux install party, pokaz filmu dokumentalnego o demoscenie a 9 wrześnie w ramach muzycznego Nadodrza dje będą grali 8bitową muzę. Jest mnóstwo pracy, trochę się nie wyrabiamy ze stroną np ale wszystko idzie do przodu.
Creonix @2017-08-29 14:10:46
Chce się tam być.
Polecam. Zapraszam 2 września na KWAS w sklepie, czyli spotkanie Atarowców
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (2)
ostatni: 15-12-2017 20:31, Kaz
Bezczelny marketoid w Atari (64)
ostatni: 15-12-2017 20:30, Kaz
Nowy emulator XE/XL na Androida (33)
ostatni: 15-12-2017 20:28, Kaz
Steve Jobs nie żyje (50)
ostatni: 15-12-2017 20:08, Kaz
Polak twórcą sztucznej inteligenc... (23)
ostatni: 15-12-2017 20:05, Kaz
Prośba o pomoc ! (52)
ostatni: 15-12-2017 17:53, jesionen
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (90)
ostatni: 15-12-2017 17:23, bruno_j
Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (5)
ostatni: 15-12-2017 11:12, greblus
SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (40)
ostatni: 14-12-2017 22:07, moonie
Laura in Deutschland (42)
ostatni: 14-12-2017 20:10, CharlieChaplin
Pixel Retro Shop (7)
ostatni: 14-12-2017 16:28, Kaz
Blade Runner 2049 :) (12)
ostatni: 14-12-2017 12:56, DamaskRose
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (208)
ostatni: 14-12-2017 11:42, greymsb
Moje filmiki na Youtube, a Adsens... (7)
ostatni: 14-12-2017 10:54, DamaskRose
Retro a SOPA (431)
ostatni: 14-12-2017 04:52, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1762
Ostatnio zarejestrowany: moonie
Postów ostatniej doby: 21

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»