atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (1)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (30)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (58)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (79)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się" z 2017-12-08 00:05 (4)
Poczwórny numer "Pro(c) Atari" z 2017-12-07 17:29 (0)
Kaz Kompo 2016 z 2017-12-06 00:45 (49)
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie z 2017-12-04 13:35 (15)
Dextrosy i STE-fany z 2017-11-30 19:59 (6)
Remanent za rok 2016 – modyfikacje klasycznych gier z 2017-11-29 20:59 (13)
Konkurs jubileuszowy na blogu Tdc z 2017-11-26 22:20 (18)
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (18)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (138)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Ironia 2017 – wyniki


W niedzielę zakończyła się trzecia edycja party Ironia w Wysokiej (woj. opolskie). Na razie nie zostały opublikowane wszystkie prace i pełna klasyfikacja, więc prezentujemy to, co mamy i to, co wiemy na chwilę obecną. Pliki będą sukcesywnie uzupełniane na ftp.pigwa.net.


GFX Compo

1. "Enjoy The Music" – Raphis (171 pkt.)


2. "Ambuka is alive!" – Kris3d (146 pkt.)

Jak napisał Kris3d: "Referencją dla grafiki była praca z końcorocznej wystawy prac na ASP w Krakowie, przeskalowana i przekonwertowana do 4 kolorów w PhotoShopie, a następnie zaimportowana do G2F i dokończona z użyciem tabletu Wacom."


3. "Atari Girl" – MotionRide (133 pkt.)


Filmik dokumentujący powstawanie pracy:


4. "The Room" – Lucy (126 pkt.)


  • World Karate Championship / International Karate Compo

  • Konkurs dla graczy: w finale Jury pokonał Krisa3d.


  • Crazy Compo – rzut nośnikiem

  • Zwycięzcą został podobno IRATA4.


  • Game Compo

  • Większość gier prezentowaliśmy szczegółowo w poprzedniej nowince poza pozycją nr 4.

    1. Tensor Trzaskowskiego (175 pkt.)
    Kod: mgr inż. Rafał Chabowski
    Grafika i poziomy: Kamil "Vidol" Walaszek
    Muzyka: Makary Brauner

    Gra logiczna, w której zmieniamy kierunek grawitacji.





    Sterowanie:
    - prawo-lewo: ruch postacią,
    - prawo-lewo + FIRE: zmiana kierunku grawitacji,
    - ESC – wyjście do ekranu głównego.

    Grę można pobrać stąd, a jej źródła stąd.


    2. Pac-Mad (164 pkt.)
    Kod i grafika: Wojtek "Bocianu" Bociański
    Muzyka: LiSU

    Wariacja na temat Pac-Mana napisana w Mad-Pascalu.






    Grę pobieramy stąd. A tu znajdziemy jej kod źródłowy. Bocianu udostępnił też edytor poziomów do gry.



    Aktualna klasyfikacja najlepszych wyników w Hi Score Cafe:


    3. Piekiełeczko (129 pkt.)
    Kod, grafika: Marek "Koala" Ogłodek
    Muzyka: Jakub "AceMan" Szeląg

    Trudna gra nawiązująca do gry "Piekiełko" z 1992 roku – zabija nas kontakt z czymkolwiek.




    Grę ściągamy stąd.


    4. Kobieta Zmienna Jest, czyli Ironia losu (127 pkt.)


    Gra polega na wskazaniu wszystkich różnic między dwoma obrazkami w ograniczonym czasie. U dołu ekranu mamy informację o liczbie pozostałych różnic do wskazania i liczbie możliwych błędów, jakie jeszcze można popełnić. Zabawa nie trwa długo, już po pięciu obrazkach otrzymujemy ekran gratulacyjny.

    Sterowanie:
    - zaczynamy przez naciśnięcie START,
    - kursor sterowany jest dżojstikiem.



    Plik ATR z produkcją pobieramy stąd.

    Autorzy: Krystian "Pinokio" Iwaszko, Paweł "Sikor" Sikorski
    Kod: Pin, Sikor
    Muzyka: Pin
    Grafika: Sikor z pomocą Internetu.


    Jak pisze Sikor:

      Historia powstania: podczas urlopu z Pinokiem namówiłem drewnianego człenia na napisanie czegoś na Ironię. Pomysł był taki, aby napisać coś w Basicu XE na extend RAM (wyszło od Pina). Sama gra ewoluowała podczas tworzenia z pomysłu na pomysł...

      Podczas prac okazało się, że:
      - Zientara dał ciała i połowy rzeczy w nim nie ma
      - język nie działa jak należy, dodatkowo w trybie extend nie zachowuje się jak w extend, a w trybie normalnym widzi to, co powinno być w extend
      - walka trwała z dzielną pomocą Mono, jednak czarę goryczy przelała sytuacja, gdy podczas pisania programu język zaczął zawieszać komputer (w trybie edycji, więc żenua)
      - Pin się nie dawał namówić na przeportowanie na Turbo Basic XL
      - ostatecznie straciliśmy ponad trzy noce, aby w końcu ostatniej nocy wakacji przeportować na TB XL (czyli ja)
      - grę kończyłem prawie do deadline'u na Ironii

      Creditsy:
      - idea, modyfikacje, pomysły, picie: Pin i Sikor lub Sikor i Pin (różnie z tym bywało)
      - muza: Pin
      - gfx: Sikor, internet, gimp oraz BMP Convert 2.5 w różnych konfiguracjach
      - code: początkowo Pin i Sikor (B XE), ostatecznie głównie Sikor i trochę Pin, DL by mono (miała być do B XE, ale ostatecznie wylądowała w TB XL)

      Cel gry: znajdź odpowiednią ilość różnic. Opis na dole:
      - baba to numer obrazka,
      - ile pokazuje ilość różnic, wystarczy wskazać odpowiednie miejsce na obrazku (jednym lub drugim) i nacisnąć Fire
      - czas - biegnie do 2000, potem leżymy i kwiczymy
      - szans - czyli ile jeszcze mamy prób...

      Na koniec: gra sprawiła troszkę kłopotów, głównie przez deadline. Co ciekawe - wywala kompilator, lecz nie miałem siły z tym walczyć podczas party (32768 Compilation Error) - i tu puszczam wersję z party. Engine przewiduje do 6-ciu różnic na obrazkach. W załączniku atr w formacie MyDOS, powinno pójść z dowolnego DOS-a.

      Tej wersji nie poprawiam, ale liczę na komentarze - jeśli gra się spodoba, może na tym engine zrobię lepszą i zoptymalizowaną wersję - tej mi się już nie udało zoptymalizować i gwarantuję, że ma nieco błędów... :/

      Ciekawostka: sprajt działa tu (ruch w pionie) z tą samą prędkością lub nawet nieco szybciej niż w Basicu XE, mimo, że tamten ma obsługę duszków ;)


    2017-08-15 18:51 by "Adam"
    komentarzy: 11
    miker @2017-08-15 20:14:36
    Grafy MotionRide'a i Lucy wrzucone w wątku o party na forumie.
    xeen @2017-08-15 20:44:49
    dodałem, dzięki
    kris3d @2017-08-16 05:55:17
    Ambuka wysłana do Adama;)
    Adam @2017-08-16 08:08:22
    Dodałem obrazek Krisa do nowinki.
    raphis @2017-08-16 09:54:41
    Jeżeli ktoś pokusi się obejrzeć obrazek Enjoy the Music na emulatorze, najlepiej zrobić to na wczytanej palecie kolorów z G2F.
    Adam @2017-08-17 00:54:03
    Uwaga: uzupełniłem informacje o grze Sikora i Pina, została w końcu udostępniona :)
    xeen @2017-08-17 11:17:52
    @raphis - mam prośbę/sprawę na prv. Możesz mi dać cynk na mcora@tlen.pl

    dziękuję
    pgru @2017-08-17 14:12:18
    Dziękuję wszystkim za upublicznienie gier i obrazków. Swoją drogą ciekawe jakim nośnikiem rzucano :-) , dyskietka 5,25 3,5 8 karta SD kaseta dysk IDE czy co innego?
    kris3d @2017-08-18 07:48:31
    Karta SD i to jakaś bardzo mała;) Dyskietki szkoda;)
    pgru @2017-08-19 11:16:57
    też racja(dziękuję za infromację), swoją drogą dyskietki były bardziej użytkownikoodporne, bo kartę SD zdarza się włożyć w różnych urządzeniach w niewłaściwy otworek(często jest luz między obudową a czytnikiem) ...
    voy @2017-08-19 16:51:38
    Podlinkowałem grę Sikora i Pinokia. :)
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Ekran po jakimś czasie wyświetlan... (3)
    ostatni: 17-12-2017 12:31, bob_er
    SV2k17 - PODZIĘKOWANIA (41)
    ostatni: 17-12-2017 12:04, renton
    Czy zagrałbyś w nową grę pseudo-t... (7)
    ostatni: 17-12-2017 11:26, miker
    Jaki magnetofon najlepszy do Atar... (1)
    ostatni: 17-12-2017 11:25, 1040
    Vortex ATonce-386SX (3)
    ostatni: 17-12-2017 09:47, Jacques
    Arabic cartridges (28)
    ostatni: 17-12-2017 03:33, atari65xenajm
    Pixel Retro Shop (8)
    ostatni: 17-12-2017 01:06, Kaz
    Kartridż z grą "07 zgłoś się" - p... (11)
    ostatni: 16-12-2017 23:12, Kaz
    Commodore C512 (141)
    ostatni: 16-12-2017 23:06, Kaz
    Sio2... magnetofon ? Adapter do a... (6)
    ostatni: 16-12-2017 22:10, atariki50
    Last Party 2017! (16)
    ostatni: 16-12-2017 21:51, Kaz
    Bezczelny marketoid w Atari (68)
    ostatni: 16-12-2017 21:36, Kaz
    Atari Fan 5 w Warszawie (17)
    ostatni: 16-12-2017 21:32, as...
    Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (94)
    ostatni: 16-12-2017 20:20, z80
    Xenophobe na cartridge, ktoś chęt... (104)
    ostatni: 16-12-2017 19:52, ccwrc

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1763
    Ostatnio zarejestrowany: superas
    Postów ostatniej doby: 29

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
    Soczyste kolory napisał scalak (28)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»