atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Nowy RECOIL z 2018-02-20 22:21 (2)
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (0)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
NRV i jego silnik do gier platformowych

Chilijczyk Nelson "NRV" Ramirez opublikował na AtariAge napisany przez siebie kod silnika do platformówek na 8-bitowe Atari, tworzony głównie w 2010 roku. Ma nadzieję, że udostępnione źródła oraz grywalny przykład mogą być komuś pomocne.

Silnik charakteryzuje się nieco bardziej zaawansowaną fizyką niż w przypadku typowej gry na małym Atari – można tutaj odrębnie określić szybkość chodzenia, skakania, spadania, pływania, wspinaczki oraz tempo przyspieszenia do tych szybkości. Silnik umożliwia też danie graczowi pewnej kontroli podczas skoków i spadania.

W obsłudze postaci sterowanej przez gracza wykorzystywany jest system stanów. Od aktualnego stanu zależy, jak nasza postać może się w danym momencie poruszać i jakie kolizje z otoczeniem są sprawdzane. Na potrzeby debugowania NRV dodał zmianę koloru postaci w zależności od bieżącego stanu.

Kod był pisany w MADS-ie i testowany pod emulatorem Altirra. Zaprezentowany został jeden level skonstruowany za pomocą programu Envision PC (wersja reborn), a sterowanie ustawiono następująco: FIRE to strzał, dżojstik w górę to skok. Oto fragment rozgrywki:



Więcej szczegółów znajdziecie tutaj.

Całą paczkę z kodem i plikami XEX można pobrać stąd. Wewnątrz dostępna jest zarówno wersja NTSC, jak i PAL (w przypadku niewłaściwego systemu widać tylko czarny ekran).

* * *

Wygląda na to, że NRV znów jest bardziej aktywny jeśli chodzi o małe Atari, bo – poza opublikowaniem w ostatnich dniach tego silnika – wrócił po jakichś 6 latach przerwy do swojego sztandarowego, niedokończonego dzieła Project-M. Najnowsze modyfikacje były na razie kosmetyczne, ale przynajmniej jest jakaś szansa, że projekt posunie się do przodu.


Jak ktoś chce sobie przypomnieć jedną z pierwszych informacji o demie Project-M na AtariOnline, jeszcze z 2010 roku, to niech kliknie tutaj.

2017-08-31 21:43 by "Adam"
komentarzy: 9
mgr_inz_rafal @2017-08-31 22:20:43
Takie podobne gierki do tego kwadratu to u nas Koala robi.
Adam @2017-08-31 22:22:31
Ale Koala chyba nie publikuje ich kodu?
mgr_inz_rafal @2017-08-31 22:43:42
Chyba nie publikuje. Przynajmniej nie w Internecie, bo coś byśmy wiedzieli.
Gorgh @2017-09-01 07:19:26
Jak pierwszy raz zobaczyłem filmik z tego dema, to myślałem, że to jest zrobione na PC w sdl czy allegro. Podobne projekty robi się na tych silnikach. Brawo!
the fender @2017-09-01 09:30:00
No i zarąbisty engine do platformera, są nawet przeciwnicy.
Idealny może nie tyle do jakiejś arcadówki, ile do mocno zręcznościowej przygodówki skakanej.
Szacunek, jak robiłem swego czasu swój w Blitzu na PC chodził podobnie szybko :) I też bohaterem był kwadrat hehe.
rag @2017-09-01 09:50:55
Thomas Was Alone?
Irr @2017-09-01 11:46:54
Ladna mi kosmetyka... Idzie do przodu ten projekt M
Mściwój @2017-09-02 10:38:56
Dobry ten engine do platformówek, no i mimo wszystko jest dużo bardziej zaawansowany od silnika Koali.
Sim_Piko @2017-09-02 14:08:44
Nie wiedziałem, że istnieje gra o kursorze z BASICa :P
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (12)
ostatni: 21-02-2018 00:00, kski
Atari ST hicolor video (14)
ostatni: 20-02-2018 22:58, pin
Atari Font Creator (29)
ostatni: 20-02-2018 22:45, bocianu
Wywiad z Duddim (12)
ostatni: 20-02-2018 10:29, maly_swd
Wywiad z Maciejem Zwolińskim (2)
ostatni: 19-02-2018 20:50, jesionen
Retro Na Gazie (100)
ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 7

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»