atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (27)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Remanent growy – Tag! M4
W Czechach bardzo popularne są rozszerzenia Multijoy, pozwalające na małym Atari grać za pomocą dżojstików maksymalnie szesnastu osobom jednocześnie (liczba graczy zależy od typu urządzenia, najbardziej popularne są 4- i 8-osobowe) – oczywiście gry muszą być specjalnie przygotowane, dostosowane wcześniej do specyfiki tego sprzętu.

W przeróbkach specjalizuje się zwłaszcza Frantisek „Fandal” Houra, który każdego roku przygotowuje zmodyfikowane wersje starych gier. Część z nich trafia do corocznego magazynu dyskowego FLOP (patrz np. nasz artykuł z czerwca), ale inne publikowane są po prostu na stronie Fandala w różnych terminach.


Tak też było z tą grą: Tag! M4 to hack Fandala z 2015 roku, a opublikowany w styczniu 2016. Napisany przez Richarda Gore'a oryginał powstał w 1997 roku i może poświęćmy mu kilka słów, bo nie jest zbyt znany (nawet nie było go dotychczas w naszej bazie gier).

Oryginalna gra nazywa się Tag!, czyli po polsku „Berek!” i jest to rodzaj zabawy w berka dla kilku graczy (od 1 do 3). Każda runda wygląda tak, że postacie sterowane przez graczy biegają po planszy (aktualny berek próbuje dotknąć pozostałych, a reszta ucieka), a po jakimś czasie w losowym momencie rozpoczyna się odliczanie 6 sekund – licznik widoczny jest pośrodku dolnego panelu. Ten gracz, który akurat w „chwili zero” jest zarażony, traci życie i tym samym odpada z rywalizacji. Runda się kończy i ewentualnie może zacząć się następna – rozgrywka trwa do momentu, aż na placu boju pozostanie tylko jeden zwycięzca.


Gra odbywa się na jednej z 4 wybranych na początku plansz (A, B, C, D). Urozmaiceniem są losowo pojawiające się elementy modyfikujące czasowo cechy danego gracza, który zbierze taki element – przykładowo jeden rodzaj daje nietykalność, inne tymczasowo wpływają na szybkość ruchu.

Na dolnym panelu prezentowany jest status graczy – każdy może być w stanie: Live (żywy) / Dead (martwy) / It (berek). Kolory są przypisane do graczy na stałe, natomiast ten, który akurat jest berkiem, zmienia kolor na biały.


Sterowanie:
- SELECT – włączenie / wyłączenie dźwięków otoczenia
- OPTION – pauza
W oryginalnej grze zawsze jeden gracz (nr 4, w kolorze różowym) jest kontrolowany przez komputer. Natomiast osób może grać od 1 do 3, przy czym gracze 1-2 do sterowania używają dżojstików, a gracz nr 3 klawiatury (A-Z to góra-dół, N-M to lewo-prawo).

Fandal w swoim hacku zlikwidował w ogóle opcję gry jednoosobowej, a wszyscy gracze od 2 do 4 muszą używać multijoya.

Oryginalna gra Tag! znajduje się tutaj.
Multijoyowy hack pobieramy stąd.

Na koniec dodajmy, że podobno podczas czeskich atarowskich imprez w turniejach gier multijoyowych najczęściej zwycięża właśnie Fandal i jego koledzy żartują, że może to być związane z faktem bycia autorem większości hacków, ukrytym dodatkowym kablem podpiętym do dżojstika i zaszywaniem przez niego w kodzie backdoorów typu IF PLR$="FANDAL" THEN WIN=1 ;)

2017-09-10 12:48 by "Adam"
komentarzy: 4
gorgh @2017-09-10 14:28:12
dzieje się, dzieje. serce rośnie jak widać jak wiele osób robi coś z atarynką
pgru @2017-09-10 20:54:17
Właśnie i to jest świetne. Swoją drogą to aż szkoda, że na każdej imprezie z 8 bitowymi maszynami w Polsce nie ma takiego grania w kilka osób. Albo po sieci w pewną znaną grę sieciową na Atari :-)
atarka @2017-09-11 19:51:35
fajna sprawa z tymi grami. To na SV i innych PL imprach było by też spoko doświadczenie.
Enjo @2017-09-12 18:31:07
Zdecydowanie!
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (237)
ostatni: 23-01-2018 14:40, TheFender
Laura Konstruktor (19)
ostatni: 23-01-2018 13:23, QTZ
SID i POKEY (323)
ostatni: 22-01-2018 21:43, rosomak
Laura Edit (11)
ostatni: 22-01-2018 19:27, larek
edytor do gry (13)
ostatni: 22-01-2018 14:01, tebe
Książki SOETO (188)
ostatni: 22-01-2018 12:48, mgr_inz_rafal
Laura Konstruktor 2 (6)
ostatni: 22-01-2018 00:57, QTZ
Gra "07 zgłoś się" - premiera na ... (16)
ostatni: 22-01-2018 00:29, Kaz
Atari ST + Cortex i kabel FDD (2)
ostatni: 21-01-2018 22:36, Mq
15 kHz (306)
ostatni: 21-01-2018 15:12, xxl
HI SCORE (198)
ostatni: 21-01-2018 12:26, xxl
Update, update i czeski film ;) (16)
ostatni: 21-01-2018 12:02, wieczor
Cartridge do CP/M, kilka pytań (23)
ostatni: 20-01-2018 22:39, artax4
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Nieaktualne (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1783
Ostatnio zarejestrowany: Szafir
Postów ostatniej doby: 10

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»